Kuinka kasvattaa sahramia – ja säästää rahaa mausteiden ostamiseen verrattuna

Kuinka kasvattaa sahramia - ja säästää rahaa mausteiden ostamiseen verrattuna

Jos huomaat tavoittelevasi sahramia maustehyllyssäsi, et ole yksin. Tätä herkkää ja haluttua maustetta arvostetaan sen monitahoisen maun vuoksi: se on sekä makea ja kukkainen että maanläheinen ja mieto. Sahrami antaa kauniin keltaisen värin muun muassa riisiin ja ruokiin, kuten paellaan, kun sitä käytetään ruoanlaitossa.

Vaikka sahramia on kerätty ja sillä on käyty kauppaa jo antiikin ajoista lähtien, se on valitettavasti yksi maailman kalleimmista mausteista. Hyvä uutinen on, että tämä erittäin haluttu mauste on peräisin kauniista violetista kukkivasta kasvista. Vielä parempi uutinen? Sitä on suhteellisen helppo lisätä kotipuutarhaan, kun opit kasvattamaan sahramia noudattamalla muutamia yksinkertaisia ohjeita.

Sahramin kasvattaminen yhdellä silmäyksellä

Yleisnimi: Sahrami, Safran crocus
Tieteellinen nimi: Crocus sativus
Kovuusvyöhyke: 5-8 vuotta.
Maaperä: Hyvin salaojittava, pH 6-7.
Valo: Valo: Täydestä auringosta puolivarjoon
Vesi: Säännöllinen, vältä ylikastelua
Ruoka: Kerran vuodessa
Lisäystapa: Mato, jako
Turvallisuus: Syömäkelpoiset nystyrät, mauste

Sahramin kasvin ominaisuudet

Matalakasvuinen, purppurakukkainen kasvi, sahramikrokotiili ja sen korjattavissa oleva kirkkaanpunainen keskimmäinen stigma ovat juuri niin silmiinpistäviä kuin miltä kuulostavatkin. Sahramikrokotiili kasvatetaan sipuleista, jotka ovat kiinteitä maanalaisia varsia, jotka varastoivat kasvin ravintoa sen lepotilan aikana, aivan kuten sipulitkin. Monet viljelijät myyvätkin "krookuksen sipuleita", vaikka teknisesti ottaen ne ovat mukuloita. Kukin mukula tuottaa keväällä pitkiä, tummanvihreitä, ruohonmuotoisia lehtiä. Nämä lehdet tuottavat kasville energiaa ja kuolevat sitten kesällä.

Syksyllä kukin kasvi tuottaa useita kauniita kukkia, jotka yleensä ilmestyvät maasta syyskuussa. Jokaisessa kukassa on kuusi lilanväristä terälehteä, joissa on joskus vaalean violetteja tai valkoisia raitoja. Kussakin kukassa on kolme vastakkaista keltaista heteenpesää (kasvin urososa, joka tuottaa siitepölyä) ja kolme erottuvaa punaisenoranssia heteenpesää (kasvin naarasosa). Juuri näistä heteistä saadaan sahrami.

Sahramia käytetään perinteisesti syötävänä mausteena, mutta sitä voidaan käyttää myös luonnollisena kankaiden väriaineena, joka tuottaa syvän keltaisen sävyn. Sahramin käyttö väriaineena on mennyt pois muodista, koska mausteen kerääminen on pitkä ja hieman työläs prosessi. Koneellinen sadonkorjuu ei onnistu tämän kasvin kohdalla, vaan se on kerättävä hienovaraisesti käsin, usein pinseteillä. Kotipuutarhurille, joka on tottunut keräämään sadon omin käsin, sahramin kasvattamisen opettelu voi olla ilo ja ilo sadonkorjuun aikaan.

Suositellut sahramilajikkeet

Vain yksi kasvi tuottaa todellista sahramia: Crocus sativus. Vaikka tämä on yleisimmin hyväksytty tieteellinen nimi, sahramia myydään myös aiemmin käytetyillä nimillä Crocus autumnalis, Crocus officinalis ja Crocus sativus var. officinalis. Jotkin viljelijät saattavat tarjota myyntiin erikokoisia krookuskasvustoja (tai sipuleita). Suurempi mukula ei merkitse suurempaa kukkakokoa vaan pikemminkin kykyä kasvattaa enemmän kukkia nopeammin, koska suuret mukulat voivat varastoida enemmän energiaa.

Sahramin istuttaminen

Sahrami on antoisa ja kaunis kasvi puutarhassa. Joka vuosi mädit lisääntyvät ja kasvavat lopulta tarpeeksi suureksi jakautuakseen. Vaikka sahramin tuottamiseen tarvitaan tiettävästi satoja tuhansia kukkia, kasvin kyky lisääntyä antaa kotipuutarhurille enemmän sahramia korjattavaksi. Tämän vuoksi kotipuutarhuri voi kasvattaa sahramia voiton tavoittelemiseksi, mutta se vie muutaman vuoden. Keskimääräisen ruokalajin maustamiseen tarvitaan noin tusinan kukan siemeniä.

Milloin on paras aika istuttaa sahramia?

Istuta sahramimadot 2 tuuman syvyyteen noin 6 viikkoa ennen ensimmäistä odotettavissa olevaa syyspakkasta, yleensä elokuun puolivälistä syyskuuhun. Muista, että kasvit eivät useinkaan tuota kukkia ensimmäisenä kautena, vaikka ne tuottavatkin lehtiä keväällä. Nämä ruohomaiset lehdet kuolevat takaisin, ja kukat ilmestyvät seuraavana syksynä. Joka vuosi, kun mädit kasvavat, kasvit tuottavat lisää kukkia.

Kaiken kaikkiaan sahramimadot eivät säily kovin hyvin, joten ne olisi istutettava pian oston jälkeen. Sahramin kasvuvyöhykkeillä 5-8 kasvit voivat pysyä maassa läpi talven, sillä ne kestävät -15 celsiusastetta.

Missä sahrami kasvaa?

Sahramin kasvuolosuhteita ei ole vaikea saavuttaa. Istuta matalakasvuinen sahramikrokotiili reunuskasviksi, puutarhapolkujen varrelle tai jopa askelkivien väliin. Koska se kasvaa vain 4-6 tuuman korkuiseksi, kasvi voi hukkua korkeampia kukkia sisältäviin sänkyihin, joten istuta sitä massoittain ja pidä krookuksia isompien sänkyjen reunoilla. Sahramikrokotiili vaatii hyvin vettä läpäisevää maaperää, ja se viihtyy hyvin kivikkopuutarhassa. Kasvi viihtyy täydessä auringossa, mutta se tulisi istuttaa osittain varjoisaan paikkaan kuumemmissa ilmastoissa.

Paras ilmasto sahramin kasvattamiseen on USDA-vyöhykkeillä 5-8. Alueilla, joilla talvet ovat kylmempiä kuin USDA-vyöhyke 5, puutarhureiden on nostettava sahramimadot maasta ja talvehdittava ne astioissa. Kaiva ne ylös, aseta ruukkuihin ja peitä ne hiekalla tai turvesammalella. Vaihtoehtoisesti voit istuttaa sahramia astioihin, jotka voidaan tuoda talveksi sisätiloihin.

Sahramin kasvattaminen sisätiloissa on mahdollista pakottamalla sipulit talvella, aivan kuten narsissitkin, vaikka tämä menetelmä ei takaa kukkia vuodesta toiseen. Jos haluat pakottaa sipulin, istuta se matalaan, kivillä täytettyyn lokeroon tai aseta se erityiseen sipulien pakottamiseen tarkoitettuun maljakkoon (sellaiseen, jossa sipulin pohja lepää juuri ja juuri veden yläpuolella). Poimi siemenet, kun kasvit alkavat kukkia.

Miten sahrami istutetaan?

Kuten muutkin sipulikasvit, sahrami on melko helppo istuttaa. On kaksi ratkaisevaa osatekijää: syvyys ja istutusväli.

  1. Valmistele maaperä rikastamalla se orgaanisella kompostilla tai multaa käyttämällä. Varmista, että maaperä on löysää ja hyvin valuvaa ennen istuttamista.
  2. Käytä puutarhakouraa tai käsiäsi kaivamaan 2-3 tuuman syvyinen kuoppa.
  3. Jos tuholaiset, kuten hiiret, supikoirat ja myyrät, ovat ongelma, vuoraa istutusalue metalliverkolla tai istutuskankaalla.
  4. Istuta sahramikasvin juuripuoli alaspäin (juuren leveämpi puoli). Varmista, että terävämpi osa osoittaa ylöspäin.
  5. Aseta sahramimadot 4-6 tuuman välein. Ne voidaan tarvittaessa istuttaa lähemmäksi toisiaan, mutta vältä istuttamasta niitä suoraan riviin. Matalat kukat vaikuttavat paremmin, kun ne ilmestyvät rykelminä.
  6. Peitä mullalla.
  7. Kastele.
  8. Jos oravat ovat ongelma, kokeile peittää istutusalue hernesoraa muistuttavalla kivellä, jota kutsutaan yleisesti "kalkkunasoraksi". Tämä tekee kaivamisesta epämiellyttävää pikkutassuille.
  9. Jatka sahramikrokuksen kastelua vähintään kerran viikossa koko syksyn ajan. Vältä ylikastelua, sillä ne mätänevät liian kosteassa maassa. Tarkista, ettei maa ole vetistä tai liian kuivaa. Lisää tai vähennä kastelua tarpeen mukaan.

Voiko sahramia kasvattaa astioissa?

Kyllä, sahramin kasvattaminen astioissa on hyvä tapa säilyttää sahramia kuistilla tai kannella, ja sen ansiosta kasvit on helppo talvehtia sisällä, jos niitä kasvatetaan ilmastossa, jossa talvet ovat ankarampia (alle 5. vyöhykkeen). Varmista, että astiassa on riittävä salaojitus eikä se ole liian syvä. Parhaiten toimii matala leveä astia. Noudata maahan istuttamista koskevia ohjeita, mutta muista, että astia kuivuu nopeammin, joten voit joutua lisäämään kastelua istutuksen jälkeen ja kukinnan aikana.

Sahramikasvien kastelu

Ylikastelu on sahramikasveille haitallisempaa kuin veden alla kastelu. Sahramikrokuksen kasvattaminen vaatii säännöllistä kastelua kasvu- ja kukinta-aikana, mutta ajoitus vaihtelee ilmastosta riippuen. Alueilla, joilla on lämmin ja kuiva kevät, tarvitaan enemmän vettä kuin ilmastossa, jossa on sateinen kevätsää. Tarkista maaperä painamalla sormilla multaa korpien ympärillä; jos se on luukuivaa, kastele. Jos se on märkä, vähennä veden määrää.

Sahramin lannoitus

Sahrami ei ole nirso kasvi. Lannoitukseen riittävät useimmat tavalliset puutarhalannoitteet. Kun istutat sahramia, varmista, että maaperään on lisätty ravinteita, jotta sahramimadot saavat ravintoa kasvaessaan. Tämä voi sisältää hitaasti vapautuvaa rakeista lannoitetta. Tämän lisäksi lannoitus kerran vuodessa keväällä lehtien puhjetessa on yleensä riittävä. Rakeista lannoitetta tai orgaanista multaa voidaan käyttää, vaikka jotkut puutarhurit käyttävät laimennettua vesiliukoista lannoitetta säännöllisin väliajoin koko kasvukauden ajan (keväällä) lisätäkseen kukkatuotantoa syksyllä.

Sahramikasvien karsiminen

Sahramikasvia ei tarvitse karsia. On tärkeää, että ruohomaiset lehdet saavat kasvaa ja kuolla takaisin itsestään (keväällä) ilman karsimista. Lehdet keräävät matoihin varastoitunutta energiaa, ja jos ne eivät saa tarpeeksi energiaa, matot eivät tuota kukkia seuraavana syksynä.

Sahramin lisääminen

Mätimunien tulisi kypsyä useita vuosia ennen jakamista. Keskimäärin tämä kestää 4-6 vuotta. Jaa, kunnes lehdet ovat kuihtuneet ja muuttuneet ruskeiksi. Kaiva sitten mukulat esiin, erota ne varovasti toisistaan ja istuta uudelleen.

Turvallisuusnäkökohdat

Sahramia viljellään sen erittäin halutun mausteen vuoksi, joka kerätään kukan kirkkaanpunaisista nystyröistä. Muut kasvin osat ovat myrkyttömiä, mutta niitä ei pidetä syötävinä. On erittäin tärkeää, että olet sataprosenttisen varma siitä, että keräämäsi sipulit ovat Crocus sativus -kasvista, joten tarkista ja tallenna kasvin tiedot.

Sahraminkrokotiili kukkii syksyllä, ja sitä kutsutaan joskus "syyskrokotiiliksi", vaikka se ei ole sama kuin erittäin myrkyllinen kasvi nimeltä syyskrokotiili, niittysahrami tai alastomat naiset. Tämä samankaltainen sipuli on Colchicum autumnale, ja kaikki kasvin osat ovat myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa kuoleman, jos niitä nautitaan.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Vaikka sahramikrokotiili tuottaa yhtä maailman kalleimmista mausteista, se on puutarhassa yllättävän vähän huoltoa vaativa kasvi. Suurin ongelma sahramikrokossa on yleensä liiallinen kastelu, joka johtuu liiallisesta sateesta tai liian innokkaista puutarhureista. Sahramikrokotiili ei pidä kosteasta maasta, ja se on altis juurimädälle tai sienitaudeille. Toinen mahdollinen tuholaisongelma ovat jyrsijät, kuten oravat, hiiret ja myyrät, jotka syövät mielellään maukasta ateriaa kasvin mukuloista.

Sahramin kerääminen

Sahramin kerääminen on herkkää puuhaa ja opetusta ajoituksesta, kärsivällisyydestä ja tarkkuudesta, koska kasvi voidaan korjata vain kukinnan aikana. Kasvin keskellä oleva kirkkaanpunainen stigma on sahramia. Poimi ne varovasti; steriilit pinsetit ovat paras työkalu tähän työhön. Käytä ne heti tai kuivaa stigmat ja säilytä ne ilmatiiviissä astiassa.

Milloin on paras aika korjata sahramia?

Sahramintähkät korjataan, kun sahramikrokotiili kukkii, eli noin kolmen viikon ajan syksyllä, yleensä syyskuusta marraskuuhun, ilmastosta riippuen. Sipulit on kerättävä kukista pian niiden kukinnan jälkeen.

Miten sahrami korjataan?

Kukin kukka tuottaa vain kolme nystyrää, jotka on poistettava varovasti käsin. Vaikka jotkut viljelijät poimivat koko kukan ja keräävät stigmat ennen kuin kukat kuihtuvat liikaa, kotipuutarhuri voi kerätä stigmat suoraan kasvista ja jättää loput kukasta, kunnes ne kuihtuvat. Floridan yliopiston elintarvike- ja maataloustieteiden instituutin mukaan paras aika poimia nystyrät on heti kukan avautumisen jälkeen, mikä on todennäköisesti aamupäivällä, kun kukat ovat auki. Ihannetapauksessa kukat ovat poimintahetkellä kuivia.

  1. Poimi varovasti kirkkaanpunaiset heteet kukan keskeltä.
  2. Aseta ne vahapaperille tai pergamenttipaperille ja anna niiden kuivua ilmassa. Nystyrät eivät saa olla päällekkäin, kun ne asetetaan paperille; tämä mahdollistaa tasaisen kuivumisen.
  3. Kun stigmat ovat kuivuneet, aseta ne ilmatiiviiseen astiaan. Kuivumisaika vaihtelee, mutta se on yleensä vähintään 1-3 päivää.

Yrttien kuivaamiseen on monia menetelmiä, kuten uunin käyttäminen matalassa lämpötilassa, esimerkiksi 180 celsiusasteen tai sitä alhaisemmassa lämpötilassa pidemmän aikaa. Tämä menetelmä on kuitenkin yleensä varattu yrtteihin, joiden kosteuspitoisuus on korkeampi, joten jos päätät kokeilla tätä menetelmää, varo polttamasta herkkiä nystyröitä. Tarkista ne usein.

Miten sahramia säilytetään?

Säilytä sahrami ilmatiiviissä astiassa, poissa valon tai kosteuden lähteiltä. Maustepurkki tai -purkki toimii hyvin. Säilytä purkkia kodin maustehyllyssä ja käytä sitä maustamaan mitä tahansa ruokaa, jossa tätä kulinaarista yrttiä tarvitaan.

Etsitkö lisää kotona kasvatettavia yrttejä ja mausteita? Tutustu sitruunaruohon, basilikan ja korianterin kasvattamista koskeviin oppaisiin.