Kuinka naulata puulattiat alaspäin

Kuinka naulata puulattiat alaspäin

Näillä lankuilla on kauniit ominaisuudet sekä UV-kovetettu viimeistely, joka parantaa lattialankkujen laatua. Mukana Jasper Hardwood American Fundamental Oak -sarjan luonnollisessa värissä. SKU: 15272528

Voisi luulla, että lattian naulaaminen olisi suoraviivaista, mutta ennen projektin aloittamista on itse asiassa otettava huomioon useita seikkoja. Alla on lueteltu kaikki, mitä sinun on tiedettävä ennen kovapuulattian naulaamista ja sen aikana.

Asentajan/omistajan vastuu

Kovapuulattia on kaunis luonnontuote, jonka ulkonäössä on luontaisia vaihteluita. Ennen asennuksen aloittamista on kuitenkin tärkeää huomata, että tuotteiden tarkastaminen ja hyväksyminen on omistajan ja asentajan vastuulla. Jos lattialauta ei ole hyväksyttävä, älä asenna sitä ja ota välittömästi yhteyttä myyjään. Kun lauta on naulattu tai liimattu, asentaja ja/tai omistaja katsoo sen hyväksytyksi. Valmistajat kieltävät yleensä kaiken vastuun arviointivirheistä ja/tai tuotteidensa huonosta asennuslaadusta.

Nail Down Hardwood Floor -lattian asennuksessa tarvittavat työkalut ja tarvikkeet:

 • Power Mitter saw
 • Jiirisaha, pyörösaha tai käsisaha
 • Kynsivasara ja naulanlyöntipistooli
 • Suorakulmainen sormi
 • Mittanauha
 • Kosteusmittari (puu, betoni tai molemmat)
 • Liitusiima ja liitu
 • Vaaka ja tasoitemassa
 • Hiekkapaperi, karkeus #20.
 • Kumivasara ja lyöntipalikka
 • Nyrkkipalkki
 • Täyttöpuikko ja korjausmerkki
 • Yleisveitsi
 • Luuta ja pölykauha
 • Pölynimuri
 • Korvatulpat, suojalasit ja pölynaamari.
 • Sähkökäyttöinen naulain tai nitoja
 • Sähköpora ja poranterät
 • Kovapuulattian naulat (naulat tai nastat)
 • Viimeistelynaulat
 • Lattiaruuvit
 • 15 lb asfalttipaperi

Lämpötila, kosteus, varastointi ja käsittely

Kovapuu on orgaaninen materiaali, joka reagoi suhteellisen kosteuden muutoksiin. Se imee tai luovuttaa kosteutta vuodenaikojen mukaan. Asianmukaisen totuttelun mahdollistamiseksi lämmitys-/ilmastointijärjestelmän on oltava toiminnassa vähintään 14 päivää ennen asennusta ja sen jälkeen lämpötilan on oltava 65°F – 75°F, jotta haluttu kosteustaso saavutetaan. Suhteellinen kosteus kotona on pidettävä aina 35-55 %:n välillä ennen asennusta, sen aikana ja sen jälkeen.

Kesällä, kun ilmankosteus on korkea, puulattiat imevät ilmankosteutta ja laajenevat. Laajeneminen aiheuttaa sen, että puuliuskat/puulankut työntyvät toisiaan vasten. Tätä kutsutaan "kuppaamiseksi". Nämä vaihtelut voidaan minimoida asianmukaisella ilmanvaihdolla ja kosteudenpoistolla. Toisaalta talvella kodin suhteellinen kosteus on paljon alhaisempi lämmitysjärjestelmän käytön vuoksi. Alhaisempi kosteustaso johtaa siihen, että puu luovuttaa kosteuttaan ja nauhat/lankut supistuvat tai kutistuvat. Tällöin on suositeltavaa käyttää ilmankostutinta, jotta kutistumisen vaikutukset voidaan minimoida.

Kovapuun kuppaantuminen tapahtuu, kun kovapuu imee itseensä ilmankosteutta ja laajenee, jolloin puulistat/lankut työntyvät toisiaan vasten.

Ennen kovapuun kiinnittämistä lattia on varastoitava valvotussa ympäristössä edellä mainittujen lämpötilan ja kosteuden puitteissa. Jotta asennuksen kosteuspitoisuutta koskevat vähimmäisvaatimukset täyttyisivät, materiaalit on toimitettava 72 tuntia ennen asennusta tai niin kauan kuin on tarpeen, jotta kovapuulattia ehtii akklimatisoitua. Akklimaatio suljetussa laatikossa ei välttämättä ole riittävä ilman liikkeen puuttumisen vuoksi. Käsittele ja purkaa lattia varovasti, säilytä lattia kuivassa paikassa ja varaa laatikoiden alle ilmatilaa. Älä purkaa tai kuljeta lattiaa märissä olosuhteissa (esim. sateessa, räntäsateessa tai lumisateessa), koska puu imee itseensä kosteutta, mikä aiheuttaa sen turpoamista. Puun turpoaminen aiheuttaa asennusongelmia, koska puu kutistuu lopulta takaisin normaaliin kosteuspitoisuuteensa, ja tästä johtuva kutistuminen voi aiheuttaa aukkoja valmiiseen lattiaan.

Mitä on tehtävä ennen lattian asentamista?

Rakennuksen on oltava täysin suljettu ja kaikkien ulko-ovien ja -ikkunoiden on oltava paikoillaan. Kaikkien "märkien" töiden (kuten betoni, muuraus, runkopalkit, kipsilevy, maali jne.) on oltava täysin kuivia. Seinänpäällysteet ja maalaus on saatava valmiiksi ennen kovalevyjen naulaamista.

Kosteusvaurioiden välttämiseksi on varmistettava, että kellarit ja lattian alla olevat ryömintätilat ovat kuivia ja hyvin tuuletettuja. Rappaus- ja betonitöiden on oltava täysin kuivia, ja niiden on kovetuttava vähintään 90 päivän ajan. Vastavaletut betonilaatat luovuttavat useita litroja kosteutta vesihöyrynä, joten betonia ei saa valaa sen jälkeen, kun lattiapinnoite on asennettu.

Ulkopuolisen maanpinnan tasauksen on oltava täydellinen, ja pintavalutuksen on oltava vähintään 3″ 10′:ssä, jotta veden virtaus voidaan ohjata pois rakenteesta. Kaikkien kourujen ja syöksytorvien on oltava paikoillaan.

Vanerialustan valmistelu.

Massiivikovapuulattiat voidaan asentaa ainoastaan maanpinnan tasolle tai sen yläpuolelle vanerialustalla. Suunniteltu lattia voidaan asentaa maanpinnan yläpuolelle, maanpinnan tasolle ja maanpinnan alapuolelle. Älä asenna kovapuulattiaa kylpyhuoneisiin. Tarkista aina valmistajan ohjeista, voidaanko kovapuulattia asentaa lattian säteilylämmitysjärjestelmän päälle.

Ryömintätilojen on oltava vähintään 24 tuumaa maanpinnasta palkkien alapintaan. Höyrynsulkuna on käytettävä 6-8 milin polyeteenikalvoa, jonka saumat on nivelletty kuusi tuumaa ja teipattu. Ryömintätilassa on oltava ympärysmittainen tuuletus, joka vastaa vähintään 1,5 % ryömintätilan neliömäärästä. Nämä tuuletusaukot on sijoitettava oikein ristituuletuksen edistämiseksi. Tarvittaessa on noudatettava paikallisia määräyksiä. Ryömintätilojen on oltava kuivia ja hyvin tuuletettuja. Käytä kosteusmittaria vanerin (aluslattian) kosteuspitoisuuden tarkistamiseen. Viivytä asennusta, jos vanerin (aluslattian) kosteuspitoisuus ylittää 12 %.

Kovapuulattiat voidaan asentaa kuivan betonialustan päälle. Betonialustan kosteuden testaamiseksi teippaa 18″ x 18″ kokoinen kirkas muovikalvo lattiaan kahdesta kohdasta ja tiivistä kaikki sivut kosteutta kestävällä teipillä. Jätä paikalleen 48 tunniksi ja poista sitten. Jos poistamisen jälkeen muovikalvon alapuolella ei ole kondenssivettä, betonilaatan voidaan katsoa olevan riittävän kuiva lattian asentamiseen. Jos muovikalvon päällä on kosteutta, kyseessä on ongelma, eikä lattiaa voida asentaa. Tarvitaan ammattimaisesti asennettu kosteussulku. Tarkista kosteusmittarin avulla kovapuulattian kosteuspitoisuus varmistaaksesi, että se on hyväksyttävällä 6-9 %:n kosteusalueella. Asentajalla ja/tai omistajalla on täysi vastuu puu- tai betonialustan ja kiintolattian kosteustestauksesta ennen asennusta.

Aluslattiavaatimukset

Aluslattian valmistelu on erittäin tärkeä vaihe ennen uuden lattian asentamista. Kovapuulattia on vain niin hyvä kuin se, mitä sen alla on. Laminoitu kolofonipaperi tai rakennuspaperi toimii kosteuden hidastimena ja sitä voidaan käyttää vähentämään aluslattian kosteuden muutosten aiheuttamia liikkeitä. Siksi se voi vähentää kupruilua ja vääntymistä. Se voi myös vähentää äänen siirtymistä ja ehkäistä pienten epätasaisuuksien ja roskien aiheuttamaa melua.

Kuinka naulata puulattiat alaspäin

Tätä lattiaa on saatavana 7 väriä, joissa on selvästi hienovarainen naturalistinen ulkonäkö, jossa on pehmeä, rullaava rapautuminen, jossa on vähemmän kolinaa. Mukana Mazama Hardwood – Andes Collection -malliston Cappuccino SKU: 10080074

 • Suositeltava ¾" CDX-luokan vaneri ja vähintään 5/8" CDX-luokan vaneri palkkien päällä aluslattian päällä.
 • Olemassa olevat puulevyt palkkien yläpuolella alapohjan ja
 • Kuiva betonialustalattia (vain puukerrostalojen ja joidenkin ohutprofiilisten massiivipuulattioiden osalta)

Huomautus: Lastulevyt tai muut samantyyppiset tuotteet eivät ole sopivia aluslattioita.

Aluslattian on oltava puhdas, sileä ja vapaa vahasta, maalista, öljystä, tiivisteistä, liimoista, kovettumista edistävistä aineista ja muista roskista. Sen on myös oltava suora, tasainen ja tasoitettu. Hio korkeat kohdat tai saumat ja tasoita matalat kohdat rakennushuovalla, vanerilla tai aluslevyillä (ei tasoitteilla). On tärkeää, että aluslattian on oltava rakenteellisesti terve. Naulaa tai ruuvaa kaikki irtonaiset alueet, jotka vinkuvat. Vaihda kaikki vaurioituneet, turvonneet tai delaminoituneet aluslattiat. Sinun on myös varmistettava, että aluslattia on täysin kuiva ja täyttää kosteusvaatimukset.

Yleiset ohjeet ennen puulattian asennusta

 • On suositeltavaa, että lattia asennetaan 90 asteen kulmassa palkkiin nähden, jos kyseessä on puualustat. Todelliseen neliömäärään on lisättävä 5 % lattiapinta-alaa lisää ostettaessa, jotta voidaan ottaa huomioon leikkaaminen ja tasoittaminen.
 • Suunnittele asennus, jossa määritetään sopiva lautojen väri, ennen kuin naulaat kovapuulattian. Lattia on asennettava useista kartongeista samanaikaisesti, jotta varmistetaan hyvä väri- ja sävyseos. Muussa tapauksessa huone voi näyttää epämääräiseltä.
 • Poista mahdolliset olemassa olevat pohjalistat, muut listat, kynnykset ja tarvittaessa vanha lattianpäällyste. Alileikkaa käsisahalla ovenkarmien alaosa 3/4″, jotta voit liu’uttaa kovalevyn alle.
 • Älä käytä lattianpaloja, joissa on selviä vikoja. Kuten edellä mainittiin, on asentajan/omistajan vastuulla varmistaa, että lattian kunto on hyväksyttävä ennen asennusta. Valmistajat yleensä kieltäytyvät ottamasta vastuuta lattioista, joissa on ilmeisiä vikoja ja/tai jotka on asennettu epäasianmukaisissa työmaaolosuhteissa.

Nail Down -asennusohjeet

 1. Varmista, että kaikki edellä mainitut aluslattian olosuhteet ja yleiset ohjeet on täytetty. Merkitse palkkien sijainnit ulkoseiniin, jotta alku- ja loppupalat, jotka edellyttävät naulausta, voidaan naulata palkkeihin. Nitoa aluslattian päälle 15 lb:n asfalttipaperi tai punainen kolofonipaperi, joka on saumojen kohdalla 2″-4″:n levyinen. Tämä estää kosteuden pääsyn alapuolelta ja auttaa estämään vinkumista kuivina vuodenaikoina.

  Huomautus: lattian jonkinasteinen vinkuminen ja säröily on normaalia, kun käytetään naulaus- tai niittimenetelmää, eikä sitä pidetä puutteena.

 2. Lattian suunta on asennettava 90 asteen (oikeassa) kulmassa lattiapalkkeihin nähden. Lattian ja huoneen kaikkien seinien väliin on jätettävä 3/4 tuuman laajenemisväli.
 3. Määritä aloitusseinä. Aloita pohjapiirustus aina, kun se on mahdollista, suorimmasta seinästä, joka yleensä on yleensä ulkoseinä. Mittaa tästä seinästä kummastakin päästä yhden laudan leveys (kieli mukaan lukien) ja lisää sitten vielä 3/4″ laajenemista varten. Merkitse näihin mitattuihin kohtiin liituviiva, joka on samansuuntainen kuin alkuseinä. Tämä liituviiva on lähtöviiva lattian ensimmäisen rivin sijoittamista varten.
 4. Naulaa ensimmäinen rivi kiinni. Asenna ensimmäinen lauta liituviivaa pitkin varmistaen, että laudan kielipuoli on poispäin alkuseinästä (eli kielipuoli on sinuun päin). Poraa reiät levyn pinnan läpi 6″ välein siten, että porausreiät sijaitsevat noin 1″ etäisyydellä takareunasta. Kiinnitä aloituslauta aluslattian alustaan 1 tuuman pitkillä viimeistelynauloilla lyömällä nauloja, kunnes niiden päät ovat juuri laudan yläpuolella, ja upota naulat naulasarjalla. Täytä naulattuja alueita lattian väriin sopivalla puun täyteaineella.
 5. Naulaa lauta paikoilleen. Poraa esiporausreiät levyn kielisivua pitkin käyttäen sopivankokoista poranterää nauloja varten. Aseta poranterä 45 asteen kulmassa kielekkeen ja laudan reunan muodostamaan kulmaan. Poraa esireiät noin 6″ välein laudan läpi ja enintään 2″ etäisyydelle kummastakin päästä. Älä poraa 2 tuuman päähän kummastakin päästä. Lyökää 1 tuuman viimeistelynaula jokaiseen koereikään ja upottakaa naula pinnan alapuolelle naulasarjalla.
 6. Asenna ensimmäisen rivin loput laudat noudattaen kaikkia vaiheissa 4 ja 5 esitettyjä ohjeita. Varmista, että päätyjen kielekkeet ja urat istuvat tiiviisti toisiinsa.
 7. Varmista seuraavissa riveissä, että kunkin rivin ensimmäinen lauta on vähintään 6 tuumaa pidempi tai lyhyempi kuin edellisen rivin lauta, jotta ulkonäkö pysyy porrastettuna. Asenna uuden laudan ura tiukasti edellisen rivin kielekkeeseen. Käytä tarvittaessa kumivasaraa ja napautuslohkoa, jotta saisit aikaan sopivan istuvuuden. Naulaa laudat sokkonauloilla vaiheessa 5 kuvatulla tavalla. On erittäin suositeltavaa, että ensimmäiset rivit naulataan käsin eikä sähkökäyttöisellä naulaimella tai nitojalla, koska seinä on pystysuora. Kun tilaa on riittävästi, seuraavat rivit voidaan asentaa sähkökäyttöisellä naulaimella tai nitojalla, jolloin ei tarvita esireikiä. Noudata kaikkia valmistajan ohjeita, kun käytät sähkökäyttöistä naulainta tai nitojaa, ja jatka naulaamista/niittaamista kunkin laudan kielisivulle 45 asteen kulmassa ja 8 tuuman välein, mutta älä naulaa/niita alle 2 tuuman päähän kunkin laudan lopusta. Kun lähestyt kunkin rivin loppua, varmista, että rivin viimeiseksi laudaksi valitaan pitkä lauta, jotta viimeisen laudan leikattua osaa voidaan käyttää seuraavan rivin aloituslaudaksi jätteen minimoimiseksi.
 8. Päätyseinän läheisyyden vuoksi viimeiset 4-5 riviä on asennettava manuaalisesti vaiheessa 5 esitettyjen sokkonaulausohjeiden mukaisesti. Loppurivi on ehkä sahattava, jotta päätyseinään jää vaadittu 3/4 tuuman laajenemisrako. Loppurivi on naulattava paikoilleen poraamalla reikiä levyn pinnan läpi 6 tuuman välein siten, että porausreiät sijaitsevat noin 1 tuuman etäisyydellä takareunasta (eli 1 tuuman etäisyydellä kielen sivusta). Kiinnitä päätylauta 1 tuuman pitkillä viimeistelynauloilla lyömällä nauloja, kunnes päät ovat juuri laudan yläpuolella, ja upota naulat naulasarjalla. Täytä naulattuja alueita lattiapinnoitteeseen sopivalla värillisellä puun täyteaineella.

Viimeistele asennus

 • Imuroi huolellisesti ja puhdista lattia asianmukaisella puulattian puhdistusaineella pehmeällä kangasmopilla. Pyyhi sitten pinta puhtaaksi irtonaisen lian tai lian poistamiseksi.
 • Asenna takaisin kaikki pohja- ja/tai neljänneskierroslistat. Naulaa listat seinään, ei lattiaan.
 • Asenna kaikki mahdollisesti tarvittavat siirtymäkappaleet, kuten kavennukset, T-listat ja porraslistat.
 • Säilytä useita varalevyjä asennuksesta tulevien korjausten varalta.

Huomautus: Tämä on vain ohje. Lue huolellisesti tuotteen mukana toimitetut valmistajan asennusohjeet ennen asennuksen aloittamista.