Kuinka hiljentää meluisa ikkunan ilmastointilaite?

Olipa käytössäsi ikkunayksikkö tai sisäänrakennetut kanavat, ilmastointilaitteet ovat välttämättömyys lämpimässä ilmastossa. Ajan myötä niihin voi kuitenkin kehittyä tuttu kolina, joka ei tunnu katoavan. Ilman kytkeminen pois päältä voi kuitenkin olla rangaistavaa. Nämä ärsyttävät vinkahdukset saattavat tuntua pieneltä hinnalta ilmastointilaitteen jäähdytyshyödystä. Onneksi ammattilaisten mukaan useimmat äänet eivät vaadi suuria toimenpiteitä. Tarkista sen sijaan pienet puutteet ja korjaa rutiinihuollolla joitakin ilmastointilaitteiden yleisimpiä melun aiheuttajia.

Kuinka hiljentää meluisa ikkunan ilmastointilaite?NoDerog/Getty Images 1. Huomioi rako.

Ilmastointilaitteen vinkuvien äänien päällimmäinen aiheuttaja ovat ikkunayksikön sivuilla olevat aukot. "Lähes jokainen valmistaja tarjoaa raon täyttämiseksi liukusäädintä, joka ei aina tee työtään. Vaahtomuovieriste sivuilla vaimentaa ääntä paljon paremmin ja auttaa pitämään viileän ilman sisällä", sanoo Mark Snell, Kansasissa sijaitsevan Polestar Plumbing, Heating & Air Conditioning -yrityksen omistaja ja perustaja.

Rätinä ja naksahdus voivat johtua myös ikkunan värähtelystä ikkunan karmia vasten. Jos ilmastointilaitteen jalustan ja ikkunan karmin välissä on rako kodin ulkopinnalla, saatat joutua huolehtimaan myös tästä raosta. Tue yksikön painoa kiinnityskannattimilla, betonilaatoilla tai asennuskiskoilla. Nämä kiinnitysmekanismit auttavat ilmastointilaitetta pysymään pystyssä eikä kallistumaan.

2. Eristä tai vaihda

"Varmista, että ikkunayksikön ja ikkunan karmin ympärillä oleva tiiviste on hyvässä kunnossa ja antaa eristystä. Hyvä eristys edellyttää, että yksikkö käy lyhyempiä aikoja jäähdyttääkseen tilaa; reiät ja aukot sallivat ryntäävän ilman lisätä ei-toivottua melutasoa ", neuvoo Steve Stewart, Southern Comfort Mechanicalin omistaja Texasissa.

Eristä ilmastointilaitteen ulkokehä vaahtomuovikaistaleilla. Jos ongelma jatkuu, syyllinen voi olla itse ikkuna. Jos ikkunoitasi ei ole vaihdettu vuosikymmeniin, on todennäköistä, että ikkunalasit tärisevät tai ikkunan karmi saattaa olla halkeillut. Jos eristys ei auta, pyydä ikkuna-asiantuntijaa katsomaan, onko kustannustehokasta vaihtaa ikkunat kokonaan.

3. Hanki äänipeite.

Toinen vaihtoehto meluisan ilmastointilaitteen hiljentämiseen on äänipeite. "Voit myös pyytää urakoitsijaa asentamaan äänipeitteen ilmastointilaitteen kompressorin ympärille. Äänipeite on hyvä tapa vähentää ilmastointilaitteesi melutasoa merkittävästi ilman, että sen tehokkuus kärsii ", Snell sanoo.

Jos asut talossa, jossa on keskusilmastointi, lämmitys-, tuuletus- ja ilmastointijärjestelmäsi (HVAC) sisältää suuren kompressorin ja lauhduttimen talon ulkopuolella. Surina voi häiritä viereisissä huoneissa nukkuvia tai työskenteleviä ihmisiä. LVI-teknikko voi asentaa äänipeitteen tai ilmastointilaitteen aidan. Haluat ammattilaisen tekevän tämän, jotta etäisyydet ovat oikeat ja yksikkö ei ylikuumene. Nämä peitteet voivat myös vähentää yksikköön pääsevän lian ja pölyn määrää ja siten auttaa pidentämään koneen käyttöikää.

4. Pidä se puhtaana.

On hämmästyttävää, miten paljon pölyä ja likaa voi kertyä ilmastointilaitteisiin. Hiukkaset voivat kerääntyä ja tehdä meluisasta ja allergeenien täyttämästä kodista meluisan. Pyydä keskusilmastointilaitteissa pätevää ammattilaista käymään säännöllisesti puhdistamassa pöly tuuletusaukoista ja kompressoriyksiköstä. Vaihda suodattimet säännöllisesti ja korjaa kanaviston mahdolliset vuodot.

"Pidä suodattimien seulat puhtaina irrottamalla ja pesemällä ne, jotta tavoiteltu ilmavirta saadaan aikaan; sama koskee ulkoisia kierukoita. Lamellien väleihin ei saa kertyä likaa. Noudata niiden nostamisessa käyttöohjetta ja varmista, että laite on irrotettu virrasta huuhtelun aikana ", suosittelee Stewart.

Ikkunayksiköiden puhdistusprosessi voi olla täysin DIY. Energiaministeriö suosittelee jopa siivoamaan kelojen lamellit ja kondenssivesiviemärit, sillä ne voivat myös vaikuttaa siihen, kuinka paljon energiaa ilmastointilaite tarvitsee työnsä hoitamiseen.

Vinkkejä ilmastointilaitteen huoltoon

Kuten kaikki laitteet, ilmastointilaitteesi tarvitsee säännöllistä huoltoa ja jatkuvaa hoitoa. Valmistajan oppaassa on runsaasti tietoa siitä, miten koneesi puhdistetaan ja varmistetaan.

Jos olet toteuttanut kaikki edellä mainitut toimenpiteet ja äänet ovat edelleen sietämättömiä, on mahdollista, että jokin on vialla. Rikkinäinen puhallinmoottori, kompressorin toimintahäiriö ja kylmäainevuodot voivat aiheuttaa kovia viheltäviä ääniä. Kovaääninen paukutus tai jauhaminen ei ole normaalia. Osa voi olla löysällä, moottoriin on jäänyt jotain jumiin tai kompressori on ehkä aika vaihtaa.

Näissä tapauksissa sammuta laite, katkaise ilmastointilaitteen virtalähde ja soita ammattilaiselle. Kylmäainevuodot voivat olla erityisen haitallisia, joten ei kannata ottaa riskiä. Valtuutettu LVI-teknikko voi auttaa diagnosoimaan ongelman ja asettaa pitkän aikavälin ratkaisun.