Kuinka sammuttaa virta kotonasi?

Aloita jokainen sähköprojekti toteuttamalla tärkein turvallisuustoimenpide – katkaise virta johdoista ja laitteista, joiden parissa työskentelet. Näytämme, miten varmistat, että kotisi virtapiireistä on katkaistu virta, jotta voit jatkaa sähkötöitä turvallisesti. Oppaamme auttaa sinua myös tietämään, mitä tehdä, kun pistorasiat tai valot sammuvat yhtäkkiä, mikä voi viitata siihen, että virtapiiri on ylikuormittunut.

Jos haluat katkaista kotisi sähköt, etsi ensin sähkökeskus ja seuraa sitten alla olevia vaiheittaisia ohjeita. Jos kotisi on vanhempi, sinulla saattaa olla sulakerasia katkaisijan sijasta, joten jos näin on, siirry ohjeeseemme virran katkaisemiseksi sulakerasiasta.

Kuinka sammuttaa virta kotonasi?Jacob Fox Paikanna kotisi huoltopaneeli

Asuntojen pääkeskuspaneeli sisältää joko katkaisijoita tai sulakkeita, ja se sijaitsee yleensä aputilassa. Sen pitäisi olla helposti saatavilla mutta kaukana talon pääliikennevirrasta. Keskus voi olla autotallissa tai kellarissa. Lämpimässä ilmastossa se voi olla talon ulkopuolella. Asunnossa tai kerrostaloasunnossa se voi olla upotettu seinään kaapissa tai pesutilassa. Huoltokeskus on todennäköisesti harmaa metallikotelo tai -ovi, ellei sitä ole maalattu.

Kun etsit kotisi huoltopaneelia, saatat löytää useamman kuin yhden, erityisesti vanhemmassa talossa. Vanhoihin järjestelmiin lisätään joskus alakeskuksia virtapiirien määrän laajentamiseksi. Katkaise virta näistä kuten sulakkeesta tai katkaisijasta pääkeskuksessa.

Hätätilanteessa sinun on ehkä päästävä huoltokeskukseen pimeässä tai kiireessä. Varmista, että kaikki kodin aikuiset tietävät, mistä katkaisijarasia löytyy. Pidä tie paneelille vapaana äläkä nojaa mitään paneelia vasten.

Kuinka sammuttaa virta kotonasi?Dave Toht Tutki katkaisijakotelo ja sammuta virta.

Kun olet löytänyt kotisi katkaisijarasian, avaa ovi, jotta pääset käsiksi sisällä oleviin sulakkeisiin tai katkaisijoihin. Jos sähkökeskus vaikuttaa vaurioituneelta tai jos irtonaisia johtoja on näkyvissä, kutsu ammattitaitoinen sähköasentaja tarkistamaan se.

Kun olet avannut huoltopaneelin oven, löydät rivejä yksittäisiä katkaisijoita, jotka näyttävät vipukytkimiltä, ja pääkatkaisijan yläpuolella. Luettelo osoittaa, mitä talon osia kukin katkaisija ohjaa. Luettelosta pitäisi käydä ilmi, mikä katkaisija ohjaa pistorasiaa tai valaisinta, jonka haluat kytkeä pois päältä. Nämä ovat yksittäisiä katkaisijoita. Jos haluat sammuttaa yhden katkaisijan, käännä vipu asentoon "pois päältä". Testaa laite varmistaaksesi, että virta on katkaistu, ennen kuin työskentelet sen parissa.

Jos haluat katkaista virran koko talosta, käännä pääkatkaisija pois päältä, joka on yleensä kaksoiskytkin, joka sijaitsee huoltokeskuksen yläosassa. Saatat tarvita taskulamppua, kun katkaiset virran koko kodista.

Kuinka sammuttaa virta kotonasi?Dave Toht Kuinka aktivoida lauenneet katkaisijat uudelleen?

Katkaisijat vaihtelevat siinä, miten ne kytkeytyvät pois päältä, kun ne havaitsevat ylikuormituksen. Eräässä kytkintyypissä on punainen painike, joka ponnahtaa esiin, kun katkaisija on lauennut. Aktivoi se uudelleen kääntämällä kytkin takaisin päälle.

Jotkin kytkimet kytkeytyvät osittain pois päältä, kun ne räjähtävät. Voit palauttaa virran katkaisijasta kääntämällä katkaisijan kokonaan pois päältä ja sitten päälle. Painonappikatkaisijan painike ponnahtaa ulos, kun katkaisija sammuu; paina painike sisään virran palauttamiseksi.