Kuinka kasvattaa ja korjata ginsengiä?

Ginseng on kotoperäinen monivuotinen kasvi, jolla on kiehtova historia. Enimmäkseen sitä viljellään sen väitettyjen lääkinnällisten voimien vuoksi, ja itse kasvi on ulkonäöltään vaatimaton. Jos haluat kasvattaa oman ginsengisi, tarvitset ainakin kolme asiaa: viileän varjoisen paikan, hyvin ojitetun humuspitoisen maan ja tasaisen kosteuden. Ja vielä yksi asia: kärsivällisyyttä. Jos takapihallasi on alue, joka jäljittelee tämän kasvin luonnollista metsäistä elinympäristöä, tämän yrtin kasvattaminen voi olla palkitseva projekti. Ja kun vierailijat kyselevät siitä, voit kertoa heille tarinoita ginsengin tarinallisesta menneisyydestä.

Kasvi kasvaa 8-16 tuuman korkuiseksi, ja sillä on kolmesta viiteen pystyvartta, joista kullakin on kolmesta viiteen hammastettua lehdykkää. Toisena vuonna siemenestä alkava kasvi saa keväällä pieniä valkoisenvihreitä kukkia. Niitä seuraavat houkuttelevat kirkkaanpunaiset marjat, jotka kypsyvät loppukesästä tai alkusyksystä. Kasvin juurta (teknisesti juurakko) käytetään lääkinnällisesti, mutta kunnollisen kokoisen juuren kehittyminen voi kestää useita vuosia.

Ginsengin historiaa

Amerikkalainen ginseng (Panax quinquefolius)) on varjoa rakastava monivuotinen kasvi, joka on kotoisin Pohjois-Amerikan metsistä ja aluskasvillisuudesta Mississippi-joen itäpuolella. Monet Amerikan alkuperäiskansat ovat käyttäneet sitä vuosisatojen ajan sen lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. Samankaltainen laji (Panax ginseng (Panax ginseng)) on ollut pitkään osa kiinalaista lääketiedettä, jossa sitä arvostetaan sen voimien vuoksi, jotka vahvistavat ja parantavat kaikenlaisia sairauksia.

Varhaiset amerikkalaiset uudisasukkaat löysivät Kiinassa valmiit markkinat kuivatuille ginseng-juurille, joista maksettiin huomattavaa hintaa. Ja se kasvoi luonnonvaraisena itäisissä metsissä. Pian vapaussodan jälkeen kiinalaiset alkoivat tuoda amerikkalaista ginsengiä valtavia määriä. Monet amerikkalaiset, muun muassa Daniel Boone, tienasivat hyvin rahaa myymällä luonnonvaraisena kerättyä kasvia. Kauppaministeriön tiedot osoittavat, että vuosina 1821-1888 kuivattua amerikkalaista ginsengiä vietiin Kiinaan yli 300 000 kiloa vuodessa (ja se oli kuivattua!). Myynnistä saadut rahat täydensivät merkittävästi monien maaseutuperheiden tuloja. Tämä oli äärimmäinen käteiskasvi – sitä piti vain löytää.

Valitettavasti amerikkalaista ginsengiä ylikorjattiin monilla alueilla lähes sukupuuttoon. Julkisilla mailla tapahtuvan salametsästyksen hillitsemiseksi säädettiin lakeja. Nykyään luonnonvarainen kerääminen on edelleen sallittua (maksua vastaan), ja ohjeet vaihtelevat osavaltioittain. Viljelty ginseng ei ole yhtä arvostettu kuin luonnonvarainen ginseng, mutta sen kasvattajat saavat siitä edelleen melkoisen hyödyn.

Minne istuttaa ginsengiä?

"Kun ginsengille luodaan puutarhaympäristö, voidaan tutkia sen luonnollista elinympäristöä ja sovittaa nämä olosuhteet ja seuralaiskasvit yhteen sen lisäämiseksi metsäpuutarhaan", sanoo Margaret Bloomquist, North Carolina State Universityn vaihtoehtoisten viljelykasvien ja luonnonmukaisten tuotteiden ohjelman tutkimusapulainen. hän ehdottaa.

Ginseng suosii korkeaa varjostusta lehtipuiden sekapuustosta, pientä kaltevuutta salaojituksen vuoksi ja runsasta, hieman hapanta maaperää, jossa on paljon orgaanista ainesta. Jos varjopuutarhassasi viihtyvät alkuperäiset saniaiset ja luonnonkukat, kuten verijuuri, villiinkivääri, trillium ja foamflower, olosuhteet ovat todennäköisesti hyvät ginsengille.

Miten ginsengiä istutetaan?

Valmistellaksesi kasvupaikkaasi poista puiden matalat oksat ilman liikkuvuuden edistämiseksi ja varmista, että maaperässä on runsaasti orgaanista ainesta. Hyvin kompostoitu lehtikarike on erinomainen lisä.

Ginsengiä voidaan kasvattaa siemenistä tai taimista. "Osta hyvälaatuisia siemeniä, jotka on kerrostettu (kylmäkäsitelty), jotta ne itävät nopeimmin", Bloomquist sanoo. "Siemenet eivät saa kuivua kokonaan."

On eduksi aloittaa ginsengin taimilla siementen sijaan, joita "on nykyään laajemmin saatavilla ja jotka voidaan istuttaa keväällä tai syksyllä", Bloomquist sanoo. Yhden tai kahden vuoden ikäiset taimet "nopeuttavat aikaa kypsymiseen, jolloin juuret ovat riittävän suuria korjattaviksi, mikä on vähintään viiden vuoden ikäisiä", Bloomquist sanoo. Kasvien kasvattaminen siemenistä lisää muutaman vuoden.

Jätä ginsengikasvien (tai minkä tahansa naapurikasvin) väliin noin kaksi metriä tilaa hyvän ilmankierron varmistamiseksi, sillä ginseng altistuu taudeille ahtaassa tilassa. Pidä kasvit kosteina, hyvin mullatuina, kitke rikkaruohoja ja tarkista ne usein tuholaisten ja tautien aiheuttamien vahinkojen varalta. Saatat joutua suojaamaan kasveja kauriita syöviltä peuroilta. Jos etanat ovat ongelma, niitä voidaan ehkäistä käyttämällä sahanpurumultaa. Paras suoja sienitauteja vastaan on hyvä ilmankierto, mutta jos taudeista tulee ongelma, saatat joutua käsittelemään kasvit orgaanisella sienitautien torjunta-aineella.

Voiko ginsengiä kasvattaa astiassa?

"Ginsengiä voidaan kasvattaa astiassa, erityisesti sen alkuvuosina ja taimina", Bloomquist selittää. Valitse astia, jossa on salaojitusreikä. Käytä savimaata ja istuta siemenet noin puolentoista sentin syvyyteen. Sijoita astia varjoisaan paikkaan, pidä se kasteltuna ja jätä se talveksi ulos. Bloomquist ehdottaa, että "hautaat muutaman sentin syvyyteen maahan ja multaat, jotta jäljittelet kylmän jakson läpikäyvää luonnonvaraista kasvia, joka on mullattava syksyn lehtien syksyn lehtien karikkeella".

Taimet voidaan istuttaa vielä melko nuorina metsäpuutarhaan, jossa ne voivat kypsyä. "Ginseng ei pidä siirtoistutuksista, kun se on yli kaksivuotias", Bloomquist sanoo.

Ginseng ei ole hyvä valinta kasvatettavaksi sisätiloissa. "Se suosii hyvin ojitettua metsämaata, hyvää ilmankiertoa ja tarvitsee vuodenaikojen syklejä, mukaan lukien kylmää lepotilaa, jolloin kasvin lehdet ja varsi kuolevat syksyllä takaisin maahan, jotta ne voivat nousta uudelleen esiin keväällä", Bloomquist selittää.

Ginsengin korjuu

Ginseng kasvaa hitaasti, jopa parhaissa olosuhteissa. "Ginseng-kasvit voivat kasvaa vuosikymmeniä, ja niitä voi ikääntyä laskemalla juuren yläosaan jääneet kaula-arvet kunkin kasvukauden varresta. Yli 30-vuotiaat kasvit ovat yleisiä alueemme metsissä", Bloomquist sanoo.

Kestää todennäköisesti 5-10 vuotta ennen kuin voit korjata kunnon juuren. Juuret tulisi kaivaa syksyllä, kun lehdet alkavat kuolla. Pese korjatut juuret varovasti ja aseta ne sitten kuivumaan seulalle hyvin tuuletetulle alueelle, jossa ei ole suoraa auringonvaloa. Kierrä niitä välillä, jotta ne kuivuvat tasaisesti. Kuivuminen kestää yleensä kahdesta neljään viikkoa, mutta suurten juurien kuivuminen voi kestää kauemmin. Säilytä juuret tuuletetussa laatikossa tai korissa.

Ginsengin ostaminen

Kerrostettuja siemeniä voi ostaa useilta siemenyhtiöiltä, kuten Territorial Seed Companyltä tai Johnny’s Selected Seedsiltä, keväällä tai syksyllä tapahtuvaa istutusta varten. Taimia voi olla saatavilla paikallisesti erikoisviljelijöiltä.