Kuinka kasvattaa perhospensasta?

Kuinka kasvattaa perhospensasta?

Perhospensaita (Buddleia davidii) arvostetaan niiden näyttävien, pienistä tuoksuvista kukista koostuvien tähkylöiden vuoksi, jotka houkuttelevat perhosia ja muita pölyttäjiä ja ovat samalla hirvieläinten kestäviä. Tämä lehtipensas on yhtä suosittu kauneutensa vuoksi kuin kykynsä vuoksi selviytyä ankarista olosuhteista. Lisäksi perhospensaan hoito on helppoa.

Tämä pitkäikäinen pensas ei kuitenkaan ole kotoisin Pohjois-Amerikasta. Koska se on aggressiivinen, siitä voi olla haittaa luonnonvaraisille eläimille; tämä vieraskasvi kasvaa yli alkuperäisten lajien, joihin linnut ja pölyttäjät luottavat. Siksi monet asiantuntijat suosittelevat, että puutarhurit istuttavat sen sijaan kotoperäisiä perhospuutarhakasveja.

Perhospensaan kasvattaminen yhdellä silmäyksellä

Yleisnimi: Perhospensas, perhoskasvi, kesäliilja.
Tieteellinen nimi: Buddleia davidii
Kovuusvyöhyke: Vyöhykkeet 5-9.
Maaperä: Kostea, hyvin ojitettu maaperä; pH 6,0-7,0.
Valo: Täysi aurinko
Kastele: Ei siedä märkiä jalkoja eikä kuivuutta.
Ravinto: Ei kasvitaakkaa: Lannoitus ei ole tarpeen; komposti valinnainen
Lisäystapa: Siemenillä tai juurtuvilla oksilla
Turvallisuus: Ei myrkyllinen; ei syötävä

Perhospensaan ominaisuudet

Perhospensas on kookas, houkutteleva pensas, joka tuottaa tähtiputkea pienistä tähtimäisistä aromaattisista valkoisista, violeteista, sinisistä, vaaleanpunaisista, keltaisista, oransseista tai punaisista kukista. Särmikkäät, 5-10 tuuman pituiset lehdet muodostavat taustan värikkäille kukille, jotka joko roikkuvat tai nousevat ylöspäin oksien päissä juhannuksesta alkusyksyyn.

Se on kotoisin Keski-Kiinasta Tiibetiin, ja se on kylmänkestävä lehtipensas. Se kasvaa nopeasti, jopa kaksi metriä vuodessa, ja se voi kasvaa perhospuuksi, joka on joissakin ilmastoissa jopa 15 metriä korkea. Se leviää myös vieraskasvina ja syrjäyttää hyödyllisempiä paikallisia kasveja, joita pölyttäjät tarvitsevat selviytyäkseen. Vaikka perhospensaan elinkaaren yksi vaihe tarjoaa mettä perhosille ja kolibreille, se ei ole pölyttäjien isäntäkasvi eikä toukkien ravinnonlähde.

Joitakin uudempia, vähemmän haitallisia lajikkeita on tuotu alueelle, mutta koska ne tuottavat edelleen siemeniä (vaikkakin vähemmän kuin tyypilliset 40 000 siementä yhdessä kukanvarressa), ne ovat edelleen vierasperäinen vieraslaji.

Suositellut perhospensaan lajikkeet

Perhospensaslajikkeita on yli 160 lähes kaikissa sateenkaaren väreissä. Niiden invasiivisten taipumusten hillitsemiseksi on suositeltavaa istuttaa jokin uudemmista, siementämättömistä lajikkeista. Tässä muutamia suosittuja lajikkeita:

 • ’Purple Haze’ on steriili perhospensaslajike, jolla on vaakasuora kasvutapa, mikä tekee siitä hyvän maanpeitekasvin. Se kasvaa vain 2-3 jalkaa korkeaksi ja 3 jalkaa leveäksi.
 • ’Black Knight’ -perhospensaan väri on tummanvioletti – niin tumma, että se on lähes musta. Se on siro ja ilmava, ja sen kukat ovat syvän violetit, ja se voi kasvaa 6-8 jalkaa korkeaksi ja 3 jalkaa leveäksi.
 • ’Blue Chip’ on kääpiökasvuinen perhospensaalajike, joka kasvaa 2-2 ½ jalkaa korkeaksi ja leveäksi. Tämän hybridin sinertävänvioletit kukat kukkivat pitkään ilman katkomista, ja se ei ole invasiivinen.
 • ’Miss Molly’ -perhospensas on punaisin lajike, jolla on voimakkaan elinvoimaiset kukat. Tämä pienikokoinen 4- 5 jalkaa korkea kasvi viihtyy kuumassa ilmastossa. Koska se ei ole invasiivinen, se ei vaadi kuolleiden kukkien poistamista.
 • ’Inspired Pink’ on korkea pensas (4-6 jalkaa), jonka täysikokoiset kukat ovat hennon vaaleanpunaisia ja niissä on oranssit silmät. Koska se ei kylvä, se on vähemmän invasiivinen.
 • ’Kaleidoscope’-perhospensaan kaksivärinen kasvi, jonka keltaiset kukinnot vaihtuvat vadelmanvärisiksi ja päättyvät violetteihin nuppuihin kärjissä. Näissä kukissa on oranssit silmät, ja lehdet ovat harmaanvihreät. Se kasvaa 6-8 jalkaa korkeaksi ja 5-7 jalkaa leveäksi. Se ei siedä kylmää yhtä hyvin kuin jotkin lajikkeet, ja se kestää vain USDA-vyöhykettä 6.
 • ’Tangerine Dream’ on upea, sillä sen kirkkaanoranssin ja pronssin väliset kukat ovat harmaanvihreällä lehdistöllä. Lämpöä ja kuivuutta sietävä lajike kasvaa 4-6 jalkaa korkeaksi ja leveäksi.
 • ’Pugster White’ on pienikokoinen valkoinen pensas, joka kasvaa 2 jalkaa korkeaksi ja 2 jalkaa leveäksi. Tällä hybridillä on runsaasti suuria valkoisia, tuoksuvia kukkia, ja se ei ole tunkeutuva.

Perhospensaan istuttaminen

Kun perhospensaan istuttaa sopivaan paikkaan ja huomioi huolellisesti kasvin tarpeet, hoito ja ongelmat jäävät mahdollisimman vähäisiksi.

Milloin on paras aika istuttaa perhospensaita?

Kevät on paras aika istuttaa perhospensaita, vaikka syksyinen istutus on myös hyväksyttävää – kunhan se tehdään ennen ensimmäisiä pakkasia, jotta ne ehtivät kehittää juuristonsa ennen kylmempien lämpötilojen saapumista. Niitä ei pitäisi istuttaa kesän kuumuudessa, ellei niillä ole varjoa ja lisäkastelua.

Missä perhospensaat voivat kasvaa?

Perhospensaat kasvavat parhaiten paikassa, jossa on täysi aurinko ja hyvin vettä johtava maaperä. Jos ne istutetaan varjoon, niillä on taipumus kasvaa harvakseltaan, ja niillä on vähemmän kukkia, jotka ovat väriltään vaaleampia. Varmista, että valitset paikan, johon niiden suuri koko mahtuu. Koska perhospensaat sietävät yleisesti ottaen saasteita, niitä voidaan kasvattaa kaupunkialueilla ja teiden varsilla.

Eri lajikkeiden kylmänkestävyys ja kuivuuden sietokyky vaihtelevat. Useimmat sietävät huonoa tai emäksistä maaperää, mutta eivät märkää maaperää.

Miten perhospensaita istutetaan?

Useimmat puutarhurit istuttavat pieniä perhospensaita, jotka on ostettu puutarhamyymälöistä, sen sijaan, että ne aloittaisivat ne siemenistä. Parhaan tuloksen saat noudattamalla seuraavia ohjeita:

 1. Kaiva kaksi kertaa astiaa leveämpi kuoppa.
 2. Sekoita multaan kompostia.
 3. Istuta niin, että juuripallo on maanpinnan tasolla.
 4. Peitä mullalla ja kastele huolellisesti.

Perhospensaiden kastelu

Perhospensaita on kasteltava perusteellisesti niiden ensimmäisen kasvukauden aikana, jotta siirtoistutukset voivat vakiinnuttaa juuristonsa. Kun perhospensaat ovat vakiintuneet, kastele perhospensaita vain äärimmäisen kuumuuden tai pitkittyneen kuivuuden aikana. Vaikka niitä pidetään kuivuutta kestävinä, ne suosivat keskikosteutta. Kastele hitaasti ja syvälle, jotta maaperä voi imeä vettä syvälle juuristoon, mutta älä kastele niin usein, että maaperä kastuu. Puoli tuumaa vettä viikossa on riittävä määrä.

Perhospensaiden lannoittaminen

Perhospensaat tarvitsevat vain vähän tai ei lainkaan lannoitusta. Paras vaihtoehto on lisätä keväällä ohut kerros kompostia, vaikka keväällä levitettävästä hitaasti vapautuvasta yleislannoitteesta ei ole haittaa. Liika lannoitus voi kuitenkin johtaa lannoitepoltteeseen tai edistää lehtien kasvua kukkien tuottamisen sijaan.

Pari senttiä multaa voi hyödyttää pensasta lisäämällä maaperään ravinteita ja auttamalla pitämään kosteutta ja torjumaan rikkaruohoja.

Perhospensaiden karsiminen

Perhospensaita ei yleensä tarvitse juurikaan leikata, lukuun ottamatta kuolleiden kukkien leikkaamista. Käytettyjen kukkien poistaminen kannustaa lisäämään kukintaa ja hidastaa itsekylvävien lajikkeiden osalta kasvin leviämistä. Jos haluat tietää, milloin perhospensaita pitäisi karsia, se riippuu ilmastostasi ja pensaan koosta, joten ota yhteyttä paikalliseen neuvontaan. Pienempiä lajikkeita ei välttämättä tarvitse karsia, mutta suurempia lajikkeita kannattaa ehkä karsia, jotta ne pysyvät kurissa.

Vastaavasti jos haluat tietää, milloin perhospensaita on leikattava, se riippuu jälleen ilmastostasi ja pensaan koosta. Leudossa ilmastossa pensaita kannattaa ehkä leikata myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä niiden muodon säilyttämiseksi, mutta kylmemmissä ilmastoissa monet puutarhurit kohtelevat niitä monivuotisina pensaina leikkaamalla ne takaisin maahan myöhään talvella tai aikaisin keväällä. Tämä voi myös kannustaa pensasmaisempaa perhoskasvia ja edistää kukkien tuotantoa, sillä kukat kasvavat uudessa puussa.

Leikkaa kaikki kuolleet, vaurioituneet tai sairaat oksat kuten minkä tahansa pensaan tai puun kohdalla.

Perhospensaan lisääminen

Vaikka useimmat puutarhurit ostavat perhospensaan kasveja paikallisista puutarhamyymälöistä, sen voi istuttaa siemenistä (jotka säilyvät elinkelpoisina jopa viisi vuotta) tai lisätä runkopistokkailla. Jos haluat kasvattaa perhospensaita pistokkaista, valitse 3 – 4 tuuman pituinen oksa. Irrota alemmat lehdet ja kasta leikattu pää juurrutushormonijauheeseen, ennen kuin asetat sen ruukkumultaan. Kastele sitä säännöllisesti.

Perhospensaita voidaan lisätä myös jakamalla, mikä on parasta tehdä keväällä tai syksyllä. Kaiva kasvi ylös ja irrota kasvin osa juuria myöten. Istuta se uuteen paikkaan ja istuta emokasvi uudelleen.

Huomaa, että perhospensas leviää itsestään lähettämällä juuria, jotka versovat taimia.

Turvallisuusnäkökohdat

Perhospensaat eivät ole myrkyllisiä ihmisille ja eläimille, joten niitä voidaan turvallisesti istuttaa alueille, joilla on lemmikkejä ja lapsia. Perhospensaiden myrkyllisyydestä lehmille, hevosille tai muulle karjalle ei ole myöskään näyttöä, mutta ne ovat hirvenkestäviä, eikä niiden tiedetä houkuttelevan koiria. Lapsia on kuitenkin varottava syömästä mitään kasvin osaa.

Suurin perhospensaaseen liittyvä turvallisuusongelma on sen invaasiokyky. Koska se ei ole kotoperäinen Pohjois-Amerikassa ja koska se ei täysin tue pölyttäjiä, sen aggressiivisuus voi olla vaarallista kotoperäisille kasveille ja niistä riippuvaisille pölyttäjille.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Perhospensaat ovat yleensä immuuneja useimmille tuholaisille ja taudeille. Stressin alaisena ne voivat kuitenkin altistua hämähäkkipunkille. Hämähäkkipunkit tunnistaa lehdissä olevista pienistä läiskistä, jotka muuttuvat harmaiksi tai pronssinvärisiksi, sekä pienistä verkoista.

Etenkin etelässä ongelmana voivat olla myös sukkulamatot, jotka aiheuttavat vaurioita lehtiin ja näkyviä keltaisia laikkuja. Tuholaiskärpässien hoitoon ei ole muuta hoitoa kuin saastuneiden kasvien poistaminen. Harvinaisempia tuholaisia voivat olla japaninkuoriaiset, lierot, näädät ja mulleinikoi. Juurimätää, lehtilaikkua ja muita sienitauteja voi esiintyä, jos perhospensaita kastellaan liikaa.

Torjunta-aineiden käyttöä perhospensaissa ei yleensä suositella, koska nämä kasvit houkuttelevat pölyttäjiä, joille ne voivat aiheuttaa vahinkoa.

Perhospensaan valmistelu talveksi

Perhospensaiden talvivalmistelut ovat yleensä vähäisiä. Itsekylvävien lajikkeiden kohdalla perhospensaan poistaminen on erittäin suositeltavaa, jotta se ei leviäisi. Syksyllä suositellaan karsimista muodon, koon tai terveyden vuoksi (jos oksat ovat katkenneet, kuolleet tai sairaat).

Sopivalla kestävyysvyöhykkeellä kasvatettuna perhospensaat palaavat keväällä, vaikka ne olisi leikattu syksyllä maahan asti. Kaksi tai kolme tuumaa multaa voi suojata juuria kylmemmissä ilmastoissa.

Etsitkö lisää vähän huoltoa vaativia pensaita tai kukkivia kasveja? Tutustu artikkeleihimme maitohorsman kasvattamisesta, vähän huoltoa vaativista maanpeitekasveista ja astioissa viihtyvistä puista ja pensaista.