Kuinka leikata jalkalistoja?

Olet siis ostanut uudet jalkalistat ja olet valmis aloittamaan niiden asentamisen. Prosessin aikana sinun on leikattava ne, joten näytämme sinulle, miten jalkalistoja leikataan.

Jalkalistoja asennettaessa joudut todennäköisesti tekemään erilaisia leikkauksia, kuten suoria leikkauksia, sisäisiä ja ulkoisia leikkauksia.

Jalkalistojen leikkaamiseen tarvittavat työkalut

Aluksi puhutaan jalkalistan leikkaamiseen tarvittavista työkaluista.

Tässä on luettelo kaikesta mahdollisesti tarvittavasta:

 • Jalkalistat (tietenkin!)
 • Käsisaha (tai katkaisusaha).
 • Kynä
 • Viivain
 • Käsihöylä
 • Hiekkapaperi
 • Mittauslaatikko
 • Jiirisaha
 • Mittanauha

Koska teet todennäköisesti monenlaisia leikkauksia, olemme listanneet kaikki niiden tekemiseen tarvittavat työkalut.

Paras sahatyyppi MDF-levyn leikkaamiseen

Jos uudet jalkalistat ovat MDF-levyä (kuten useimmat nykyään ovat), tietyt sahat tekevät paljon parempaa työtä. Tämä johtuu siitä, miten MDF-levy valmistetaan.

Kuinka leikata jalkalistoja?

Suosittelemme käyttämään sahaa, jossa on kovametalliterä, sillä MDF-levyn korkea liimapitoisuus voi tylsyttää tavallisen teräksen terän melko nopeasti.

Haluat myös käyttää terää, jossa on mahdollisimman paljon hampaita. Tämä vähentää riskiä, että MDF-levy lohkeaa sahatessasi sitä läpi (mutta se tuottaa enemmän pölyä, joten käytä aina asianmukaisia suojavarusteita!).

Jos sinulla on mahdollisuus käyttää pöytäsahaa, pöytäsaha on täydellinen työkalu suoriin leikkauksiin. Sinun on kuitenkin varmistettava, että pöytäsaha on kytketty asianmukaiseen pölynpoistojärjestelmään.

Suorat leikkaukset

Suorat leikkaukset tehdään todennäköisesti siksi, että jalkalistat ovat yhä pidempiä (tarjoamme vakiona 3050mm ja 4200mm).

Joillakin seinillä ei tarvita täyttä pituutta, joten sinun on leikattava lauta mittojen mukaan käyttämällä suoraa leikkausta.

Voit käyttää lähes mitä tahansa työkalua, jota käytetään puun leikkaamiseen, suorien leikkausten tekemiseen.

Kitkaleikkaukset

Kun asennat jalkalistoja, tämä on toisenlainen leikkaus, joka sinun on tehtävä. Yleisimpiä ovat sisäiset ja ulkoiset viisteet (jotkut kutsuvat tätä jalkalistojen kulmien leikkaamiseksi).

Karsintaleikkausta käytetään, kun jalkalistat kohtaavat kulmassa, yleensä kulmassa.

Useimmat ihmiset käyttävät apuvälineenä gattavuuslaatikkoa tai gattavuussahaa, kun he leikkaavat gattavuussuuntaista leikkausta.

Kuinka leikata jalkalistoja?

Keskiverto-rakentaja saattaa käyttää särmäyslaatikkoa pitääkseen kustannukset alhaisina, varsinkin jos hän ei tee särmäyssahauksia kovin usein. Ammattilaisten (kuten puuseppien) käyttämä työkalu on jiirisaha.

Kuinka leikata jalkalistoja?

Karsintalaatikoissa on urat, jotka toimivat sahanterän ohjaimina, yleensä 90° ja 45° asteen kulmissa.

Karsintasahoilla (erityisesti yhdistelmäversioilla) voidaan leikata useampia erilaisia kulmia kuin karsintalaatikolla. Se on myös nopeampi ja tarkempi.

Kuinka leikata jalkalistat 45° asteen kulmassa?

Suurimmassa osassa koteja on huoneita, joissa on 90 asteen kulmat (tai melkein!), ja useimmat niistä ovat sisäkulmia.

Tämä tarkoittaa, että leikkaat jalkalistan 45 asteen kulmassa, jotta palat istuvat tasan toistensa kanssa.

Voit käyttää tähän joko särmäyslohkoa tai särmäyssahaa.

Selvitä, kumpi pää on leikattava, ja merkitse, mihin kohtaan leikkauksen on istuttava.

Jos käytät jiirisahaa, aseta se yksinkertaisesti 45 asteen kulmaan ja tee leikkaus. Varmista, että leikkaat oikeaan päähän ja oikeaan suuntaan, sillä virheitä voi helposti sattua!

Jos käytät jiirisahaa, sinulla pitäisi olla muutama eri kulmaväli. Varmista jälleen, että jalkalista on suunnattu oikein ja että valitset oikean aukon leikkausta varten.

Kuinka leikata jalkalistat ilman jiirisahaa?

Olemme päivittäneet tämän viestin lisäämällä siihen tämän osion. Olemme nähneet monien asiakkaiden kyselevän "miten leikata jalkalistat ilman jiirisahaa", joten tässä sitä ollaan!

Valittavana on muutamia vaihtoehtoja:

 • Leikkaa jalkalista käsin.
 • Käytä tavallisen käsisahan ohella (kuten edellä mainittiin) jiirisilppuria.
 • Käytä tarkkuussahaa
 • Vuokraa saha

Voit yksinkertaisesti valita minkä tahansa edellä mainituista neljästä vaihtoehdosta välttyäksesi kalliin jiirisahan ostamiselta. Jos sinun on tehtävä vain pieni määrä leikkauksia (esim. et asenna jalkalistoja koko taloon), ei kannata investoida kalliisiin laitteisiin.

Nyt selitämme nopeasti jokaisen vaihtoehdon, jotta voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen:

Leikkaa jalkalista käsin

Tätä voidaan kuvailla jalkalistojen leikkaamisen pelkäksi menetelmäksi.

Lyhyesti sanottuna – tässä yksinkertaisesti piirretään opas jalkalistalle ja käytetään sitten käsisahaa oppaan seuraamiseen ja leikkauksen tekemiseen.

Prosessi ei kuitenkaan ole niin helppo kuin miltä se saattaa kuulostaa. Kokeneet kirvesmiehet ovat tehneet tätä vuosia, joten he ovat luonnollisesti parempia kuin tee-se-itse -työntekijät.

Suora leikkaus on tällä menetelmällä helpompaa kuin särmäysleikkaus, mutta se on silti tehtävä huolellisesti. Suoraa leikkausta varten tarvitset mieluiten neliön (työkalu, jolla piirretään täydellisen neliön ja 90° asteen linjat), kynän ja sahan.

Tarvitset myös kulmamittarin, jolla voit mitata ja piirtää kulman jalkalistalle (tätä käytetään sahan ohjaimena).

Jos valitset tämän menetelmän, varaudu suureen työmäärään. Kuten voit kuvitella, teet todennäköisesti leikkauksen jalkalistan molempiin päihin useita paloja varten (siinä on paljon mittaamista, piirtämistä ja leikkaamista!).

Vaikeinta tässä menetelmässä on epäilemättä se, että pystyt leikkaamaan tarkan ja suoran viivan pelkällä käsisahalla.

Mitrilaatikon käyttö

Emme kerro tästä menetelmästä liikaa, koska olemme maininneet sen aiemmin tässä postauksessa.

Kitkalaatikko yksinkertaisesti poistaa tarpeen piirtää ohjaimia jalkalistalle. Siinä on jo ohjaimet sahaa varten (tavallisesti ainakin 90° ja 45° asteen kulmat), joten sinun tarvitsee vain asettaa jalkalista jiirilaatikon sisään ja käyttää käsisahaa leikkauksen suorittamiseen.

Tarkkuussahan käyttö

Tätä voidaan pitää vaihtoehtona jiirilaatikolle. Tarkkuussaha on saha, joka on rakennettu ohjaimiin, joissa on kääntyvä jalusta ja jalusta (kaikki yhdessä).

Näiden suurin etu on, että ne ovat tarkempia kuin käsin tekeminen tai jiirisirkkelin käyttö. Ne ovat kuitenkin tilaa vieviä ja niitä voi olla vaikea säilyttää, jos sinulla on vähän tilaa.

Sahan vuokraaminen

Tässä vaihtoehdossa sinun ei tarvitse ostaa parasta laitetta – vuokraa se vain!

Yleensä sinun pitäisi pystyä vuokraamaan jiirisaha suhteellisen edullisesti, joten suosittelemme tätä vaihtoehtoa, jos budjettisi sallii sen.

Kuinka leikata jalkalista irrottamatta sitä seinästä?

Sen on pysyttävä paikallaan! Katsotaanpa siis, miten leikata jalkalistat seinään ilman, että niitä tarvitsee ensin irrottaa!

Jalkalistojen leikkaaminen monileikkurilla

Tämä on helpoin vaihtoehto, jos käytössäsi on monileikkuri. Saat varmasti suoran ja siistin lopputuloksen vähimmällä vaivalla.

Helpottaaksesi hieman, varmista, että leikkaat puuta vinosti ja jatkuvalla liikkeellä. Tämä auttaa pitämään leikkauslinjan puhtaana pölystä ja vähentää terän lämpöä, mikä pidentää sen käyttöikää.

Toinen menetelmä olisi heiluttaa leikkuutyökalua varovasti, kun leikkaat jalkalistoja. Sen lisäksi, että leikkausalue pidetään pölyttömänä, se käyttää enemmän terän pintaa. Tämäkin auttaa pidentämään sen käyttöikää jakamalla terän työmäärää.

Ompeleen poraus ja talttaaminen

Jos käytettävissäsi ei ole monileikkuria, tämä menetelmä on todella tehokas.

Sinun täytyy merkitä leikattava viiva. Sen jälkeen poraat pilottiporanterällä reikiä, jotka menevät päällekkäin leikkauslinjaa pitkin. Kun tämä on tehty, voit käyttää talttaa leikkauksen viimeistelyyn.

Kun tämä on tehty, voit irrottaa ei-toivotun kappaleen ja siistiä reunat esteettisemmiksi.