Kuinka siivota kotisi kerta kaikkiaan kuntoon?

Kuinka siivota kotisi kerta kaikkiaan kuntoon?

Vaikka kuinka kovasti yritämme pitää kotimme siistinä ja järjestyksessä, epäjärjestys hiipii väistämättä sisään ajan myötä. Se ei ole vain rumaa, vaan sotkuisuus voi myös lisätä stressitasoa. Koko kodin siivoaminen voi olla jo itsessään stressaava prosessi, varsinkin kun on kyse tunnepitoisten esineiden puhdistamisesta. Mutta kun olet valmis, sinulla on enemmän tilaa, vähemmän tavaraa ja enemmän rauhallisuuden tunnetta. Seuraavassa on hyödyllisiä vinkkejä ja niksejä kodin siivoamiseen.

Tärkeitä vinkkejä kodin siivoamiseen, jotka on hyvä pitää mielessään

 • Tee suunnitelma. Ensimmäinen askel siivoamisessa on yksityiskohtaisen suunnitelman tekeminen. Luo siivouksen tarkistuslista, jossa hahmotellaan jokainen tila, joka on siivottava.
 • Käytä aikaa. Siivoaminen vie aikaa ja vaivaa, ja on helppoa, että muut siivoustehtävät vievät huomion muualta. Käsittele yksi tila kerrallaan, jotta vältät hukkumisen.
 • Tee kolme kasaa. Yleissääntönä on, että lajittele tavarat kolmeen kasaan: asiat, jotka aiot pitää, tavarat, jotka voit lahjoittaa, ja käyttökelvottomat tavarat, jotka sinun pitäisi hävittää.
 • Luo tarvittaessa alaluokkia. Tee "pitää"-kasan sisällä erillinen kasa tavaroille, jotka on korjattava, räätälöitävä tai korjattava, ennen kuin niitä voidaan käyttää.
 • Käytä 80/20-sääntöä. Pareto-periaatteen mukaan 80 prosenttia tuloksista syntyy 20 prosentilla toimista. Päätä, millä siivoustehtävillä on suurin vaikutus, ja aloita siitä.
 • Viimeistele siivoamalla. Vaikka voi olla houkuttelevaa siivota mennessään, odota, että olet siivonnut koko huoneen ennen kuin siivoat sen.

Kuinka siivota kotisi huoneiden mukaan.

Vaikka siivoaminen on samanlaista eri huoneissa, tässä on joitakin erityisiä vinkkejä siitä, miten pääset eroon sotkusta kodin jokaisessa huoneessa.

Olohuone

 1. Määrittele olennaiset asiat. Kun haluat tyhjentää olohuoneesi, aloita arvioimalla, mitä todella tarvitset. Olohuone on usein kodin käytetyin tila, ja se voi helposti sotkeutua arjen roinasta. Rajaa se olennaiseen (huonekalut, elektroniikka jne.) ja kerää kaikki muu kasaan, jotta voit selvittää, kuuluuko se todella tilaan.
 2. Siirrä väärin sijoitetut esineet. Monet olohuoneen sotkevat esineet saattavat yksinkertaisesti kuulua jonnekin muualle talossa; palauta nämä esineet sinne, minne ne kuuluvat.
 3. Varmista, että kaikella on paikkansa. Olohuoneissa säilytetään epämiellyttäviä välttämättömiä tavaroita, kuten kaukosäätimiä ja TV-kaapeleita. Vähennä sotkun ulkonäköä järjestelemällä ja piilottamalla johdot ja käyttämällä sohvapöydässä pieniä järjestelijöitä kaukosäätimien ja muiden olohuoneen välttämättömien tavaroiden säilyttämiseen.

Keittiö

 1. Heitä vanhentuneet elintarvikkeet pois. Ensimmäinen askel kohti keittiön sotkuisuuden poistamista on heittää vanhentuneet elintarvikkeet pois jääkaapista, pakastimesta ja ruokakomerosta, jotta arvokasta säilytystilaa vapautuu.
 2. Puhdista käyttämättömät tavarat. Käy läpi astiat, lasitavarat, keittoastiat ja ruoanlaittovälineet laatikoista, kaapeista ja keittiön työtasolta. Määritä, mitä tavaroita todella tarvitset ja käytät säännöllisesti, ja lahjoita kaikki, joita et ole käyttänyt vuoteen tai kahteen.
 3. Säilytä harvoin käytetyt tavarat muualla. Sinun ei tarvitse luopua fonduesetistä tai jäätelökoneesta, mutta niiden ei myöskään tarvitse viedä arvokasta keittiökiinteistöä. Harkitse, onko niille tilaa kellarissa, autotallissa tai ullakolla.
 4. Järjestä käyttötiheyden mukaan. Kun laitat keittiötarvikkeita pois, säilytä jokapäiväiset välttämättömyystarvikkeet sellaisessa paikassa, josta ne ovat helposti saatavilla, esimerkiksi piilossa kodinkonehallin sisällä, ja siirrä erityistilaisuuksien tarvikkeet ylempiin tai alempiin hyllyihin, joihin on hankalampi päästä käsiksi.

Makuuhuone

 1. Luo levollista keidas. Makuuhuoneen tulisi olla rauhallinen turvapaikka, jossa voit rentoutua pitkän päivän päätteeksi. Yritä karsia kotisi makuuhuoneessa säilytettävät tavarat ehdottoman välttämättömiin. Käytä suljettuja säilytystiloja – kuten yöpöydän laatikoita tai sängyn alla olevia säilytysastioita – säilyttämään tarpeellisia tavaroita, joita et halua näkyville.
 2. Käy käsiksi vaatekaappeihin. Vaatteiden läpikäyminen on yksi pelottavimmista tehtävistä kodin siivoamisessa. Hankkiudu eroon kaikista vaatteista, joita et ole käyttänyt yli vuoteen, sekä kaikista, jotka eivät tällä hetkellä sovi. Tee erilliset pinot vaatekaapin tavaroille, jotka voit myydä, lahjoittaa tai kierrättää/heittää pois.
 3. Tee pyykinpesusta yksinkertaista. Yksi yleisimmistä syyllisistä makuuhuoneen sotkuisuuteen on pyykinpesu. Varmista, että pyykkikoreihin pääsee helposti käsiksi, jotta sinulla ei ole houkutusta jättää likaisia sukkia lattialle, ja luo paikka, jossa voit säilyttää siististi vaatteita, joita aiot käyttää uudelleen.

Kylpyhuone

 1. Hankkiudu eroon tarpeettomista tavaroista. Tähän kuuluvat vanhentuneet reseptilääkkeet, vanhat kosmetiikkatuotteet, pyyhkeet, joita ei enää tarvita tai käytetä, ja paljon muuta. Jätä nämä esineet ulos, jotta ne voidaan lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai hävittää välittömästi, jos ne eivät kelpaa lahjoitettavaksi.
 2. Poista kaksoiskappaleet. Jos sinulla on useita esineitä, jotka palvelevat samaa tarkoitusta (esimerkiksi useita aurinkorasvapulloja), valitse yksi tai kaksi, jotka sopivat sinulle parhaiten, ja hankkiudu eroon lopuista.
 3. Luo uusi organisointijärjestelmä. Kylpyhuoneissa säilytetään monia pieniä esineitä, joten on tärkeää luoda järjestelmä, joka pitää asiat järjestyksessä. Ryhmittele samankaltaiset esineet yhteen kategorioiden mukaan ja varmista, että useimmin käyttämäsi esineet ovat helposti saatavilla.

Kotitoimisto

 1. Raivaa työpöytäsi siistiksi. Luo seesteinen työympäristö tyhjentämällä kaikki esineet työpöydältäsi ja määrittämällä, mikä sinne kuuluu ja mikä voidaan säilyttää muualla tai hävittää.
 2. Tyhjennä työpöydän laatikot. Ota kaikki pois työpöytäsi laatikoista ja arkistokaapeista ja hankkiudu eroon tarpeettomista papereista (huolehdi siitä, että silppuat kaikki arkaluonteiset asiakirjat, joita et pidä). Mieti, mitkä asiakirjat voidaan tallentaa digitaalisesti; harkitse niiden skannaamista ja lataamista kiintolevylle tai pilvitallennukseen, jos mahdollista.
 3. Luo arkistointijärjestelmä. Jos sinulla ei vielä ole sellaista, joka sopii sinulle, luo tärkeille henkilökohtaisille ja/tai työasiakirjoille arkistointijärjestelmä, jossa käytetään merkintäjärjestelmää ja jolla varmistetaan, että kaikki löytyy helposti ja on tarvittaessa saatavilla.

Pesutupa

 1. Poista kaikki, mikä ei kuulu sinne. Pesutiloista voi helposti tulla kodin siivoustarvikkeiden ja muun sotkun keräilypaikkoja. Aloita karsimalla pois kaikki, mikä kuuluu muualle.
 2. Lisää säilytystilaa. Pesuhuoneista puuttuu joskus säilytystiloja, jolloin pesuaineita ja pehmentimiä säilytetään hankalissa paikoissa. Lisää hyllyjä, jotta kaikille tarvittaville pesutarvikkeille löytyy paikka.
 3. Käytä lokeroituja koreja. Varmista, että pyykki on asianmukaisesti eroteltu ja helpompi lajitella käyttämällä tummille, värillisille, valkoisille ja/tai kangastyypeille tarkoitettuja erillisiä koreja.
 4. Lisää yksittäinen sukkakori. Kerää yksinäiset, toisistaan poikkeavat sukat määrättyyn paikkaan lisäämällä kori juuri tätä tarkoitusta varten.

Autotalli

 1. Puhdista rikkinäiset ja käyttämättömät tavarat. Ensimmäinen askel minkä tahansa tilan tyhjentämisessä on määrittää, mitä esineitä todella käytetään usein ja mitkä voidaan lahjoittaa tai myydä. Lajittele kaikki autotallissa olevat esineet ja tee kasat kuhunkin luokkaan. Hankkiudu eroon rikkinäisistä työkaluista ja laitteista tai tee suunnitelma niiden korjauttamisesta.
 2. Siivoa. Kun olet selvittänyt, mitä aiot pitää, siivoa koko tila perusteellisesti.
 3. Järjestä. Lajittele jäljelle jääneet tavarat ja järjestä ne tyypin mukaan: työkalut, urheiluvälineet, kausikoristeet jne. Merkitse säilytyslaatikot niin, että on helppo määrittää, mitä niiden sisällä on. Lisää tarvittaessa hyllyjä, jotta voit säilyttää säilytysastiat järjestyksessä.

Kellari ja ullakko

 1. Jaa ja hallitse. Kellarien ja ullakoiden siivoaminen ja järjestäminen voi olla ylivoimaista, koska ne ovat suuria tiloja, jotka ovat usein täynnä roinaa. Tee tehtävästä helpommin hallittavissa oleva jakamalla nämä huoneet erillisiin alueisiin ja hoitamalla yksi nurkka tai hylly kerrallaan.
 2. Hyödynnä tila mahdollisimman hyvin. Keskeneräiset kellarit ja ullakot tarjoavat erinomaiset järjestämismahdollisuudet, sillä ne ovat yleensä suuria, käyttämättömiä tiloja. Visualisoi, miten voit hyödyntää tilaa, ja tee suunnitelma siitä, miten voit käyttää sitä varastointiin.
 3. Säästä tunteelliset esineet viimeiseksi. Kellarit ja ullakot ovat paikkoja, joissa monet kodinomistajat säilyttävät vanhoja valokuvia, muistoesineitä ja muita merkityksellisiä esineitä. Koska joidenkin tällaisten esineiden lajittelu ja hävittäminen voi olla vaikeaa, on parasta hoitaa tämä tehtävä vasta aivan lopussa, jotta sinulla on ylimääräistä aikaa miettiä ja hioa siivousvaistojasi.

Vinkkejä kodin pitämiseen epäjärjestyksessä.

 • Kaikelle on oma paikkansa ja kaikki on omalla paikallaan. Kun olet hävittänyt tavarat, joita et enää tarvitse, varmista, että kaikille jäljelle jääneille tavaroille on varattu oma paikkansa. Laita tavarat mahdollisuuksien mukaan takaisin sinne, minne ne kuuluvat käytön jälkeen.
 • Kokeile yhden sisään, yhden ulos -käytäntöä. Aina kun ostat jotain uutta, hankkiudu eroon jostain samassa huoneessa olevasta tavarasta, jotta sotku ei pääse kasaantumaan.
 • Käytä yhden minuutin sääntöä. Jos siivoustehtävä vie alle minuutin – kuten likaisten vaatteiden laittaminen roskakoriin – tee se heti sen sijaan, että jättäisit sen myöhemmäksi.
 • Siivoa usein. Jotta kotisi pysyisi järjestyksessä ja siistinä, sinun on siivottava säännöllisesti. Onneksi, kun olet tehnyt suuren siivouksen, säännöllinen siivoaminen on nopeaa ja helppoa.
 • Pidä yllä lahjoitusastiaa. Luo jonnekin taloosi laatikko tai roskakori, joka on tarkoitettu lahjoituksille.