Kuinka poistaa naarmut ruostumattomasta teräksestä?

Kuinka poistaa naarmut ruostumattomasta teräksestä?

Ruostumaton teräs on edelleen suosittua kotikeittiöissä aina pesualtaista ja kodinkoneista työtasoihin ja kaappilaitteisiin, ja sitä suositaan sen tyylikkään ulkonäön ja kestävyyden vuoksi. Vaikka ruostumattomasta teräksestä valmistetut kodinkoneet ovatkin kestäviä, niihin voi valitettavasti tulla rumia naarmuja jokapäiväisessä kotitalouskäytössä. Kun tiedät, miten naarmut poistetaan ruostumattomasta teräksestä, on kuitenkin täysin mahdollista minimoida ja jopa poistaa naarmut kokonaan.

Seuraa alla olevia kahta vaihetta siitä, miten poistaa hienoja tai syviä naarmuja ruostumattomasta teräksestä keittiön ulkonäön parantamiseksi, ja tutustu hyödyllisiin naarmujen ehkäisyyn liittyviin vinkkeihin, jotta ruostumaton teräksenne pysyy puhtaana ja huippukunnossa tulevina vuosina.

Hienojen naarmujen poistaminen ruostumattomasta teräksestä

Kun katsot tarkkaan, huomaat, että ruostumattoman teräksen pinnassa on harjanjälkiä. Tätä kutsutaan raidaksi, joka on seurausta ruostumattoman teräksen valmistusprosessista. Mitä tahansa naarmunpoistomenetelmää tai -tuotetta käytätkin, on tärkeää, että hankaat vain tämän jyvän suuntaan. Yleinen ruostumattoman teräksen huoltovirhe on kulkea rainan suuntaa vastaan, mikä voi luoda uusia naarmuja ja mahdollisesti pahentaa jo olemassa olevia naarmuja.

Huomautus: Älä käytä tätä naarmunpoistomenetelmää ruostumattomaan teräkseen, johon on levitetty suojaava kirkaslakka tai synteettinen pinta, sillä muuten saatat aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin korjaat.

TARVIKKEET

Ruostumattoman teräksen kiillotusaine (buffing compound)
Mikrokuituliina

VAIHE 1: Valmistele ruostumattoman teräksen kiillotusaine.

Aloita nestemäisellä tai jauhemaisella hankaamattomalla kiillotusaineella, jota käytät tavallisesti ruostumattoman teräksen puhdistamiseen, kuten Bar Keeper’s Friend -valmisteella (pula-aikana voit käyttää jopa valkaisevaa hammastahnaa). Jos valitsemasi ruostumattoman teräksen puhdistusaine on voidepohjainen, siirry seuraavaan vaiheeseen. Jos käytät jauhemaista ruostumattoman teräksen naarmunpoistoainetta, noudata etiketin ohjeita sekoittamisesta, kunnes saat suunnilleen hammastahnan kaltaisen tahnan. Kun sekoitat vettä, sitä kannattaa lisätä muutama tippa kerrallaan, jotta saavutetaan oikea paksuus.

VAIHE 2: Tunnista ja karhenna hieno naarmu.

Jos mahdollista, aloita etsimällä pienempi naarmu huomaamattomasta kohdasta puhtaasta ja kuivasta ruostumattoman teräksen pinnasta. Levitä pieni määrä voidetta tai tahnaa mikrokuituliinaan ja hiero sitä hyvin varovasti edestakaisin naarmun yli metallin raekoon suuntaisesti. Jatka, kunnes naarmu hioutuu tai pienenee.

VAIHE 3: Pyyhi metallipinta puhtaaksi.

Kostuta tuore mikrokuituliina ja poista sillä jäljellä olevat metallin naarmunpoistoainejäämät naarmun kohdalta pyyhkimällä naarmun suuntaisesti. Kuivaa alue kokonaan puhtaalla, kuivalla mikrokuituliinalla.

VAIHE 4: Toista tämä kaikkien pinnalla näkyvien hienojen naarmujen kanssa.

Jos edellä kuvattu prosessi, jolla saadaan naarmut pois ruostumattomasta teräksestä, tuottaa tyydyttäviä tuloksia, toista vaiheet 2 ja 3 kaikille muille metallissa näkyville naarmuille. Jatka ruostumattoman teräksen jyvän suuntaista kulkua hiottaessasi ja muista vaihtaa uudet mikrokuituliinat tarpeen mukaan, jotta pintaan ei jäisi ylimääräisiä hiomajäämiä.

Syvien naarmujen poistaminen ruostumattomasta teräksestä

Jos ruostumattomassa teräksessä on suurempia tai syvempiä naarmuja, joihin edellä mainittu menetelmä ei ilmeisesti vaikuta, on vielä toivoa naarmuttoman pinnan saamiseksi. Ruostumattoman teräksen naarmunpoistopakkaukset on tehty juuri tällaista työtä varten, ja ne sisältävät yleensä hiomatyynyjä, kiillotusaineen ja sekoitusaineen. Toisin kuin hienojen naarmujen poistoprosessissa, naarmunpoistopakkauksissa ruostumattoman teräksen naarmut korjataan käsittelemällä karkeammasta karkeasta hienompaan karkeuteen epätäydellisyyksien poistamiseksi ja pinnan palauttamiseksi. Noudata huolellisesti sarjan mukana toimitettuja valmistajan ohjeita.

Huomautus: Ellei tuoteselosteessa tai laitteen käyttöohjeessa toisin mainita, älä käytä naarmunpoistosarjaa ruostumattomaan teräkseen, jossa on sormenjälkiä kestävä kirkaslakka tai muu synteettinen pinta. Mukana toimitettujen hiomatyynyjen käyttäminen suoraan muuhun kuin ruostumattomaan teräkseen voi aiheuttaa lisävahinkoja.

TARVIKKEET

Mikrokuituliinat
Ruostumattoman teräksen naarmujen poistosarja
Barry’s Ultra Shine – kiillotusaine.

VAIHE 1: Tunnista syvä naarmu ja tee ensimmäinen käsittely.

Avaa ruostumattoman teräksen naarmunpoistopakkaus ja lue täydelliset ohjeet naarmujen poistamisesta, mukaan lukien mahdolliset valmisteluvaiheet ja turvallisuusvaroitukset. Etsi pakkauksen karkein hiomatyyny ja levitä mukana tulevaa hiomaseosta ohjeiden mukaisesti puhtaaseen, kuivaan ruostumattomaan teräkseen. Hiero massaa naarmuuntuneeseen naarmuun ohjeen mukaista määrää iskuja käyttäen.

VAIHE 2: Pyyhi työtaso puhtaaksi.

Pyyhi massa pois mikrokuituliinalla ohjeiden mukaisesti hankaamalla rainan suuntaisesti ja katso naarmu tarkemmin. Jos naarmu ei enää näy, siirry vaiheeseen 4. Jos naarmu on edelleen näkyvissä, siirry vaiheeseen 3.

VAIHE 3: Jatka naarmun kiillottamista yhä hienommilla tyynyillä (valinnainen).

Vaihda seuraavaksi hienoimpaan hiomatyynyyn sarjan ohjeiden mukaisesti ja käytä lisää hiomaseosta, jos niin määrätään. Toista naarmun hankaaminen, pyyhkiminen ja arviointi, vaihda tarvittaessa hienompiin hiontatyynyihin ja kulje koko ajan jyvän suuntaisesti. Vaikka naarmu jäisi jäljelle, kun olet käyttänyt kaikki sarjan mukana toimitetut hiomatyynyt, älä huolehdi: viimeinen korjauskerta saattaa silti tuottaa huomattavaa parannusta.

VAIHE 4: Häivytä naarmu ympäröivään alueeseen.

Riippuen valitsemastasi naarmunpoistopakkauksesta, se saattaa sisältää ylimääräisen kemikaalin ja pehmeän tyynyn kiillotusyhdisteen ja hiomatyynyjen lisäksi. Jos sarjasi ei kuitenkaan sisällä näitä, voit ostaa Barry’s Ultra Shine -kiillotusaineen tai vastaavan tuotteen erikseen ja levittää sitä puhtaalla, kuivalla mikrokuituliinalla.

Levitä viimeistelyainetta mukana toimitettuun tyynyyn tai liinaan ja hankaa sitä ohjeiden mukaan naarmun päälle ja ympärille kiillottaen metallin raekoon suuntaisesti. Pysähdy ja tarkista usein sekoituksen edistyminen. Vähennä käytetyn paineen määrää vähitellen, kunnes työalue on riittävästi sekoittunut muuhun ruostumattoman teräksen pintaan.

Miten ruostumattoman teräksen naarmuuntumista voidaan ehkäistä?

Kun tuo naarmu ruostumattomasta teräksestä valmistetusta jääkaapista tai muusta keittiön pinnasta on poistettu, nyt on hyvä hetki päivittää, miten pidät metallipinnat koskemattomina. Noudata näitä vinkkejä, jotta ruostumattomaan teräkseen ei alun alkaenkaan kerry naarmuja:

  • Älä käytä hankaavia puhdistusaineita, teräsvillaa tai muita karheita materiaaleja puhdistaessasi ja kiillottaessasi ruostumatonta terästä. (Suosittelemamme puhdistusaineet löydät testeistämme parhaista ruostumattoman teräksen puhdistusaineista – tai tee oma kotitekoinen ruostumattoman teräksen puhdistusaine).
  • Vältä ruostumattomasta teräksestä valmistetun altaan naarmuja asettamalla altaan pohjalle kuminen tiskimatto, kun peset metallisia kattiloita ja pannuja, erityisesti valurautaisia.
  • Leikkaa liha, hedelmät ja vihannekset leikkuulaudalla välttääksesi ruostumattomasta teräksestä valmistetun työtason naarmuja.