Kuinka maalata MDF-levyä – kuin asiantuntija

MDF-levyn maalaaminen saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta tehtävältä, mutta siihen liittyy paljon varotoimenpiteitä.

Siveltimenjäljet, turpoaminen, läikikkyys ja epätäydellisyydet voivat vaivata MDF-levyä ilman asianmukaista valmistelua.

Seuraa tätä vaiheittaista opasta ja maalaa MDF-levy asiantuntijoiden tavoin!

8-vaiheinen opas MDF-levyn maalaamiseen

Keskitiheä kuitulevy (MDF) on DIY-huonekaluprojekteissa suosittu materiaali. Ammattimaisen maalipinnan saaminen MDF-levyyn asettaa kuitenkin joitakin haasteita. Kuidut vaativat asianmukaista tiivistämistä ja tekniikkaa, jotta vältytään epätasaiselta, laikukkaalta ulkonäöltä.

Tässä oppaassa käymme läpi tärkeimmät vaiheet, joiden avulla MDF-levyn maalaus sujuu alusta loppuun. Pinnan esikäsittelystä viimeiseen suojaukseen käsittelemme kaiken tarvittavan, mukaan lukien keskeiset tarvikkeet, maalauskerrosten määrä ja kuivumisajat.

Noudata tätä opasta MDF-levyn pohjustamiseen, maalaamiseen ja suojaamiseen oikein, niin saat kiillotetun, korkealaatuisen ilmeen.

MDF-levyn maalausohjeet

MDF-levyn maalaamiseen tarvittavat työkalut ja materiaalit

 • Hiekkapaperi / pyöröhiomakone: 120 – 220 Grit
 • Hienot hiontasienet
 • Tack Cloth
 • Maaliharjat
 • Maalirulla
 • MDF
 • MDF-pohjuste
 • MDF-maali
 • Maskiteippi

Ohjeet

 1. Pinnan valmistelu
  Jotta maali tarttuu kunnolla, aloita hiomalla MDF-levy 120-karkealla hiekkapaperilla karheiden kohtien ja puutteiden poistamiseksi. Siirry vähitellen 220-karkeuteen sileän ja tasaisen pinnan aikaansaamiseksi. Lakaise tai imuroi pöly varovasti pois.
 2. Puhdistus
  Pyyhi varovasti kaikki MDF-levyn hiotut pinnat nukkaamattomalla takilakanalla ennen maalausta. Tämä poistaa tehokkaasti hienot pölyhiukkaset, jotka voisivat muuten upota ensimmäisiin maalikerroksiin.
 3. Pohjustus
  Laadukas öljypohjainen tai erityisesti puulle kehitetty sellakka- tai öljypohjainen pohjamaali muodostaa optimaalisen pohjakerroksen maalille. Levitä kaksi kerrosta ja anna niiden väliin riittävästi kuivumisaikaa. Hio varovasti uudelleen hienojakoisella hiekkapaperilla, jotta saat aikaan täysin sileän pohjan.
 4. Paikkaus
  Taputtele kaikki pienet reiät, halkeamat tai puutteet MDF-levyssä puun täyteaineella ja anna sen kovettua täysin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Kun se on kovettunut, hio varovasti ympäröivän pinnan tasalle.
 5. Tiivistyspinnoite
  Levitä ohut ensimmäinen maalikerros, joka toimii tiivisteenä. Pinnoita koko MDF-pinta kevyesti siveltimellä, telalla tai maaliruiskulla ohuella kerroksella valitsemaasi maaliväriä. (Ammattilaisvinkki: Käytä ohuempaa maalikerrosta varten maalin ohentajaa.)
 6. Maalaus
  Levitä lisää ohuita kerroksia valitsemaasi maaliväriä. Käytä laadukasta sivellintä, telaa tai maaliruiskua, jotta maalin levitys pysyy tasaisena. Varaa 2-4 tuntia kuivumisaikaa jokaisen kerroksen väliin, jotta maali kovettuu ja kuivuu kunnolla ilman ongelmia, kuten roikkumista, valumista tai epätasaisuuksia.
 7. Pintamaalit
  Kestävyyden ja värikylläisyyden varmistamiseksi levitä 2-3 kerrosta puupinnoille suunniteltua ensiluokkaista emalimaalia, ja anna kuivua perusteellisesti herkkien kerrosten välillä.
 8. Suojaus
  Kun maali on täysin kovettunut, tiivistä kaikki pinnat, myös reunat, puupinnoille ihanteellisella öljypohjaisella polyuretaanilla. Tämä lisää suojaa ja parantaa maalatun pinnan syvyyttä.

Yleiset virheet, joita kannattaa välttää MDF-levyjen maalauksessa

 • Ei hiota kunnolla
 • Riittävän hiomisen ohittaminen tai vain hienon hiomarakeen käyttäminen johtaa huonoon maalin tarttumiseen. Varmista, että aloitat karkealla 120-hiomalla ja jatkat 220-hiomalla, jotta lopputulos olisi mahdollisimman sileä.

 • Väärän pohjamaalin käyttö
 • Vesipohjaiset pohjamaalit imeytyvät MDF-levyyn epätasaisesti ja voivat jättää laikukkaan vaikutelman. Investoi laadukkaaseen öljypohjaiseen pohjamaaliin, joka on suunniteltu MDF-levyille ja muille puukomposiittituotteille.

 • Prosessin kiirehtiminen
 • Useiden maalikerrosten levittäminen liian nopeasti ilman, että kuivumisaikaa annetaan riittävästi, johtaa tippumiseen, raitoihin ja tekstuuriongelmiin lopullisessa pintakäsittelyssä. Ole kärsivällinen ja noudata suositeltuja uudelleenmaalausaikoja.

 • Maalikerrosten säästeleminen.
 • MDF-levyn täydelliseen ja tasaiseen peittävyyteen tarvitaan 2-3 maalikerrosta. Älä yritä selvitä yhdellä kerroksella, tai lopputulos näyttää ohuelta ja epätasaiselta.

 • Ei harjausta taaksepäin valssauksen aikana.
 • Pelkkä pohjamaalin ja maalin rullaaminen MDF-levylle saa aikaan huomattavan pistemäisyyden. Tasoita märkä pinnoite aina sen jälkeen varovasti kevyesti takaharjaamalla.

 • Maalaus virheiden päälle
 • Kaikki puutteet, reiät tai vauriot on korjattava puun täyteaineella ja hiottava sileäksi ennen maalausta saumattoman lopputuloksen aikaansaamiseksi.

 • Reunojen huomiotta jättäminen
 • Maalaamalla vain MDF-levyn tasaiset pinnat kosteusvauriot ja reunojen turpoaminen ovat mahdollisia ajan myötä. Huolehdi siitä, että kaikki reunat ja päät tiivistetään pohjamaalilla ja maalilla.

Muita vinkkejä MDF-levyn maalaamiseen

 • Käytä öljypohjaista pohjamaalia – se tiivistää paremmin kuin vesipohjaiset pohjamaalit ja estää tahraantumisen.
 • Hio kevyesti kaikkien maalauskerrosten välissä – tasoittaa siveltimen jäljet ja luo tasaisen pinnan.
 • Harjaa aina taaksepäin telattaessa – poistaa telan jäljet ja takaa tasaisen pinnan.
 • Tiivistä kaikki reunat ennen kokoonpanoa – estää kosteusvaurioita ja turvotusta.
 • Käytä korkeatäytteistä pohjamaalia rakeiden täyttämiseen – luo erittäin sileän pinnan maalausta varten.
 • Ohenna ensimmäistä maalikerrosta 10-15 % maalin ohentimella – auttaa ehkäisemään pintamaalin tahraantumista.
 • Osta laadukkaita siveltimiä – kestää enemmän maalia, vähemmän siveltimeniskuja, tasaisempi pintakäsittely.
 • Käytä maalaripyramideja nopeaan kuivumiseen – estää pölypilkkuja maalipinnassa
 • Suihkuta maalia vaakasuoraan, sivele/rullaa pystysuoraan – minimoi siveltimenvedot.
 • Käytä satiini- tai puolikiiltävää kiiltoa – peittää puutteet paremmin kuin tasainen maali.
 • Ota aikaa ja tee kevyitä kerroksia – kiirehtiminen aiheuttaa tippumista ja tekstuuriongelmia.

Aloita maalaaminen

Mitä maalia minun pitäisi käyttää MDF-levylle?

MDF-levyjä maalattaessa akryyliemalimaalit tarjoavat optimaalisen tartunnan ja kestävyyden. Akryylikaava kiinnittyy tiukasti MDF-pintaan, mikä estää lohkeilua tai kuoriutumista. Emalimaaleilla saadaan myös kova, joustava pinta, joka kestää hyvin kulutusta. Öljypohjaisia maaleja ei suositella MDF-levyille, koska niillä ei ole akryyliemalien tartuntaominaisuuksia ja sitkeyttä.

Pitääkö MDF-levy pohjamaalata ennen maalausta?

MDF-levy on ehdottomasti pohjamaalattava ennen maalausta, sillä raa’an MDF-levyn huokoisen luonteen vuoksi maali imeytyy nopeasti epätasaisesti sisään ilman pohjamaalikerrosta ensin. Pohjamaalaus tiivistää pinnan ja luo yhtenäisen pohjan, joka estää maalin epätasaisen imeytymisen. Laadukkaan lopputuloksen saamiseksi MDF-levyjen pohjamaalaus on välttämätöntä.

Voiko MDF-levyä maalata suoraan?

Maalin suoraa levittämistä raa’alle MDF-levylle ilman pohjustusta on vältettävä. Koska paljasta MDF-levyä ei ole tiivistetty, maali imeytyy nopeasti ja epätasaisesti huokoiseen pintaan, mikä johtaa raitamaiseen, laikukkaaseen ulkonäköön ja huonoon maalin sitoutumiseen.

Miten MDF-levy maalataan täydellisesti?

MDF-levyjen täydellinen maalipinta saadaan aikaan oikealla valmistelulla ja levityksellä. Kevyt hionta tasoittaa pinnan, minkä jälkeen kaksi kerrosta MDF-erikoispohjustetta tiivistää ja luo tasaisen pohjan. Mahdollisten kolhujen tai jälkien täyttäminen antaa tasaisen viimeistelyn. Kun olet hionut uudelleen, käytä useita ohuita pintamaalikerroksia akryyliemalilla ja hio kevyesti jokaisen kerroksen välissä.

Mitä käytät MDF-levyn tiivistämiseen ennen maalausta?

Yleisen puunsuoja-aineen sijaan suositellaan MDF-levyille tarkoitettua pohjamaalia, joka on suunniteltu huokoisen MDF-levyn tiivistämiseen ja samalla pinnan syövyttämiseen maalin optimaalista tarttumista varten. Pohjustusaine sitoutuu raakaan MDF-levyyn valmistellakseen sen asianmukaisesti maalausta varten.

Onko MDF-tiiviste sama kuin pohjamaali?

Vaikka tavallinen puuntiivistemassa ja MDF-pohjustusaine tiivistävät molemmat pinnan, pohjustusaine parantaa maalin tarttuvuutta, mitä tiivistemassa ei tee. MDF-pohjustusaine syövyttää ja sitoutuu raakaan MDF-levyyn luoden kestävän maalipohjan, jolloin se soveltuu paremmin maalaukseen.

Voinko käyttää pohjamaalia pohjamaalin sijasta MDF-levylle?

Pohjamaali ja MDF-pohjamaali ovat yhteensopimattomia tuotteita. Pohjamaali edellyttää olemassa olevaa maalikerrosta, kun taas MDF- pohjamaali on suunniteltu tiivistämään ja sitomaan raakaa MDF-levyä erityisesti valmistelemaan sitä ensimmäistä maalikerrosta varten. Pohjamaalin käyttö olisi tehotonta.

Voiko MDF-levyä maalata / Voiko MDF-levyä maalata?

Kyllä, MDF voidaan maalata. MDF-levyssä on sileä ja tasainen pinta, johon maali tarttuu hyvin, joten se soveltuu maalaamiseen. Tärkeimmät vaiheet ovat pinnan valmistelu kevyesti hiomalla ja sen jälkeen 1-2 kerrosta korkealaatuista MDF-levylle muotoiltua pohjamaalia. Öljypohjaiset pohjamaalit tiivistävät puukuidut erittäin tehokkaasti. Pohjustuksen jälkeen MDF-levyn maalaamiseen suositellaan lateksi- tai akryylimaaleja. Vesipohjaiset maalit antavat hyvän peittävyyden ja kestävyyden pohjamaalatulle pinnalle. Levitä maalia ohuina, tasaisina kerroksina ja anna maalien välillä riittävästi kuivumisaikaa. Hio kevyesti kerrosten välillä, jotta maalista tulee sileä. Sulje lopuksi maalattu MDF-levy kirkkaalla akryylitiivisteellä tai polyuretaanilla suojaamiseksi. Kun noudatat näitä vaiheita asianmukaista valmistelua, pohjustusta, maalausta ja tiivistämistä varten, saat MDF-levyyn kestävän ja ammattimaisen näköisen maalipinnan.