Kuinka asentaa parkettilattiat

Kuinka asentaa parkettilattiat

Jasper Hardwood – Maison French Oak Collection Lighthouse White / SKU: 10094367

Jos päätät asentaa kovapuulattian itse, voit säästää paljon rahaa – jos tiedät, mitä teet. Vääränlainen valmistelu ja asennus voi johtaa vääntymiseen ja vääntymiseen, mikä pilaa lattian, joka muuten saattaisi pysyä kauniina ja tarpeeksi kestävänä lapsenlapsesi lastenlasten kasvattamiseen. Tärkein asia, jonka voit tehdä lattian rakenteellisen eheyden varmistamiseksi, on asianmukainen valmistelu.

Ennen kuin asennat puulattian itse.

Puulattian valinta on ratkaisevan tärkeää. Tekijät, jotka määrittävät, miten ja mihin kiintolattia voidaan asentaa, ovat seuraavat:

Kosteus – Ota huomioon alueesi kosteustaso ennen kuin päätät, millainen puulaji valitset. Jos asut alueella, jossa on korkea ilmankosteus, tai jos maa-alueesi on maanpinnan tasolla tai sen alapuolella (merenpinnan tasolla), puukehystetty lattia voi olla sopivampi valinta kuin massiivipuu, tai voit valita puulajin, joka reagoi vain vähän kosteuteen, kuten teak.

Aluslattia – Aluslattiat ovat yleensä puuta tai betonia, vaikka jotkut valitsevat asennuksen olemassa olevan lattian päälle; älä koskaan asenna maton päälle.

 • Paksu massiivipuu – 3/4 tuuman profiili – asennetaan vain puualustan päälle, maanpinnan yläpuolelle ja naulataan.
 • Ohuempi puu – 5/16″ profiili – voidaan asentaa puun, betonin tai olemassa olevien lattioiden päälle yläpuolelle niittejä tai liimaa käyttäen.
 • Tavallinen suunniteltu lattia voidaan asentaa puun, betonin tai olemassa olevien lattioiden päälle niittejä tai liimaa käyttäen. Se voidaan myös ujuttaa ja liimata. Suunniteltuja puulattioita voidaan käyttää maanpinnan alapuolella, päällä tai yläpuolella.
 • Interlocking-rakenteinen lattia voidaan asentaa maanpinnan alle, päälle tai yläpuolelle, puun, betonin tai olemassa olevien lattioiden päälle, ja se voidaan asentaa lomittamalla, eikä liimaa, niittejä tai nauloja tarvita.

Vaikeusaste – Asennuksen vaikeusasteen tulisi myös vaikuttaa puulattian valintaan. Yhteenliitettävää puulattiaa on helpoin asentaa, ja se aiheuttaa vähiten ongelmia huonon asennuksen vuoksi.

Tavalliset puulattiat vaativat liimaa tai niittejä, ja niiden asentaminen on hieman vaikeampaa ylimääräisten vaiheiden vuoksi.

Kuinka asentaa parkettilattiat

Ohuita viiluja ei voi hioa, joten tyypillisen konepuulattian käyttöikä on massiivipuuhun verrattuna rajallinen, enintään noin 30 vuotta. Paksummat, korkealaatuiset viilut voidaan hioa jopa 5 kertaa lattian käyttöiän aikana, ja ne kestävät jopa 60 vuotta… ja voivat helposti maksaa enemmän kuin massiivipuu.

Ohuemmat massiivipuut, joiden profiili on 5/16″, ovat asteikon seuraava vaikeustaso. Koska lankut voidaan liimata tai niitata, reunojen lohkeilun mahdollisuus on pienempi, joten niiden asentaminen on hieman helpompaa kuin paksumpien puulankkujen, mutta ei yhtä helppoa kuin massiivipuun. Niitä voidaan hioa, eikä 50-75 vuoden käyttöikä asianmukaisella hoidolla ole kohtuuton.

Perinteiset massiivipuut, joiden profiili on 3/4", ovat vaikeampia asentaa. Lankut on naulattava kiinni ja oltava huolellinen, jotta vältetään lohkeaminen. Tämä on kestävin investointilattia. Jotkut vuosisata tai enemmänkin sitten asennetut massiivipuulattiat ovat edelleen käytössä – ja yhtä kauniita – tänä päivänä.

Mahdolliset asennusongelmat

Yksi yleinen asia, jonka ihmiset unohtavat ottaa huomioon, on vierekkäiset lattiat. Ellet tee koko talon asennusta, jossain vaiheessa puulattiasi loppuu ja jokin muu lattia, kuten matto makuuhuoneessa tai laatta keittiössä, alkaa. Ohutprofiilisen puulattian tai massiivipuulattian valitseminen voi auttaa minimoimaan eron. Voit myös valita siirtymälistoja, jotka auttavat tasoittamaan eri korkeuksia.

Uudisrakentamisessa asennus märän betonin päälle on luultavasti yleisin virhe, jonka ihmiset tekevät, myös ammattimaiset asentajat. Laatan on annettava kovettua ja kuivua kokonaan painepesun jälkeen. Lattianvalmistajalla on valmistajan suositukset lattian kosteuspäästötasosta, joka on yleensä enintään noin 4 %. Saatavilla on tuotteita, jotka auttavat nopeuttamaan kuivumisprosessia, ja jos betonisi on korkeimmalla tasolla tai lähellä sitä, suosittelemme voimakkaasti kosteussulkua lattian alle.

Toinen yleinen virhe on se, että lattialle ei jätetä riittävästi laajenemisvaraa. Puu on huokoinen materiaali, joka imee kosteutta ilmasta ja paisuu kesällä ja supistuu sitten kylmässä, kuivassa ilmassa. Se tuntuu jalan alla vakaalta, mutta se on todellisuudessa jatkuvassa liikkeessä. Valmistajalla on ohjeet siitä, kuinka paljon tilaa tarvitaan reunojen ympärillä, ja erikokoisia välilevyjä on saatavilla, jotta varmistetaan, että se tehdään oikein.

Kuinka asentaa parkettilattiat

Lattian valmistelu

Vanha sanonta alalla on: "Lattia on vain niin hyvä kuin aluslattiasi", eikä totuudenmukaisempia sanoja ole koskaan kirjoitettu. Aivan kuten liike-elämässä, rakentamisessa ja ihmissuhteissa, ei ole viisasta rakentaa ilman vankkaa pohjaa. Olipa puu kuinka kallista tahansa, huono alapinta saa sen soimaan onttona, vinkumaan, vääntymään tai vääntymään. Tärkein asia, jonka voit tehdä lattian rakenteellisen kestävyyden varmistamiseksi, on aloittaa hyvällä aluslattialla. Yksinkertaisimmillaan aluslattian on oltava tasainen. Sanaa tasainen käytetään usein, mutta se on harhaanjohtava. Lattian ei tarvitse olla täysin tasainen, jotta siihen voidaan asentaa puulattia, mutta sen on oltava tasainen ilman kuoppia, epätasaisuuksia, epätasaisia kuvioita, notkelmia tai kuoppia.

Ennen kuin aloitat valmistelut, poista huoneesta kaikki huonekalut ja kodinkoneet. Kaikki, mitä ei kirjaimellisesti ole naulattu kiinni, on poistettava.

Ensimmäinen askel tasaisen pinnan aikaansaamiseksi on aluslattian perusteellinen puhdistus. Poista kaikki maali, senkkaa ylöspäin työntyvät naulan- tai ruuvinkärjet, poista seinäasennusten jäljiltä jääneet kipsilevyn rykelmät ja siivoa kaikenlainen muu lika ja roskat. Varmista vanerialustojen osalta, että vanerin liitoskohdat ovat tasaiset, ja tarkista jokainen lattian osa notkahduksen tai pehmeyden varalta. Vaihda kaikki märältä vaikuttavat osat.

Kun lattia on puhdas, etsi lattian heikot kohdat suoralla 8-10 jalan pituisella sahatavaran palalla. Aseta lankku ulos ja etsi aukkoja sen alta. Siirrä sitä lattian poikki ja merkitse lattiaan, jos siellä on aukkoja; käännä lautaa ja siirrä se toiseen suuntaan ja tee sitten sama vinosti.

Huomautus: Kelluvan aluslattian valmistajat väittävät usein, että heidän tuotteensa käyttö korjaa pienet epätasaisuudet aluslattiassa. Vaikka tämä voi teknisesti pitää paikkansa pienten virheiden osalta, älä oleta, että se on ratkaisu ongelmaasi. Jos aluskate ei lepää tasaisen aluslattian päällä, samat ongelmat tulevat lopulta esiin. Varmista siis, että aluskate on tasainen, vaikka lattian tekisitkin kelluvalla alustalla.

Betonialustan valmistelu

Kuinka asentaa parkettilattiat

Mazama Hardwood – Handscraped Acacia Collection / SKU: 10082300

Asennus

Mitä tarvitset:

 • Kynä
 • Suojalasit
 • Kosteusmittari (puu, betoni tai molemmat)
 • Tarvittaessa siirtymälistoja ja seinälistoja.
 • Käsisaha, pöytä-, sirkkeli- tai vannesaha.
 • Kosteussululla varustettu aluskate (valinnainen, mutta suositeltava).
 • Mittanauha
 • Puusepän neliö
 • Vasara tai kumivasara
 • Vinyyli- tai muovinen lyöntipalikka
 • Vetotanko
 • Yleisveitsi
 • Pölymaski
 • Teippi
 • Suositeltava puuliima
 • Naulat
 • Nitoja ja niittejä
 • Vastaava täyteaine (tarvittaessa naulojen, ruuvien tai niittien peittämiseksi).
 • Valmistajan suosittelema puulattian puhdistusaine.

Yleisiä vinkkejä:

 • Ennen lattian toimittamista käytä keskusilmanvaihtoa tai lämmitystä 14 päivän ajan ilman "normaalin" kosteuspitoisuuden määrittämiseksi ja mahdollisen jäännöskosteuden kuivaamiseksi.
 • Pyydä lattiapinnoite toimitettavaksi muutamaa päivää aikaisemmin ja säilytä se tasaisena huoneessa, johon se asennetaan. Tämä antaa puun sopeutua huoneen kosteuteen.
 • Lattian kauneus riippuu paljon varjostuksesta ja puunjyvän suunnasta. Ennen asennusta määrittele lattia miellyttävän kuvion määrittämiseksi. Merkitse sijainti lautojen selkämykseen (esimerkki: rivi 1, lankku 1 tai r1, p1).
 • Tutki jokaisen laudan laatu, väri ja virheet. Sinulla on oikeus palauttaa huonompi lattia ennen sen asentamista.
 • Poista kaikki olemassa olevat listat, siirtymälistat ja mahdollisuuksien mukaan ovipielet.
 • Älä napauta levyjä suoraan kumivasaralla. Tämä vahingoittaa pintaa.
 • Kovapuulattioita tai minkäänlaisia puulattioita ei saa koskaan asentaa säteilylämmityksen päälle, jonka lämpötila voi ylittää 85° F.