Kuinka istuttaa ja kasvattaa pääsiäisliljoja

Pääsiäisliljat (Lilium longiflorum (Lilium longiflorum)) ilmestyvät keväisin ruokakauppoihin ja kukkakauppoihin. Niiden torvenmuotoiset, puhtaanvalkoiset kukat näyttävät aina raikkailta ja tyylikkäiltä, ja ne voivat täyttää huoneen makealla tuoksullaan. Usein näiden ruukkuliljojen kukat haalistuvat, ja kasvit hävitetään, mutta pienellä huolellisella käsittelyllä voit säilyttää ne ja lisätä ne kukkapenkkeihisi, joissa ne todennäköisesti kukkivat vielä vuosienkin päästä. Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä, jotta saat kaiken irti näistä helposti kasvatettavista sipuleista sekä ruukkukasveina että puutarhassa.

FDA:n mukaan pääsiäisliljan kaikki osat ovat myrkyllisiä kissoille ja aiheuttavat munuaisten vajaatoimintaa, joka vaatii eläinlääkärin hoitoa. Tämä koskee myös siitepölyä, joka saattaa joutua kissan turkkiin ja sitten nuolla pois, kun eläin puhdistaa itseään. Koirilla ei näytä olevan samaa herkkyyttä, vaikka pääsiäisliljojen syöminen voi aiheuttaa niille vatsavaivoja.

Minne istuttaa pääsiäisliljat?

Puutarhassa pääsiäisliljat kasvavat parhaiten USDA:n kestävyysvyöhykkeillä 4-8. Sipulit vaativat hyvin vettä läpäisevää, runsasravinteista maata, jossa on säännöllisesti kosteutta koko kevään kasvukauden ajan. Suurten kukkiensa ja lopulta noin metrin korkeutensa vuoksi niillä on taipumus kaatua, joten sijoita ne sellaiseen paikkaan, jossa ne voivat nojata muihin kasveihin, mutta saavat silti runsaasti auringonpaistetta. Myös bambupaalut ja läpikasvavat kasvualustat ovat vaihtoehtoja.

Miten ja milloin pääsiäisliljat istutetaan?

Istuta sipulit syksyllä, muutama viikko ennen alueesi ensimmäistä pakkaspäivää, jotta juuret ehtivät kasvaa. Nyrkkisääntönä on, että ne on haudattava kaksi kertaa sipulin syvyyteen, jotta kasvi pysyy tukevasti maassa talven pakkas- ja sulasyklien aiheuttaman kuohunnan aikana. Kun sipulit asetetaan hieman syvemmälle maahan, kasvi käyttää maaperää tehokkaasti seuraavan kauden varren tukena. Jos sipulit istutetaan liian matalalle, ne saattavat tarvita enemmän paalutusta.

Pääsiäisliljojen hoitovinkkejä Valo

Pääsiäisliljat suosivat täyttä aurinkoa, mutta hyötyvät jonkinlaisesta suojasta päivän kuumimpina aikoina. Istuttamalla ne sänkyyn, jossa on lyhyempiä perennoja ja yksivuotisia kasveja, saat hieman varjoa.

Maaperä ja vesi

Pääsiäisliljat vaativat hyvin vettä läpäisevää maaperää, jossa on paljon orgaanista ainesta, ja säännöllistä kastelua kasvukauden aikana. Kastele aikaisin päivällä, jotta lehdet ehtivät kuivua ennen yötä eivätkä homehdu.

Lämpötila ja vesi

Pääsiäisliljat eivät menesty kuumissa ja kosteissa paikoissa. Ne pitävät leudoista päivälämpötiloista, jotka ovat noin 70°F, ja yölämpötiloista, jotka ovat noin 55°F. Noin 50 prosentin ilmankosteus on niille ihanteellinen.

Lannoitus

Kun kukannuput alkavat muodostua aikaisin keväällä, lannoita pääsiäisliljat runsaasti fosforia sisältävällä lannoitteella, esimerkiksi 5-10-5-lannoitteella. Fosfori on tärkeää kukintojen kehittymiselle.

Karsiminen

Leikkaa pääsiäisliljan koko varsi takaisin maahan syksyllä viimeisen kukan kuoltua.

Tuholaiset ja ongelmat

Kirvat ovat yleisimpiä hyönteisiä, joita puutarhurit kohtaavat pääsiäisliljoilla, vaikka hämähäkkipunkit, ripsiäiset ja suomut ovat satunnaisia vierailijoita.

Taudeista voidaan todeta, että liian kosteissa kasvupaikoissa voi esiintyä botrytisruttoa (harmaahometta), juuri- ja varsimätää sekä ruostetta.

Pääsiäisliljojen lisääminen

Pääsiäisliljat lisääntyvät helposti jakamalla sipulit. Sipulit koostuvat suomuista, jotka voidaan poistaa ja istuttaa, ja sipulit tuottavat usein sipuleita. Kummankin voi istuttaa heti, mutta kypsän, kukkivan kasvin saamiseksi on odotettava noin kolme vuotta.

Voit myös ostaa tai korjata pääsiäisliljan siemeniä, joista saat uusia kasveja. Täysikasvuista kasvia on kuitenkin odotettava noin kolme vuotta. Siemenet vaativat myös kylmäkerrostamisen, joten niiden on vietettävä viikkoja jääkaapissa kosteassa turvesammalpussissa, ennen kuin voit istuttaa ne ruukkuun.

Pääsiäisliljojen hoito ruukussa

Japanista kotoisin olevat pääsiäisliljat ovat levinneet ympäri maailmaa niiden lumoavien kukkien ja voimakkaan tuoksun ansiosta. Yhdysvalloissa näet näitä kasveja myynnissä useimmiten keväällä, kun ruukkusipulit on pakotettu kasvihuoneissa kukkimaan aikaisemmin kuin ne kukkimaan luonnostaan (pääsiäisliljat kukkivat yleensä kesällä). Etsi kasveja, joissa on vain yksi tai kaksi avointa kukkaa ja joissa on useita suljettuja nuppuja varressa ja runsaasti tervettä vihreää lehdistöä. Kukin kukka kestää vain muutaman päivän, joten mitä enemmän avautumattomia nuppuja on, sitä pidempään voit nauttia kukista.

Aseta ruukkupääsiäislilja sisätiloihin paikkaan, jossa se saa runsaasti kirkasta valoa. Pidä multa jatkuvasti kosteana. Kukinnan pitäisi jatkua jopa kaksi viikkoa, riippuen kotisi lämpötilasta. Voit pidentää kasvin kukinta-aikaa välttämällä sen sijoittamista lämpimiin paikkoihin, kuten pattereiden tai lämmitysventtiilien läheisyyteen. Sen lisäksi, että pidät pääsiäisliljan viileänä, voit pidentää jokaisen kukan elinikää leikkaamalla pois terälehtien keskeltä ulkonevat ponnet heti nupun avauduttua. Oranssinkeltainen siitepöly näyttää tahraavan kaiken, mihin se koskettaa, joten näin vältyt myös tältä harmilta.

Liljan säilyttäminen vuodesta toiseen

Jos aiot pitää ruukkupääsiäisliljaa sen kukinta-ajan jälkeen, on hyvä lannoittaa kerran viikossa puolikkaalla annoksella nestemäistä lannoitetta, jotta kasvi saa tarvitsemansa ravinteet valmistautuakseen seuraavan vuoden kukintajaksoon. Kun kukat kuihtuvat, poista ne ja jätä vihreät varret ja lehdet ehjiksi. Näin siementuotannosta siirtyy energiaa sipulien tankkaamiseen.

Alkukesästä tai keskikesällä ruukkupääsiäislilja alkaa kuolla takaisin. Tässä vaiheessa voit leikata varret noin sentin korkeudelle mullasta. Lopeta kastelu ja anna mullan kuivua. Kun juuripallo on kuivunut täysin, irrota sipuli mullasta ja säilytä sitä viileässä paikassa, esimerkiksi kellarissa, syksyyn asti.

Usein kysytyt kysymykset

Leviävätkö pääsiäisliljat puutarhassa?

Jos pääsiäisliljakasvi saa hyvää hoitoa, kasvi kasvattaa joka vuosi lisää sipuleita. Kaiva varhain keväällä tai syksyllä kasvin ympärillä oleva alue ylös ja poista uudet sipulit ja istuta emosipuli uudelleen. Kerätyt sipulit jatkavat kasvuaan uudelleen istuttamisen jälkeen, joten voit siirtää niitä puutarhan muihin osiin tai antaa niitä ystäville. Ne eivät kuitenkaan todennäköisesti kuki ennen kuin kasvi on kolmen vuoden ikäinen.

  • Kuinka kauan pääsiäisliljan nupun kukkimiseen menee

    Puutarhassa kestää noin 35 päivää siirtyä nupusta kukkaan. Jos kasvi on astiassa, tätä aikaa voidaan nopeuttaa tai hidastaa nostamalla tai laskemalla lämpötilaa talossa tai kasvihuoneessa, jossa kasvi asuu.