Kuinka paljon multaa tarvitsen?

Kuinka paljon multaa tarvitsen?

Kysymys: Suunnittelen muutamia maisemointipäivityksiä, mukaan lukien uusi kukkapenkki postilaatikon ympärille ja monivuotinen reunus kiinteistörajalle. Kun kasvit on istutettu, haluan multaa sängyt. Ongelmana on, että alueet ovat epäsäännöllisen muotoisia, enkä ole varma, kuinka paljon multaa minun on ostettava.

Vastaus: Mullan lisääminen kukkapenkkeihin on loistava idea. Multa suojaa maaperää eroosiolta, eristää kasvien juuria liian kuumilta tai liian kylmiltä lämpötiloilta ja auttaa säilyttämään kosteutta. Orgaaninen multa, kuten puu- tai kuorimulta, männynneulaset, oljet ja komposti, ravitsee myös maaperää, kun se hajoaa ajan myötä. Tärkeintä on lisätä juuri oikea määrä multaa sänkyihin, minkä vuoksi tunnut kysyvän kysymyksen alun perin. Liian suuri mullan määrä tukahduttaa kasvien juuret liialliseen lämpöön ja kosteuteen. Seuraavassa on muutamia näkökohtia, jotka auttavat sinua määrittämään, kuinka paljon multaa sopii maisemaasi.

Multaa kuuluu lähes kaikkialle, missä on kasveja.

Missä tahansa on kasveja, multa voi auttaa. Ruukkukasvit, kukkapenkit, pensaiden ja perennojen reunukset sekä kasvimaat hyötyvät kaikki mullan kyvystä eristää juuria, säilyttää kosteutta ja tukahduttaa rikkaruohot.

Mullan käyttö maisemassa lisää myös koristeellisuutta ja antaa kiinteistölle siistin, yhtenäisen ilmeen. Kotipuutarhurit voivat valita maanläheisen mullan sävyn, joka sulautuu maisemaan luonnollisesti, tai värjättyä multaa, joka lisää väriä. Kasvimaalla multa estää rikkaruohojen kasvua, säästää kosteutta – mullatun puutarhan kastelua ei tarvitse tehdä niin usein – ja estää puutarhureita kuljettamasta mutaa jalkoihinsa.

Ruukkukasveissa ja konttipuutarhoissa, joita on yleensä kasteltava usein, koska ne kuivuvat nopeasti, multa pitää maan kosteana, joten sitä ei tarvitse kastella yhtä usein. Se antaa myös houkuttelevamman, "valmiimman" ulkonäön kuin paljas multa. Multaa on saatavana niin monenlaisia materiaaleja, kuvioita ja värejä, että on helppo löytää sellainen, joka sopii yhteen tontillasi olevien ruukkujen ja kasvien kanssa.

Valitse kiinteistösi kannalta järkevä multausmateriaali.

Edellä mainittujen orgaanisten mulchtityyppien lisäksi muita suosittuja materiaaleja, joista multaa valmistetaan, ovat synteettiset materiaalit, kuten kumi tai polypropeeni, ja kivi. Niille, joille kasvien terveys ja maaperän laatu ovat puutarhassaan etusijalla, orgaaniset mullat ovat yleensä parhaita vaihtoehtoja. Multaaminen orgaanisella aineksella, kuten kuorella ja kompostilla, lisää ravinteita maaperään ja parantaa sen koostumusta, kun nämä orgaaniset materiaalit hajoavat.

Kivimulta on loistava vaihtoehto poluille, ruukkukasveille ja puutarhoihin. Sen suurin haittapuoli on se, että se sitoo lämpöä, mikä voi olla ongelmallista, jos esimerkiksi kävelet usein paljain jaloin tuolla pinnalla – auts! Kumista ja muista synteettisistä aineista valmistetut mullat voivat suojata maaperää lämpötilan vaihteluilta ja kosteuden haihtumiselta, mutta ne eivät paranna maaperää millään tavoin.

Hienojakoiset mullanmateriaalit, kuten komposti ja minikokoiset kuorenpalaset, hajoavat nopeammin kuin karkeista partikkeleista koostuvat materiaalit. Tästä syystä nämä hienojakoiset mullat ovat erinomaisia ratkaisuja intensiivisesti hoidettuihin puutarhatiloihin, kuten yksivuotisiin kukkapenkkeihin ja yrttitarhoihin. Kuori ja muut karkeat mullat hajoavat hitaasti, minkä vuoksi ne ovat hyviä vaihtoehtoja pysyviin istutuksiin, kuten pensasistutuksiin ja puiden renkaisiin.

Laske puutarhapenkkien neliömäärä.

Jotta voit laskea tarvitsemasi mullan määrän, laske mullattavan alueen neliömäärä. Helpottaaksesi prosessia voit jakaa suuren maiseman suorakulmioihin, ympyröihin ja kolmioihin. Etsi suorakulmaisten tilojen pinta-alat kertomalla pituus kertaa leveys. Jos alue on kolmion muotoinen, kerro pohja kertaa korkeus ja jaa kahdella. Jos kyseessä on ympyrä, kerro säde x säde x 3,14. Jos mittaamasi tila on epäsäännöllisen muotoinen, jaa se pienempiin, käyttökelpoisiin muotoihin. Esimerkiksi kuvio 8 on kaksi ympyrää, L-muoto on kaksi suorakulmiota, ja kaareva nurkkapenkki voidaan jakaa kolmioiden sarjaksi. Laske sitten yhteen kaikkien alueiden neliömäärät.

Kun olet määrittänyt mullattavan alueen neliömäärän, muunna neliöjaloissa ilmoitettu pinta-ala mullan tilavuudeksi kuutiometreinä. Tätä varten sinun on ensin selvitettävä, kuinka syvälle haluat multaa alueen. Kompostia levitetään yleensä mullana 1-2 tuuman syvyyteen. Puumulta ja kuorituotteet levitetään 2-4 tuuman paksuudelta.

Kerro pinta-ala neliöjaloissa tarvittavalla syvyydellä, joka ilmoitetaan jalan murto-osana (tai desimaalilukuna).

1 tuuma = 1/12 tai 0,083 jalkaa.
2 tuumaa = ⅙ tai .166 jalkaa.
3 tuumaa = ¼ eli .25 jalkaa.
4 tuumaa = ⅓ eli .33 jalkaa.

Jos sinulla on esimerkiksi 50 neliöjalan kokoinen tontti, jonka haluat multaa kompostilla 2 tuuman syvyyteen, kerrot 50 kertaa .166, mikä tarkoittaa, että tarvitset 8,3 kuutiometriä kompostia.

Multaa myydään kuutiojaloin tai kuutiometreittäin.

Säkkimultaa myydään yleensä 2- tai 3-kuutiojalkaisissa säkkeissä. Jos haluat selvittää, kuinka monta säkkiä multaa tarvitset, jaa tarvittavien kuutiometrien kokonaismäärä säkin koolla (2 tai 3 kuutiometriä). Muista, että multapussien koot voivat vaihdella myymälöittäin tai jopa tuotemerkeittäin, minkä vuoksi on tärkeää varmistaa pussin koko ennen tilauksen tekemistä.

Irtomultaa myydään kuutiometreittäin. Kuutiometri on 3 jalkaa korkea, 3 jalkaa leveä ja 3 jalkaa syvä eli 27 kuutiometriä. Jos ostat multaa irtotavarana, jaa tarvittavien kuutiometrien kokonaismäärä 27:llä määrittääksesi, kuinka monta kuutiömetriä on ostettava.

Pohdi säkkimullan ja irtomullan kustannuksia.

Kun olet laskenut tarvitsemasi mullan määrän, seuraava päätös on, ostatko sitä säkeittäin vai irtotavarana. Sekä irtotavarana että pusseittain ostettaessa on sekä etuja että haittoja.

Pussillinen multaa riittää pieniin tiloihin ja korjaustöihin, mutta se voi olla kätevää myös suuremmissa projekteissa. Säkkejä on helppo siirtää ympäri pihaa, eikä sinun tarvitse huolehtia mullan lapioimisesta pihatiellä olevasta kasasta aiottuihin sänkyihin. Säkkien avulla jälkisiivoukseen ei jää sotkua.

Irtomultaa on usein halvempaa ostaa kuin säkkimultaa. Se on ympäristöystävällisempää, koska se vähentää muovijätettä. Koko erä irtomultaa näyttää myös samalta, kun taas pussimullan ulkonäössä voi olla jonkin verran vaihtelua pussista toiseen. Suurin haittapuoli irtomullan ostamisessa liittyy sen kuljettamiseen: Jos sinulla on kuorma-auto, jolla kuljetat mullan puutarhamyymälästä kotiisi, ja jos ei ole, maksaako puutarhamyymälän toimitusmaksu enemmän kuin se raha, jonka säästät, kun ostat multaa metritavarana? Toinen mietittävä kuljetuskysymys on se, miten saat vähintään metrin mullan ajotieltäsi (tai paikasta, johon se toimitetaan) puutarhaistutuksiin. Joitakin puutarhureita ei haittaa useat matkat kottikärryjen kanssa tontin poikki, ja toisilla ei ehkä ole halua tai fyysistä kykyä tehdä niin.