Kuinka käyttää katkaisusahaa?

Jos olet joskus asentanut listoja, tiedät, että yksi hankalimmista tehtävistä on saumojen kopiointi. Sinun on käytettävä erikoistyökalua, niin sanottua koverrussahaa, varmistaaksesi, että kulmat istuvat tiukasti. Kevyiden katkaisusahojen ohut terä tekee niistä täydellisiä kaarevien ja monimutkaisten mallien leikkaamiseen. Jiirisahat eivät ole erityisen vaikeita käyttää, mutta ne voivat olla hieman pelottavia. Siksi jaoimme prosessin helposti seurattaviin vaiheisiin niin aloittelijoille kuin asiantuntijoillekin. Lisäbonuksena näytämme myös, miten sahaa käytetään reiän leikkaamiseen.

Kuinka käyttää katkaisusahaa? Vaihe 1: Asenna terä paikalleen.

Asenna sahan terä asettamalla etureuna tukevalle alustalle ja pitämällä sitä niin, että kahva osoittaa ylöspäin. Kiinnitä terän toinen pää kahvasta kauimpana olevaan tappiin. Paina sitten kahvaa alaspäin puristaaksesi runkoa, jotta terän toinen pää voidaan kiinnittää. Vapauta kireys ja säädä tarpeen mukaan.

Jiirisahanteriä on saatavana eri hammaskokoja. Puuhankkeisiin kannattaa valita karkea terä tai terä, jossa on enintään 15 hammasta. Metallien leikkaamiseen on myös korkeahiilisiä teriä, muovin leikkaamiseen kierukkateriä ja laattojen leikkaamiseen lankateriä.

Vaihe 2: Materiaalin kiinnittäminen

Aseta leikattava materiaali ruuvipenkkiin tai kiinnitä se puristimilla. Tämä estää puuta liukumasta, kun leikkaat sitä. Jos haluat käyttää puristimia, avaa puristin, aseta materiaali sen sisään ja kiristä.

Vaihe 3: Jäljennä ja leikkaa.

Jäljennä halutessasi leikattava viiva puuhun. Aseta sitten sahan keskihampaat viivan alkuun. Työnnä sahaa lyhyellä liikkeellä aloittaaksesi leikkauksen.

Vaihe 4: Jatka sahausta.

Jatka sahausta kohtisuoraan puuta vasten. Käännä kahvaa sahauksen aikana tarpeen mukaan, jotta seuraat piirtämääsi polkua. Jos kyseessä on listan rajaus, saatat joutua tekemään useita siirtoja ja aloittamaan sahauksen vastakkaisesta päästä. Koska katkaisusahanterät ovat ohuita, on mahdollista, että ne katkeavat sahauksen aikana. Jos näin tapahtuu, löysää terä, vaihda se ja kiristä.

Reiän leikkaaminen jiirisahalla Kuinka käyttää katkaisusahaa? Vaihe 1: Irrota terä.

Jos sahan terä on kiinnitetty, irrota se puristamalla sahaa. Tämä vapauttaa osan jännityksestä, ja voit irrottaa terän molemmat päät. Aseta terä turvalliseen paikkaan, sillä tarvitset sitä pian uudelleen.

Vaihe 2: Jälki ja poraus

Piirrä lyijykynällä alue, jonka haluat leikata. Poraa reikä piirretyn alueen keskelle. Tämän reiän avulla voit leikata sisäpuolelta, jotta sinun ei tarvitse leikata materiaalin läpi päästäkseen keskelle.

Vaihe 3: Kiinnitä terä takaisin paikalleen.

Vie sahan runko poratun reiän läpi. Kiinnitä terä uudelleen kiinnittämällä terän toinen pää kahvasta kauimpana olevaan tappiin. Koukista terän toinen pää sahaan painamalla alaspäin. Säädä kireyttä tarpeen mukaan.

Vaihe 4: Leikkaa muoto.

Leikkaa sahanterällä poratusta reiästä sisäänpäin, kunnes saavutat piirretyn muodon reunan. Aloita sahaaminen, kunnes koko piirretty alue on leikattu. Hio leikatun alueen reunat halutessasi kevyesti.