Kuinka asentaa parkettilattiat?

Parketti on yksi monista tyylikkäistä lattianpäällystysvaihtoehdoista, joita nykypäivän kodinomistajat voivat valita. Tämä lattiatyyli on melko helppo asentaa, mutta koska siinä korostuvat laattojen sisällä olevat ainutlaatuiset geometriset kuviot, on tärkeää tehdä se huolellisesti. Käytä tätä parkettilattian asentamisen ohjetta varmistaaksesi, että parkettisi saa saumattoman ilmeen, joka korostaa sen kauniita kuvioita ja muotoilua.

Mikä on parketti?

Jos rakastat hieman retronostalgiaa, saatat olla kiinnostunut lisäämään parkettilattian kotiisi. Alun perin Ranskassa 1600-luvulla käytetystä parketista tuli suosittu lattiavaihtoehto 1960- ja 1970-luvuilla ennen kuin se putosi muodista muutamaksi vuosikymmeneksi. Viime aikoina se on ollut jälleen suosiossa, erityisesti kodinomistajien keskuudessa, jotka etsivät omaleimaista lattiatyyliä.

Kovapuulattioiden kaltaisten pitkien lankkujen sijasta parkettilattiat ovat laattoja, jotka koostuvat pienemmistä laudoista, jotka on järjestetty tiettyyn kuvioon. Nämä laatat voidaan järjestää tietyin tavoin, jolloin lattialle saadaan aikaan kauniita mosaiikkikuvioita. Pohjimmiltaan siinä yhdistyvät kovapuun kauneus ja laattojen silmäänpistävät kuviot. Vaikka joissakin parkettilattiavaihtoehdoissa on retrohenkinen ilme, on tarjolla myös vaihtoehtoja niille asunnonomistajille, jotka haluavat modernin ilmeen.

Parketti on monipuolinen valinta, koska sitä voidaan käyttää monenlaisilla alustoilla, kuten:

 • Massiivipuu
 • Betoni
 • Levyvinyyli
 • Vinyylilaatat
 • Keraaminen
 • Terrazzo
 • Liuskekivimarmori
 • Korkki
 • Lastulevy
 • Vaneri
 • Lastulevy

Parkettilattian valinta

Parkettilattian valitseminen on hauska prosessi. Erilaisten puunvärien ja puukuvioiden lisäksi voit valita monenlaisista laattamalleista. Varmista, että hankit riittävästi laattoja, jotta saat haluamasi kuvion valmiiksi. Kun olet saanut laatat kotiin, pura ne ja aseta ne huoneeseen, johon ne asennetaan.

Laattojen tulisi olla ulkona vähintään kolme päivää ennen kuin aloitat asennuksen. Näin ne ehtivät sopeutua huoneeseen, jotta ne eivät laajene asennuksen jälkeen. Ihannetapauksessa huoneen lämpötilan tulisi olla 60-75 Fahrenheit-astetta ja sen tulisi olla säädetty 35-55 prosentin ilmankosteuteen. Jos laatat lisätään betonilaatan päälle, aseta laatat vähintään 10 senttimetrin päähän lattiasta niiden sopeutumisen ajaksi.

Miten parkettilattia asennetaan?

1. Valmistele aluslattia

Paljasta aluslattia ja poista kaikki jalkalistat ja kenkälistat. Varmista sitten lattian tasoitusmassalla, että se on tasainen seinästä seinään. Levitä tätä ainetta kaikkiin mataliin kohtiin, kunnes kaikki on tasaista. Jos aluslattiassa on erityisen koholla olevia kohtia, saatat joutua käyttämään hihnahiomakonetta tasoittaaksesi ne muun lattian kanssa.

Poista kaikki pöly ja roskat aluslattialta. Aloita imuroimalla; pyyhi sen jälkeen jäljelle jäänyt pöly kostealla liinalla.

2. Suunnittele lattian asettelu.

Ennen kuin aloitat parkettilaattojen kiinnittämisen lattiaan, sinun on päätettävä asettelusta. Melko suorakulmaisessa huoneessa on helpointa löytää huoneen keskipiste ja työskennellä sieltä käsin yhtenäisen muotoilun luomiseksi. Jos kuitenkin työskentelet tilassa, jossa on pariton tila, kuten keittiössä, jossa on ulkonevia kaappeja tai saareke keskellä, on helpompi aloittaa suunnittelu pisintä avointa seinää pitkin ja työskennellä kohti huoneen toista puolta.

Päätä laattojen kokoonpano. Monissa tapauksissa tähän kuuluu laattojen kiertäminen kuvion luomiseksi lattiaan. Usein auttaa, jos asetat suuren osan liimaamattomista laatoistasi haluamasi kuvion mukaisesti ja otat siitä sitten valokuvan. Voit käyttää tätä valokuvaa vertailukohtana varmistaaksesi, että kuvio toistuu tarkasti, kun liimaat parkettilaattoja.

3. Liimaa laatat kiinni.

Nyt on aika aloittaa parkettilaattojen kiinnittäminen alustaan. Huomioi, kuinka suuri paisuntaväli laattojen välissä tulee olla valmistajan asennusohjeiden mukaan. Monissa tapauksissa tämä rako on noin neljännes tuumaa. Ennen kuin aloitat liiman käytön, varmista, että huone on hyvin tuuletettu avoimilla ikkunoilla ja käynnissä olevilla tuulettimilla.

Työskentele pienissä osissa levittämällä valmistajan suosittelemaa liimaa ja merkitsemällä hammaslastalla parkettilaattojen välille suositeltu rako. Kohdista ensimmäinen laatta pohjapiirustuksen mukaan; jatka sitten, kunnes pieni liimaosuus on peitetty. Paina varovasti, kun kohdistat laatat toisiinsa; liiallinen painaminen voi siirtää laatat pois paikoiltaan.

Jatka työskentelyä pienissä osissa, kunnes lattia on peitetty. Kun pääset seinille tai alueille, joissa kokonainen laatta ei käy, leikkaa laatta palapelin avulla sopivaksi. Muista jättää asianmukainen paisuntaväli laattojen ja seinän väliin.

4. Rullaa lattia

Kun olet asettanut kaikki parkettilaatat, voit käydä lattian läpi painotetulla telalla. Tämä ei ehkä ole tarpeen tietyntyyppisten liimojen kanssa, mutta se auttaa varmistamaan, että laatat ovat tukevasti paikoillaan.

Odota vähintään 24 tuntia, ennen kuin huonekaluja siirretään huoneeseen tai alueella on raskasta jalankulkua. Näin liima ehtii kovettua täysin ja estetään laattojen siirtyminen pois paikoiltaan.

5. Hio lattia

Kun parkettilaatat ovat ehtineet jähmettyä täysin liimaan, voit aloittaa lattian viimeistelyn. Vaikka jotkut laatat tulevat valmiiksi viimeisteltyinä, toiset laatat on hiottava ja värjättävä. Tähän voidaan käyttää orbitaalista lattian hiomakonetta. Aloita hiominen 80-hiomapaperilla, lisää 100- ja sitten 120-hiomapaperilla. Sinun on hiottava käsin huoneen nurkissa ja kaappien varpaiden alla.

Voidaan käyttää väriainetta, mutta sitä suositellaan yleensä vain, jos laatat koostuvat yhdestä puulajista. Jos et halua lisätä tahraa, lattian suojaamiseksi voidaan levittää kirkasta polyuretaanipinnoitetta vaahtomuovisella applikaattorilla. Kun ensimmäinen kerros on levitetty ja täysin kuivunut, hio se kevyesti ennen toisen kerroksen levittämistä.

Tämän oppaan avulla voit luoda upean lattiasuunnittelun mihin tahansa huoneeseen käyttämällä parkettilaattoja. Muista lukea tarkkaan kaikki valmistajan ohjeet, ennen kuin aloitat tämän DIY-projektin.


Resurssit:

Https://www..com/blog/parquet-flooring-possibilities/