Kuinka kastella ilmakasveja, jotta ne pysyvät onnellisina ja terveinä?

Ilmakasveilla on hyvä syy nimensä. Niillä ei ole juuria kuten muilla kasveilla, jotta ne voisivat imeä vettä maaperästä. Sen sijaan ilmakasvit saavat vettä ja ravinteita ympäröivästä ilmasta. Nämä kasvit käyttävät lehdissään olevia pieniä, karvamaisia kasvustoja, joita kutsutaan trikomeiksi, imemään kosteutta, jota ne tarvitsevat kosteudesta ja sadevedestä. Tästä hienosta tempusta huolimatta ilmakasvit vaativat yleensä säännöllistä kastelua, kun niitä kasvatetaan huonekasveina. Tämä johtuu siitä, että kotiemme ilma on yleensä hyvin kuivaa (ja toivottavasti sateetonta). Jos haluat kastella ilmakasvit oikein, noudata näitä asiantuntijoiden vinkkejä parhaasta menetelmästä, kuinka usein ilmakasvit kastellaan ja millaista vettä käytetään.

BHGJuli Lopez-Castillo

Liotusmenetelmä

Paras tapa kastella ilmakasveja (Tillandsia) on upottaa ne veteen. "Ilmakasveja on monia eri lajeja, mutta niitä kaikkia voidaan kastella upottamalla", sanoo Aaron Steil, Iowan osavaltionyliopiston puutarhaviljelyalan asiantuntija.

Täytä ensin allas tai kulho huoneenlämpöisellä vedellä niin syvälle, että kukin ilmakasvi jää kokonaan veden alle. Anna kasvien liota 30-60 minuuttia. Kun olet ottanut kasvit vedestä, ravista varovasti ylimääräinen kosteus pois. Aseta sitten kukin ilmakasvi ylösalaisin puhtaalle kankaalle tai paperipyyhkeelle valumaan tunniksi tai kahdeksi. Kasvien asettaminen pienen tuulettimen eteen matalalle tasolle auttaa niitä myös kuivumaan kokonaan. Lehtien tyvelle kertyvä kosteus voi aiheuttaa mätää, joten tämä kuivausvaihe on ratkaisevan tärkeä.

Kuinka kastella ilmakasveja, jotta ne pysyvät onnellisina ja terveinä?

BHGJuli Lopez-Castillo

Kuinka usein ilmakasveja kastellaan?

"Kuinka usein kastelet kasviasi. Tillandsia Riippuu ilmankosteudesta; ja siitä, onko sinulla kuivalta alueelta peräisin oleva xeric-lajike vai kosteasta ilmastosta peräisin oleva mesic-lajike", sanoo Annie Schreck, joka on Mountain Crest Gardensin, ilmakasveihin ja mehikasveihin erikoistuneen taimitarhan kasvitieteellisen tutkimuksen johtaja. Kseriset ilmakasvit saattavat vaatia harvemmin kastelua kuin mesiset tyypit. "Yleisenä lähtökohtana suosittelemme, että ilmakasvi kastellaan kerran viikossa yhden tunnin ajan", Schreck sanoo.

Muuta kuin kastelemalla tietyn aikataulun mukaan, voit tietää, tarvitseeko ilmakasvisi vettä, kun katsot lehtiä tarkkaan. Jokaisen lehden reunat käpristyvät sisäänpäin pitkin pituuttaan, kun kasvi kuluttaa kosteutta. Vaikka janoiset ilmakasvit eivät kuihtuukaan yhtä selvästi kuin muut kasvit, koko kasvi tuntuu veltolta.

BHGJuli Lopez-Castillo

Parasta vettä ilmakasveille

Paras vesi ilmakasveille on sadevesi; myös lampi- tai akvaariovesi käy, sillä ne kaikki sisältävät jonkin verran ravinteita. Tavallinen vesijohtovesi käy myös, mutta anna sen ensin olla avoimessa astiassa yön yli. "Näin kloridi haihtuu ja vesi saavuttaa huoneenlämmön", Steil sanoo. Liika kloori aiheuttaa lehtien kärkien ruskettumista. Steil ei suosittele pehmennetyn tai tislatun veden käyttöä. "Pehmennetyn veden suolat voivat vahingoittaa lehtiä, ja tislattu vesi on liian "puhdasta" eikä anna ilmakasvien tarvitsemia ravinteita", hän sanoo.

Veden lisäksi ilmakasvit imevät ravinteita lehtiensä kautta. "Yleensä ne saavat ravinteita puiden läpi tippuvasta sadevedestä, joten on tärkeää ruokkia kesyjä Tillandsia Lannoitteita ilmakasvispesifisellä lannoitteella", Schreck sanoo. Lisää kerran kuukaudessa hieman lannoitetta liotusveteen etiketin ohjeiden mukaan. Tai kun olet liottanut ilmakasvit, suihkuta niitä kerran kuukaudessa valmiiksi sekoitetulla ilmakasvilannoitteella (7 dollaria, Etsy).

Ilmakasvien sumutus

Ilmakasvien sumuttaminen suihkepullolla tai sumuttimella muutaman kerran viikossa voi täydentää kastelua, mutta se ei yleensä yksinään tarjoa tarpeeksi tasaista kosteutta. Tämä tekniikka voi kuitenkin olla kätevä tukeen kiinnitetyille kasveille tai kukkiville ilmakasveille (katso lisätietoja jäljempänä). Se on hyödyllinen myös espanjansammalelle, joka on ilmakasvi, jota on Steilin mukaan hieman vaikeampi kastella liottamalla, ja hän varoittaa, että "se ei voi pysyä märkänä pitkiä aikoja". Koska espanjansammal on herkkä liialliselle kosteudelle, se on "yksi niistä harvoista ilmakasveista, joita jotkut puutarhurit ovat tyytyväisempiä, jos sitä sumutetaan usein (ja tarkoitan todella usein, kuten joka päivä)", hän lisää.

Miten kastella puuhun tai muuhun tukeen kiinnitettyjä ilmakasveja?

Ilmakasvit liimataan joskus koristeelliseen tukeen. Ne voivat pärjätä tässä tilanteessa varsin hyvin, mutta se voi tehdä kasvin kastelemisesta hieman hankalaa. Jos mahdollista, kastele ilmakasvi kastelematta puuta tai muuta materiaalia, johon se on kiinnitetty, ja muista kääntää kasvi sen jälkeen ylösalaisin, jotta se kuivuu kunnolla. Vaihtoehtoisesti Schreck ehdottaa, että "ohjataan pelkkä kasvi juoksevan veden alle 2-4 kertaa viikossa tai sumutetaan se perusteellisesti 3-7 kertaa viikossa".

Kukkia sisältävien ilmakasvien kastelu

Kukkivat ilmakasvit aiheuttavat toisen kasteluun liittyvän ongelman. "Useimmat ilmakasvit tarvitsevat tiheämpää kastelua kukinnan aikana; varmista vain, ettei vesi keräänny kasvin keskiosaan ja aiheuta mätää", Steil sanoo. Kukan kastuminen lyhentää kukinta-aikaa. Paras kastelutapa on kastella lehdet, mutta pitää kukka poissa vedestä. "Jos tämä on liian vaikeaa, sumuta lehtiä usein, mutta vältä kukan kastelua. Voit myös pitää ilmakasveja varovasti virtaavan veden alla varoen kastelemasta vain lehtiä eikä kukkia", Steil sanoo.

: Ilmakasviseppeleen tekeminen

Ilmakasvien kastelemisessa on tärkeintä kastella lehdet viikoittain tai 10 päivän välein. Varmista sitten aina, että kasvit kuivuvat täysin ylösalaisin, ennen kuin palautat ne tavalliseen paikkaansa.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on paras tapa kuivata ilmakasvit kastelun jälkeen?

Kuten useimmat kasvit, on tärkeää, että ilmakasvit eivät pääse liialliseen kosteuteen. Kun olet kastellut ilmakasvit, ravista ne hyvin pois ja taputtele ne kevyesti kuiviksi paperipyyhkeellä, jos mahdollista. Voit myös asettaa ne lempeän tuulettimen eteen, jotta liiallinen kosteus poistuu. Jos ilmakasvisi ovat esillä clochessa, terraariossa tai muussa suljetussa astiassa, älä palauta niitä takaisin esillepanoon ennen kuin ne ovat täysin kuivia.

  • Pitäisikö ilmakasveja kastella harvemmin talvella?

    Monissa ilmastoissa talvi tuo mukanaan kylmempiä lämpötiloja ja kuivempaa ilmaa, kaksi tekijää, jotka voivat häiritä ilmakasveja. Talvella tapahtuvan lämmön ja kosteuden menetyksen kompensoimiseksi sinun tulisi pyrkiä antamaan ilmakasveillesi lisää auringonvaloa ja hieman tavallista enemmän vettä joko lisäkastelulla tai lisäsumutuksella.

  • Mikä on paras tapa asettaa ilmakasvit esille?

    Koska ilmakasvit eivät vaadi ankkuroitumista maaperään, ei oikeastaan ole olemassa parasta tapaa asettaa ilmakasveja esille. Ne voivat tuoda ripauksen vehreyttä ja ainutlaatuista muotoa moniin kodin osiin. Hyödynnä niiden helppohoitoisuutta ja muotoile ne huomiota herättävällä tavalla, kuten ikkunalaudalle ripoteltuina, kirjahyllyyn ryhmiteltyinä tai seinälle ripustettuina.