Kuinka istuttaa ja kasvattaa napapensasta?

Nappipensas, joka tunnetaan myös nimellä "common buttonbush", on kotoperäinen pensaslaji, joka ansaitsee paljon laajemman käytön maisemissa ympäri Yhdysvaltoja. Niitä voidaan istuttaa lähes kaikenkokoisiin ja -tyylisiin puutarhoihin, ja ne kestävät hyvin muodon vuoksi tehtävää leikkausta, mutta niiden voidaan myös antaa kasvaa luonnollisesti ilman, että niistä tulee ylivoimaisia. Buttonbush on ihanteellinen myös pölyttäjien puutarhoihin, sillä se tarjoaa runsaasti kukkia kotoperäisille pölyttäjille, kuten kolibreille ja perhosille. Erilaisiin ympäristöihin hyvin sopeutuneet nappipensaat ovat myös erittäin kestäviä, helppoja kasvattaa ja erinomaisia houkuttelemaan villieläimiä puutarhaan, ja ne kestävät hirviä ja kaneja.

Nappulapensas Yleiskatsaus

Suvun nimi Cephalanthus occidentalis (Cephalanthus occidentalis) Yleisnimi Buttonbush Kasvityyppi Pensas Valo Osa-aurinko, aurinko Korkeus 6-12 jalkaa Leveys 5-8 jalkaa Kukkien väri Valkoinen Lehtien väri Sininen/vihreä Kausiominaisuudet Värikäs syyslehti, kesäkukkaus Lisäystapa Varsipistokkaat Kuinka istuttaa ja kasvattaa napapensasta?

Passion4natureGetty Images

Minne istuttaa napapensas?

Buttonbush kasvaa hyvin täydessä auringossa tai puolivarjossa. Nämä pensaat menestyvät poikkeuksellisen hyvin kosteilla ja matalilla alueilla, joilla monet muut pensaat eivät kasva, kuten ojien lähellä ja sadepuutarhoissa.

Miten ja milloin istutetaan nupukkipensas?

Nappipensaat voidaan istuttaa keväällä, kesällä tai syksyllä viileämmillä alueilla ja myös niiden talvilevon aikana lämpimillä alueilla.

Nappulapensaiden istuttaminen on samanlaista kuin useimpien muidenkin pensaiden istuttaminen.

Aloita kaivamalla kaksi kertaa juuripallon kokoinen kuoppa.Aseta puu kuoppaan ja täytä kuoppa maalla varmistaen, että puu pysyy pystyssä ja että nykyinen maaraja säilyy. Jos puu on paljasjuurinen, merkitse maamerkintä puun kuoreen ja varmista, että juuret peittyvät kokonaan.Kastele puu huolellisesti ilmataskujen poistamiseksi ja lisää maata tarvittaessa. Vinkkejä kasvien hoitoon Valo

Istuta nappulapuut täydestä auringosta puolivarjoiseen paikkaan. Syvempi varjo johtaa siihen, että kukat vähenevät ja kasvu venyy ja heikkenee.

Maaperä ja vesi

Nappipensaat kasvavat parhaiten savisessa, hedelmällisessä ja kosteassa maaperässä, mutta ne sopeutuvat helposti useimpiin maalajeihin. Kuivaa, kivistä maaperää kannattaa kuitenkin välttää näille kasveille. Runsas kosteus on välttämätöntä terveelle kasvulle, ja ne sietävät jopa matalaa seisovaa vettä.

Lämpötila ja kosteus

Nämä pensaat kasvavat hyvin lämpimässä ja kosteassa kesäympäristössä. Kasvit saattavat kärsiä vaikeuksista alueilla, joilla on kuumat, kuivat kesät tai liian ankarat kylmät talvet.

Lannoitus

Säännöllinen lannoitus ei ole välttämätöntä, mutta se auttaa vastaistutettuja kasveja vakiintumaan. Kerta-annos rakeista lannoitetta istutuksen yhteydessä ja uudelleen kuukausittain ensimmäisen kasvuvuoden aikana riittää. Vältä lannoittamasta kasveja kasvukauden loppupuolella.

Karsiminen

Nappipensaat eivät vaadi säännöllistä karsintaa, mutta ne kestävät tarvittaessa muotoilua ja jopa voimakasta karsintaa vain muutaman sentin korkeudelle maanpinnasta. Vakiintuneet kasvit, jotka ovat olleet maassa useita vuosia, voivat hyötyä kuolleen, rikkinäisen tai sairaan puun poistamisesta.

Tuholaiset ja ongelmat

Näihin kasveihin tiedetään vaikuttavan hyvin vähän tauteja.

Nappulapensaan lisääminen

Lisäys tapahtuu yleensä pistokkailla keväällä.

Pistokkaiden on oltava noin 15 senttimetriä pitkiä ja ne on tehtävä uudesta kasvustosta. Käytä terävää steriloitua oksasaksia, partaveitsiä tai veistä. Poista kaikki lehdet lukuun ottamatta yhtä tai kahta päätepistokasta juuri nupun alapuolella.Kasta noin kaksi tuumaa uusia pistokkaita jauhemaiseen juurtumishormoniin ja aseta ne valmiisiin reikiin sormella tai kynällä. Käytä aina uutta, steriloitua ruukkumultaa.Taputtele multaa pistokkaiden tyven ympärille ja kostuta multaa kevyesti.Pidä pistokkaat lämpimässä paikassa, jossa on kirkas, epäsuora valo. Juurten pitäisi kehittyä kahdessa tai kolmessa viikossa, ja pistokkaat voidaan istuttaa seuraavana kasvukautena, kun ne ovat vakiintuneet. Buttonbushin seuralaiskasvit

Nappulapensas on erinomainen maisemointikasvi, ja se sopii hyvin sekä sekapenkkiin että sadepuutarhaan. Kotoperäiset ruohovartiset perennat, kuten palavat tähdet (Liatris Spp.), käpykukat (Echinacea Spp.) ja maitohorsmat (Asclepias Spp.) sopivat hyvin yhteen nupukkipensaiden kanssa.

Usein kysytyt kysymykset

Missä päin Yhdysvaltoja nupukkipensaat ovat kotoisin?

Nappulapensas on kotoisin suurimmasta osasta Yhdysvaltojen itäistä puoliskoa, ja pienempiä populaatioita on New Mexicossa, Arizonassa ja Kaliforniassa.

  • Onko lajikkeita saatavilla?

    Kyllä! Tavallisesta buttonbushista on olemassa kääpiölajike nimeltä ’Sugar Shack’, joka kasvaa vain noin 1,5 metriä korkeaksi ja leveäksi.

  • Onko nappulapensas syötävä?

    Ei, nappulapensas ei ole syötävä, eikä sitä pidä syödä.