Kuinka ripustaa ovi – helppo DIY-opas

On jo tarpeeksi vaikeaa valita ovityyliä kotiisi, saati sitten oven ripustaminen! Tai niin saatat ajatella.

Tässä helppokäyttöisessä DIY-oppaassa näytämme, miten ovi ripustetaan täydellisesti – aivan kuten kirvesmies tekisi!

Ennen kuin hyppäämme suoraan asiaan, katsotaanpa, mitä kaikkea tarvitset oven ripustamiseen.

Tarvittavat työkalut ja materiaalit

Riippumatta siitä, oletko vaihtamassa ovia vai haluatko asentaa uuden oven, tarvitset seuraavat tarvikkeet:

 • Ovi (tutustu tietenkin sisäoviin).
 • Yhdistelmäneliö
 • Mittanauha
 • Vasara (jos ei, niin vasara).
 • Lyijykynä
 • Taltat (eri kokoja)
 • Puukiila
 • Merkintämittari
 • Höylä (tasoitushöylä ja konehöylä)
 • Porakone (ja poranterät)
 • Ruuvimeisseli (tai ruuvimeisselin terät poraa varten)
 • Oven pidike (vaihtoehtoisesti joku, joka auttaa ja pitää ovea puolestasi).

Jos sinulla on kaikki nämä valmiina, käydään nopeasti läpi toinen tärkeä (ja usein unohdettu) vaihe.

Oven ripustaminen – mihin suuntaan se menee?

Ilman asianmukaista kaaviota tai ennakkotietoa ovesta voi olla vaikea selvittää, mihin suuntaan ovi on tarkoitus ripustaa.

Älä ripusta ovea ylösalaisin.

Älä erehdy, ovi on helppo ripustaa ylösalaisin. Yritetään välttää sitä!

Nyt luulisi, että se olisi itsestään selvää, mutta näin ei aina ole. Joistakin ovista voi päätellä, mihin suuntaan ne on ripustettava ylöspäin, vain katsomalla mallia.

Esimerkiksi nelipaneelisissa ja kuusipaneelisissa ovissa alimmainen vaakapalkki on korkeampi kuin ylempi.

Kuinka ripustaa ovi - helppo DIY-opas

Toisessa perinteisessä ovityylissä (kuten valkoiseksi pohjamaalatussa DX 30-luvun sisäovessamme) on kolme ohutta pystysuoraa paneelia yhden neliönmuotoisen paneelin alapuolella.

Jos ripustat onttoydinovea, kiinnitä huomiota siihen, missä lukituslohko sijaitsee.

Lukkolohko on kiinteä puupala, johon kiinnitetään salvan ja lukon kahvat. Se on yleensä merkitty oven yläosaan, mutta jos sitä ei ole, on toinenkin tapa tarkistaa.

Napauta ovea rystyselläsi. Jos se kuulostaa ontolta, tämä on saranapuoli. Jos se kuulostaa kiinteältä, tämä on salvan puoli. Tämä on tärkeää selvittää, ennen kuin ryhdyt toimiin oven ripustamiseksi.

Kumpaan suuntaan oven pitäisi kääntyä?

Kun on kyse siitä, mihin suuntaan ovi kannattaa ripustaa, huomaat usein, että oven avautumiseen on vain yksi tapa. Jos se ei ole aluksi selvää, sinun on määritettävä, mihin suuntaan ovi kääntyy, ennen kuin ripustat sen.

Useimmiten ovi kääntyy huoneeseen, jos se on yhteydessä käytävään.

Mieti myös, missä valokatkaisija sijaitsee. Jos mahdollista, haluat välttää sen jäämistä oven peittoon, kun se avataan.

Jos olet vielä hieman hukassa edellä olevien vinkkien lukemisen jälkeen, laita yksinkertaisesti oven malli Google Images -ohjelmaan – ja näet nopeasti, mihin suuntaan ovi pitäisi ripustaa.

Pidemmittä puheitta, ripustetaan ovi!

Ovien ripustaminen – askel askeleelta

Tässä on opas, jota varten olet täällä – opettelemme, miten sisäovi asennetaan. Saat ne pystyyn hetkessä!

Vaihe 1 – Valmistele oven karmi / vuori.

Ensinnäkin sinun on valmisteltava ovenkarmi (tai ovivuori).

Jos ne on asennettu äskettäin, varmista, että ne ovat puhtaat ja että niissä ei ole roskia. Jos seinät on rapattu, varmista, että kaikki karmiin tarttuneet kokkareet poistetaan tylpällä taltalla.

Jos asennat ovea vanhaan karmiin, voi olla parasta irrottaa oven pysäyttimet ja hioa sekä pysäyttimet että karmi, jotta ne ovat mukavan sileät.

Tämä ei ainoastaan mahdollista pysäyttimien asettamista oikeaan asentoon uusia ovia varten, vaan se myös helpottaa sisustamista.

Ulkokehys on todennäköisesti jo valmiiksi vääristetty. Varaudu kuitenkin tarvittaessa vääristämään oven alareunaa sääsuojalistan yli.

Sinun on käytettävä neliön ja lyijykynän yhdistelmää merkitäksesi oven reunan paksuuden, jos karmissasi ei ole jo ovipysäyttimiä (tämä on yleensä 35 mm tai 44 mm paksu).

Kun olet asettanut neliön oikeaan paksuuteen, käytä sitä merkitäksesi viivan karmin etupuolelta sisäänpäin jokaiseen kulmaan. Varmista, että viivat alkavat noin 3 tuuman päästä karmin ylä- ja alapuolelta, jotta vältät saranat.

Napauta naula näihin linjoihin noin puoliväliin. Tämä estää oven putoamisen merkkauksen aikana ja pitää sen myös kauniina ja tasaisena.

Jos ripustat tammioven (tai jotain hyvin kallista) etkä halua ottaa riskiä, että naula lommoaa sen, käytä pientä katkopuuta (tai jopa oven pysäytintä). Naulaa tämä niin, että reuna istuu linjalla – näin ovi vahingoittuu paljon epätodennäköisemmin.

Vaihe 2 – Merkitse oven avulla

Varmista nyt, että lukituslohko on sillä puolella, johon kahva asennetaan, ja aseta ovi karmiin.

Jos oven kokoa on pienennettävä, jotta se voidaan ripustaa karmiin, höylää ovea tarvittaessa alaspäin käsihöylällä tai sähköhöylällä (riippuen siitä, kuinka paljon materiaalia on poistettava).

Kun ovi on höylätty sopivaksi, työnnä se takaisin karmiin. Nosta ovea ylös (puukiilan avulla) niin, että oven yläosan ja karmin väliin jää vain 2 tai 3 mm:n rako.

Jos haluat varmistaa yhdenmukaisuuden, kun ripustat useita ovia, käytä pahvia tai leikkaa välilevy.

Jos ripustat oven ilman, että matto tai lattia on jo asennettu, varmista, että alareunaan jätetään sopivan kokoinen rako tämän huomioon ottamiseksi. Esimerkiksi maton ja aluskatteen asentamista suunnitellessasi sinun tulisi jättää noin 20 mm.

Vaihe 3 – Saranoiden merkitseminen

Jos ripustat oven olemassa olevaan karmiin, jossa on jo saranoiden paikat, merkitse ne yksinkertaisesti oveen. Ohita sitten osa alla olevista tiedoista, kunnes irrotamme oven karmista.

Jos kyseessä on uusi karmi, käytä alla olevia ohjeita.

Merkitse lyijykynän ja mittanauhan avulla viiva (sekä vuoraukseen että oveen), joka alkaa 150 mm:n päästä karmin yläreunasta. Tämä merkitsee ylimmän saranan yläreunan.

Tee sama alareunalle, mutta merkitse viiva tällä kertaa 230 mm:n päähän karmin alareunasta. Tämä merkitsee alimman saranan alareunan.

Vinkki: merkitse lyijykynälläsi "x" viivan sille puolelle, johon haluat saranan tulevan (tee tämä oven ja karmin kohdalle). Näin on epätodennäköisempää, että poistat materiaalia viivan väärältä puolelta!

Jos ripustat palo-ovea, kovapuuta tai raskasta ulko-ovea, varmista, että merkitset kolmannen saranan ylä- ja alasaranoiden väliin.

Jos olet tyytyväinen tekemiisi merkintöihin, irrota ovi vuorauksesta. Aseta ovi ovipidikkeeseen saranapuoli ylöspäin (vaihtoehtoisesti voit pyytää auttavaa kättäsi pitämään ovea tässä asennossa puolestasi).

Nelikulmion avulla nelikulmioi kaikki tekemäsi lyijykynäviivat. Tee viivoista selvät mutta heikot – näin ne on helpompi poistaa myöhemmin.

Nyt voit asettaa saranan oveen ja piirtää sen ympärille saranan paikan.

Varmista, että saranan koko suorakulmainen levy koskettaa ovea ja on yhdensuuntainen.

Mittaa saranelevyn paksuus ja merkitse se myös oveen – näin voit poistaa oikean määrän materiaalia. Haluat, että sarana istuu ovea vasten, jotta se istuu täydellisesti.

Vaihe 4 – Leikkaa saranoiden välykset pois.

Kun pilkot saranoita ulos, varmista, että käytät terävää talttaa.

Leikkaa ensin saranan ylä- ja alalinja vaakasuoraan ja saranan paksuuden syvyyteen (aiemmin tekemäsi merkintä).

Leikkaa sitten 5 mm:n ja 10 mm:n välein 45 asteen kulmaviivoja juuri tekemiesi ylä- ja alaleikkausten väliin. Varmista jälleen, että nämä ovat saranan syvyydessä.

Pysy linjojen sisällä ja poista varovasti ylimääräinen materiaali taltalla. Tämä on erityisen helppoa terävällä taltalla.

Kun olet poistanut materiaalin, sinulle pitäisi jäädä täydellinen tila, johon sarana voidaan asettaa. Toista tämä lopuille saranapaikoille.

Varmista, että poistat kaikki jäljellä olevat lyijykynäviivat, kun kaikki saranat on leikattu.

Tässä vaiheessa voit myös porata esireiät ruuveja varten. Pidä saranaa paikallaan ja poraa pieni reikä jokaisen ruuvinreiän keskelle. Varmista, että poranterä on ohuempi ja matalampi kuin ruuvit, joita aiot käyttää.

Nyt voit ruuvata saranat kiinni oveen! Kun ruuvaat saranoita kiinni, varmista, että ruuvin päät päätyvät saranan kanssa samassa tasossa.

Jos et ole vielä valmis, se voi johtua siitä, että jäljellä on vielä vähän tekemistä. Tutustu seuraaviin vaiheisiin, ennen kuin ruuvaat oven kiinni.

Vaihe 5 – Oven alaosan viimeistely.

Saatat joutua höyläämään oven alareunan.

Jos näin on, käytä käsikäyttöistä höylää pieniin määriin tai sähköhöylää suurempiin poistoihin.

Vaihe 6 – etureuna

Oveen saattaa olla tarpeen tehdä etureuna. Tämä estää sitä osumasta karmiin sulkemisen yhteydessä.

Vaihe 7 – ripusta ovi!

Sinun pitäisi nyt olla siinä tilanteessa, että voit vihdoin ripustaa oven, astua taaksepäin ja ihailla kätevää työtäsi!

Nosta ovi paikalleen ja kulmaa se niin, että yläsarana voidaan ruuvata kiinni ensin. Ruuvaa yläsarana paikalleen vain yhdellä ruuvilla. Syy siihen, että emme käytä kaikkia ruuvinreikiä tässä vaiheessa, on se, että jos jotain tarvitsee säätää.

Kun yksi ruuvi pitää ovea paikallaan, käännä ovea alaspäin, ja sinun pitäisi nyt pystyä ruuvailemaan keskimmäinen sarana kokonaan sisään ja sitten alin sarana.

Kun nämä on ruuvattu kiinni ja olet tyytyväinen istuvuuteen, voit viimeistellä myös yläsaranan.

Olet ripustanut oven!

Onnittelut! Olet saanut valmiiksi "miten ovi ripustetaan" -oppaamme, ja sinun pitäisi nyt seisoa ylpeänä juuri ripustamasi oven edessä.

Nyt on aika asentaa kahvat ja salpa, jotta ovi on valmis.

Jos et vieläkään tunne oloasi varmaksi ja haluat, että ammattilainen asentaa oven puolestasi, olemme kirjoittaneet toisen postauksen oven ripustamisen odotettavissa olevista kustannuksista.