Kuinka korjata vinkuvat lattiat lopullisesti?

Lakkaa kiertelemästä kotonasi varovasti ohi vinkuvan lattialaudan ja opettele korjaamaan vinkuvat lattiat kerta kaikkiaan. Kosteuden muutokset, vuodenaika ja ikä ovat vain muutamia syitä siihen, että lattialautojen äänet voivat ajan myötä alkaa kuulua. Luonnollinen laajeneminen ja supistuminen voi tapauksessa ääniä, samoin kuin aluslattian irtoaminen palkeista.

Uudemmissa kodeissa aluslattian kiinnittäminen naulapyssyllä ruuvien sijasta voi olla syynä ylimääräiseen ääneen. Onneksi sinun ei tarvitse tyytyä ajatukseen siitä, että vältät tuon lattian kohdan joka kerta, kun kävelet ohi. Ennen kuin voit ryhtyä korjaamaan lattiaa, sinun on ensin selvitettävä, minkälaista ääntä lattia pitää, jotta voit määrittää, miten vinkuva lattia korjataan.

Kaksi lähestymistapaa vinkuvan lattian korjaamiseen

Äänekkäiden lattialautojen korjaamisessa on kaksi päälähestymistapaa: lattian korjaaminen ylhäältä tai alhaalta.

Miten vinkuvat lattiat korjataan alhaalta päin?

Jos ensimmäisessä kerroksessa on vinkumista ja pääset kellarista käsiksi alapohjaan ja palkkeihin, harkitse vinkumisen korjaamista alapuolelta. Kun olet lattian alla, pyydä ystävää tai perheenjäsentä kävelemään lattian yläpuolella. Kun he kävelevät, yritä paikantaa vinkuva alue. Kun syyllinen on alapohjan ja palkin välinen rako, täytä tila aluslevyllä, jolloin ääni lakkaa.

Jos puulattiat on asennettu aluslattian yläpuolelle, yritä käyttää hyvin lyhyttä ruuvia aluslattian kiinnittämiseksi puulattiaan alapuolelta. Varmista, että ruuvi on juuri ja juuri aluslattian leveyttä pidempi, jotta se ei tökkää puulattialaudan viimeistellyn puolen läpi.

Kuinka korjata vinkuvat lattiat ylhäältä päin?

Kun lattian alapuolelle ei pääse käsiksi, vinkuvien lattioiden korjaaminen ylhäältä päin on seuraavaksi paras vaihtoehto. Strategia tähän vaihtelee sen mukaan, minkä tyyppinen lattia on asennettu.

  • Puun alla: Kiinnitä irtonaiset lattialaudat aluslattian alle käyttämällä ohutta viimeistelynaulaa ja kiinnitä irtonaiset lattialaudat aluslattiaan lyömällä viimeistelynaula laudan läpi 45 asteen kulmassa olevasta liitoksesta. Sauman kohdalta sisään lyöminen auttaa viimeistelynaulaa asettumaan paikoilleen ja vähentää näkyvyyttä. Lyökää toinen naula 45 asteen kulmassa vastakkaiseen suuntaan, jotta naula ei pääse myöhemmin irtoamaan. Kun opit korjaamaan vinkuvan puulattian, voit pidentää lattian käyttöikää.
  • Maton alla: Vinkuminen maton alla on melko selvä merkki löysästä aluslattiasta. Testaa lattian tila, jossa vinkuminen esiintyy. Leikkaa terävällä yleistyöveitsellä pieni rako matonkudoksen läpi, joka on riittävän leveä ruuvin pään mahtumiseen. Työnnä ruuvi aluslattian läpi alla olevaan palkkiin ja varmista, että mattohihna vedetään ruuvin pään yli.
  • Laattojen alla: Kun alapohja vinkuu laattojen alla, on oikeastaan vain kaksi vaihtoehtoa. Voit korjata aluslattian alapuolelta tai nostaa laatan tai muutaman laatan ylös ja korjata vinkumisen yläpuolelta. Laattojen nostaminen ylöspäin on vaikea ja riskialtis vaihtoehto, joka voi vahingoittaa ympäröiviä laattoja. Jos sinulla on kokemusta laattojen asentamisesta, tämä voidaan tehdä tee-se-itse-projektina, mutta jos sinulla ei ole kokemusta laattojen asentamisesta, suositellaan ammattilaisen käyttämistä.
  • Laminaatin alla: Useimmissa tapauksissa laminaattilattian alla esiintyvät vinkut johtuvat epätasaisesta aluslattiasta. Laminaattilattia on tarkoitettu kellumaan aluslattian päällä, eikä sitä saa kiinnittää aluslattian päälle nauloilla tai ruuveilla. Joskus liian tiiviisti asennettu laminaattilattia voi aiheuttaa melua kävellessä. Poista reunalistat huoneen ympäriltä ja tarkista, onko tilaa vielä jäljellä. Jos näin on, työnnä vinkuvia lautoja varovasti hieman erilleen, jotta liikkeelle jää enemmän tilaa kävellessäsi. Tämä saattaa jo itsessään korjata äänen.

Jos ääni ei korjaannu, syynä voi olla aluskate. Laadukas lukittava laminaatti on helppo avata ja lukita takaisin paikalleen. Jos näin on, poista lankut ääntä aiheuttavaan kohtaan asti ja kiinnitä aluslattia uudelleen. Aseta nostetut lankut takaisin paikoilleen, ja äänen pitäisi korjaantua. Molemmissa ratkaisuissa päällysteen vaihtaminen ympärysmitan ympärille on prosessin viimeinen vaihe.

Riippumatta siitä, minkä tyyppinen lattia sinulla on kotonasi, lattian vinkuminen voi kuulua menneisyyteen. Muutamalla suhteellisen helpolla korjauksella voit varmistaa, että aluslattia on tukeva ja että laudat eivät enää narise. Pidä vastikään kiinnitetyt lattiat suojassa vilkkaasti liikennöidyillä alueilla asettamalla aluemattoja oleskelu- ja sisääntulotiloihin.