Kuinka istuttaa ja kasvattaa ruusuketta?

Roselle on koristeellinen syötävä kasvi, joka on sukua okralle. Vaikka koko kasvi on syötäväksi kelpaava, ruusukukkaa viljellään useimmiten sen viininpunaisen kukan tyvelle kehittyvien maljojen vuoksi. Kukkanuppu, joka suojaa kukannuppua ennen kukintaa, on hyvin näyttävä sen jälkeen, kun ruusukkeen kukat ovat haalistuneet – liuskaiset ja syvänpunaiset. Niistä valmistetaan kirkkaanpunaista teetä, jonka hapokas, hedelmäinen maku muistuttaa karpaloa, raparperia tai sitrushedelmiä. Ruusunmarja sisältyy moniin yrttiteesekoituksiin, ja siitä valmistetaan myös muita juomia, kuten Bissapia, Senegalin kansallisjuomaa, sekä hyytelöitä, siirappeja ja kastikkeita. Nuoret lehdet ovat mausteinen lisä salaatteihin, ja niitä voidaan keittää pinaatin tavoin.

Kuinka istuttaa ja kasvattaa ruusuketta?

Penpak NgamsathainGetty Images

Vaikka se on monivuotinen hyvin lämpimissä ilmastoissa, ruusuketta viljellään useimmilla alueilla yksivuotisena. Sen kasvutapa on pystykasvuinen, monivartinen; sen houkuttelevat lohkoiset lehdet ovat punaisissa varsiosissa. Sen 3 tuuman levyisissä kermanvalkoisissa hibiskuksen kaltaisissa kukissa on syvänpunaiset keskukset. Vaikka kukinta kestää vain päivän, kukkaloistoa esiintyy jatkuvasti keskikesästä pakkasiin.

Roselle Yleiskatsaus

Suvun nimi Hibiscus sabdariffa). Yleisnimi Roselle Muita yleisiä nimiä Floridan karpalo, punaviinimarja, punaviinimarja. Kasvityyppi Monivuotinen Valo Aurinko Korkeus 4-7 jalkaa Leveys 2 – 4 jalkaa Kukkien väri Valkoinen, keltainen Lehtien väri Sininen/vihreä Kausiominaisuudet Syyskukka, kesäkukka Erityispiirteet Vähän huoltoa vaativa Vyöhykkeet 10, 11, 9 Lisäystapa Siemenet, runkopistokkaat Ongelmanratkaisijat Hyvä yksityisyyteen Mihin ruusunmarjaa voi istuttaa?

Ruusukukkaa voi istuttaa vihannespuutarhaan tai korkeaksi taustakasviksi aurinkoiseen yksivuotiseen kukkapenkkiin. Se muodostaa myös erinomaisen, nopeasti kasvavan pensasaidan puutarhatilojen erottamiseen tai näkösuojan häivyttämiseen. Koska se voi kasvaa 6 tai 7 jalkaa korkeaksi, vältä sen sijoittamista paikkaan, jossa se varjostaa muita aurinkoa rakastavia kasveja. Aurinkoisella kannella tai terassilla sitä voidaan kasvattaa suurissa astioissa. Kaikissa näissä käyttötarkoituksissa on muistettava, että haluat, että kukkakimppujen sadonkorjuu on helppoa ja että tämä suuri pensasmainen yksivuotinen kasvi vaatii paljon tilaa.

Miten ja milloin ruusunmarja istutetaan?

Istuta ruusukukka myöhään keväällä tai alkukesästä – suunnilleen samaan aikaan, kun istutat paprikan ja tomaatin taimet. Aseta kasvit 24-36 tuuman välein hyvin valmisteltuun maahan. Pidä uudet kasvit kasteltuina ja alue rikkaruohoista vapaana, kunnes ruusukukka on vakiintunut. Kerros multaa auttaa ylläpitämään kosteutta ja vähentämään rikkaruohoja. Kasvit kasvavat nopeasti ja varjostavat lopulta rikkaruohot.

Rosellin hoitovinkkejä

Roselle vaatii vain vähän hoitoa, kunhan se saa runsaasti aurinkoa ja lisävettä kuivina kausina. Se kasvaa nopeasti, joten anna sille runsaasti tilaa.

Valo

Roselle tarvitsee täyttä aurinkoa (yli 6 tuntia päivässä) tuottaakseen kukkia. Varjostus vähentää sen kukintaa ja siten myös kukkalehtien tuotantoa. Alueilla, joilla on erittäin kuuma kesä, se hyötyy iltapäivävarjosta.

Maaperä ja vesi

Ruusukukalle sopii mikä tahansa hyvin ojitettu maaperä, jonka pH-arvo on melko neutraali. Kun istutat ruusukkeen puutarhaan, kastele säännöllisesti, kunnes se vakiintuu, minkä jälkeen sen syvä juuristo tekee siitä kuivuutta kestävän. Se menestyy kuitenkin parhaiten, kun sitä kastellaan pitkien kuivien kausien aikana.

Lämpötila ja kosteus

Ruusukukka on kotoisin trooppisilta alueilta, ja USDA:n kestävyysvyöhykkeillä 9-11 sitä voidaan kasvattaa monivuotisena, mutta vyöhykkeillä 5-8 sitä pidetään yksivuotisena. Sitä ei pitäisi istuttaa ulos lauhkeilla vyöhykkeillä ennen kuin sää on lämmennyt – vähintään 2-3 viikkoa kevään viimeisen pakkaspäivän jälkeen. Viileä sää saattaa hidastaa kasvia, ja se on hyvin herkkä pakkaselle ja jäätymiselle, jotka tappavat kasvin. Varmista, että kukinnot korjataan ennen syksyn ensimmäistä pakkasta. Se kasvaa parhaiten alueilla, joilla on korkea kesäkosteus.

Lannoitus

Ennen istutusta maahan on lisättävä kompostia tai tasapainoista, hitaasti vapautuvaa lannoitetta. Lisälannoitusta ei yleensä tarvita, ja se voi aiheuttaa sen, että kasvit kasvavat pitkiksi ja niillä on runsaasti lehtiä mutta vähän kukkia. Vältä ylilannoitusta.

Karsiminen

Vaikka se ei ole välttämätöntä, nuorten ruusunmarjakasvien karsiminen saa ne kehittämään enemmän sivuversoja ja muuttumaan puskasmaisemmiksi, mikä usein lisää niiden kukkatuotantoa. Kun varret ovat noin 18 tuuman pituisia, poista vain 2-3 tuumaa leikkaamalla juuri solmun yläpuolelta. Leikkaamattomat kasvit saattavat tarvita paalutusta.

Miten ruusunmarjaa kasvatetaan?

Ruusukukka kasvatetaan yleensä siemenistä, jotka kylvetään sisätiloihin noin 6 viikkoa ennen viimeistä pakkaspäivää. Istuta siemenet yksittäisiin ruukkuihin, 2 siementä ruukkua kohti, ja peitä ne kevyesti ruukkusekoituksella. Siemenet itävät nopeasti, yleensä kahdessa viikossa. Harvenna vahvimpiin taimiin, kun ne ovat kehittäneet muutaman lehden. Istuta siemenet, kun sää on lämmennyt, suunnilleen samaan aikaan kun istutat tomaatti- ja paprikakasvit. Roselle voidaan kylvää suoraan puutarhaan alueilla, joilla kasvukausi on pitkä, kun maaperä on lämmennyt.

Ruusukukkaa voidaan myös lisätä pistokkailla. Leikkaa vain 5-6 tuuman pituiset varret ja tee leikkaus juuri solmun alapuolelta. Poista suuret lehdet ja jätä pari pienempää lehteä lähelle leikkauksen yläosaa. Aseta leikkauksen 3 tai 4 tuuman alaosa hyvin valuvaan ruukkumultaan. Juuret alkavat muodostua kahden tai kolmen viikon kuluttua.

Tuholaiset ja ongelmat

Ruusukukkaa vaivaavat vain harvat tuholaiset tai taudit. Kirvat voivat aiheuttaa jonkin verran vahinkoa lehdissä, mutta hoito ei yleensä ole tarpeen. Kova vesisuihku vähentää kirvojen määrää usein riittävästi.

Juurisolmukesieni voi joskus tartuttaa kasveja; paras ratkaisu on viljelykierto joka vuosi. Liiallinen kastelu voi aiheuttaa juurimätää. Muista istuttaa hyvin vettä läpäisevään maahan.

Bob Stefko

Roselle-tyypit

Vaikka ruusukkeita myydäänkin usein yksinkertaisesti nimellä (tai Hibiscus sabdariffa), on olemassa muutamia nimettyjä lajikkeita (joitakin niistä voi olla vaikea löytää).

Burmalainen ruusunmarja. (kuvassa yllä) tunnetaan myös nimellä chin baung tai hapokas lehti. Tätä lajiketta viljellään perinteisesti enemmän lehtien kuin kukkakimppujen vuoksi.

’Thai Red’ Kasvaa 3-5 jalkaa korkeaksi, ja sen lehdissä on punaisen varren ja syvänpunaisten kukkakimppujen lisäksi usein punaiset suonet.

’West African Green’ (Länsi-Afrikan vihreä) Kantaa syötäviä vihreitä maljoja, joita käytetään samalla tavalla kuin punaisia maljoja.

’Victor’ On perintölajike, joka menestyy hyvin Etelä-Floridassa.

Roselle seuralaiskasvit

Kirkkaanväriset yksivuotiset kasvit voidaan yhdistää puutarhassa tai suuressa astiassa ruusukkeen kanssa, jonka korkeat lehtivartiset varret muodostavat hienon taustan lyhyemmille yksivuotisille kasveille.

Zinniat Kuinka istuttaa ja kasvattaa ruusuketta?Marty Baldwin

Näitä yksivuotisia kasveja on monenvärisiä, mutta pystyt punaiset zinniat, kuten ’Big Red’ ja ’Profusion Cherry’ (kuvassa), ovat hyviä valintoja.

Koleus Kuinka istuttaa ja kasvattaa ruusuketta?Jason Donnelly

Coleuksella on koko kesän värikkäät lehdet, jotka erottuvat ruusukkeen syvänvihreistä lehdistä ja punaisista varsista. Valitse lajikkeita, joissa on viininpunaista tai punaista, kuten ’ColorBlaze Rediculous’ tai ’ColorBlaze Wicked Witch’.

Nasturtium Kuinka istuttaa ja kasvattaa ruusuketta?Christopher Hirsheimer

Nasturtium tarjoaa kukkahelman ruusukekasvin juurelle. Ja kuten ruusunmarja, sen lehdet ja kukat ovat syötäviä.

Usein kysytyt kysymykset

Milloin minun pitäisi korjata ruusukkeen sato?

Noin 10 päivää kukan putoamisen jälkeen on paras aika kerätä ruusukkeen sato (kukinnot ovat noin tuuman levyisiä). Voit odottaa hieman pidempään, jos haluat kerätä suuremman määrän kerralla, mutta muista korjata sato ennen kuin lämpötila laskee alle 40 asteen. Mitä useammin keräät, sitä enemmän kukkia syntyy. Käytä leikkureita, jotta varret eivät katkea.

  • Mikä on paras tapa säilyttää ja varastoida ruusunmarja?

    Roselle voidaan käyttää tuoreena, kuivata tai pakastaa myöhempää käyttöä varten. Irrota ensin vaaleanvihreät siemenkodat lihaisasta kotelosta. Huuhtele kotelot perusteellisesti, levitä ne siivilälle tai kuivaustelineelle ja aseta ne pois suorasta auringonvalosta muutamaksi päiväksi; tarkka aika riippuu kosteudesta (kuivausrumpu nopeuttaa kuivumista huomattavasti). Kun ne ovat täysin kuivuneet, säilytä ne tiiviisti suljetuissa lasipurkeissa.

    Pakastamista varten poista siemenkotelot, huuhtele kukkavarret, levitä ne keksilevylle ja pakasta yön yli. Laita aamulla pakastetut siemenkodat etiketillä varustettuun pakastepussiin ja säilytä pakastimessa.

  • Miten valmistetaan ruusunmarjateetä?

    Laita 2 kuppia tuoretta ruusukukkaa (siemenkodat poistettu) tai ½ kuppia kuivattua ruusukukkaa 8 kuppiin vettä ja kiehauta. Kun vesi kiehuu, peitä ja ota pois liedeltä. Jos haluat kokeilla, lisää muita yrttejä, kuten basilikaa, sitruunamelissaa tai minttua. Anna teen hautua 15-20 minuuttia ja siivilöi sitten. Lisää halutessasi hunajaa, sitruunaa tai limeä. Tarjoile kuumana tai jään päällä.