Kuinka tiskata astiat käsin, kunnes ne ovat helmeilevän puhtaat?

Astioiden peseminen käsin ei ehkä ole yhtä yleistä kuin astianpesukoneen käyttäminen, mutta se voi olla yksi parhaista tavoista saada astiat puhtaiksi, varsinkin jos kyseessä on kova sotku. Jotkin astiat eivät kestä astianpesukonetta (useimmat posliinityypit, valurauta ja kristalli ovat yleensä vain käsin pestäviä), tai saatat joutua käyttämään hieman kyynärpäätyötä, kun haluat puhdistaa paahtuneen ruoan ja muut sotkut. Halusitpa sitten jättää astiat likoamaan tai pestä ja kuivata ne heti, muutama helppo vinkki voi helpottaa astioiden pesua käsin, kunnes ne ovat puhtaita ja tahrattomia.

Miten tiskit pestään käsin?

Astioiden peseminen käsin on yksinkertaista, mutta on muutama tärkeä asia, jotka on hyvä pitää mielessä, jotta lopputulos olisi mahdollisimman säihkyvän puhdas.

Aloita oikeilla tarvikkeilla.

Saattaa tuntua itsestään selvältä, mutta tarvitset muutamia perustarvikkeita, jotta tiskaaminen käsin onnistuu, kuten sienen ja tiivistetyn tiskiaineen. Kumihansikkaiden käyttäminen voi myös auttaa suojaamaan käsiäsi ja estämään ihon kuivumista, jos peset usein käsin, mutta sieni on ehdoton edellytys. "Sienet, joissa on pehmeä puoli ja hieman kuvioitu puoli, ovat hyödyllisiä sekä herkkien esineiden että astioiden puhdistamiseen, jotka tarvitsevat hieman enemmän hankausvoimaa", sanoo Morgan Eberhard, P&G:n Pohjois-Amerikan kodinhoitoalan vanhempi tutkija. "Koska sienet ovat läheisessä kosketuksessa elintarvikkeiden kanssa, ne ovat alttiita bakteereille, jos niitä käytetään liikaa. Varmista, että huuhtelet ja väännät ne huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen, puhdistat ne ajamalla ne astianpesukoneen läpi ja vaihdat ne säännöllisesti – varsinkin jos alat havaita hajua."

Myös sivussa oleva kuivausteline voi auttaa astioiden pesussa. Se tarjoaa erillisen paikan puhtaiden astioiden asettamiseen, ja se voi aloittaa astioiden ilmakuivauksen, kun jatkat pesua.

Johner Images/Getty Images

Liottaa vai olla liottamatta?

Liotatpa tai et, aloita kaapimalla tai pyyhkimällä suuret ruokapalat pois astioista roskakoriin ennen pesua. Suuret ruoanpalaset voivat tukkia tiskialtaan viemärin. Jos käytät tiivistämätöntä astianpesuainetta, kannattaa astioita liottaa seuraavaksi. Saippua ei ehkä leikkaa rasvaa ja pinttyneitä ruokia yhtä hyvin ilman liotusta.

Jos haluat liottaa astiat ennen pesun aloittamista, siitä ei yleensä ole haittaa – liotus voi myös auttaa irrottamaan pinttyneitä ruoka-aineita, jolloin käytät myöhemmin vähemmän kyynärpäärasvaa. Ainoa poikkeus on valurauta. Valurautapannujen liottaminen vedessä voi lisätä niiden ruostumisalttiutta. Voit silti pestä ne kuumalla vedellä, mutta jätä liotus pois. Muuntyyppisten astioiden pesussa täytä pesuallas kuumalla vedellä, johon on sekoitettu pieni määrä astianpesuainetta, jotta astioita voidaan kuohkeuttaa ja upottaa astioiden pesun ajaksi.

Aloita puhtaimmista esineistä.

Aloittaessasi pese puhtaimmat esineet ensin käsin. Näihin kuuluvat yleensä juomalasit ja ehkä myös aterimet, joihin ei ole jäänyt näkyviä ruokajäämiä. Kun aloitat puhtaimmista astioista, estät astianpesuveden likaantumisen heti, sillä likaisimmat astiat joutuvat veteen vasta lopuksi. "Tiskiaineita varten kostuta sieni lämpimällä vedellä, väännä se sitten kuivaksi ja lisää muutama tippa tiivistettyä tiskiainetta", Eberhard sanoo. "Raaputa sitä muutaman kerran, jotta saippua leviäisi sieneen ja saisi aikaan vaahtoa." Käytä sitten sieniä astioiden hankaamiseen aloittaen laseista ja astioista ja siirtyen sitten likaisempiin astioihin, kuten lautasiin, kulhoihin ja kattiloihin ja pannuihin.

Muista hangata sienellä koko astia puhdistaaksesi ja poistaaksesi bakteerit, älä vain näkyvästi likaisia kohtia. Kun koko astia on puhdistettu, huuhtele se juoksevalla vedellä ja aseta se sivuun kuivaustelineeseen.

Milloin kannattaa käyttää sienen hankaustyynyä?

Useimmissa astioissa, joihin ei ole tarttunut ruokaa, sienen pehmeällä puolella hankaamisen pitäisi riittää puhdistamaan astiat. Mutta kun ruoka on paistunut kiinni tai se ei irtoa, vaihda karkeaan puoleen. Pehmeälle puolelle mahtuu yleensä enemmän vettä, ja se voi vaahdottaa saippuaa paremmin, mutta vastakkainen puoli on yleensä tehokkaampi kovien tahrojen raaputtamiseen. Vältä kuitenkin tarttumattomien kattiloiden ja pannujen sekä herkkien astioiden hankaamista karkealla puolella, sillä se voi naarmuttaa niitä tai vahingoittaa tarttumatonta pinnoitetta.

Astioiden kuivaaminen

Kaikkea ei välttämättä tarvitse kuivata käsin, jos sinulla on kiire. Kattilat, pannut, lautaset ja kulhot voivat kuivua ilmakuivana tiskialtaan vieressä olevassa kuivaustelineessä aivan hyvin ilman ylimääräistä pyyhkimistä puhtaalla, kuivalla pyyhkeellä. Nopea käsinkuivaus voi kuitenkin ehkäistä joidenkin astioiden tahroja. "Jos haluat varmistaa, ettei astioihin jää vesitahroja, kuten laseihin ja astioihin, anna astioiden kuivua ilmakuivana suurimman osan matkaa ja käytä sitten puhdasta, kuivaa pyyhettä tai kiillotusliinaa jäljellä olevien vesipisaroiden kuivattamiseen ja kiillota ne kiiltäviksi", Eberhard sanoo.

Kuinka pestä käsin herkkää posliinia ja kristallia?

"Erityistuotteiden tai astioiden, joissa on monimutkaisia tai herkkiä kuvioita, puhdistamiseen on käytettävä vain pehmeää sieniä, jossa ei ole kovaa rakennetta, ja hellävaraista astianpesuainetta", Eberhard sanoo. Vältä käyttämästä sienen hankaavaa puolta, sillä se voi naarmuttaa astioita ja vahingoittaa niiden koristeita. "Aloita aina kevyellä hankauspainalluksella ja rakenna sitä tarpeen mukaan, jotta varmistat, ettet naarmuta erikoisastioiden, kuten hienon posliinin, pintaa tai muotoilua."

Myös kristalli saattaa tarvita hieman erityishuomiota. "Kristalli on lasia pehmeämpää ja naarmuuntuu helpommin", Eberhard sanoo. "Paras tapa säilyttää niiden kimallus on vuorata pesuallas pyyhkeellä ja pestä ne varovasti käsin hellävaraisella astianpesuaineella, kuten Dawn EZ-Squeeze, ja lämpimällä vedellä." Hän suosittelee myös, että peset vain yhden kristalliesineen kerrallaan ja asetat sen kuivumaan työtasolle levitetylle kuivalle pyyhkeelle, jotta vältät astioiden rikkoutumisen.

Mitkä esineet tulisi aina pestä käsin.

Tarkista aina astioista, kattiloista, pannuista ja muista ruoanlaittovälineistä, ovatko ne astianpesukoneessa pestäviä vai vain käsin pestäviä (useimpien astioiden ja pannujen pohjassa on leima, jossa on mahdolliset pesurajoitukset). Kristalli ja herkkä posliini on yleensä aina pestävä käsin, jotta astiat ja niissä olevat koristeet eivät vahingoitu. Myös veitset kannattaa pestä käsin, sillä astianpesukone voi vahingoittaa terää ja tylsyttää sen terävyyden nopeammin. Puiset astiat, kuten lusikat, tulisi myös pestä käsin halkeamien välttämiseksi.

Herkät hopeaesineet on myös parempi pestä käsin, jotta ne eivät haalistuisi. Jotta niiden pinnoite säilyisi pidempään, voit myös pestä tarttumattomat kattilat ja pannut käsin. Valurautaa ei saa koskaan laittaa astianpesukoneeseen, ja jotkin muoviset astiat eivät myöskään välttämättä kestä astianpesua (jos ne putoavat kuumennuskierukoiden päälle, ne voivat sulaa). Monet materiaalit, kuten ruostumaton teräs, metalliset astiat, lasi-, keramiikka- ja kivitavara-astiat, ovat astianpesukoneessa pestäviä, mutta voit halutessasi aina pestä ne käsin!