Kuinka monta kertaa sinun on katsottava asunto ennen tarjouksen tekemistä?

Kuinka monta kertaa sinun on katsottava asunto ennen tarjouksen tekemistä?

Asunnon ostaminen on tärkeä päätös, johon ei pidä suhtautua kevyesti. Ei kannata kiirehtiä, sillä saatat jättää huomaamatta joitakin varoittavia merkkejä siitä, että olet ostamassa väärää taloa. Toisaalta, jos etenet liian hitaasti, unelmiesi talo saattaa joutua toisen ostajan haltuun. Yleensä sinun on katsottava talo useammin kuin kerran, jotta voit olla varma, ettet ole jättänyt huomiotta mitään, mikä voisi osoittautua ongelmalliseksi. Mutta kuinka monta katselukertaa riittää? Kaksi, kolme, enemmän? Katsotaanpa, mitä muutamat kiinteistöalan ammattilaiset sanovat.

Kolmas kerta toden sanoo.

Jopa kilpailluilla markkinoilla Greg Kurzner, Georgian Alpharettassa sijaitsevan Resideumin päämies/meklari, sanoo, että hän haluaa asiakkaidensa näkevän asunnon kolme kertaa ennen tarjouksen tekemistä. "Ensimmäisellä kerralla ostajilla on ’ruusunpunaiset lasit’ päässään, ja he ovat usein ihastuneita taloon eivätkä katso sen puutteita."

Toisella kerralla käy yleensä päinvastoin, hän sanoo. "He suhtautuvat asioihin liian kriittisesti. He ovat huolissaan siitä, että talo on liian hyvä ollakseen totta, joten he etsivät vikoja varmistaakseen, etteivät tee hätiköityä päätöstä." Kurzner uskoo, että kolmas vierailu tarjoaa yleensä hyvän tasapainottavan kokemuksen. "He vahvistavat yleensä uudelleen halunsa siitä, miksi he alun perin pitivät talosta, ja he alkavat myös rationaalisesti arvioida sen puutteita ratkaistakseen sen edut ja haitat."

Toisella kerralla

Jotkut kiinteistönvälittäjät ovat sitä mieltä, että ostajien pitäisi nähdä koti vähintään kaksi kertaa ennen tarjouksen tekemistä, mutta he myös myöntävät, että kahden katselukerran sopiminen voi olla vaikeaa. Ashley Melton, kiinteistönvälittäjä AgentOwned Realty -yrityksessä Charlestonissa, Etelä-Carolinassa, uskoo kahden kerran sääntöön. "Ensimmäisen näytön aikana jää huomaamatta monia asioita, jotka huomataan toisella näytöllä", hän selittää. "Oliko varastotilaa tarpeeksi? Mahtuvatko huonekaluni? Missä pesukone ja kuivausrumpu sijaitsivat?" Melton neuvoo ostajia myös pitämään luetteloa haluamistaan/välttämättömistä ominaisuuksista, jotta he eivät unohda niitä. "Nykyisillä markkinoilla ostajilla ei kuitenkaan välttämättä ole aikaa toiseen esittelyyn", hän toteaa.

Kerran ennen ja sitten uudelleen tarjouksen tekemisen jälkeen.

Christopher Totaro, New Yorkissa sijaitsevan Warburg Realty -yhtiön agentti, uskoo myös, että kaksi esittelyä on järkevää – paitsi jos ostajalla oli pidennetty ensimmäinen esittely. "Usein, ja varsinkin kilpailluilla markkinoilla, yksi pitkä, vähintään tunnin mittainen esittely on sopiva, jotta voidaan päättää, jätetäänkö tarjous." Mutta sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen hän haluaa, että ostaja näkee asunnon uudelleen. "Usein toinen katselmus tapahtuu kotitarkastajan kanssa, joten on runsaasti aikaa tutustua yksityiskohtaisesti asiantuntevan neuvonantajan kanssa."

Kiinteistönvälittäjä Mihal Gartenberg, Warburg Realtyn kollega, sanoo, että se riippuu usein ostajan persoonallisuudesta, mutta hän suosittelee vähintään kahta katselukertaa, eri vaiheissa. "Erittäin kuumilla markkinoilla, joilla ostajien odotetaan luopuvan kaikenlaisista ehdollisista ehdoista ja tekevän tarjouksen muutamassa tunnissa, ostajat voivat nähdä kodin, tehdä tarjouksen ja tulla katsomaan vielä kerran ennen sopimuksen allekirjoittamista varmistaakseen, että he ovat tyytyväisiä."

Hän kuitenkin uskoo, että toinen katselu on elintärkeää. "Kun koti ’osuu kohdalleen’ ensimmäisellä näytöksellä, on hyvä nähdä se vielä kerran, kun tunteet eivät ole niin kiihkeät ja pienet asiat, joilla on merkitystä, kuten melu, vauriot jne. saattavat jäädä huomaamatta."

Entä naapurusto?

Vaikka Kurzner suosittelee, että asuntoa katsottaisiin kolme kertaa, hän sanoo, että joillakin se voi riippua siitä, kuinka hyvin he tuntevat kyseisen naapuruston tai alueen. "Alueelle muuttaville on tärkeää ottaa huomioon lähellä olevat mukavuudet ja se, millaista liikenne on, kun he menevät töihin ja palaavat töistä kotiin; niille, jotka tuntevat alueen paremmin, on vähemmän tarpeellista tehdä toistuvia käyntejä kodissa/naapurustossa", hän selittää.

New Yorkissa toimivan Compassin välittäjä Michael J. Franco uskoo, että kaksi katselukertaa riittää, koska varsinaista asuntoa ei tarvitse arvioida, jotta voidaan vastata joihinkin ostajan muihin kysymyksiin. "Jos ostajilla on huolia naapurustosta, melusta jne., he voivat tutkia asiaa itse." Toisin sanoen pelkkä kävely tai ajelu naapurustossa voi antaa tuntumaa siitä, kuinka hiljainen tai meluisa katu on.

Muista käydä katsomassa asuntoa eri aikoina.

New Yorkissa sijaitsevan Warburg Realty -yhtiön välittäjän Gerard Splendoren mukaan ostajien tulisi nähdä asunto niin monta kertaa kuin heidän on tarpeen, jotta ostaminen tuntuisi mukavalta. "Olen aina rohkaissut ostajia katsomaan taloa arkisin ja viikonloppuisin sekä eri vuorokaudenaikoina, sillä "fiilis" tai tunne on erilainen."

Itse asiassa täydellisessä maailmassa hän haluaisi, että ostajat voisivat tarkkailla taloa eri vuodenaikoina, mutta hän myöntää, ettei se ole mahdollista useimmille ostajille. "Yksi parhaista ostokokemuksistani oli sellaisen talon tarkastus, josta olin tekemässä tarjousta kesäisen ukkosmyrskyn aikana", Splendore kertoo. "Seisoin kellariportaiden yläpäässä ja katselin, kun vesi tulvi sisään katutasossa olevasta viemäristä ulkona; en ostanut taloa." Tällaisia ongelmia ei voi piilottaa, ja siksi ostajien on oltava huolellisia ja huolellisia.