Kuinka istuttaa ja kasvattaa kurpitsaa tikulla

Vaikka näiden fantastisten kasvien hedelmät saattavat näyttää pieniltä kurpitsoilta, jotka kasvavat pystyssä olevan varren varrella, ne ovat itse asiassa munakoiso. Niiden uskotaan olevan kotoisin Afrikasta, ja niitä on viljelty satoja vuosia (ellei jo pidempäänkin) niiden syötävien hedelmien, lehtien ja varsien vuoksi. Sen lisäksi, että ne ovat syötäviä, kirkkaanväriset hedelmät sopivat erinomaisesti syksyn koristeeksi.

Kuinka istuttaa ja kasvattaa kurpitsaa tikulla

Denny Schrock

Omien pikkuruisten kurpitsan kaltaisten hedelmien kasvattaminen kotona vaatii hieman enemmän huolenpitoa kuin niiden sukulaiset, tomaatit, mutta se on silti riittävän helppoa. Seuraa tätä opasta oman kurpitsan kasvattamiseen keppikasvattamolla, joka sisältää hyödyllisiä vinkkejä siitä, mihin istuttaa, miten ruokkia ja kastella sekä miten sato lopulta korjataan.

Kurpitsa tikulla – yleiskatsaus

Lajin nimi Solanum aethiopicum Yleisnimi Tikkukurpitsa (Pumpkin on a Stick) Kasvityyppi Monivuotinen, vihanneskasvi. Valo Aurinko Korkeus 3 – 4 jalkaa Leveys 2 – 3 jalkaa Kukkien väri Violetti, valkoinen Lehtien väri Sininen/vihreä Vyöhykkeet 10, 11 Leviäminen Siemenet Istutuspaikka

Istuta tikkukurpitsa puutarhaan paikkaan, jossa on täysi aurinko, ja anna sille runsaasti tilaa ilmankiertoa varten. Yleensä näistä kasveista ei tule erityisen suuria (noin 3 jalkaa korkeita ja 2 jalkaa leveitä), mutta ne voivat hyötyä tomaattihäkkien käytöstä. Viileämmässä ilmastossa istuta kasvusto rakennuksen, aidan tai muun rakennelman eteläpuolelle, jotta auringon lämpö säilyy.

Miten ja milloin istutus tapahtuu?

Tikkukurpitsa on kylmäherkkä, ja se olisi istutettava ulos keväällä, kun pakkasvaara on ohi. Kuten tomaatit, myös nämä kasvit hyötyvät hedelmällisestä, savisesta maaperästä, jossa on hyvä salaojitus ja runsaasti kosteutta.

Vinkkejä kasvin hoitoon Valo

Kuten useimmat hedelmäkasvit, tikkukurpitsa vaatii täyden auringon (yli 8 tuntia) parhaan kasvun ja hedelmien tuottamisen varmistamiseksi. Jos kasvit aloitetaan sisätiloissa ennen istuttamista puutarhaan, keinovalaistuksesta voi olla hyötyä, ja se auttaa välttämään etiolation (varren pidentyminen valon etsimiseksi), joka voi johtaa ohuisiin ja heikkoihin kasveihin.

Maaperä ja vesi

Kylvä kasvit runsasravinteiseen, saviseen maahan, jossa on erinomainen salaojitus mutta hyvä vedenpidätyskyky. Tikkukurpitsa tarvitsee tasaista kosteutta tuottaakseen suuria, täysin kehittyneitä hedelmiä.

Lämpötila ja kosteus

Sukulaislajinsa, tomaattien, tavoin tikkukurpitsa viihtyy kesän helteessä ja kasvaa nopeasti oikeissa olosuhteissa. Vaikka nämä kasvit ovat kotoisin tropiikista, ne eivät vaadi korkeaa ilmankosteutta, ja ne saattavat itse asiassa altistua sieni- ja bakteeritulehduksille erityisen kosteissa paikoissa, joissa ei ole riittävää ilmavirtausta.

Lannoitus

Vaikka nämä kasvit viihtyvät hyvin, kun niitä ruokitaan, vältä lannoitteiden käyttöä, joissa on runsaasti typpeä (N). Liiallinen typpi johtaa siihen, että kasvit ovat liian lehtimäisiä ja hedelmiä on vähemmän. Kuten tomaatit, myös tikkukurpitsa voi hyötyä kalsiumia sisältävästä lannoiteseoksesta, jotta vältetään kukintojen loppumätä. Tomaattilannoitteet ovat yleensä hyvä valinta käytettäväksi.

Karsiminen

Karsiminen ei yleensä ole tarpeen kurpitsan tikapuille. Katkenneet oksat, ylimääräiset sivuversot ja muutoin ei-toivotut kasvustot voidaan kuitenkin karsia pois milloin tahansa.

Tuholaiset ja ongelmat

Vaikka kurpitsa ei yleensä kärsi merkittävistä taudeista, se voi altistua erilaisille tuholaisille. Tyypillisiä tuholaisia voivat olla kirvat, valkokärpäset, jauhiaiset, tomaattisarvimadot ja suomut. Syötävyyden ja koristeena käyttämisen vuoksi käytä aina luonnonmukaista torjunta-ainetta. Yleiskäyttöinen hyönteismyrkkysaippua tai pyretriini voi torjua useimmat hyönteistuholaiset, kun taas BT voi olla tehokas torvimatoihin.

Alueilla, joilla on korkea kosteus, sieni-infektiot voivat levitä. Käytä kuparipohjaista sienitautien torjunta-ainetta ja/tai neem-öljyä kastelemaan kasvit perusteellisesti illalla tai aikaisin aamulla. Poista myös kaikki lehdet tai muu orgaaninen aines kasvien tyvestä, jotta vältät itiöiden uudelleen tartunnan.

Kuinka kasvattaa kurpitsaa tikun päällä

Kurpitsa tikulla on paras lisätä siemenistä. Aloita siementen kylvö sisätiloissa astioissa noin 6-8 viikkoa ennen viimeistä pakkasvapaata päivämäärääsi, jotta saat etumatkaa kasvukauteen. Siementen itäminen kestää noin 5-10 päivää. Kun ne ovat saaneet kolmannen tai neljännen lehtiryhmänsä, istuta taimet varovasti puutarhaan, kun ne on kovetettu. Mahdollisen suuren kokonsa vuoksi tikkukurpitsa on istutettava maahan, mutta sitä voidaan kasvattaa menestyksekkäästi myös astioissa.

Seurakasvit kurpitsalle tikun varassa

Kasvatettiinpa kurpitsaa ruukussa tai puutarhassa, se voi hyötyä siitä, että se on istutettu yhdessä kehäkukan kanssa, sillä se auttaa estämään sukkulamatoja ja sukkulamatoja hyökkäämästä kasvien juuriin.

Kurpitsan sadonkorjuu tikun varrelta

Tikkukurpitsat on helppo korjata koristeeksi, kun hedelmät ovat täysin kypsyneet kirkkaan oranssin värisiksi. Leikkaa varsi yksinkertaisesti oksasaksilla/leikkureilla reilusti hedelmän alapuolelta ja ripusta viileään, kuivaan paikkaan. Lopulta vihreä varsi kuivuu ja hedelmät pysyvät oransseina. Vaihtoehtoisesti voidaan leikata yksittäisiä hedelmiä päävarresta.

Usein kysytyt kysymykset

Ovatko tikkukurpitsat myrkyllisiä?

Kyllä, koska se kuuluu sukuun nimeltä Solanum, kurpitsa on myrkyllinen joillekin lajeille, ja se tulisi pitää poissa koirien, kissojen ja hevosten ulottuvilta.

  • Onko tikkukurpitsaa turvallista syödä?

    Ihmiset ovat tarjoilleet tikkukurpitsaa ja muita munakoisotyyppejä satojen vuosien ajan. Kantakurpitsan versot, lehdet ja hedelmät ovat kaikki syötäviä.

  • Voiko kurpitsaa kasvattaa sisätiloissa?

    Tikkukurpitsa kasvaa parhaiten, jos sillä on runsaasti auringonvaloa ja tilaa levittää juuriaan maaperässä, mikä voi olla haastava edellytys sisätiloissa. Kasvattaakseen huonekasvina kurpitsa tikulla tarvitsee ison ruukun ja keinotekoisia kasvuvaloja, jotta se tuottaisi kunnolla hedelmiä.