Kuinka desinfioida pyykkiä vaatteiden, liinavaatteiden ja kankaiden desinfioimiseksi?

Kun joku kotitaloutesi jäsenistä sairastuu, ensisijainen tavoite on auttaa häntä paranemaan. Toinen huolenaihe on kuitenkin estää muita perheenjäseniä sairastumasta. Kotitalouden pintojen, kuten ovenkahvojen, television kaukosäätimien ja valokytkimien, desinfiointi voi auttaa estämään bakteerien leviämisen, mutta ne eivät ole ainoita asioita, jotka kannattaa desinfioida. Vaatteet, lakanat ja muut kangastavarat voivat sisältää bakteereja ja viruksia, jotka sairastuttavat muita, eikä pelkkä pesuohjelma välttämättä riitä pyykin desinfiointiin. Vielä pahempaa on, että Arizonan yliopiston tutkimuksen mukaan yksi saastunut vaatekappale riittää likaamaan kokonaisen pyykkikuorman.1

Kuinka desinfioida pyykkiä vaatteiden, liinavaatteiden ja kankaiden desinfioimiseksi?Witthaya Prasongsin/Getty Images (Witthaya Prasongsin/Getty Images)

Tutkijat havaitsivat myös, että tavanomaiset pesukäytännöt pelkällä pesuaineella eivät olleet tehokkaita joidenkin suolistovirusten (jotka tarttuvat ulosteiden välityksellä), kuten rotaviruksen (infektio, joka aiheuttaa vakavaa ripulia) ja adenoviruksen, joka voi aiheuttaa flunssan tai flunssan kaltaisia tauteja, tappamisessa.

Estääksesi pöpöjen leviämisen kotitalouteesi harkitse pyykin, kuten vaatteiden, pyyhkeiden, lakanoiden, tyynynpäällysteiden ja peittojen, desinfiointia, jos joku sairastunut on ottanut niihin yhteyttä. Parhaan desinfiointistrategian saat käyttämällä pyykin desinfiointivinkkejämme, joilla varmistat, että nämä tavarat tulevat pesusta puhtaina ja bakteerittomina.

Miten pyykki desinfioidaan?

Tarkista ensin, onko pesukoneessasi erityinen pyykin desinfiointiin suunniteltu pesuohjelma. Monissa korkean hyötysuhteen koneissa on desinfiointipainike tai vaihtoehto vääntönupissa. "Sanitize-ohjelmassa käytetään erittäin kuumaa pesulämpötilaa ja se poistaa 99,99 prosenttia vaatteissa, lakanoissa ja pyyhkeissä esiintyvistä yleisimmistä bakteereista, "

2 sanoo Laura J. Goodman, MD., Proctor & Gamblen vanhempi tutkija. Jos koneessasi ei ole erityistä desinfioivaa pyykkiohjelmaa, Goodman suosittelee käyttämään lämpimintä mahdollista veden lämpötilaa.

Laura J. Goodman, M.S.

Sanitize-ohjelmassa käytetään erittäin kuumaa pesulämpötilaa, ja se poistaa 99,99 prosenttia vaatteissa, lakanoissa ja pyyhkeissä esiintyvistä yleisimmistä bakteereista.

– Laura J. Goodman, MD.

On tärkeää huomata, että näitä erittäin kuumia pesuohjelmia ei ole tarkoitettu jokaiseen pesuun, sanoo Steve Hettinger, GE Appliancesin vaatehuollon tekninen johtaja. "Sanitize-syklit ovat vaatteille ankarampia kuin tavalliset syklit, mikä on välttämätöntä sanitisaation kannalta", hän sanoo. Tarkista ensin vaatekappaleen tai kankaankappaleen hoitotarrasta, että se on turvallista pestä kuumassa vedessä. Korkeat lämpötilat voivat vahingoittaa herkkiä kankaita, kutistaa joitakin vaatekappaleita tai aiheuttaa värien vuotamista tai haalistumista.

Jos vaatekappaleesi eivät ole turvallisia kuumassa vedessä (tai haluat lisää desinfiointia), Goodman ehdottaa pesuun lisättäväksi pyykin desinfiointiainetta (8 dollaria, Target). Nestemäinen valkaisuaine (5 dollaria, Home Depot) on yksi erittäin tehokas vaihtoehto: Arizonan yliopiston pyykinpesututkimuksessa todettiin, että valkaisuaineen lisääminen pyykkiin vähensi virusten määrää yli 99,99 prosenttia.

1 Cloroxin verkkosivujen mukaan tavallisissa pyykkikuormissa 3/4 kupillista valkaisuainetta pitäisi riittää desinfioimaan esineet. Suuret tai voimakkaasti likaantuneet kuormat saattavat vaatia jopa 1-1/4 kupillista valkaisuainetta.

Arizonan yliopiston pyykinpesututkimuksessa todettiin, että valkaisuaineen lisääminen kuormaan vähensi virusten määrää yli 99,99 prosenttia.

Muut kaupalliset desinfioivat pyykinpesuaineet voivat myös auttaa tappamaan bakteereja ja pöpöjä, joita tavalliset pesuaineet saattavat jättää jälkeensä. Noudata etiketissä olevia ohjeita ja kokeile tuotetta ensin huomaamattomalla alueella testataksesi värinkestävyyttä ennen pesua. Valkaisuaineeton pyykinpesuaine saattaa olla paras valinta herkille tavaroille, mutta katso etiketistä, mitkä kankaat ovat turvallisia käyttää.

Tavallisiin pyykkikuormiin, joita ei tarvitse desinfioida, voi Goodmanin mukaan käyttää tavallista pesuohjelmaa kylmällä vedellä (mikä voi olla joka tapauksessa parempi ympäristön ja budjetin kannalta). Muista käyttää vain pyykinpesuainetta, joka vastaa pesukerran kokoa ja likaisuutta, äläkä ylikuormita konetta.

Seuraavan kerran, kun joku kotitaloutesi jäsenistä sairastuu, käytä näitä pyykin desinfiointivinkkejä pestäksesi pöpöt ja bakteerit pois. Pieni lisäpuhdistusteho voi auttaa pitämään sinut ja perheesi terveinä.