Kuinka usein sinun pitäisi imuroida? Näin ammattilaiset sanovat

Vaikka imurointiin ei ole olemassa yhtä ainoaa aikataulua, se on välttämätön kotitaloustyö, jolla estetään lian ja pölyn kertyminen lattioille ja matoille. Äläkä unohda imuroida sohvatyynyjä ja ikkunankäsittelyjä, jotka myös kaipaavat puhdistusta. "Usein imuroimalla alueet, joilla on enemmän jalankulkijoita, estät pölyn ja lian kerääntymisen ja tallautumisen lattiaan", sanoo Ketan Patel, Dysonin lattianhoitoalan suunnittelupäällikkö. "Tämä on erityisen tärkeää, jos talossa on lemmikkejä tai lapsia, jotka ryömivät tai viettävät enemmän aikaa lattialla."

Kuinka usein sinun pitäisi imuroida? Se riippuu useista tekijöistä, kuten talossasi asuvien ihmisten määrästä, siitä, onko sinulla lemmikkejä, ja kunkin huoneen lattiatyypistä. Mitä enemmän huoneessa on liikennettä, sitä useammin se on imuroitava. Esimerkiksi makuuhuoneet ja työhuoneet tulisi imuroida viikoittain. Vilkkaasti liikennöidyt tilat, kuten keittiö, olohuone ja lasten leikkihuoneet, tulisi imuroida vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ihanteellisen imurointiaikataulun luomiseksi asiantuntijat kertovat, kuinka usein kodin eri pinnat tulisi imuroida.

Kuinka usein sinun pitäisi imuroida? Näin ammattilaiset sanovat

LumiNolaGetty Images

Kuinka usein puulattiat pitäisi imuroida?

Imuroi kovapuulattiat, synteettinen puu ja laminaatit vähintään kerran viikossa. Muista kuitenkin, että kaikki imurit eivät sovellu hyvin puulattioille. Varmista, että käytät monikäyttöisen kuivaimurin oikeita asetuksia, jotta vältät lattian vahingoittamisen. Robotti-imureiden tai raskaiden teollisuusimureiden pyörät voivat naarmuttaa tai raapia lattioita, joten testaa pieni alue (mieluiten maton tai suuren huonekalun alla), kun käytät uutta imuria kovilla lattioilla. Älä jätä viikoittaista imurointia väliin, vaikka lattiat näyttäisivät puhtailta, sillä pieniä pölypunkkeja voi olla vaikea havaita puun tahroista tai puun jyvistä.

Kuinka usein kankaat, matot ja matot tulisi imuroida?

Kaikki, joissa on kangasta tai verhoilua, on imuroitava usein. Pöly laskeutuu syvälle kuituihin ja pidättää sinne epäpuhtauksia, bakteereja ja ei-toivottuja hajuja. Suunnittele imuroivasi matot ja aluematot vähintään kahdesti viikossa, vaikka ne eivät näyttäisikään likaisilta. Yhdistä imurointiin lyömäpuikko tai harja leikattujen mattojen osalta.

Jotta imuri kestäisi pidempään, ravista pienempiä mattoja kunnolla ulkona ennen puhdistusta. Nosta myös kaikki mattojen tai räsymattojen päällä oleva ennen niiden alapuolella tapahtuvaa imurointia. Käytä ulosvedettävää käsivartta päästäksesi sohvien ja verhojen nurkkiin, joissa pöly piileskelee. Harkitse myös märkäimurointia kerran kuukaudessa syväpuhdistusta varten, joka poistaa raskaat tahrat ja lian.

Kuinka usein sinun tulisi imuroida kovat pinnat, kuten laatat tai vinyylilevyt?

Kovat pinnat, kuten vinyyli, keraamiset laatat, kivi ja laminaattilattia, olisi puhdistettava vähintään kerran viikossa. Lattiat tulisi kuitenkin lakaista päivittäin ja mopata myös ajoittain. Muuten pölyä ja likaa voi kerääntyä nurkkiin, laastilinjoihin ja muihin halkeamiin ja rakoihin. Vaikka ne eivät ehkä näytäkään likaisilta, tämä voi kertyä ajan mittaan ja on paljon vaikeampi puhdistaa myöhemmin.

Kuinka usein lemmikkieläinten omistajien pitäisi imuroida?

"Suosittelemme imuroimaan vähintään kerran tai kaksi viikossa – ja useammin, jos meillä on lemmikkejä – oikeilla välineillä, jotta pöly saadaan poistettua nopeasti ja tehokkaasti", Patel neuvoo. Jos sinulla on lemmikkejä, joiden karva irtoaa, mattojen ja lattioiden päivittäinen imurointi auttaa minimoimaan karvaisten perheenjäsenten houkutteleman hilseen, pölyn ja lian. Tee näin riippumatta siitä, pidetäänkö lemmikkejäsi sisä- vai ulkotiloissa elävinä eläiminä. Jos haluat hyvän puhdistuksen, investoi erityisesti lemmikkien karvoille tarkoitettuihin imureihin.

Entä kaikkialla muualla

Dysonin tutkimus, johon osallistui yli 12 000 vastaajaa eri puolilta maailmaa, tarjoaa yllättäviä tietoja kodin paikoista, jotka ihmiset todennäköisimmin ohittavat imuroidessaan.

Katot ovat listan kärjessä unohdetuimpana paikkana, sillä 88 prosenttia vastaajista laiminlöi niiden imuroinnin. "Katon rakenteet voivat kerätä pölyä ja hämähäkinverkkoja, ja imurointi on usein helpoin tapa puhdistaa ne", Patel selittää. "Käytä pölynimurin pehmeää harjauslisälaitetta puhdistaaksesi suuremmat alueet vahingoittamatta maalia tai tapettia ja valitse rakotyökalu, jolla pääset vaikeasti saavutettaviin nurkkiin." Hän suosittelee kevyttä johdotonta tai käsikäyttöistä imuria korkeisiin kattoihin.

Patelin tietojen mukaan patjat, lemmikkieläinten sängyt, lampunvarjostimet, portaat ja kaihtimet ovat muita yleisesti unohdettuja alueita. Myös ne on imuroitava viikoittain tai kahdesti viikossa, jotta kotisi pysyy mahdollisimman allergiavapaana.

"Allergioissa pöly on yksi yleisimmistä laukaisevista tekijöistä. Monet ihmiset eivät kuitenkaan tiedä, että on olemassa yllättäviä paikkoja, joissa pöly voi piileskellä ja aiheuttaa ongelmia allergikoille", sanoo Beatrice Flores Living Pristine -yrityksestä, joka tarjoaa siivouspalveluita Floridassa sekä asuin- että liiketiloihin. Siivousammattilaiset hoitavat sängyt, sohvat, seinät, ikkunalaudat ja jopa sokkelit, paikat, jotka useimmat ihmiset unohtavat. "Näiden alueiden imurointi muutaman viikon välein auttaa pitämään tämäntyyppisen pölyn kurissa ja vähentämään allergiaoireita", hän ehdottaa.

Floresin mukaan kattotuulettimen siipien molemmilla puolilla on myös hyvä pyyhkiä perusteellisesti vähintään muutaman kuukauden välein. Imuroimalla siivet voidaan varmistaa, ettei pöly pääse vain ilmaan ja huoneen muihin osiin.