Kuinka maalata jalkalistat?

Jokainen, joka on joskus ryhtynyt sisustamaan kotiaan, tietää, että jalkalistojen maalaaminen voi olla aikaa vievä (ja joskus sotkuinen!) tehtävä.

Varmistaaksemme kuitenkin, että se sujuu mahdollisimman sujuvasti, olemme ottaneet aikaa tämän oppaan kirjoittamiseen ja käsitelleet kaikki tiedot, joita tarvitset oppiaksesi maalaamaan jalkalistoja. Sinun on vain päätettävä, maalaatko ensin seinät vai jalkalistat!

Kuinka maalata jalkalistat?

Tämä artikkeli lyhyesti

Alta löydät tämän artikkelin lyhyen yhteenvedon, jonka voit käydä nopeasti läpi. Menemme syvemmälle heti tämän jälkeen.

  • Sinun on valittava maalisävy – valkoinen on yleisin väri jalkalistoissa (yleensä kiiltävä), mutta jalkalistojen maalaaminen tummemmaksi ja jopa samanväriseksi kuin seinät on yleistynyt.
  • Sopivan siveltimen käyttäminen – yleensä pieni tai keskikokoinen sivellin on paras. Joissakin kiinteistöissä on kuitenkin paljon korkeammat jalkalistat, joten suurempi sivellin johtaa nopeampaan peittävyyteen.
  • Valmistele pinta valmiiksi levitystä varten – hio jalkalistat varmistaaksesi, että maalauspinta on sileä ja tasainen. Jos olet tilannut meiltä pohjamaalattuja jalkalistoja, sinun ei tarvitse tehdä tätä. Jos olet tilannut meiltä pohjamaalattuja jalkalistoja, sinun on hiottava, pohjamaalattava ja maalattava jalkalistat sen jälkeen (maalauksemme).
  • Varmista, että pinta on puhdas – jos maalaat vanhat jalkalistat uudelleen, puhdista ne etukäteen (pelkkä saippua-vesiliuos riittää). Uusien jalkalistojen maalaamisen pitäisi olla tässä suhteessa helpompaa.
  • Käytä teippiä reunoilla – ammattimaisen lopputuloksen saamiseksi on parasta käyttää teippiä reunoilla, jotta maalia levitetään vain sinne, missä sitä tarvitaan.
  • Levitä tarvittaessa toinen maalikerros – näin ei aina ole, mutta useimmiten sinun on lisättävä toinen maalikerros perusteellisen peittävyyden saavuttamiseksi.
  • Kun maali on kuivunut, poista teippi – jos olet levittänyt teippiä matolla päällystetyille alueille, paina teippiä alaspäin rikkoaksesi maalin tiivisteen ennen teipin poistamista.

Maalin värin valitseminen

On turvallista sanoa, että suurin osa jalkalistoista Yhdistyneessä kuningaskunnassa maalataan tällä hetkellä valkoiseksi. Tämä on kuitenkin muuttumassa.

Nyt on tulossa normi, että jalkalistoista tehdään erikoisuuksia – etenkin jos jalkalistat ovat erityisen korkeita tai jos ne ovat hyvin koristeellisia.

Älä kuitenkaan hylkää valkoista heti. Sitä käytetään kaikkialla maassa, koska se sopii hyvin yhteen lähes minkä tahansa sisustusvärin kanssa, ja valkoista jalkalistamaalia etsiessäsi voit valita monista eri tyypeistä.

Jos etsit yksinkertaista ja puhdasta ilmettä, valkoinen on ehkä paras vaihtoehto. Jos olet rohkea, valitse tummempi ja kontrastinen väri, joka sopii tilaan. Etkö halua huutaa jalkalistoista? Sulauta ne seinään maalaamalla ne täsmälleen samanvärisiksi.

Useimmissa kodeissa jalkalistojen värisävy noudattaa seinien värisävyä.

Oikea sivellin ratkaisee kaiken.

Etsitkö parasta jalkalistojen maalaustyökalua? Tietenkin se on sivellin – mutta minkä tyyppistä sivellintä sinun tulisi käyttää?

Käyttämäsi siveltimen tyyppi riippuu valitsemastasi maalityypistä.

Jos olet valinnut vesipohjaisen maalin

Vesipohjainen maali vaatii synteettisen maaliharjan. Ennen kuin käytät sivellintä, kostuta se perusteellisesti ja pyöräytä sitä sitten ylimääräisen veden poistamiseksi.

Jos olet valinnut öljypohjaisen maalin.

Tämäntyyppinen maali voidaan levittää synteettisellä siveltimellä. Ammattitaitoiset sisustajat käyttävät kuitenkin mieluummin luonnonharjaksista sivellintä.

Luonnonharjaksiset siveltimet on totutettava, joten jos et aio käyttää sitä usein, synteettinen sivellin on helpompi vaihtoehto.

Jalkalistojen maalaaminen emulsiolla

Useimmiten sinulle sanotaan, että munankuori-, satiini- tai kiiltävä maali on paras maali jalkalistoille. Emulsiomaali on kuitenkin toinen vaihtoehto.

Yllättävää kyllä, emulsiomaalilla saa kestävää ja houkuttelevaa pintaa, vaikka se on yleensä halvempi vaihtoehto.

Jos valitset tämäntyyppisen pintamaalin, varmista, että valmistelet pinnan ensin kunnolla. Pinta kannattaa hioa, jotta emulsiomaalilla on hyvä pinta, johon tarttua (jos maalaat kiiltävän maalin päälle, kiilto on poistettava).

Minkä kokoista sivellintä minun pitäisi käyttää jalkalistojen maalaamiseen?

Yleensä 2 tuuman (5 senttimetrin) sivellin on paras tähän tarkoitukseen.

Kuinka maalata jalkalistat?

Jalkalistojen yksityiskohtaisiin osiin kulmaharja toimii parhaiten – erityisesti, jos kuvio on monimutkainen. Näin pääset helpommin urien ja kaarien väliin.

Jos jalkalistat ovat korkeita, saattaa olla helpompaa käyttää leveämpää sivellintä laudan tasaiselle pinnalle. Tämä nopeuttaa ja tehostaa maalin levittämistä.

Pinnan valmistelu

Olet siis valinnut jalkalistamaalisi ja saanut siveltimesi valmiiksi! Ennen kuin voit aloittaa maalaamisen, pinta on valmisteltava, jotta saat lopputuloksena sileän ja tasaisen pinnan.

Lue, miten jalkalistat valmistellaan maalausta varten.

Olemassa olevien jalkalistojen valmistelu

Jos aiot maalata uudelleen jo olemassa olevat jalkalistat, sinun on varmistettava, että pinta on puhdas.

Jos ne ovat täysin puhtaat ja vailla roskia, voit aloittaa jalkalistojen maalaamisen ilman niiden hiontaa.

Olemassa olevien lautojen puhdistamiseen suosittelemme yksinkertaista saippua-vesiliuosta ja hieman kyynärpäänrasvaa! Näin varmistetaan, että maali voidaan levittää tasaisesti.

Vaihtoehtoisesti voisit hioa jalkalistat ja poistaa ne paljaaksi puuksi, mutta tämä veisi hyvin kauan aikaa.

Jos todella haluat aloittaa tuoreesta pinnasta, meillä on toinen blogi maalin poistamisesta jalkalistoista.

Kuinka maalata jalkalistat?

Uusien jalkalistojen valmistelu

Jos olet ostanut uudet jalkalistat, on todennäköistä, että ne on hiottava hieman ennen kuin voit aloittaa maalaamisen. Ne saattavat jopa tarvita pohjamaalikerroksen (varsinkin jos käytät MDF-levyä havupuun sijasta).

Jos käytät MDF-levyä, varmista, että hio levyt ennen pohjamaalausta/aluspinnoitusta, jotta lopullinen maalikerros voidaan levittää tasaisesti.

Jos käytät havupuuta, varmista, että käsittelet oksat ja muut epätäydellisyydet ennen lautojen maalaamista.

Olet onnekas, jos olet ostanut meiltä pohjamaalattua MDF-jalkalistaa. Pohjamaalaamme levyt ja sitten pohjamaalaamme ne täydellisen peittävyyden varmistamiseksi (levyt myös hiotaan ennen ja jälkeen pohjamaalauksen, jotta pintakäsittely on sileä). Levyt ovat valmiita maalattaviksi heti, kun olet asentanut ne!

Teippaa reunat ennen kuin tartut siveltimeen.

Ammattimaisen lopputuloksen varmistamiseksi suosittelemme, että kaikki jalkalistan reunat teipataan kiinni.

Jos teippaat matolla päällystetyn alueen, käytä tylppää työkalua teipin työntämiseen jalkalistan alle. Näin varmistat, ettei maali pääse karkaamaan ja valumaan matolle.

Maalarinteippiä on parasta käyttää seinää pitkin, jossa jalkalista yhtyy. Sinut palkitaan raikkaalla viimeistelyllä, kun maali on kuivunut.

Kuinka jalkalistat maalataan?

Seuraavassa on parhaat vinkkimme siihen, miten jalkalistan maalaus onnistuu helposti.

Kun aloitat maalaamisen, kannattaa aloittaa ylhäältä. Tämä on yleensä vaikein osa, varsinkin jos sinulla on hyvin yksityiskohtaiset jalkalistat.

Jotta maali ei tippuisi siveltimestä, upota sivellin vain puoleen väliin harjaksia ja pyyhi sitten siveltimen toinen puoli peltipellin sisäpuolta vasten. Tämä poistaa ylimääräisen maalin.

Jos maalia tippuu levytyksen aikana, sivele se mahdollisimman nopeasti yli.

Kun olet maalannut laudan yksityiskohtaisen osan valmiiksi, on parasta aloittaa alin osa.

Ole varovainen levittäessäsi maalia pohjaan – käytä sivellintä vähemmän, jotta maalia ei pääse tippumaan lattialle.

Seuraavaksi on vuorossa kiistatta helpoin osa – jalkalistan keskikohdan maalaaminen.

Tämän tehtävän pitäisi olla nopein suorittaa, koska maalattavaa on vähän tai ei lainkaan.

Levitä tarvittaessa toinen maalikerros.

Monia maaleja markkinoidaan nykyään yksikerroksisina, mutta voi silti olla parasta lisätä toinen maalikerros lisäsuojan ja pitkäikäisyyden takaamiseksi.

Jos näin on, toista edellä mainitut vaiheet varmistaaksesi tasaisen ja tasaisen pinnan.

Poista teippi ja ihaile uudistettuja jalkalistoja.

Kun maali on kuivunut, on aika poistaa teippi, jonka kiinnitit ennen maalausta.

Jos teippasit maton päälle, paina teippiä varovasti alaspäin ennen sen poistamista. Tämä rikkoo maalin mahdollisesti tekemän tiivisteen ja estää maalin irtoamisen teipin mukana.

Kun olet huolellisesti poistanut teipin, voit seisoa ja ihastella juuri tekemääsi työtä!

Lopputuloksena pitäisi olla kauniisti maalatut jalkalistat, joissa on terävät ja puhtaat reunat.