Kuinka kasvattaa maissia

Kuinka kasvattaa maissia

Jos kesä olisi maku, se olisi kotikasvatetun maissin maku kylkiluiden vieressä. Toki voit hakea maissin ruokakaupasta tai viljelijöiden markkinoilta, mutta jos opit kasvattamaan maissia, saat maissia herkullisesti ja kätevästi tarpeen mukaan.

Maissin kasvattamisessa on paljon opittavaa, mutta jos valmistaudut ajoissa, sokerimaissi on valmis korjattavaksi loppukesästä – se on täydellinen lisä salaatteihin, alkupaloihin, keittoihin ja muuhun. Seuraa tätä opasta nähdäksesi, kuinka helppoa on kasvattaa sokerimaissi-kasveja kotona.

Maissin kasvattaminen yhdellä silmäyksellä

Yleisnimi: Sokerimaissi, sokerimaissi, pylväsmaissi
Tieteellinen nimi: Zea mays convar. saccharata var. rugosa.
Kovuusvyöhyke: 3-11.
Maaperä: Hyvin vettä johtava, pH 5,8-7,0.
Valo: Täysi aurinko
Vesi: Korkea
Ravinto: Vesi: Ravinto: (#12#) Ravinto: (#12#) Yleislannoite
Lisäystapa: Siemenet tai taimet
Turvallisuus: Melko harvinainen allergeeni, mahdollinen tukehtumisvaara.

Maissikasvin ominaisuudet

Sokerimaisseja on satoja lajikkeita; tyypistä riippuen maissi voi saavuttaa täyden kypsyyden 60-100 päivän kuluttua istutuksesta. Kyseessä on korkea yksivuotinen ruohokasvi, mikä selittää maissin pitkän varren. Makean maissin kasville on ominaista sen vankka, tukeva varsi ja suuret, kapeat lehdet, jotka kasvavat vuorotellen ylöspäin. Kuoren alla maissia on useita mahdollisia värejä, kuten keltainen, valkoinen, tummansininen ja kaksivärinen.

Makealla maissilla on useita nimiä, kuten sokerimaissi ja paalumaissi, jotka viittaavat sen makuun ja kasvutapaan. Tämä maissityyppi on tavallisen peltomaissin lajike, joka on jalostettu lisäämään sokeripitoisuutta, jotta se olisi makeampaa kuin tavallinen maissi.

Maissilla on rikas historia, joka ulottuu yli 6000 vuoden taakse. Sitä on löydetty meksikolaisista luolista tuhansien vuosien takaa, ja se on myös yksi "sisaruksista" intiaanien perinteisessä "kolmen sisaren" puutarhassa, joka koostuu maissista, kurpitsasta ja pavuista.

Suositellut sokerimaissi lajikkeet

Kun valittavana on satoja maissilajikkeita, kotipuutarhurit saattavat tarvita neuvoja siitä, mitkä lajikkeet sopivat parhaiten takapihan puutarhaan. Yleisesti ottaen sokerimaisseja on geneettisesti viittä eri tyyppiä: vakiosokerinen (su), sokerinen parannettu (se), kutistettu-2 (sh2), synergistinen (syn) ja parannettu supersokerinen (shA). Puutarhaan sopiva tyyppi riippuu haluamastasi makeudesta ja alueesi kasvuolosuhteista.

Tässä on joitakin parhaita viljeltäviä sokerimaissi lajikkeita:

 • Jubilee-hybridi (su): Nämä pitkät maissinkorvat yltävät jopa 9 tuuman pituisiksi, ja niissä on kirkkaankeltaisia siemeniä. Varret kasvavat noin 1,5 metrin pituisiksi.
 • Peaches and Cream (se): Tämä lajike, jossa on valkoisten ja keltaisten siementen sekoitus 8 tuuman tähkissä, on tunnettu siitä, että se säilyy tuoreena pidempään kuin muut maissilajikkeet.
 • Blue Hopi (sh2): Tämä tummansinisestä ytimen väristä tunnettu perinnemaissi kasvaa 5-metrisissä varsissa, tuottaa 8-9 tuuman korvia ja kypsyy jopa 110 päivässä.
 • How Sweet It Is (se): All-America Selections -vihannes, joka tuottaa noin 87 päivässä hentoja valkoisia siemeniä, jotka säilyvät hyvin. Odotettavissa on 8 tuuman pituisia korvia 6,5 metriä korkeissa kasveissa.
 • Sweetie (shA): Raikkaat keltaiset maissinjyvät kasvavat jopa 7 tuuman pituisissa korvakkeissa noin 1,5 metriä korkeissa varsissa, ja ne ovat satovalmiita 82 päivässä. Tämä lajike säilyttää makeutensa varren päällä ja poiminnan jälkeen.

Maissin istutus

Maissin istuttaminen on suhteellisen yksinkertaista eikä vaadi puutarhurilta paljon valmisteluja. Vaikka sokerimaissi kasvaa korkeiksi varsiksi, se voi kasvaa puutarhapenkkien lisäksi myös astioissa. On tärkeää tarjota maissille oikeat kasvuolosuhteet, jotta sato on runsas kauden lopussa. Uusien viljelijöiden on hyvä tietää, että jokainen varsi voi tuottaa vain yhdestä kolmeen tähkää, joten maissikasvit voivat viedä jonkin verran tilaa kotipuutarhassa.

Milloin on paras aika istuttaa maissia?

Maissin kasvattamisen opettelu on helpompaa, kun tietää parhaan ajankohdan siementen istuttamiselle. Maissin siemenet eivät siedä kylmää, joten muista harjoittaa kärsivällisyyttä ennen istuttamista. Odota, kunnes alue on ollut pakkasvapaa 2-3 viikkoa. Jos et ole varma, kuinka kauan siitä on kulunut, tarkista netistä paikalliset ensimmäiset ja viimeiset pakkaspäivät, jotta tiedät, milloin maissi kannattaa istuttaa.

Yleensä sokerimaissi tuottaa parhaat tulokset, kun se istutetaan toukokuun puolivälin jälkeen. Optimaalisen itämisen varmistamiseksi maissia istutettaessa maan lämpötilan ei pitäisi olla alle 50 celsiusastetta.

Missä sokerimaissi voi kasvaa?

Sokerimaissi voi kasvaa käytännössä missä tahansa – Etelämannerta lukuun ottamatta – kunhan annat sille parhaat mahdollisuudet selviytyä. Maissi kasvaa parhaiten alueilla, joilla on paljon luonnollista auringonvaloa ja joissa maaperä pysyy lämpimänä.

Jos alueeltasi puuttuu lämpöä ja auringonpaistetta, käytä vaihtoehtoisia menetelmiä, jotta sokerimaissi saa tarvitsemansa energian. Esimerkiksi maissin kasvattaminen astioissa, jotka voivat seurata aurinkoa, kasvien siirtäminen sisätiloihin tai keinotekoisten valonlähteiden lisääminen voi edistää kasvua.

Miten maissi istutetaan?

Kuten minkä tahansa puutarhanhoitohankkeen yhteydessä, kotipuutarhurit haluavat tietää, miten maissi istutetaan, kuinka kauas toisistaan maissi istutetaan, miten ne pölytetään ja mitä tahansa istutustekniikoita, jotka antavat makean maissin kasveille parhaat mahdollisuudet menestykseen. Yksinkertaistaen voidaan todeta, että maissin istuttamisessa on kolme keskeistä vaihetta.

 1. Valitse maissille istutuspaikka, jossa on runsas maaperä ja joka saa vähintään 6-8 tuntia valoa päivässä.
 2. Maissin istutusväliä varten tee noin 1 tuuman syvyisiä reikiä 7-12 tuuman välein. Järjestä nämä reiät neliö- tai lohkokaavioon, jossa on useita lyhyitä rivejä eikä yhtä pitkää riviä, sillä sokerimaissi on tuulipölytteistä ja ryhmittely auttaa siitepölyä putoamaan ympäröiviin silkkeihin (maissin kuituja) eikä maahan tai ympäröiviin kasveihin.
 3. Aseta kaksi tai kolme maissin siementä kuhunkin kuoppaan, peitä siemenet mullalla ja kastele.

Voiko maissia kasvattaa astioissa?

Voit kasvattaa maissikasveja astioissa; varaudu vain siihen, että sato on pienempi kuin puutarhassa. Varmista, että astia on vähintään 12 tuumaa syvä ja 12 tuumaa leveä ja että sen pohjassa on reikiä riittävää salaojitusta varten. Muista, että tämä on vähimmäiskokovaatimus – jos sinulla on tilaa suuremmalle astialle, käytä sitä.

Sokerimaissiastiaan pitäisi mahtua noin neljä kasvia. Sijoita astia paikkaan, jossa on paljon auringonvaloa, ja noudata samoja kastelu- ja hoitosuosituksia kuin ulkona kasvatettavien maissikasvien kohdalla.

Sokerimaissi kastelu

Sokerimaissi vaatii vähintään 1 tuuman vettä viikossa, kun on lämmintä ja ne kasvavat. Jos asut alueella, jossa sataa paljon, voi olla tarpeen vähentää omaa kastelua, jotta kasvit eivät pääse kastumaan. Toisaalta, jos maaperä on hiekkainen, maissi saattaa vaatia tiheämpää kastelua.

Kun kastelet, tee se aamulla, sillä muuten aurinko saattaa haihduttaa vettä ennen kuin kasvit voivat hyötyä siitä. Kostuta maa noin 8-12 tuuman syvyydessä, jotta saat parhaan tuloksen, jolloin myös syvemmät juuret saavat kosteutta. Jos olet huolissasi haihtumisesta, levitä multaa mullan päälle, jotta kosteus pysyy sisällä. Kasvien juuret kasvavat vaihtelevasti alaspäin etsiäkseen vettä, jos et tarjoa sitä niille.

Maissikasvien lannoittaminen

Maissin kasvattaminen on melko helppoa, mutta sinun on lisättävä lannoitteita. Lannoite tulisi työstää tasaisesti maahan (noin 2-3 tuuman pintaan) ennen kylvöä. Sokerimaissi tarvitsee säännöllisiä annoksia typpeä, fosforia ja kaliumia. Tavallinen nyrkkisääntö on, että lannoitetta levitetään 3-4 kiloa 10-10-10 lannoitetta 100 neliöjalkaa kohti.

Jos kasvit muuttuvat vaaleankeltaisiksi, se on todennäköinen merkki siitä, että ne tarvitsevat lisää typpeä. Jos kasvisi lehdet alkavat muuttua reunoiltaan violeteiksi, anna niille lisää fosforia.

Jotkut puutarhurit lisäävät lannoitetta sivulannoituksella, kun maissikasvi on noin 12 tuuman korkuinen, erityisesti jos se kasvaa kevyessä, hiekkaisessa maaperässä. Levitä ohjeiden mukaan, mutta varo polttamasta kasvin juuria – pidä suora lannoite noin 3 – 4 tuuman etäisyydellä maissikasvin kummastakin sivusta.

Sokerimaissin lisääminen

Haluatko tietää, miten kasvatat maissia olemassa olevista kasveista? Voit lisätä sokerimaissia kahdella tavalla: siemenillä tai siirtoistutuksin.

Makean maissin siemeniä voi valmistaa jättämällä maissin kypsymään ja kuivumaan varteen. Poista maissi, kun se alkaa kuivua ja muuttua ruskeaksi. Vedä kuoret taaksepäin, jotta siemenet tulevat esiin, ja puno sitten useita kuoria yhteen, jotta syntyy maissinippu. Ripusta ne huoneeseen ilmakuivumaan – varmista, että ilma on lämmintä, mutta ei kuumaa. Kolmen kuukauden kuluttua kuori siemenet tähkistä ja säilytä siemenet viileässä ja kuivassa paikassa, kunnes olet valmis istuttamaan ne.

Siirtoistutuksia voidaan istuttaa aina, kun vuodenaika on riittävän lämmin sokerimaissien kasvattamiseen. Noudata vain edellä olevia istutusohjeita nuorten maissitaimien kanssa.

Turvallisuusnäkökohdat

Vaikka maissiallergiat eivät ole yleisiä, oireet ovat samat kuin minkä tahansa allergeenin oireet. Maissiallergiset saattavat saada nokkosihottumaa, ihottumaa, kutinaa ja muuta. Jos jollakin kotitalouden jäsenellä on maissiallergia, se voi olla huolenaihe, kun päätät, kasvatatko sitä.

Lisäksi maissi on turvallista syödä, kunhan se on irrotettu mukulasta. Korren sitkeys voi tukkia hengitystiet ja aiheuttaa tukehtumisvaaran, jos sitä niellään, mikä tekee siitä mahdollisesti vaarallista pienille lapsille ja luonnonvaraisille eläimille.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Monet tuholaiset voivat vahingoittaa sokerimaissiasi, kuten maissintuhooja, leikkurimato, varrenporaaja ja syyspistiäinen. Käytä luonnonlääkettä tai tarvittaessa hyönteismyrkkyä niiden poistamiseksi ja pitämään puutarhasi ötökkävapaana. Jos käytät hyönteismyrkkyjä, muista tutkia tuoteselosteesta ohjeet niiden käytöstä sadonkorjuun läheisyydessä.

Kotipuutarhassa taudit tuhoavat sokerimaissi harvoin. Yleisiä maissin tauteja ovat ruoste, mosaiikkivirus ja rutto. Valitettavasti ruostetta ja mosaiikkivirusta ei voida torjua kunnolla.

Maissintuho on helppo havaita, sillä se kehittyy suurina nokisina massoina maissin päälle – usein valkoisina tai harmaanvalkoisina. Sitä esiintyy, kun lämpötila ja kosteuspitoisuus ovat korkeita. Poista kaikki tähkän saastuttamat tähkät, ennen kuin se leviää.

Siemenmätä on myös mahdollinen, ja sitä esiintyy, kun siemenet altistuvat kylmälle, märälle maaperälle ja altistuvat pitkään maaperässä oleville sienille. Ehkäise siemenmätää käyttämällä korkealaatuisia siemeniä ja istuttamalla ne, kun lämpötila on yli 55 celsiusastetta.

Maissin sadonkorjuu

Helpoin tapa todeta, onko sokerimaissi valmis korjattavaksi, on pistokoe. Ota sormenkynsi ja puhkaise yksi jyvistä läheltä keskeltä, jos siitä vuotaa maitomaista nestettä, se on valmis korjattavaksi. Toinen tapa on katsoa maissin silkkiä, jos ne alkavat ruskistua ja kutistua, maissin pitäisi olla valmis.

Milloin on paras aika korjata sokerimaissi?

Sokerimaissi on valmis korjattavaksi 15-23 päivää sen jälkeen, kun siidut ovat ilmestyneet. Lämmin tai kuuma sää saa sokerimaissi kypsymään ja valmistumaan nopeammin, kun taas viileämpi sää saa maissin kypsymään kauemmin.

Maissi olisi korjattava viileällä säällä – varhain aamulla tai alkuillasta, jos mahdollista. Nämä vuorokaudenajat ovat parhaita sokerimaissien sadonkorjuun kannalta, sillä tertut pysyvät mahdollisimman viileinä, jolloin sokerihäviöt jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Jos sokerimaissi korjataan helteellä, luonnolliset sokerit muuttuvat tärkkelykseksi.

Miten maissi korjataan?

Kun varret ovat korkeita ja tähkät täysikokoisia, voi olla aika korjata sokerimaissi.

 1. Varmista, että maissi on valmis korjattavaksi, tekemällä pistokoe yhteen jyvistä.
 2. Jos testisiemenessä näkyy maitomaista nestettä, tartu sokerimaissiin tukevasti, vedä sitä alaspäin ja napsahda se kiertämällä irti varresta.
 3. Korjaa vain niin paljon kuin käytät, jotta loput maissista pysyy tuoreena kannossa.
 4. Parhaan tuloksen saat, kun loput maissinkorvista korjataan, kun ne ovat vielä "maitomaisessa" vaiheessa. Muussa tapauksessa anna siementen kuivua varteen ja tee niistä siemeniä ensi vuotta varten.

Miten säilytät maissia?

Ihannetapauksessa sokerimaissi tulisi syödä mahdollisimman lähellä sadonkorjuuta. Tämä johtuu siitä, että maissin sisältämät sokerit alkavat muuttua tärkkelykseksi, jos ne jätetään liian pitkäksi aikaa. Jos et voi syödä sitä heti, jätä kuori maissin päälle, jotta se ei kuivu.

Jos olet kuorinut maissin, laita se muovipussiin ja säilytä jääkaapissa. Se voi säilyä siellä tuoreena jopa kolme päivää – tosin mitä kauemmin odotat, sitä vähemmän makealta maissi maistuu. Jos sinulla on paljon maissia, poista kuoret, blanchoi siemenet, laita ne ilmatiiviiseen astiaan ja pakasta ne. Tämä säilyy noin kuudesta kuukaudesta vuoteen.

Etsitkö lisää syötäviä puutarhakasveja? Tutustu parsakaalin, mikrokasvien ja vihannespuutarhojen viljelyä koskeviin oppaisiin.