Kuinka kasvattaa salviaa

Kuinka kasvattaa salviaa

Salvia, joka tunnetaan myös salvia-nimellä, on minttukasvien heimoon kuuluva kasvi, joka tuottaa korkeita, kirkkaanvärisiä putkimaisia kukkaversoja neliskulmaisiin varsiin. Sen samettiset lehdet ovat erittäin tuoksuvat, ja ne pelottavat peuroja ja kaneja, mutta sen aromaattiset ja tiheään kerätyt kukat houkuttelevat mehiläisiä, perhosia ja kolibreja.

Yli 900 salvia-lajista yleisimmät värit ovat punainen, violetti, valkoinen, vaaleanpunainen ja lohenpunainen. On olemassa jopa sininen salvia. Aurinkoa rakastava, kuivuutta sietävä salvia-kasvi tuottaa runsaasti kukkia keväästä ensimmäisiin pakkasiin asti, ja kun se on kerran istutettu, se tarvitsee vain vähän huomiota, joten salvian hoito on helppoa.

Salvian kasvattaminen yhdellä silmäyksellä

Yleisnimi: Salvia
Tieteellinen nimi: Salvia spp.
Kovuusvyöhyke: 5-10
Maaperä: Hyvin vettä läpäisevä ja hieman hapan: pH 5,5-6,5.
Valo: Täydestä auringosta puolivarjoon
Vesi: Kuivuutta sietävä
Ravinto: Kuivuus: Ruoka: (#12#) Kertakäyttöinen kevätlannoitus tasapainoisella lannoitteella
Lisäystapa: Itsestään lisääntyvä; siemenillä, jakamalla tai pistokkailla.
Turvallisuus: Myrkytön ihmisille ja lemmikkieläimille

Salvian ominaisuudet

On olemassa monivuotisia ja yksivuotisia salviaa. Yksivuotisilla on yleensä tulipunaiset, violetit tai persikkaiset kukat. Monivuotiset ovat usein sinisiä, violetteja tai valkoisia. Molemmat tuottavat korkeita, pylväsmäisiä varsia, joissa on tiheästi kerättyjä, elinvoimaisia kukkia. Pitkäkestoinen salvian kukka aukeaa ensin neliönmuotoisen varren alaosasta ja etenee ylöspäin kärkeen.

Sinivihreät samettiset lehdet muistuttavat sen sukulaisuudesta salviaan, aivan kuten sen aromaattiset lehdet kertovat sen sukulaisuudesta minttuun. Tuoksuvat kukat houkuttelevat pölyttäjiä ja lehtien aromi karkottaa tuholaisia.

Välimeren alueelta kotoisin oleva, yleisempi koriste- ja ruokasalvia (salvia), joka tunnetaan nimellä Salvia officinalis, on tunnettu helppohoitoisuudestaan, kuivuuden sietokyvystään ja joidenkin tyyppien parantavista ominaisuuksista. Salvia divinorum on minttukasvien heimoon kuuluva sukulainen, joka on kotoisin Meksikosta sekä Keski- ja Etelä-Amerikasta, jossa sitä käytettiin lääkinnällisiin tarkoituksiin sekä seremonioissa hallusinogeenisten vaikutustensa vuoksi.

Suositellut Salvia-lajikkeet

Salviaa on yli 900 lajiketta sekä monivuotisena että yksivuotisena, tavallisesta punasalviasta epätavallisempiin lajikkeisiin.

 • Salvia splendens, jota kutsutaan myös tulipunaiseksi salviaksi, on Brasiliasta kotoisin oleva trooppinen monivuotinen lajike, jota kasvatetaan yleisesti yksivuotisena kaikkialla, missä on kylmempi kuin USDA-vyöhyke 10. Tällä salvialla on tyypillisesti kirkkaanpunaiset kukat, ja se kasvaa 2 jalkaa korkeaksi.
 • Salvia nemorosa, joka tunnetaan myös nimellä metsäsalvia tai violetti salvia, on monivuotinen salvia (vyöhykkeillä 5-9), jolla on lansetinmuotoiset lehdet ja violetit/laventelinväriset kukat; se kasvaa kaksi metriä korkeaksi.
 • Salvia nemorosa ’Caradonna’ -salvialla on ainutlaatuiset tummanpurppuranpunaiset varret, joita koristavat pystysuorat violetin sinisten kukkien piikit, jotka kasvavat 2 jalkaa korkeiksi.
 • Salvia microphylla ’Hot Lips’ on monivuotinen kaksivärisalvia, joka voi kasvaa jopa 3 jalkaa korkeaksi USDA-vyöhykkeillä 8-12. Sen huulipunaiset kukat muuttuvat punaisiksi ja valkoisiksi kesän huippupäivinä ja sitten valkoisiksi päivien lyhentyessä.

Salvian istutus

Salvian istuttaminen puutarhaan houkuttelee pölyttäjiä ja takaa väriloiston kuumina, kuivina kesäpäivinä. Salvian hoito alkaa oikealla istutuksella ja kasvupaikan valinnalla.

Milloin on paras aika istuttaa salviaa?

Paras aika istuttaa salviaa on keväällä, kun pakkasvaara on ohi ja maan lämpötila on vähintään 55 celsiusastetta. Jos maaperän muokkaus on tarpeen, istuta salvia sen jälkeen, kun se on tehty. Kokonsa vuoksi salviakasvit viihtyvät paremmin puutarhapenkissä kuin astioissa.

Missä salvia kasvaa?

Salvia tarvitsee hyvin vettä läpäisevää maata, mutta se voi kasvaa kuivassa, köyhässä tai kivisessä maassa. Se menestyy parhaiten lämpimässä ilmastossa, ja sen tulisi saada vähintään 6-8 tuntia aurinkoa päivässä, vaikka se voi kasvaa myös puolivarjossa. Liian paljon varjossa olevat kasvit eivät tuota yhtä paljon kukkia. Salvia pitää etelään suuntautuvasta kasvupaikasta ja runsaasta tilasta levitä.

Miten salviaa istutetaan?

Useimmat salviat istutetaan taimina tai pieninä ruukkukasveina. Vaiheet ovat yksinkertaisia ja samanlaisia kuin useimmilla kukkivilla kasveilla.

 1. Valmistele maaperä löyhentämällä sitä ja lisäämällä kompostia.
 2. Kaiva kuoppa, jonka halkaisija on kaksi kertaa juuripaakun halkaisija.
 3. Poista kasvi astiastaan ja aseta se kuoppaan niin, että juuripallon yläosa on maan pinnan tasalla.
 4. Täytä multa kasvin ympärille ja tiivistä.
 5. Kastele huolellisesti.

Voiko salviaa kasvattaa astioissa?

Salviaa voi kasvattaa astioissa, mutta koska se on suuri kasvi, on valittava tilava astia. Saviruukut ovat parhaita salaojituksen mahdollistamiseksi, jotta juuret eivät istu märkään multaan. Säiliön syvyyden tulisi olla vähintään 8 tuumaa, mutta monivuotisia salviaa voi silti olla tarpeen istuttaa suurempaan säiliöön kasvien kasvaessa. Käytä savista ruukkuseosta, johon on lisätty 20-25 prosenttia kompostia. Aseta ruukku aurinkoiselle paikalle, jossa kasvit saavat keskimäärin 8 tuntia päivässä aurinkoa, ja kastele säännöllisesti.

Salvian kastelu

Koska salvia sietää kuivuutta, se ei tarvitse paljon vettä, kun se on istutettu. Mullan tulisi kuivua kastelujen välillä; salvia ei pidä märistä jaloista. Vaikka salvia kestää kuivia jaksoja ja sen tiedetään palautuvan kuivuudesta, se pärjää paremmin, kun sitä kastellaan jatkuvasti. Etsi stressin merkkejä, jotka viittaavat siihen, että kasvit ovat liian kuivia, kuten kuihtuneita lehtiä, kuivaa tai halkeilevaa maata tai varret kallistuvat. Kastele kasvin tyvestä, mieluiten aamulla tai iltapäivällä, jotta maa kuivuu tarpeeksi ja vähentää ylikastelun aiheuttamia tauteja.

Salvian lannoittaminen

Huonoa maaperää sietävänä, vähän huoltoa vaativana kasvina salvia tunnetaan kevytruokailijana, joka ei yleensä tarvitse lannoitusta. Se voi kuitenkin hyötyä kompostin tai yhtä paljon typpeä, fosforia ja kaliumia sisältävän yleislannoitteen lisäämisestä maahan keväällä istutettaessa. Kasvit eivät yleensä tarvitse lannoitusta kesällä, vaikka kuukausittainen puolikas annos voi edistää kukintaa. Toinen tapa edistää kukintaa on poistaa salvian kukinta sen jälkeen, kun kukat ovat kuluneet.

Salvian karsiminen

Yksivuotiset salviat eivät vaadi karsimista, mutta perennat voivat hyötyä siitä joka kevät. Lehtipitoiset ruohovartiset salviat kuolevat talvella. Leikkaa vanhat varret terävillä saksilla takaisin alimmasta versosolmusta. Jos varret ovat kuolleet kokonaan, leikkaa ne tyvestä.

Kestävät, pensasmaiset salviat tarvitsevat leikkausta, jotta niistä ei tule rönsyileviä. Säilyttääksesi tiiviin muodon ja luodaksesi pohjan uudelle kasvulle, leikkaa noin kolmannes kasvista sen jälkeen, kun uutta kasvustoa ilmestyy keväällä lähelle maata, juuri lehtiparin yläpuolelta. Kovaa karsintaa varten ne voidaan leikata takaisin alimpiin solmupisteisiin asti.

Kesän aikana poistetaan käytetyt kukat ja leikataan muotoa.

Salvioiden lisääminen

Jotkin salvialajikkeet kylvävät itse itsensä ja palaavat joka vuosi. Muuten salviaa lisätään yleensä pistokkailla tai jakamalla.

Ota pistokkaita ei-kukkivista oksista, jotka ovat noin 3 tuuman pituisia. Irrota alemmat lehdet ja leikkaa kukin pistokas solmun alapuolelta, ennen kuin istutat ne kompostiruukkuun. Peitä ruukku muovipussilla ja aseta se viileään kasvihuoneeseen, jossa se on suojassa auringolta.

Monivuotinen salvia kasvaa leveäksi ja muodostaa uusia kasvinversoja, jotka voidaan jakaa. Kasvin tulisi antaa kasvaa 2-3 vuotta ennen jakamista.

Turvallisuusnäkökohdat

Yleisesti ottaen salviaa ei pidetä myrkyllisenä ihmisille ja lemmikkieläimille. Jotkin koristekasvilajikkeet, kuten Salvia splendens, sisältävät kuitenkin pieniä määriä myrkkyjä, jotka voivat vahingoittaa lemmikkejä, jos niitä niellään. Koirilla tehtyjen tutkimusten mukaan ne voivat toimia antikoagulanttina.

Toisilla lajikkeilla on hallusinogeenisia ominaisuuksia pureskeltuna, poltettuna tai teessä haudutettuna. Haitallisista vaikutuksista ei ole vielä tehty tutkimuksia, mutta joillakin ihmisillä voi esiintyä neurologisia, kardiovaskulaarisia tai ruoansulatuskanavan haittavaikutuksia. Se voi heikentää pitkäkestoista muistia tai aiheuttaa paniikkikohtauksen. Se ei näytä aiheuttavan riippuvuutta. Ruokasalvia on turvallinen yrtti syötäväksi.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Salvia ei ole erityisen altis taudeille, mutta voi kärsiä:

 • Härmä: harmaanvalkoinen jauhemainen aine lehdissä, joka johtuu yleensä kosteista olosuhteista.
 • Varsi- ja juurimätä: veltot, mustat varret, jotka johtuvat huonosti salaojitetusta maaperästä, joka aiheuttaa liikaa kosteutta juurissa.
 • Kirvat: pieniä vihreitä ötököitä lehtien alapuolella ja varsissa.
 • Botrytis: ruskeat, mätänevät kukinnot, jotka johtuvat liiasta kosteudesta.
 • Hämähäkkipunkit: pieniä punaisia ötököitä lehtien alapinnalla, kosteiden olosuhteiden aiheuttamia.
 • Valkokärpäset: pieniä valkoisia ötököitä lehtien alapinnalla, jotka johtuvat lämpimistä, kosteista olosuhteista.

Salvian valmistelu talvea varten

Salvia on monivuotinen kasvi vyöhykkeillä 4-8, ja sen pitäisi kasvaa joka vuosi. Monivuotiset salviat eivät vaadi erityistä hoitoa talvehtimiseksi, vaikka lehtisalvioista voi olla hyötyä, jos ne leikataan loppukesästä syksyn puoliväliin kolmanneksen tai jopa kokonaan noin sentin korkeudelle maanpinnasta. Ne pärjäävät hyvin ilman karsintaa.

Monivuotiset ruukkusalviat olisi istutettava maahan, jotta ne olisivat talvella suojassa kylmältä kaikilla muilla kuin lämpimimmillä kasvuvyöhykkeillä. Yksivuotiset ja kestämättömät lajikkeet on poistettava puutarhasta talvella.

Etsitkö lisää vähän huoltoa vaativia kasveja? Tutustu oppaaseihimme 30 kasvin kasvattamisesta kaikkien aikojen helpointa puutarhaa varten ja 25 vaivatonta kasvia idioottivarmaan maisemaan.