Kuinka kasvattaa parsakaalia?

Kuinka kasvattaa parsakaalia?

Sanonta "syö vihanneksesi" saattaa tuoda mieleen ylikypsiä vihanneksia, mutta tuoretta parsakaalia puutarhastasi on kaukana siitä mössöstä, joka kerran lojui lapsuuden lautasilla. Violetista smaragdinvihreään ja kartanoruskehtavaan, monet värikkäät parsakaalilajikkeet tuovat ruokapöytään ainutlaatuisen makupaletin.

Tätä superruokaa on helppo kasvattaa, se on nopea valmistaa ja se sisältää runsaasti ravintoaineita, joten pian saat laulaa sen ylistyslauluja. Lisäksi parsakaali on viileän kauden vihannes, joten se voi tuoda ruokaa pöytään kauan ennen kuin (ja kauan sen jälkeen, kun) monien muiden vihannesten paras kasvukausi on ohi. Lue lisätietoja ja vinkkejä parsakaalin kotikasvatuksesta.

Parsakaalin viljely yhdellä silmäyksellä

Yleisnimi: Parsakaali
Tieteellinen nimi: Brassica oleracea var. italica.
Kestävyysvyöhyke: Vyöhykkeet 2-11.
Maaperä: Lievästi happamasta neutraaliin, pH 6-7.
Valo: Täysi aurinko
Vesi: Säännöllinen kastelu
Ruokinta: Tasapainoinen, vähätyppinen lannoite; ruokitaan kahdesti ennen latvojen muodostumista.
Lisäystapa: Kasvatetaan yleensä siemenistä
Turvallisuus: Myrkytön lemmikkieläimille ja ihmisille

Parsakaalin ominaisuudet

Parsakaali kuuluu Brassicaceae-heimoon, johon kuuluvat sinappi, kaali, ruusukaali, kukkakaali, lehtikaali ja kaalit. Nämä tunnetaan myös nimellä kaalikasvit. Parsakaali on Välimeren alueelta kotoisin oleva viileän vuodenajan kasvi, jonka satoaika on pitkä, ja sen maine viileän vuodenajan vihanneksena tarkoittaa, että siemenet voidaan kylvää myöhemmin keväällä tai jopa kesällä, jolloin syksyn vihannessatoa voidaan korjata vasta monien muiden vihannesten jälkeen. Parsakaalin voi jopa istuttaa ensimmäiseksi sadoksi keväällä ennen kuin muut vihannekset ovat valmiita.

Parsakaalin kasvattaminen on melko helppoa, joten se on erinomainen vihannes aloitteleville puutarhureille. Se itää helposti siemenistä, ja jo kymmenkunta kasvia riittää neljän hengen kotitaloudelle runsaasti parsakaalia koko kaudeksi. Parsakaali kasvaa yleensä 2-3 jalkaa korkeaksi, ja sen keskellä on vihreitä (tai violetteja) kukkanuppuja. Kun keskitertut poistetaan, kasvin sivuhaarat pitenevät ja tuottavat pienempiä tertuja.

Kaikki parsakaalityypit eivät ole samanlaisia, ainakaan maultaan. Parsakaalihybridit sisältävät makeampia, mureampia lajikkeita ja perintökasvit ovat tekemässä paluuta, ja parsakaali on superruoka, joka tarjoaa monia ravintoaineita. Parsakaalissa on proteiinia, K-vitamiinia, C-vitamiinia, rautaa, kaliumia, kromia ja foolihappoa, mutta siinä on myös suuria pitoisuuksia fytoravintoaineita, erityisesti glukosinolaatteja, joiden merkitystä syövän ehkäisyssä tutkitaan parhaillaan.

Suositellut parsakaalilajikkeet

 • Waltham 29: Hyväksi todettu lajike, jonka 4-8 tuuman pää on syvänvihreä.
 • Imperial: Tummanvihreät päät, jotka muistuttavat tyypillistä ruokakaupoissa myytävää parsakaalia. Imperial-parsakaalin sato kannattaa korjata kesällä tai alkusyksystä.
 • De Cicco: Italialainen perintöparsakaali, joka tuottaa pienempiä päitä. Sen kasvukausi on pitkä, ja se voidaan korjata keväällä tai syksyllä.
 • Bonarda: Kylmää sietävä miniparsakaali, jossa on kauniita pieniä violetteja kukkasia. Sopii erinomaisesti kesäkylvöön ja korjataan syksyllä kylmemmissä ilmastoissa. Se voidaan jopa istuttaa alkusyksystä talvehtimaan, jotta se voidaan korjata aikaisin keväällä leudommassa ilmastossa. Se ei kestä talvia alle 20 celsiusasteen lämpötiloissa.
 • Burgundy: Kauniit purppuranpunaiset silmut ja purppuranpunaiset varret, näyttää houkuttelevalta puutarhapenkissä, mutta tekee myös korkeita kasveja, joilla on paljon sivuversoja helppoa sadonkorjuuta varten.
 • Romanesco: Kartanopunaiset, teräväkärkiset tähkät, jotka näyttävät upeilta puutarhassa ja joiden maku on miedompi.

Parsakaalin istuttaminen

Koska parsakaali suosii viileämpiä lämpötiloja, kevätsatoa varten kannattaa aloittaa istuttamalla parsakaalin siemeniä sisätiloihin. Taimet ovat yleensä valmiita 4-6 viikon kuluttua kylvöstä. Aseta kasvit ulos muutamaksi tunniksi joka päivä, jotta ne kovettuvat 2-4 viikkoa ennen viimeistä pakkasta. Kasvit kestävät lievää pakkasta, mutta eivät kestä pakkasta. Jos istutetaan syksyn vihannessatoa varten lehtikaalin, retiisin ja salaattivihannesten rinnalle, siemenet voidaan istuttaa suoraan maahan tai ne voidaan istuttaa ruukkuihin ja istuttaa uudelleen, kun ne ovat tarpeeksi vanhoja.

Vaikka siemenet tarvitsevat itääkseen tasaisen lämpötilan 75-80 celsiusastetta, parsakaalikasvit eivät pidä kuumuudesta, sillä se saa ne puhkeamaan ja kukkimaan liian nopeasti, mikä lyhentää tai jopa pilaa sadon, koska parsakaalissa on karvas maku.

Milloin on paras aika istuttaa parsakaalia?

Koska parsakaali on viileän vuodenajan vihannes, se olisi istutettava joko aikaisin tai keskellä kevättä alkukesän satoa varten tai loppukesästä syksyn satoa varten. Erittäin leudossa ilmastossa parsakaali voidaan istuttaa loppukesällä, syksyllä tai alkutalvesta talvi- tai alkukevään satoa varten.

Missä parsakaali voi kasvaa?

Istuta parsakaali korotettuun sänkyyn tai vihannespenkkiin, jossa on kompostilla rikastettua, hyvin vettä läpäisevää multaa täyspäiväisellä paikalla. Parsakaali tarvitsee 6-8 tuntia aurinkoa tuottaakseen kukkia, jotka ovat kasvin osa, joka lopulta korjataan. Parsakaalivälien niukkuus on yleinen puutarhavirhe, joten muista sijoittaa kasvit noin kahden jalan välein riviin, joiden etäisyys toisistaan on kolme metriä, jotta kukin parsakaalikasvi voi saavuttaa maksimaalisen kasvupotentiaalinsa.

Miten parsakaali istutetaan?

Parsakaalin istuttaminen on yleensä helppoa, mutta vuodenaika ja ilmasto vaikuttavat eniten siihen, kylvetäänkö parsakaali suoraan maahan vai aloitetaanko siemenet sisätiloissa.

Kun istutetaan keväällä kesäsatoa varten:

 1. Istuta siemenet sisätiloissa siementen aloitussekoitukseen.
 2. Pidä ne keskimäärin 75 celsiusasteen lämpötilassa.
 3. Kasvit ovat valmiita istutettavaksi maahan 4-6 viikon kuluttua.
 4. Laita parsakaalin taimet ulos kovettumaan ennen istutusta muutamaksi tunniksi joka päivä 2-4 viikoksi ennen viimeistä pakkaspäivää.
 5. Istuta taimet 1½-2 jalan välein riveihin niin, että rivien väliin jää 3 jalkaa.
 6. Kasvit ovat valmiita sadonkorjuun aloittamiseen 50-100 päivän kuluessa parsakaalilajikkeesta riippuen.

Jos istutat parsakaalin siemeniä suoraan maahan, noudata siemenpakkauksen ohjeita, mutta noudata yleensä vaihetta 5, jotta parsakaalitaimet saavat riittävästi tilaa kasvaa.

Kun istutetaan kesällä syksyn satoa varten:

 1. Istuta siemenet suoraan maahan keskikesällä siemenpakkauksen ohjeiden mukaisesti siten, että siemenet ovat 1,5-2 jalan etäisyydellä toisistaan riveissä ja rivien välissä on 3 jalkaa.
 2. Vaihtoehtoisesti voit istuttaa siemenet ruukkuihin juhannuksena ja siirtää ne puutarhaan sen jälkeen, kun muut kasvit on korjattu, mutta viimeistään 6 viikkoa siementen istuttamisen jälkeen.
 3. Kasvit ovat valmiita sadonkorjuun aloittamiseen 50-100 päivän kuluessa lajikkeesta riippuen.

Voiko parsakaalia kasvattaa astioissa?

Parsakaalia voidaan kasvattaa menestyksekkäästi astioissa, kunhan astioita ei istuteta liikaa. Pidä kiinni siitä, että jokaiseen 5 gallonan astiaan tulee yksi kasvi. Varmista, että parsakaalia kastellaan ja lannoitetaan riittävästi, sillä astiat voivat huuhtoa vettä ja ravinteita nopeammin. Yleensä parsakaalikasveja on hyvä ruokkia kaksi kertaa kasvukauden aikana (ennen kuin siemenpäitä alkaa muodostua). Säiliöön istutettu parsakaali saattaa tarvita lisäruokinnan ennen siemenpäiden muodostumista.

Parsakaalin kastelu

Käytä säännöllistä, syväkastelua, jotta kasvit pysyvät tyytyväisinä koko kasvukauden ajan. Parsakaali menestyy hyvin tippukastelujärjestelmän tai kasvien juurelle sijoitetun tippaletkun avulla, sillä tämä ristikukkainen kasvi pitää jatkuvasti kosteasta maasta. Älä kuitenkaan anna maan kastua tai ylikyllästyä ja vältä veden joutumista kasvien päälle, jotta estät härmäsienen muodostumisen. Mullan käyttö kasvien juurella auttaa pitämään kosteutta ja pitää rikkaruohot loitolla.

Parsakaalikasvien lannoittaminen

Parsakaali olisi istutettava tai siirrettävä kompostipitoiselle puutarhamullalle ja lannoitettava kahdesti kasvukauden aikana siihen asti, kunnes päät alkavat muodostua. Mikä tahansa tasapainoinen, monikäyttöinen puutarha- tai vihanneslannoite käy hyvin. Huomaa, että liika typpi saa lehdet kasvamaan liian nopeasti.

Parsakaalin leikkaaminen

Paras lähestymistapa parsakaalin leikkaamiseen riippuu kasvattamastasi lajikkeesta sekä siitä, mitä haluat saada aikaan: yhden suuren siemenpään vai useita pienempiä? Parsakaalikasvien kasvun edistämiseksi ja tuholaisten torjumiseksi käytetään muutamia leikkausmenetelmiä.

Hyvin varhaisessa vaiheessa kasvukautta – yleensä noin 1 kuukausi istutuksen jälkeen tai 2 kuukautta siemenestä – voit nipistää keskimmäisen pään irti juuri kun se on muodostumassa. Tämä edistää sivuversojen ja useiden päiden muodostumista yhden suuren keskipään sijasta. Toinen parsakaalin leikkausmenetelmä on odottaa, kunnes keskimmäinen pää on täysin muodostunut, korjata se ja jättää sivuversot kasvamaan ja muodostamaan päitä, jolloin sadonkorjuukausi pitenee. Kolmas vaihtoehto on poistaa kaikki sivuversot ja sivuversot kasvukauden aikana, jotta voidaan edistää suuremman keskipään muodostumista.

Lisäksi tuholaisten torjumiseksi ja riittävän ilmankierron varmistamiseksi on hyvä poistaa joitakin lehtiä käsin nipistämällä, erityisesti tiheämmin kasvavilla parsakaalilajikkeilla.

Parsakaalin lisääminen

Parsakaali voidaan aloittaa sisätiloissa runsaassa siemenviljelyseoksessa sellaisessa kodin osassa, jonka lämpötila on 75 celsiusastetta. Multa on pidettävä tasaisen kosteana, eikä sen saa antaa kuivua. Kun siemenet alkavat itää, yleensä 5-7 päivän kuluttua istutuksesta, siirrä parsakaalin taimet paikkaan, jossa on auringonvaloa tai keinotekoinen kasvuvalo. Jos parsakaali istutetaan sisätiloissa kevätistutusta varten, aseta pienet kasvit ulos muutamaksi tunniksi päivässä 2-4 viikoksi ennen viimeistä pakkasta. Tämä auttaa kasveja kasvamaan vahvemmiksi, jotta ne eivät joudu sokkiin, kun ne istutetaan ulos viileämmällä kevätsäällä. Siemenet voidaan istuttaa suoraan maahan viimeisen pakkasen jälkeen kesäsatoa varten tai kesällä syyssatoa varten.

Turvallisuusnäkökohdat

Ruokakasvina parsakaali ei ole myrkyllistä ihmisille ja lemmikkieläimille. Sekä koirat että kissat voivat syödä parsakaalia, vaikka suuret määrät voivat järkyttää joidenkin koirien vatsaa.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Parsakaali, kuten monet muutkin kaalikasvien heimoon kuuluvat kasvit, on altis kirvoille. Voit ehkäistä kirvojen esiintymistä vaihtamalla puutarhassa vuosittain aluetta, jolle parsakaalia istutetaan, äläkä istuta parsakaalia sinne, missä muita kaalikasveja, kuten kaalia, lehtikaalia tai keräkaalia, on istutettu vähintään viiteen vuoteen.

Muita ongelmallisia parsakaalin tuholaisia ovat kaalimadot, kaalin juurimadot, leikkaamatot, korvamatot, etanat ja etanat. Tauteja, joita on varottava, ovat muun muassa härmäsieni ja toisinaan mätä. Paras tapa ehkäistä parsakaalin tauteja on tarjota jokaiselle kasville riittävästi tilaa, jotta ilmankierto olisi runsasta.

Parsakaalin sadonkorjuu

Useimmat parsakaalikasvit ovat satovalmiita 50-100 päivän kuluttua istutuksesta (siemenestä), mutta parsakaalin tarkan poiminta-ajankohdan määrittäminen riippuu valitusta lajikkeesta. Koska uusia sivuversoja voidaan rohkaista muodostamaan lisää päitä, täysikasvuista parsakaalikasvia voidaan korjata jatkuvasti 1-3 kuukauden ajan.

Milloin on paras aika korjata parsakaali?

Helpoin indikaattori siitä, milloin parsakaalin päät kannattaa korjata, on se, että silmut ovat syvänvihreitä, kiinteitä ja tiiviisti yhteen pakattuja. Lämmin sää saa parsakaalin pullistumaan ja kukkimaan. Jos parsakaali kukkii tai muuttuu keltaiseksi, korjaa se välittömästi. Noudata samaa nyrkkisääntöä sivuversojen osalta, sillä ne ovat todennäköisesti pienempiä kuin pää.

Miten parsakaali korjataan?

Kun on kyse siitä, miten parsakaalin sadonkorjuu maksimoi maun, korjaa parsakaali heti aamulla ennen kuin on liian lämmin.

 1. Käytä puhtaita, teräviä saksia tai terävää keittiöveitseä.
 2. Leikkaa pääparsakaalin pää 4 tai 5 tuumaa pään alapuolelta.
 3. Leikkaa pienemmät sivupäät 1 – 3 tuumaa pään alapuolelta, jolloin varteen jää 2 – 3 tuumaa.
 4. Leikkaa nopeasti ja vältä sahaamista, jotta kasvi ei vahingoitu.
 5. Älä huuhtele päitä ennen kuin ne ovat valmiita syötäväksi.

Miten säilytät parsakaalia?

Tuore parsakaali on säilytettävä jääkaapissa, ja se säilyy yleensä noin viikon menettämättä makuaan. Vältä parsakaalin huuhtelua ennen kuin se on valmis syötäväksi, koska vesi edistää homeen kasvua. Pese parsakaali sen sijaan juuri ennen ruoanlaittoa.

Parsakaalia voi säilyttää monella eri tavalla. Yksinkertainen tapa on puhkaista muovipussiin reikiä ilmankierron edistämiseksi, laittaa parsakaali pussiin ja laittaa se sitten jääkaappiin. Älä tyhjiöimuroi parsakaalia ilman, että olet ensin valkaissut sen ja antanut sen jäähtyä kunnolla. Vaihtoehtoisesti parsakaali voidaan kääriä kosteaan paperipyyhkeeseen ennen säilyttämistä jääkaapin säilytyslaatikossa.

Toinen tapa säilyttää parsakaalia on sama, jota käytetään yleisesti tuoreiden yrttien säilyttämiseen: Tee "parsakaalikimppu" ja laita varret kylmään veteen. Peitä löyhästi muovikelmulla tai muovipussilla ja laita se jääkaappiin jopa viikoksi vaihtamalla vesi päivittäin. Parsakaalia voi pakastaa, mutta se on valkaistava ennen pakastamista.

Etsitkö lisää helposti kasvatettavia vihanneksia? Tutustu kurkkujen, herneiden ja perunoiden viljelyoppaaseemme.