Kuinka puhdistaa jalkalistat

Jalkalistat jätetään usein huomiotta, kun puhutaan kotiemme puhdistamisesta, mutta niillä on tärkeä rooli puhtaan ja terveellisen asuintilan ylläpitämisessä. Jalkalistat voivat ajan mittaan kerätä pölyä, likaa ja lemmikkieläinten karvoja, mikä tekee niistä ihanteellisen kasvualustan pöpöille ja bakteereille. Lisäksi ruoasta, juomista ja muista nesteistä aiheutuvat roiskeet ja tahrat voivat jättää jalkalistoihin rumia jälkiä, jos niitä ei puhdisteta nopeasti.

Kuinka puhdistaa jalkalistat

Puhdistamalla jalkalistat säännöllisesti voit estää pölyn ja lian kertymisen ja varmistaa, että kotisi pysyy hygieenisenä ja raikkaan tuoksuisena. Puhtaat jalkalistat voivat myös viimeistellä huoneen ja antaa sille kiillotetun ja huolitellun ulkonäön.

Miksi jalkalistat pölyyntyvät?

Jalkalistat ovat huoneen alimmassa kohdassa, ja siksi ne jäävät usein huomiotta siivouksen yhteydessä. Yksi syy siihen, miksi jalkalistat pölyyntyvät niin usein, on se, että ne sijaitsevat lähellä maanpintaa, jonne pöly ja lika yleensä laskeutuvat huoneissa, joissa on vähän tai ei lainkaan ilmanvaihtoa. Lisäksi jalkalistat voivat houkutella pölyä myös muista lähteistä, kuten tuuletusaukoista, ikkunoista ja ovista. Pöly jää helposti jumiin jalkalistojen pieniin rakoihin ja harjanteisiin, jolloin sitä on vaikea poistaa pelkällä pyyhkimisellä.

Lemmikkisi voivat myös lisätä pölyä, sillä koiran ja kissan karvat ovat öljyjen peitossa ja tarttuvat pintoihin ja muihin hiukkasiin, mikä lisää pölyn kertymistä. Tämä pätee erityisesti lemmikkieläimiin, jotka vuodattavat usein tai viettävät paljon aikaa samassa huoneessa jalkalistojen kanssa.

Mistä pöly koostuu kodeissa?

Pöly on termi, jota käytämme kirjaimellisesti kaikenlaisista pienistä hiukkasista koostuvasta kokoelmasta: siitepölystä, tuhkasta, savusta, valtameren suolakiteistä, kiven palasista – ymmärrät asian ytimen. Kotitalouksien pöly on kuitenkin hieman erilaista, sillä se koostuu kuolleista ihosoluista, hiuksista, hyönteisten jätteistä, bakteereista, pölypunkista, mikromuoveista ja vaatekuiduista. Sisäilman pöly voi sisältää myös siivousaineista ja rakennusmateriaaleista peräisin olevia kemikaaleja. Vaikka osa pölystä on normaalia ja vaaratonta, liiallinen pöly voi aiheuttaa hengitystieongelmia, allergioita ja muita terveysongelmia. Siksi on tärkeää puhdistaa kaikki kodin pinnat säännöllisesti.

Pölyä on kaikkialla, ja jalkalistat ovat erityisen alttiita keräämään monenlaista likaa, pölyä ja roskia. Joitakin yleisimpiä jalkalistoille kertyviä pölytyyppejä ovat mm. seuraavat:

 1. Pöly ja lika: Kun pöly ja lika laskeutuvat lattialle, ne kerääntyvät usein jalkalistojen alareunaan. Tämä voi saada jalkalistat näyttämään ajan myötä tylsiltä ja likaisilta.
 2. Lemmikkieläinten karvat: Jos sinulla on lemmikkejä, niiden karvat kerääntyvät helposti jalkalistojen pohjalle. Tämä voi olla erityisen ongelmallista niille, joilla on allergia tai astma. Lemmikkieläinten karvat vetävät puoleensa myös muita pölyhiukkasia, ja ne voivat ajan mittaan saada jalkalistat näyttämään tylsiltä, varsinkin jos käytössäsi on kiiltävä pinta.
 3. Vuodot ja tahrat: Ruoasta, juomista ja muista nesteistä peräisin olevat roiskeet ja tahrat voivat helposti valua jalkalistoille. Jos niitä ei siivota nopeasti, niistä voi jäädä rumia jälkiä ja tahroja.
 4. Naarmuuntumisjäljet: Jalkalistat kolhiintuvat tai naarmuuntuvat usein, kun huonekaluja siirretään tai kun niiden ympärillä imuroidaan ja alueilla, joilla on paljon jalankulkijoita. Tämä voi jättää jälkiä, joita on vaikea poistaa ilman asianmukaisia puhdistustekniikoita.

Kuinka puhdistaa jalkalistat

Paras tapa puhdistaa jalkalistat.

Jalkalistat jätetään niin usein huomiotta puhdistuksessa. Perinteisten jalkalistojen monimutkaiset urat ja paksuus ovat vaikeita puhdistaa, joten monet valitsevat nykyaikaisia malleja, joissa on ohuempi ja minimalistisempi profiili.

Tässä on muutamia tekniikoita ja puhdistustapoja, joiden avulla jalkalistat pysyvät uudenveroisina:

 1. Harjaa ja moppaa sitten: Jos moppaat jalkalistat ensin, vaarana on, että pöly kerääntyy veteen ja aiheuttaa raitoja. Harjaamalla ensin poistat kaiken irtopölyn, ennen kuin siitä voi tulla lietettä mopin kosteudesta.
 2. Aloita ylhäältä ja etene alaspäin: Jotta lika ja pöly eivät leviäisi takaisin ilmaan, on parasta aloittaa jalkalistojen puhdistus ylhäältä alaspäin. Näin varmistetaan, että kaikki alas putoava pöly ja roskat voidaan pyyhkiä helposti pois.
 3. Poista lika pyörivin liikkein: Kun pyyhit jalkalistoja, yritä käyttää pyöriviä liikkeitä. Tämä auttaa irrottamaan likaa ja likaa ja varmistaa, että puhdistat jokaisen nurkan.
 4. Käytä hammasharjaa tai rakotyökalua ahtaisiin paikkoihin: Kokeile hammasharjaa tai rakotyökalua vaikeasti saavutettaviin alueisiin tai ahtaisiin paikkoihin, kuten kulmiin tai reunoihin. Näiden työkalujen avulla pääset vaikeasti saavutettaviin alueisiin ja varmistat perusteellisen puhdistuksen.

Bonuspuhdistushakkerit:

 • Käytä kuivaa sieniä jalkalistojen naarmujen tai itsepäisten tahrojen poistamiseen.
 • Sekoita lämpimän veden ja etikan liuos, niin saat luonnollisen ja tehokkaan puhdistusratkaisun jalkalistojen öljypohjaisiin tahroihin.
 • Jos haluat erityisen kiiltävät ja kiiltävät jalkalistat, kiillota jalkalistat kuivalla mikrokuituliinalla puhdistuksen jälkeen.
 • Muista käyttää käsineitä suojellaksesi kätesi voimakkailta kemikaaleilta.

Seuraamalla näitä vinkkejä ja niksejä voit varmistaa, että jalkalistat ovat puhtaat ja puhtaat liasta ja liasta. Pieni säännöllinen puhdistus voi auttaa pitämään kotisi raikkaan ja siistin näköisenä.

Kuinka puhdistaa jalkalistat kumartumatta.

Sinun ei tarvitse kumartua ja rasittaa selkääsi puhdistaaksesi jalkalistoja, tässä on muutamia vinkkejä ja niksejä, joiden avulla voit puhdistaa jalkalistat mukavasti.

 1. Käytä pitkävartisia työkaluja: Investoi pitkävartisiin työkaluihin, kuten pölynimureihin, moppeihin tai harjoihin, joilla pääset korkeille tai matalille alueille kumartumatta. Näiden työkalujen avulla voit puhdistaa jalkalistat seisten, mikä vähentää selkääsi ja polviasi rasitusta.
 2. Käytä moppeja, joissa on joustavat päät: Joustavilla päillä varustetut mopit ovat myös hyödyllisiä jalkalistojen puhdistamisessa kumartumatta. Joustavan pään ansiosta voit puhdistaa helposti kulmat ja reunat, ja pitkän kahvan ansiosta voit puhdistaa mukavasti ja nopeasti.
 3. Sido rätti harjan päälle ja käytä sitä moppina: Jos haluat tehdä jalkalistojen puhdistamisesta vieläkin helpompaa, sido mikrokuituliina harjan päähän ja käytä sitä moppina. Näin voit peittää suuremman alueen ja varmistaa, että otat lian ja pölyn tehokkaasti.
 4. 88p-menetelmä: Yksi Mrs Hinch -fani on keksinyt ainutlaatuisen menetelmän jalkalistojen puhdistamiseen ilman, että sinun tarvitsee olla polvillasi – kastamalla mopin desinfiointiaineeseen ja pyyhkimällä sillä jalkalistat, säästyt kalliiden siivousvälineiden kustannuksilta ja saat pitkävartisen työkalun, jolla voit kätevästi poistaa pölyn ja lian jalkalistoilta.

Parhaat työkalut jalkalistojen puhdistamiseen

Mikrokuituliinat: Mikrokuituliinat ovat loistava vaihtoehto jalkalistojen puhdistamiseen. Ne ovat pehmeitä ja imukykyisiä, ja niitä voidaan käyttää kuivina tai vedellä tai puhdistusliuoksella kostutettuina. Ne ovat myös uudelleenkäytettäviä ja konepestäviä, joten ne ovat ympäristöystävällinen valinta.

Plussaa: Mikrokuituliinat ovat hellävaraisia pinnoille, ja niillä voidaan tehokkaasti poistaa pöly, lika ja lika jättämättä raitoja.

Miinukset: Ne eivät ehkä tehoa itsepäisiin tahroihin tai roiskeisiin.

Kuivat sienet: Kuivat sienet ovat toinen erinomainen vaihtoehto jalkalistojen puhdistukseen. Ne on valmistettu huokoisesta materiaalista, joka vetää puoleensa ja imee itseensä likaa ja pölyä. Ne ovat myös uudelleenkäytettäviä, ja ne voidaan puhdistaa yksinkertaisesti huuhtelemalla ne vedellä.

Plussaa: Kuivat sienet poistavat tehokkaasti hankaumat, tahrat ja muut sitkeät jäljet jalkalistoista.

Miinukset: Ne eivät ehkä tehoa märkiin roiskeisiin tai rasvaisiin tahroihin.

Yleispuhdistusaineet: Yleispuhdistusaineet ovat puhdistusliuoksia, joita voidaan käyttää useille pinnoille, myös jalkalistoille. Ne koostuvat yleensä kemikaalien yhdistelmästä, ja niillä voidaan tehokkaasti poistaa lika, tahrat ja lika.

Edut: Yleispuhdistusaineet poistavat tehokkaasti kaikenlaista likaa ja tahroja, joten ne ovat monipuolinen valinta jalkalistojen puhdistukseen. Miinukset: Jotkin yleispuhdistusaineet voivat sisältää voimakkaita kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa tietyntyyppisiä pintoja. On tärkeää lukea etiketti ja noudattaa ohjeita huolellisesti.

Mikä työkalu sopii parhaiten erityyppisiin likoihin tai tahroihin?

 • Mikrokuituliina sopii hyvin säännölliseen pölyjen pyyhintään ja kevyeen puhdistukseen.
 • Kuivat sienet ovat parhaita naarmujen, tahrojen ja muiden sitkeiden jälkien poistamiseen.
 • Yleispuhdistusaineet ovat ihanteellisia vaativaan puhdistukseen, mukaan lukien roiskeet ja tahrat, jotka vaativat vahvempaa puhdistusliuosta.
 • Käytä hammasharjaa tai puhdasta maaliharjaa rakojen ja vaikeasti saavutettavien kulmien puhdistamiseen.
 • Ammattilaisten vinkki: Kosteudenkestävä MDF-levy on paras MDF-levylaatu puhdistustarkoituksiin, koska vesipohjaiset liuokset vaikuttavat siihen vähemmän todennäköisesti.

Maalatut jalkalistat

Jalkalistoissa käytetyn maalin valinta voi vaikuttaa siihen, miten helposti ne voidaan puhdistaa. Vaikka säännöllinen pölyjen pyyhkiminen on tärkeää minkä tahansa maalityypin kohdalla, eri maalipintojen kestävyys ja pestävyys on otettava huomioon.

Esimerkiksi kiiltävä emali- tai lakkapintamaali luo sileämmän, huokoisen pinnan, joka kestää tahrojen, kosteuden ja lian imeytymistä. Tämän vuoksi kiiltävä emali on helpompi puhdistaa kuin tasainen tai matta maali.

Pohjustusaineet auttavat myös tiivistämään huokoisen MDF- tai puupinnan, mikä parantaa tahrankestävyyttä. Kun valitset maalia seuraavaan jalkalistaprojektiisi, pidä siis mielessäsi puhdistamisen helppous.

Valitsemalla kestävät, kosteutta kestävät pinnoitteet, kuten polyuretaanilakka, voit vähentää lian ja roskien puhdistamiseen tarvittavaa vaivaa myöhemmin.

Yhteenveto

Jalkalistojen puhdistaminen ei ehkä ole kaikkein jännittävin askare, mutta se on olennainen osa siistin ja järjestyksessä pidettävän kodin ylläpitämistä. Puhdistamalla jalkalistat säännöllisesti voit estää pölyn, lian, lemmikkieläinten karvojen ja roiskeiden kertymisen, jotka voivat vaikuttaa kodin ilmanlaatuun ja luoda epähygieenisen ympäristön.

Oikeiden työkalujen ja tekniikoiden käyttö voi tehdä jalkalistojen puhdistamisesta tehokkaampaa ja tuloksellisempaa. Mikrokuituliinat, kuivat sienet ja yleispuhdistusaineet ovat kaikki loistavia vaihtoehtoja jalkalistojen puhdistamiseen riippuen siitä, minkä tyyppisestä liasta tai tahrasta on kyse. Ja jos sinulla on vaikeuksia kumartua, on olemassa runsaasti pitkävartisia työkaluja, pesusieniä ja moppeja, joissa on joustava pää, jotka voivat helpottaa työtä.

Toivottavasti näistä vinkeistä ja nikseistä on ollut apua jalkalistojesi pitämisessä parhaimman näköisinä. Jos sinulla on muita siivoushakkeja tai -strategioita, jotka toimivat sinulla hyvin, jaa ne alla olevissa kommenteissa. Yhdessä voimme auttaa toisiamme pitämään kodin puhtaana ja siistinä.

Usein kysytyt kysymykset

Miten voin poistaa pölyn raoista?

Hyödyllinen väline pölyn poistamiseen ahtaista paikoista on siivouskitti. Voit painaa kittiä rakoihin ja nostaa sen varovasti pois, jolloin pöly lähtee mukaan. Toista tarvittaessa, kunnes rako on puhdas.

Miten puhdistan jalkalistat kumartumatta?

Saatavilla on useita työkaluja, joiden avulla voit puhdistaa jalkalistat kumartumatta. Pitkävartiset työkalut, pesusienet tikuissa ja mopit, joissa on joustava pää, ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja.

Mikä on paras tapa puhdistaa jalkalistat?

Paras tapa puhdistaa jalkalistat on aloittaa ylhäältä alaspäin. Pyyhi pinta mikrokuituliinalla, kuivalla sienellä tai yleispuhdistusaineella. Voit myös poistaa lian pyörivin liikkein.