Kuinka rajata jalkalistat sisäisiä kulmia varten?

Kun asennat jalkalistoja, haluat aina pyrkiä parhaaseen laatuun. Olemme käsitelleet jiiriliitoksia aiemmissa viesteissä, mutta tänään näytämme, miten jalkalistat raaputetaan sisäkulmiin.

Täydellinen jalkalistan rajausohjeet

Miten jalkalistoja raaputetaan sisäkulmiin?

Tarvittavat työkalut:

  • Käsisaha
  • Jiirisaha
  • Hiekkapaperi
  • Karsintasaha/karsintalohko
  • Lyijykynä

Vaihe 1: Leikkaa jalkalistat kokoonsa

Sinulla on siis jalkalistan pala, joka sinun on raaputettava, jotta se mahtuu tiiviisti nurkkaan jo asennettua palaa vasten.

Suosittelemme, että leikkaat tämän pituuden karkeasti kokoon. Näin pituudesta tulee helpommin hallittavissa oleva ja helpommin liikuteltava. Et kuitenkaan halua leikata sitä tässä vaiheessa täydellisesti kokoon, koska raaputat toista päätä ja saatat joutua leikkaamaan enemmän pois, jos teet virheitä.

Varminta on lisätä lopulliseen mittaan noin 100 mm (10 cm) virheiden varalta.

Voit helposti leikata sen täydellisen kokoiseksi, kun olet tyytyväinen kaiverrettuun liitokseen.

Vaihe 2: Leikkaa takaviistoon viiste

Sanoitko mitra? Älä huoli, me varmasti teemme kaiverruksia!

Helposti seurattavaa menetelmää varten haluat leikata sen pään, jonka aiot kaivertaa, samalla tavalla kuin jos tekisit kaiverruksen sisäkulmaa varten. Tämä on halkio jalkalistan pinnan poikkisuunnassa, kuten alla olevassa kuvassa.

Kuinka rajata jalkalistat sisäisiä kulmia varten?

Näin tekemällä on paljon helpompi saada hyvin istuva kaiverrus.

Vaihe 3: Merkitse reuna.

Tämä on valinnainen vaihe.

Merkitse lyijykynällä profiilin reuna koko matkalta yksityiskohdasta jalkalistan alareunaan. Reunalla tarkoitamme kohtaa, jossa jalkalistan pinta kohtaa girkon pinnan.

Tämä helpottaa hiukan kaiverruksen leikkaamista, koska noudatettava linja on paljon selkeämpi.

Jos jalkalista on jo pohjamaalattu, tämä helpottaa myös kaiverrusta, koska on helppo erottaa pohjamaalatun ja pohjamaalaamattoman puolan välinen linja.

Vaihe 4: Leikkaa suora reuna.

Ennen kuin kosketamme laudan yksityiskohtaista osaa, käsittelemme yksinkertaisemman suoran reunan.

Haluat leikata jalkalistan alareunasta ylöspäin juuri siihen kohtaan, josta kuvio alkaa.

Kuinka rajata jalkalistat sisäisiä kulmia varten?

Käytä tähän kohtaan tavallista käsisahaa, ja sen sijaan, että leikkaisit suoraan, saha on kulmikas jalkalistan pinnan takana. Näin saat aikaan takaleikkauksen ja mahdollistat enemmän liikkumavaraa, kun kaiverrettu jalkalista asennetaan paikalleen.

Vaihe 5: Profiilireunan leikkaaminen

Nyt voit siirtyä käyttämään jiirisahaa, jonka avulla on paljon helpompi muuttaa leikkaussuuntaa – se sopii täydellisesti joidenkin jalkalistojen kaarevien ja monimutkaisten yksityiskohtien seuraamiseen.

Leikkaaminen on helpompaa aloittaa jalkalistan yläreunasta (vastakkaisesta kohdasta kuin mistä aloitit suoralla reunalla) ja suunnata mallia alaspäin.

Kuinka rajata jalkalistat sisäisiä kulmia varten?

Kun saavutat tiukkoja käännöksiä, voit leikata ylimääräisen materiaalin pois, jotta saha pääsee liikkumaan vapaammin edetessäsi.

Muista jatkaa leikkaamista pienessä kulmassa kuten vaiheessa 4.

Vaihe 6: Reunan hionta

Reunan nopea kevyt hionta poistaa mahdolliset irtonaiset tai rosoiset reunat, jotta jalkalista asettuu tiiviisti toista palaa vasten.

Kuinka rajata jalkalistat sisäisiä kulmia varten?

Ota tässä kohtaa varovasti, sillä et halua muuttaa reunaa millään tavalla.

Vaihe 7. Jalkalistan kuivasovitus

Nyt sinun tarvitsee vain työntää jalkalista paikoilleen ja tarkistaa istuvuus!

Jos olet onnistunut tekemään sen ensimmäisellä kerralla, olet saanut täydellisen istuvuuden. Jos näin on, voit yksinkertaisesti leikata laudan oikean pituiseksi (muista, että jätimme sen hieman yli vaiheessa 1) ja kiinnittää sen paikalleen.

Jos et ole onnistunut saamaan haluamaasi sovitusta ensimmäisellä kerralla (älä huoli, me kaikki olemme kokeneet niin!), nyt on tilaisuutesi korjata leikkausta ennen laudan kiinnittämistä paikalleen.

Täydellinen piirto

Siinä kaikki! Yksityiskohtainen, mutta helppokäyttöinen opas, jonka avulla voit raaputtaa jalkalistoja kuin ammattitaitoinen kirvesmies.

UKK

Scribe vai mitre?

Nopein tapa olisi tehdä jalkalista hiomalla. Löydät yksinkertaisesti oikean kulman ja leikkaat (mitraat) kaksi liitoskappaletta sopivaksi. Jalkalistan kaiverruksella saadaan kuitenkin parhaat tulokset huoneen istuvuuden ja viimeistelyn kannalta. Se varmistaa, että sauma on tiivis kulmassa, jossa laudat kohtaavat, ja antaa enemmän virhemahdollisuuksia, jos kulmat eivät ole täysin suorakulmaisia.

Mikä on piirtoheitin?

Jalkalistojen maailmassa kaiverrus on yksinkertaisesti menetelmä, jolla yksi pala leikataan niin, että se sopii täydellisesti toisen päälle. Sisäkulmaan asennetaan yksi jalkalistapala siten, että sen pää osuu seinään. Toinen pala leikataan sen jälkeen täsmälleen jalkalistoissa olevan profiilin mukaiseksi. Tämä tapahtuu siten, että kaiverrettu jalkalista sopii suoraan alun perin asennettua palaa vasten. Ennen kuin teet hätiköityjä päätöksiä valitsemalla "helpon reitin" ja hiomalla kaikki päät, voit olla varma, että kaiverrus ei ole niin vaikeaa kuin miltä se saattaa kuulostaa (tämä pätee myös, jos sinulla on monimutkaisesti koristeltu jalkalista).