Kuinka korjata vinkuva parkettilattia?

Oletko koskaan kävellyt talossa myöhään illalla toivoen voivasi salaa ottaa lusikallisen jäätelöä tai tehdä lautasellisen tähteitä kenenkään huomaamatta ja astunut vain vinkuvaan lattialautaan? Kovapuulattioiden vinkuminen ja narina ovat arkipäivää. Valitettavasti ne ovat myös ärsyttäviä. Riippumatta siitä, onko puulattiasi peitetty matolla vai onko sinulla avonaiset puulattiat, on olemassa vaihtoehtoja vinkuvan puulattian korjaamiseksi.

On tärkeää ymmärtää vinkumisen syy, ennen kuin päätät korjata sen. Vinkuva puulattia johtuu yleensä lattialautojen löystymisestä. Löysät lattialaudat joko hankautuvat toisiinsa ja aiheuttavat vinkuvan äänen tai hankautuvat alustaa vasten. Löysät lattialaudat, jotka tuntuvat jalkojen alla, ovat huonokuntoinen lattia, joka on korjattava välittömästi.

Kuinka korjata vinkuva parkettilattia?

Vaihtoehtojen tunteminen auttaa sinua valitsemaan oikean tavan korjata nariseva puulattiasi.

Vaihtoehtoja vinkuvan lattian korjaamiseksi

Vinkuvien lattialautojen korjaamiseen on muutamia vaihtoehtoja riippuen vinkumisen vakavuudesta ja mahdollisuudesta päästä vinkumisen lähteelle. Lattialautoihin pääseminen voi olla vaikeampaa kuin miltä se näyttää, ja sen pitäisi vaatia kärsivällisyyttä ja asianmukaista suunnittelua.

Lisää voiteluainetta

Yksi nopea ratkaisu vinkuviin lattioihin, joka pidentää aikaa pysyvämmän korjauksen tarpeen välillä, on levittää voiteluainetta aluslattian ja lattialautojen tai vinkumista aiheuttavan asian väliin. Jauhemainen grafiitti tai talkkijauhe ovat molemmat erinomaisia vaihtoehtoja vinkuvien lattialautojen voiteluun.

Ripottele jauhetta vinkuvien lattialautojen päälle. Jotta voiteluaine imeytyisi lattialautoihin, aktivoi vinkuminen uudelleen kävelemällä lattialautojen yli. Prosessia on todennäköisesti toistettava, kunnes vinkuminen on laantunut. Muista, että voiteluaineen käyttö vinkuvan puulattian hiljentämiseksi ei välttämättä ole pysyvä ratkaisu; voit joutua käyttämään voiteluainetta jatkossa tai voit työskennellä lopettaaksesi vinkuvat lattialankut lopullisesti.

Vaihda irronneet tai puuttuvat naulat.

Irtonneet naulat tai se, ettei laudassa ole tarpeeksi nauloja, ovat muita mahdollisia syitä vinkuville puulattioille. Jos pääset käsiksi aluslattiaan, esimerkiksi kellarin tai ryömintätilan kautta, voit tarkistaa, puuttuuko nauloja tai nauloja, joita ei ole lyöty kunnolla sisään, ja katsoa, voisiko tämä olla ongelman syy. Voit sitten leikata ne vinoleikkureilla tai lyödä uudet naulat kunnolla lattiapalkkeihin, jotta lattialaudat eivät enää hankaa toisiaan vasten.

Lisää aluslevyt

Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole tarvitsemasi korjaus. Jos pääset jälleen kerran käsiksi alapohjaan ja voit nähdä lattialaudat näkyvästi, pyydä jotakuta kävelemään vinkuvan lattian alueen yli, jotta näet tarkalleen, mikä vinkumisen aiheuttaa. Lattialevyjen ja aluslattian välisten aukkojen korjaamiseksi voidaan lyödä paikalleen aluslevyjä.

Lisää lisätukea lattian alle.

Muut mahdolliset syyt vinkuvaan puulattiaan voivat liittyä huonoon tukeen tai riittämättömään silloitukseen. Molemmissa tapauksissa voi olla tarpeen lisätä ylimääräisiä siltatukia tai naulalevyjä lisätuen antamiseksi ja aluslattian tai lattialautojen mahdollisen roikkumisen korjaamiseksi. Sinun on mitattava silloitustuen sekä naulalohkojen tarvitsemat tarkat etäisyydet.

Kun lyöt nauloja tai ruuveja aluslattiasta sisään, haluat, että ruuvi tai naula ulottuu lattialaudan päälautaan – mutta ei kuitenkaan mene kokonaan läpi ja työntyy ulos lattialaudan päältä. Varo valitsemasta ruuveja ja nauloja, jotka eivät ole liian pitkiä. Nelikulmaiset ruuvit tai kipsilevyruuvit ovat sopivia ruuveja, jotka yltävät pintalattiaan mutta eivät mene pinnan läpi.

Vinkumisen korjaaminen ylhäältä päin

Tietenkin on etunsa siinä, että voit työskennellä alapohjasta ylöspäin, mutta et välttämättä pääse alapohjaan. Jos kyseessä on valmis katto tai jos puulattiasi on peitetty matolla, voi olla tarpeen kuoria matto pois ja työskennellä ylhäältä päin ja upottaa ruuvit ja naulat laudoituksiin.

Voi olla hankalaa saada ruuvit tai naulat sisään oikeassa kulmassa. Mittaa huolellisesti varmistaaksesi, että olet oikeassa kulmassa puupalkkeihin nähden. Jos olet epävarma naulojen tai ruuvien lyömisestä sisään kovapuulattian yläreunasta, puusepänliima ja kittiveitsi ovat myös hyväksyttävä ratkaisu. Ruiskuta puusepänliimaa lattialankkujen väliin ja työstä se kittipuikolla. Aseta paino liiman levittämälle alueelle ja anna sen kuivua. Saattaa olla tarpeen lisätä lisää liimaa kuivumisen jälkeen, jotta täyttö olisi kunnollinen.

Vaikka joillakin näistä vaihtoehdoista saatat päästä eroon vinkuvasta kovapuusta, on mahdollista, että uusia vinkkuja syntyy tai että tekemäsi korjaukset eivät täysin hiljennä kovapuulattiaa. Kun lattiat vanhenevat ja puu kuivuu, joitakin vinkunoita ei voi välttää.