Kuinka kasvattaa gardenioita

Kuinka kasvattaa gardenioita

Gardeniakasvi, jota pidetään usein kasvimaailman temperamenttisena diivana, viihtyy hyvin ulkona eteläisissä osavaltioissa, mutta sen kasvattaminen sisätiloissa on yleensä vaikeaa. Jos sen kaikki tarpeet täyttyvät, pensas tuottaa vahamaisia, aromaattisia valkoisia tai keltaisia kukkia loppukevään ja alkukesän aikana.

Jos gardenia ei kuitenkaan ole tyytyväinen, saatat joutua kokemaan kellastuvan kasvin, joka heittelee avautumattomia nuppuja joka suuntaan. Gardenian hoitoon on kuitenkin olemassa hyväksi havaittuja vinkkejä, joiden avulla voit hemmotella tätä diivaa ja pitää sen tuottamassa tuoksuvia kukkakimppuja.

Gardenian kasvattaminen yhdellä silmäyksellä

Yleisnimi: Gardenia
Tieteellinen nimi: Gardenia jasminoides
Kovuusvyöhykkeet: Kovuusvyöhykkeet: (#8#) USDA-vyöhykkeet 6-11
Maaperä: Hapan, pH 5 – 6
Valo: Täysi, osittainen tai epäsuora aurinko
Vesi: Korkea
Ruoka: Vesi: Ruoka: (#12#) Ruoka: (#12#) Hapan atsalean kasviruoka
Lisäystapa: Kärkipistokkaat
Turvallisuus: Myrkyllistä lemmikkieläimille ja karjalle

Gardenian ominaisuudet

Vaikka gardenialajeja on yli 200, suurin osa puutarhureiden viljelemistä lajikkeista on kapajasmiinilajikkeita (Gardenia jasminoides), jotka on joskus vartettu yksikukkaisen Gardenia thunbergia -alustaan sen sukkulamadonkestävyyden vuoksi.

Gardenia jasminoides on peräisin Itä-Aasiasta, ja se kestää USDA:n vyöhykkeillä 8-11. Joidenkin lajikkeiden mainostetaan kestävän vyöhykkeellä 7 ja joidenkin jopa vyöhykkeellä 6, jos ne suojataan hyvin talven aikana.

Maanpeittävät gardeniatyypit ovat usein vain 1 tai 2 jalan korkuisia, kun taas täysikasvuinen gardeniapuu saattaa olla 8 jalkaa korkea. Ne tuottavat tyypillisesti kiiltäviä, vihreitä, 3-5 tuuman pituisia lehtiä ja vahamaisia, tuoksuvia, yksittäisiä tai kaksinkertaisia valkoisia tai keltaisia kukkia, joiden halkaisija on 2-5 tuumaa. Niitä voivat joskus seurata ½-1½ tuuman siemenkodat, jotka muistuttavat oransseja kapseleita.

Suositellut gardenialajikkeet

Seuraavat yleiset Gardenia jasminoides -lajikkeet tarjoavat jonkin verran vaihtelua korkeuden ja kasvuvyöhykkeiden suhteen.

 • Aurea: Tämä tyyppi, joka tunnetaan myös nimellä "keltainen gardenia", kasvaa jopa 3 jalkaa korkeaksi ja tuottaa kaksoiskukkia, jotka avautuvat valkoisina mutta kypsyvät tummankeltaisiksi vyöhykkeillä 8-10.
 • Belmont: Tämä klassinen pystykasvuinen gardenia, joka patentoitiin vuonna 1935, voi kasvaa jopa 1,5 metriä korkeaksi. Se on yksi parhaiten kukkivista lajikkeista, ja se tuottaa runsaasti 4 tuuman kaksoiskukkia valkoisina vyöhykkeillä 7-10.
 • Crown Jewel: Kovimpiin gardenialajikkeisiin kuuluva jalokivi kasvaa jopa 3 jalan pituiseksi, ja sillä on kaksinkertaiset valkoiset kukat. Se voi selviytyä pohjoisessa jopa vyöhykkeellä 6 – jos sitä suojellaan – ja etelässä jopa vyöhykkeellä 11.
 • Aimee (First Love): Tämä lajike, jolla on joitakin suvun suurimpia kukkia, kasvaa jopa 2,5 metriä korkeaksi ja sen valkoiset kaksoiskukat ovat 5 tuuman pituisia ja kasvavat vyöhykkeillä 8-11. Tämä lajike sopii hyvin vyöhykkeille 8-11.
 • Fragrant Pathways: Tämä matala, polkujen reunustamiseen sopiva maanpeitekasvi ei yleensä ylitä 2 jalan korkeutta, ja sillä on kapeat lehdet ja kaksinkertaiset valkoiset kukat. Se on kestävä vyöhykkeillä 7-10.

Gardenioiden istuttaminen

Koska gardeniat suosivat korkeaa ilmankosteutta, ne viihtyvät harvoin aavikkoilmastossa eivätkä ne kasva hyvin suolapitoisessa maaperässä.

Milloin on paras aika istuttaa gardenioita?

Vyöhykkeillä 8-11 istuta gardenia syksyllä noin 6 viikkoa ennen tavanomaista syyspakkaspäivää. Vyöhykkeillä 6 tai 7 istuta se keväällä pakkasvaaran mentyä ohi, jotta se ehtii vakiintua useita kuukausia ennen kuin kylmät säät alkavat jälleen.

Missä gardeniat voivat kasvaa?

Valitse kasvupaikka hyvin vettä läpäisevästä happamasta maaperästä, jonka pH on 5-6. Jotta gardenian valovaatimukset täyttyisivät, valitse paikka täydessä auringossa alueilla, joilla kesät ovat viileitä. Kuumemmissa ilmastoissa istuta gardenia paikkaan, jossa se saa aamuaurinkoa ja iltapäivävarjoa tai valoisaa, epäsuoraa valoa. Vältä kuitenkin voimakasta varjostusta, sillä muuten et ehkä koskaan näe gardenian kukkaa kukkivan kasvissasi.

Miten gardenioita istutetaan?

Parhaan tuloksen saat valitsemalla kasvin, joka ei ole vielä juurtunut, sillä gardenia vastustaa juuriensa häiritsemistä.

 1. Tee istutuskuoppa kaksi kertaa pensaan juuripalloa leveämmäksi ja hieman syvemmäksi kuin juuripallo on, ja täytä se sitten tuuman tai kaksi löysällä mullalla.
 2. Irrota kasvi ruukustaan ja aseta se kuoppaan niin, että sen juuripallon yläosa työntyy noin 1 tuuman verran maarajaa ylemmäs, ja täytä sen ympärillä oleva tyhjennetty multa.
 3. Jos istutat gardeniapuutarhaan useamman kuin yhden pensaan, aseta ne 5-6 jalan välein.
 4. Kastele kasvi(t) hyvin ja multaa se 15 senttimetrin paksuisella männyn oljella tai muulla happamoittavalla mullatahnalla.

Voiko gardenioita kasvattaa astioissa?

Kun kasvatat gardenioita ruukuissa, valitse 2-5 gallonan astiat, joiden halkaisija on 9-12 tuumaa. Varmista, että niissä on salaojitusreiät, ja täytä ne happamalla seoksella, kuten kahdella osalla ruukkusekoitusta ja yhdellä osalla turvesammalta. Kun ruukkuputken gardenia on kehittänyt nuppuja, vältä sen siirtämistä, sillä olosuhteiden muuttuminen voi aiheuttaa sen, että lähes kukkiva gardenia pudottaa kaiken!

Gardenioiden kastelu

Mullan, johon gardenia istutetaan, on oltava kevyttä, hyvin valuvaa ja säilytettävä riittävästi kosteutta, jotta se pysyy koko ajan kosteana muuttumatta kuitenkaan koskaan märäksi. Aiemmin mainitun mullan pitäisi auttaa sitä säilyttämään kosteus. Kuivan sään aikana saatat kuitenkin joutua kastelemaan gardeniaa, mieluiten kasteluletkulla, jotta sen lehdet eivät roisku. Varmista, että se saa viikoittain yhden tuuman verran vettä sateesta tai kastelusta.

Gardenian lannoittaminen

Paras kasvinravinne gardenialle on happoja rakastaville kasveille tarkoitettu orgaaninen tyyppi, kuten 3-4-3. Levitä sitä keväällä pakkasvaaran mentyä ohi käyttämällä 1 kupillinen gardenialannoitetta jokaista pensaan tippurilinjan halkaisijaltaan olevaa jalkaa kohti ja raaputtamalla sitä maahan. (Tippuriviiva on kasvin uloin ympärysmitta.) Ruoki gardeniaa vielä kerran noin 6 viikkoa myöhemmin, mutta vältä ruokkimista loppukesällä tai syksyllä, sillä se edistää uutta pehmeää kasvua, jota pakkanen helposti vahingoittaa.

Gardenian karsiminen

Ulkona kasvavia gardenioita ei tarvitse juurikaan karsia, ellet halua leikata pois haalistuvia kukkia kannustaaksesi pensasta jatkamaan kukintaa. Jos aiot leikata pensaan pienemmäksi tai poistaa kuolleet tai kuolevat oksat, tee se keskikesällä heti kukinnan päätyttyä. Vältä leikkaamista syksyllä, sillä muuten saatat katkaista kaikki seuraavan vuoden kukintoja varten tarvittavat nuput, vaikka jotkut gardeniat kukkivat sekä vanhassa että uudessa puussa.

Gardenioiden lisääminen

Kun haluat lisätä gardenioita, täytä ruukku sekoituksella, jossa on puolet turvesammalta ja puolet perliittiä. Ota sitten kesän aikana 4-6 tuuman kärkipistokkaita korkeintaan noin 2 kuukautta vanhasta puusta.

Poista kaikki lehdet pistokkaan alaosasta, ennen kuin kastat sen tyven juurihormoniin ja työnnät tyven 1 – 2 tuuman syvyyteen sekoitukseen. Kun olet ruukuttanut kaikki pistokkaat, aseta ruukun päälle löysästi ylösalaisin käännetty muovipussi ja tue se juomapillillä. Pidä ruukku lämpimässä paikassa, jossa on kirkas epäsuora valo, kunnes pistokkaat juurtuvat.

Turvallisuusnäkökohdat

ASPCA varoittaa, että gardenian lehtien tai kukkien nauttiminen voi aiheuttaa oksentelua, ripulia ja nokkosihottumaa lemmikkieläimille ja joillekin kotieläimille. Pidä siis pensas poissa laitumilta ja harkitse sen poisjättämistä, jos lemmikeilläsi on taipumus hakeutua uusiin viherkasveihin. Vaihtoehtoisesti voit ostaa ruukkupensaan ja ripustaa sen korkealle, jotta se on eläinten ulottumattomissa.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Liian emäksisessä maaperässä gardeniat kärsivät usein rautakloroosista, joka aiheuttaa kellastumista lehtien suonien välissä, kun taas suonet pysyvät vihreinä. Jos maaperän pH:ta ei ole mahdollista muuttaa, saatat joutua käyttämään rautakelaattikasteita tai -ruiskeita vähintään kerran vuodessa.

Nokinen musta home, joka joskus peittää gardeniakasveja, syö lehtiä syövien hyönteisten jättämää "hunajakastetta". Vaikka home pyyhkiytyy helposti pois, sen estämiseksi hyönteisistä, kuten valkokärpäsistä, on päästävä eroon hyönteismyrkkyillä tai saippuoilla.

Gardenian talvehtiminen

Gardenia on monivuotinen kasvi lämpimämmillä alueilla, ja siitä voi tulla talvehtiva huonekasvi viileämmillä alueilla. Jos siirrät gardeniasi talveksi sisätiloihin, voit odottaa sen pudottavan ainakin osan lehdistään protestiksi, sillä tämä kasvi ei pidä muutoksista.

Milloin on paras aika tuoda gardenia sisätiloihin?

Tuo ruukkugardenia sisätiloihin ennen ensimmäisiä pakkasia tai jopa ennen pakkasen häivähdystä. Tuomalla kasvi sisätiloihin ennen lämmittimen käynnistymistä talveksi varmistetaan, että sisäilma ei ole niin kuivaa kuin myöhemmin, jolloin olosuhteet eivät muutu yhtä jyrkästi kasvin kannalta.

Miten talvehdit gardenioita?

Kun haluat hoitaa gardeniaa sisätiloissa, etsi huonekasville paikka, jossa lämpötila pysyy päivisin 70-75 celsiusasteen välillä ja laskee yöllä 60-64 asteeseen.

 1. Sijoita se kosteusastian päälle itään päin olevalle ikkunalaudalle, jossa se saa aurinkoa aamulla mutta ei keskipäivällä.
 2. Kastele gardeniaa sadevedellä, jos mahdollista, jotta sen maaperän pH-arvo ei nouse, ja pidä multa koko ajan kevyesti kosteana.
 3. Jotta kasvin lehdet pysyisivät kiiltävinä, kiillota niitä silloin tällöin suihkuttamalla niitä kasviöljyllä.

Etsitkö lisää tuoksuvia kukintoja omaavia kasveja? Tutustu narsissin, ruusun ja wisterian viljelyoppaaseemme.