Kuinka kasvattaa agavea

Kuinka kasvattaa agavea

Agave americanaa kutsutaan amerikkalaiseksi vuosisatakasviksi, koska murehtivat puutarhurit luulivat aikoinaan, että sen kukkiminen kestää niin kauan. Odotusaika ei kuitenkaan yleensä ole yli 30 vuotta, ja jotkut agaveet kukkivat jo 10 vuodessa. Jos kukinnan jälkeen kulkisi ohi, saattaisit lykätä sitäkin!

Onneksi agave-kasvien hoito on helppoa, ja kasvi tekee yleensä poikasia, jotka jatkavat sen kuoleman jälkeen. Jos sille tarjotaan sen suosimat olosuhteet, tämä mehikasvityyppi pystyy huolehtimaan itsestään ja on yhtä sitkeä kuin "kynnet", jotka usein kärkkyvät sen lehtiä. Kuka tarvitsee agave-kasvin kukkaa, kun sillä on niin pahan pojan näköinen ulkonäkö?

Agaven kasvattaminen yhdellä silmäyksellä

Yleisnimi: Agave, vuosisadan kasvi
Tieteellinen nimi: Agave spp.
Kovuusvyöhyke: USDA-vyöhykkeet 7-12.
Maaperä: Hiekkapitoinen, sorapitoinen tai karkearakeinen, nopeasti valuva maaperä.
Valo: Täysi tai osittainen aurinko
Vesi: Vähäinen
Ravinto: Vähän vettä: Kaktus- ja mehikasvien ruoka
Lisäystapa: Jako tai siemenet
Turvallisuus: Myrkyllinen mehu voi aiheuttaa ihottumaa.

Agave-kasvin ominaisuudet

Meksikosta, Länsi-Intiasta ja Yhdysvaltain lounaisosista kotoisin olevat agaveet muodostavat ruusukkeita, joissa on vihreitä, harmaita, sinisiä tai kirjavia – usein hammastettuja ja piikkisiä – mehukkaita lehtiä, joista osa on miekanmuotoisia, osa lyhyempiä ja kyykkympiä. Kypsyessään eri agave-tyyppien kasvien korkeus vaihtelee 1 jalasta 6 jalkaan ja kukkavarsien korkeus 6 jalasta 35 jalkaan.

Agave-kasvien kukintaa on vaikea ennustaa, sillä useimmat lajit kukkivat vasta lähellä elinkaarensa loppua – niinkin lyhyen ajan kuin 5 vuotta tai niin pitkän ajan kuin 30 vuotta tai enemmän. Kukin ruusuke tuottaa vain yhden, aluksi parsakeihästä muistuttavan piikin, joka kasvaa ylöspäin ja muistuttaa enemmänkin puhelintolppaa. Jotkin lajit kukkivat tässä piikissä, ja toiset muodostavat vaakasuoria haaroja, joissa on valkoisten, vihreiden tai keltaisten putkimaisten kukkien röyhelöitä. Niiden kuihtumisen jälkeen alkuperäinen kasvi kuihtuu useimmilla – vaikkakaan ei kaikilla – parvelajeilla.

Suositellut Agave-lajikkeet

 • Artisokka-agave (Agave parryi): Tämä USDA:n kestävyysvyöhykkeen 7 kuivassa ilmastossa kestävimpiin lajeihin kuuluva artisokan kaltainen laji, jolla on pyöreänharmaat lehdet ja joka voi kasvaa 2,5 metriä korkeaksi ja jolla on oranssit nuput ja keltaiset kukinnot kukkiessaan, on yksi sitkeimmistä lajeista.
 • Sininen agave (Agave tequilana): Agave-kasvin tequila on peräisin tästä huumaavasta lajista, joka kasvaa jopa 1,5 metriä korkeaksi ja jolla on kapeat sinivihreät hammastetut lehdet ja vihreät kukat vyöhykkeillä 9 ja 10.
 • Century-kasvi (Agave americana): Tämä yleinen lajike voi nousta 6 jalan korkeuteen, ja sillä on miekanmuotoiset, hammastetut harmaat lehdet ja keltaiset kukat vyöhykkeillä 8-10.
 • Ketunhäntäagave (Agave attenuata): Tämä laji tunnetaan myös nimellä spineless century plant, ja se kasvaa 1,5 metriä korkeaksi, ja sillä on spineless, leveät vaaleanvihreät lehdet. Se kukkii usein – värjäämättä – vyöhykkeillä 9-11. Sen vihertävänkeltaiset kukinnot ilmestyvät piikkinä, joka kaartuu kärjestä ketunhäntää muistuttavaksi.

Agavesien istuttaminen

Asianmukainen istutus antaa agave-kasville hyvät edellytykset menestyä sen tulevan pitkän elämän aikana. Kun valitset agavea, ota huomioon kestävyysvyöhyke, jossa asut, jos aiot kasvattaa sitä ulkona, sekä sen koko, jos istutat sen astiaan. (A. bracteosa ja A. colorata ovat pari säiliövaihtoehtoa).

Jos sinulla on lapsia tai lemmikkejä, jotka leikkivät agave-kasviesi läheisyydessä, kannattaa todennäköisesti valita pehmeämpiä, "ystävällisempiä" lajeja, kuten A. attenuata. Sillä ei ole piikkejä, mikä tekee foxtail-agave-kasvien hoidosta hieman helpompaa kuin piikikkäämpien lajien hoidosta.

Milloin on paras aika istuttaa agave?

Agaveja tulisi istuttaa keväällä maaliskuun ja toukokuun välisenä aikana, kun viimeiset pakkaset ovat ohi. Jos ostat kasvin paikallisesta taimitarhasta, merkitse muistiin, kumpi puoli on etelään päin, jotta voit sijoittaa kasvin samalla tavalla, kun saat sen kotiin, mikä vähentää siirtosokkia.

Missä agave voi kasvaa?

Valitse kasvupaikka, joka saa vähintään 6 tuntia auringonvaloa päivässä ja jossa on erinomainen salaojitus. Sijoita agave mieluiten kumpareen tai rinteen huipulle, jossa on hiekkaista tai soraista savea, joka ei sisällä paljon humusta. Jos maaperäsi on sen sijaan savimaata, sekoita joukkoon hajonnutta graniittia tai hohkakiveä keventääksesi maaperää.

Miten agavea istutetaan?

Jos kasvi ei ole vielä kasvanut ulkona, altista se auringonvalolle vähitellen noin viikon ajan.

 1. Käytä käsineitä, suojalaseja ja ihoa peittäviä vaatteita istuttaessasi suuria agaveja, sillä niiden hampaat ja piikit naarmuttavat ja rikkoutuneesta lehdestä tippuva mehu voi aiheuttaa kivuliaan ihottuman.
 2. Kaiva kuoppa, joka on lähes yhtä syvä kuin kasvin juuripallo.
 3. Aseta juuripallo kuoppaan niin, että kasvi on samaan suuntaan kuin taimitarhassa, ja riittävän korkealle, jotta sen latvus jää maan pinnan yläpuolelle, kun olet täyttänyt maan.

Voiko agave-kasveja kasvattaa astioissa?

Agaveet kasvavat hyvin ruukuissa, ja niitä voidaan käyttää huonekasveina ilmastossa, jossa ne eivät ole kestäviä. Valitse isommille agaveille painavia, matalia ja leveitä ruukkuja – varmista, että astioissa on salaojitusreiät – ja täytä ne kaktus- ja mehikasvien ruukkusekoituksella. Ruukkuagave-kasvien hoidon vaatimukset ovat samanlaiset kuin maassa olevien kasvien: paljon aurinkoa ja vähän vettä.

Agave-kasvien kastelu

Koska agaveet varastoivat kosteutta lehtiinsä, ne eivät tarvitse sitä suuria määriä selviytyäkseen, ja ne kuolevat todennäköisemmin liian suureen määrään kuin liian vähäiseen. Kastele niitä kesällä enintään kerran viikossa ja talvella enintään kerran 2-3 viikossa. Jos luontoäiti antaa vettä sateiden kautta, sinun ei tietenkään tarvitse kastella. Jos luonto antaa liikaa vettä ilmastossasi niin, että agavesit mätänevät, harkitse niiden sijoittamista korotetuille sängyille, kumpareille tai astioihin paremman salaojituksen aikaansaamiseksi.

Astioissa kasvavat agaveet tarvitsevat säännöllistä ja riittävää kastelua. Tarkista kuitenkin aina, että astian seos on vähintään puolikuiva, ennen kuin annat lisää vettä.

Agaven lannoittaminen

Koska agaveet ovat peräisin "köyhästä" maaperästä, ne eivät tarvitse paljon ravinteita selviytyäkseen, ja jotkut puutarhurit eivät lannoita niitä lainkaan. Jos haluat tehdä niin, käytä kaktuksille ja mehikasveille tarkoitettua kasvinravintoa, kuten 1-2-2, jossa suhdeluvun ensimmäinen luku (typpi) on yleensä pienempi kuin kaksi viimeistä. Jos käytät mieluummin tasapainoista yleislannoitetta, kuten 10-10-10, levitä vain noin neljäsosa suositellusta määrästä kerran alkukesästä.

Agaven lannoittaminen saattaa pakottaa sen kukkimaan aikaisemmin, joten pidä tämä mielessä. Jos lannoitat agavea, tee se vain sen kasvukauden aikana, älä talvella. Säiliöissä kasvatetut agaveet saattavat hyötyä lannoituksesta enemmän.

Agaveiden lisääminen

Jos haluat lisätä näitä mehikasveja jälkeläisten avulla, etsi yksinkertaisesti yksi agaven "poikasista", jolla on omat juuret, ja leikkaa se irti emokasvista ja istuta se erikseen ruukkuun.

Keski-Arizonan kaktus- ja sukkulenttiyhdistyksen Charles Merbs suosittelee agaven siementen kylvämistä astiaan, joka on täytetty sekoituksella, jossa on yksi osa ruukkumultaa ja yksi osa seulottua graniittimurskaa. Peitä siemenet kevyesti seoksella vain puolet niiden halkaisijasta. Jos astiaa pidetään lämpimässä ja valoisassa, epäsuorassa valossa, siementen pitäisi itää noin 4-8 päivässä.

Turvallisuusnäkökohdat

Monilla agaveilla on sekä särmikkäitä hampaita lehtien reunoissa että teräviä piikkejä lehtien kärjissä. Jotkut viljelijät leikkaavat piikit mieluummin pois, jotta ne eivät pistäisi ohikulkijoita, mutta voit sen sijaan pitää kasvit syrjäisessä paikassa, jossa niitä voi ihailla kaukaa.

Agaven mehu sisältää kalsiumoksalaattikiteitä, jotka voivat ärsyttää ja haavaannuttaa kivuliaasti ihmisen tai eläimen suuta, joka yrittää syödä kasvia. Tämä mehu voi myös aiheuttaa kirvelevää ja rakkuloita muodostavaa ihottumaa kaikkialla, missä se joutuu kosketuksiin paljaan ihon kanssa.

Mahdolliset tuholaiset ja taudit

Agaveilla esiintyy yleisesti latvamätää, joka johtuu liiallisesta kosteuden kerääntymisestä niiden lehtiruusukoiden sisälle. Tämän estämiseksi viljele niitä hyvin salaojitetussa paikassa ja kastele kasvit sivulta, jotta vältät veden kaatamista suoraan ruusukkeisiin.

Kasvit houkuttelevat myös tuuman pituisia mustia agave-kuoriaisia, jotka kaivavat reikiä agaveihin muniensa sijoittamiseksi niihin, mikä aiheuttaa bakteerimädän, jota toukkien kaivautuminen syvemmälle lehtiin pahentaa. Hävitä kaikki saastuneet kasvit. Voit myös kokeilla orgaanista hyönteismyrkkyä, joka tappaa toukat maaperässä.

Agave-kasvien talvehtiminen

Puutarhurit, jotka kasvattavat agaveja ruukuissa, haluavat todennäköisesti viedä ne talveksi sisätiloihin suojaamaan niitä joko pakkaselta tai liian suurilta sademääriltä.

Milloin on paras aika tuoda agave sisätiloihin?

Vyöhykkeillä, joilla agaveja ei pidetä talvenkestävinä, ne on tuotava sisätiloihin ennen syksyn ensimmäisiä pakkasia. Vaikka jotkut sietävätkin lieviä pakkasia, pakkanen voi tehdä herkimmistä lajeista – kuten foxtail-agaveista – muusia. Toiset lajit, kuten artisokka-agave, kestävät nollan alapuolella, mutta yleensä vain kuivassa ilmastossa.

Miten agave talvehtii?

Älä lannoita agavea syksyllä tai talvella. Ulkona kasvavat kasvit saattavat tarvita peittoa tai lämpökääreitä, jos lämpötilat laskevat alueen tavanomaisia alhaisemmiksi. Agaven talvehtiminen sisätiloissa:

 1. Sijoita kasvi etelään suuntautuvan ikkunan viereen, jossa se saa vähintään 5 tuntia auringonvaloa päivässä.
 2. Jos mahdollista, valitse viileä paikka, jossa lämpötila pysyy 50-60 asteen välillä koko talven ajan.
 3. Anna kasvin mullan kuivua kokonaan, ennen kuin kastelet sen uudelleen.
 4. Käännä ruukkua puoli kierrosta (180 astetta) noin kerran kahdessa viikossa, jotta kasvi kasvaa pystyasennossa eikä nojaa valoa kohti.

Usein kysytyt kysymykset Agave-kasvien hoidosta

Jos vasta opettelet, miten agavesikasvia hoidetaan, saat lyhyet vastaukset alla olevista kysymyksistä tai laajemmat vastaukset yllä olevasta artikkelista.

K. Kuinka usein agavea pitäisi kastella?

Kastele agavea noin kerran viikossa, kun ei sada lainkaan, ja talvella vain noin kerran 2-3 viikossa, mutta vain, jos ei ole satanut lainkaan tai astian multa tuntuu kuivalta.

Kysymys: Tarvitsevatko agave-kasvit suoraa auringonvaloa?

Useimpien agave-kasvien tulisi saada vähintään 6 tuntia auringonvaloa päivässä, mutta jotkin lajit, kuten ketunhäntätyyppi, voivat viihtyä osittaisessa tai täydessä varjossa.

K. Kuinka nopeasti agave kasvaa?

Kuten on todistettu siitä, kuinka kauan niiden kukkimiseen menee, agaveet kypsyvät hitaasti. Ikääntyessään ne voivat myös levitä tuottaessaan poikasia.

Kysymys: Onko agave sama kuin aloe vera?

Ei. Vaikka vuosisadan kasvia (Agave americana) kutsutaan joskus amerikanaloeiksi, se on täysin eri kasvi kuin Aloe vera.

Kysymys: Miksi agave-kasvini kuolee?

Agave-kasvit kuolevat todennäköisimmin liialliseen kasteluun, joka mädättää niiden latvukset tai juuret. Jos agave kukki hiljattain, se on merkkinä sen elinkaaren loppumisesta ja on aika istuttaa pentu tai ostaa uusi kasvi.

Etsitkö lisää vähän huoltoa vaativia kasveja? Tutustu sitronellan, lantanan ja kehäkukan kasvattamista koskeviin oppaisiin.