Kuinka korjata persiljaa niin, että se pysyy kasvussa?

On muutama tärkeä asia, jotka on hyvä tietää persiljan sadonkorjuusta, jotta saat tästä suositusta yrtistä parhaan mahdollisen hyödyn irti. Viljelitpä persiljaa sitten astiatarhassa tai maanpäällisessä yrttipenkissä, tämä vaatimaton kasvi tuottaa oikein korjattuna maukkaita lehtiä keväästä syksyyn. Jos haluat saada enemmän irti litteälehtisestä (italialaisesta) tai kiharasta persiljakasvista, alla olevat sadonkorjuuvinkit auttavat sinua poimimaan persiljan tuoreuden huipulla ja kannustavat kasviasi tuottamaan entistä enemmän lehtiä suosikkireseptejäsi varten.

Milloin persilja kannattaa korjata?

Se, kuinka pian voit korjata persiljaa, riippuu siitä, kasvatatko kasvit siemenistä vai taimitarhan versoista. Persiljan taimitarhan versot kypsyvät nopeasti, ja ne voidaan usein korjata kevyesti heti istutuksen jälkeen. Siemenistä kasvatettu persilja vaatii kuitenkin enemmän kärsivällisyyttä, sillä se saavuttaa täyden kypsyyden yleensä noin 70-100 päivän kuluttua kylvöstä.

Tiedät, että persiljakasvisi ovat valmiita sadonkorjuuseen, kun ne ovat vähintään 15 senttimetriä korkeita ja niiden lehdissä on vähintään kolme lohkoa kussakin. Paras aika kerätä persiljaa on aikaisin aamulla ennen kuin aurinko on korkealla. Tähän aikaan päivästä persiljan lehdissä olevat öljyt ovat voimakkaimmillaan, ja tuoreet yrtit ovat parhaimman makuisia.

Yleensä persiljaa voi korjata keväästä syksyyn, mutta voit korjata persiljaa talvella, jos asut leudossa ilmastossa tai jos yrtit talvehtivat sisällä ruukuissa. Vaikka persilja on teknisesti ottaen kaksivuotinen kasvi, useimmat puutarhurit kasvattavat persiljaa yksivuotisena, koska se puhkeaa nopeasti toisena vuonna. Toisen vuoden persiljaa voi kuitenkin yleensä korjata menestyksekkäästi, jos persiljan lehdet poimitaan varhain ennen kuin kasvi alkaa kukkia.

Kuinka korjata persiljaa niin, että se pysyy kasvussa?

Robert Cardillo

Vinkkejä persiljan korjuuseen

Kun persiljakasvit ovat tarpeeksi suuria korjattavaksi, katkaise koko persiljan varsi kasvin tyvestä terävillä keittiösaksilla tai yrttisaksilla. Vaikka persiljan varsien katkaiseminen maanpinnan tasolta voi tuntua pelottavalta, se tekee kasville hyvää. Jos poistat vain persiljan lehdet ja pidät varret paikoillaan, varret eivät kasva uudelleen, mutta jos katkaiset varret tyvestä, kasvi kasvaa pensasmaisemmaksi ja tuottaa uusia lehtiä.

Jos persiljakasvit ovat pieniä, kannattaa ehkä leikata pois vain varsi tai kaksi kerrallaan ja korjata kasvi uudelleen noin viikon kuluttua. Jos sinulla on kuitenkin suuri, vakiintunut persiljakasvi, voit korjata useampia varsia kiertämällä kasvin ulkopintaa ja keräämällä uloimmat varret ja lehdet. Kuten lehtisalaattikasvit, persilja tuottaa uusia lehtiä kasvin keskiosaa kohti, joten uloimpien varsien poistaminen nuorentaa kasvin kasvua.

Se, kuinka monta varsia yhdestä persiljakasvista voi kerrallaan korjata, riippuu kasvin koosta, mutta Älä koskaan poimi yli kolmannesta kasvista kerrallaan.. Liiallinen sadonkorjuu voi rasittaa persiljakasveja ja rajoittaa niiden kasvua.

Jos haluat suurempia tuoreita yrttisatoja, kasvata useita persiljakasveja yhdessä ja poimi jokaisesta kasvista muutama varsi viikoittain. Näin saat kaiken tarvitsemasi tuoreen persiljan resepteihin ja kasvit ehtivät palautua hyvin satojen välillä.

Tuoreen persiljan säilyttäminen

Persiljan maku on voimakkain tuoreena, joten käytä persilja mahdollisimman pian sadonkorjuun jälkeen. Jos kuitenkin haluat säilyttää persiljaa muutaman päivän jääkaapissa, aseta leikatut persiljanvarret puhtaaseen lasiin, jossa on hieman vettä – aivan kuten leikkokukat. Näin säilytettynä persiljan pitäisi säilyä jääkaapissa noin kaksi vuotta. 7-10 päivää, mutta vesi on vaihdettava päivittäin, jotta yrtit pysyvät tuoreina.

Jos haluat säilyttää persiljaa pidempään, kuivaa se kuivausrummussa tai uunissa ja säilytä sitä ilmatiiviissä astiassa ruokakomerossasi. Persiljaa voi myös ripustaa kuivumaan suoran auringonvalon ulottumattomiin, mutta yrtit menettävät todennäköisemmin värinsä hitaammilla kuivausmenetelmillä.

Toinen vaihtoehto on pilkkoa persilja ja pakastaa se jääpalamaljoissa, joissa on hieman vettä. Pakastettu persilja säilyy pakastimessa noin vuoden.

Usein kysytyt kysymykset

Pitäisikö minun antaa persiljan kukkia?

Jos haluat persiljan tuottavan siemeniä, anna kasvien kukkia. Jos et kuitenkaan halua persiljan kylvävän itseään, katkaise kukat ennen niiden siementämistä.

  • Onko parempi kuivata vai pakastaa persiljaa?

    Se riippuu siitä, miten haluat käyttää persiljaa. Kuivattu persilja säilyy tuoreena kahdesta kolmeen vuotta, kun taas pakastettu persilja säilyy noin vuoden. Pakastettu persilja on helppo sekoittaa resepteihin ruoanlaiton yhteydessä, mutta kuivattu persilja on hyödyllisempi salaattikastikkeiden maustamiseen ja ruokien päälle ripotteluun koristeeksi.

  • Kestääkö persilja kovan pakkasen?

    Ei. Vaikka persilja on suhteellisen kylmänkestävä yrtti ja se voi selvitä lievistä pakkasista, persiljan varret ja lehdet vahingoittuvat kovassa pakkasessa. Tästä syystä persilja kannattaa korjata tai siirtää kasvit sisätiloihin syksyllä ennen lämpötilan laskua.