Kuinka asentaa laminaattilattia?

Laminaattilattian asentaminen on ihanteellinen lattianpäällystysprojekti kaikenlaista kokemusta omaaville tee-se-itse-tekijöille. Oikeiden työkalujen ja ohjeiden avulla voit helposti asentaa laminaattilattian yhdessä päivässä.

Työkalut ja materiaalit

[aesop_content color="#565656″ background="#ff8000″ width="100%" columns="1″ position="left" img="https://www..com/learning-center/wp-content/uploads/2010/03/tools-in-a-workshop.jpg" imgrepeat="no-repeat" floaterposition="left" floaterdirection="up"]

 • ViistosahaPöytäsaha
 • Mittanauha
 • Kelautuva veitsi
 • Lyijykynä
 • Suojalasit
 • Pölymaski
 • Polvisuojat
 • Vasara
 • Lattian asennussarja (välikappaleet, koputuslohko ja vetotanko).
 • Laminaattilattialaudat
 • Aluskate*
 • Höyrynsulku*)

[/aesop_content]

Muutama huomioon otettava asia:

[aesop_content color="#565656″ background="#f4f4f4″ width="100%" columns="1″ position="none" imgrepeat="no-repeat" floaterposition="left" floaterdirection="up"]

Aluskate

On suositeltavaa asentaa aluslattian ja lattialankkujen väliin aluskate, joka parantaa akustiikkaa ja lisää mukavuutta jalkojen alla. Aluskatteen pito auttaa myös pitämään laminaattilattian paikallaan asennuksen jälkeen.

[/aesop_content]

[aesop_content color="#565656″ background="#f4f4f4″ width="100%" columns="1″ position="none" imgrepeat="no-repeat" floaterposition="left" floaterdirection="up"]

Höyrysulku

Jos asennat betonin päälle, maanpinnan alapuolelle tai tilaan, jossa on korkea kosteus tai kosteus, tarvitaan höyrysulku. Kosteussulut estävät betonialustassa olevan kosteuden tunkeutumisen uuteen lattiapinnoitteeseesi.

[/aesop_content]

[aesop_content color="#585858″ background="#f4f4f4″ width="100%" columns="1″ position="none" imgrepeat="no-repeat" floaterposition="left" floaterdirection="up"]

Lattialautojen ilmastointi

Aseta laminaattilattialevyt avaamattomissa pakkauksissaan huoneeseen, johon asennat ne, ja anna niiden akklimatisoitua vähintään 72 tuntia ennen laminaattilattian asentamista. Näin lattiat ehtivät sopeutua huoneen lämpötilaan ja kosteuteen ja lattioiden turpoamisen, kutistumisen ja vääntymisen todennäköisyys vähenee.

[/aesop_content]

[aesop_content color="#595959″ background="#f4f4f4″ width="100%" columns="1″ position="none" imgrepeat="no-repeat" floaterposition="left" floaterdirection="up"]

Lue valmistajan ohjeet

Kuten missä tahansa kodin parannusprojektissa, varmista, että luet lattiamateriaalien mukana toimitetut ohjeet huolellisesti ennen asennuksen aloittamista.

[/aesop_content]

VAIHE 1 – ALUSTAN VALMISTELU

Parhaan tuloksen saat, kun asennat laminaattilattian puu- tai betonialustan päälle. Ennen asennuksen aloittamista on tärkeää varmistaa, että aluslattiasi on puhdas, kiinteä ja tasainen. Varmista siis ennen lattian asentamisen aloittamista, että:

 • Poista kaikki olemassa oleva lattiapinta
 • Poista listat
 • Imuroi aluslattia huolellisesti ja poista siitä kaikki roskat
 • Varmista, että aluslattian pinta on tasainen (viivain tai laservaa’an avulla).

[aesop_content color="#ffffff" background="#1b5f91″ width="100%" columns="1″ position="right" imgrepeat="no-repeat" floaterposition="left" floaterdirection="up"]PRO VINKKI: aluslattian korkeusero ylös- tai alaspäin saisi olla enintään ¼ tuumaa kahdeksan jalan matkalla. Jos lattia tarvitsee tasoitusta, voit käyttää itsetasoittuvaa sivelylaastia aluslattian matalien kohtien täyttämiseksi (saatavana useimmista rautakaupoista).

[/aesop_content]

Aseta seuraavaksi kosteussulku tasaisesti aluslattian päälle ja varmista, että kappaleet ovat päällekkäin ja että ne pidetään yhdessä ilmastointiteipillä.

Lopuksi rullaa aluskate aluslattialle.

VAIHE 2 – OVIPIELIEN ESIVALMISTELUOHJEET

Ennen kuin asennat haluamasi laminaatin, sinun on ensin leikattava olemassa oleva ovipielesi, jotta uudelle lattialle jää tilaa. Jos poistat vanhan lattian, ovipielessä voi olla jo tarpeeksi tilaa uudelle laminaatillesi. Jos näin ei ole, tarvitset sahan, jolla voit leikata ovipielesi siististi ja tarkasti.

Aseta ensin pala laminaattia oven karmin alaosaa vasten ja piirrä viiva siihen kohtaan, jossa laminaatin yläosa kohtaa oven karmin. Tämä viiva on leikkausmerkki. Leikkaa ovipielet ja viereiset listat pois käyttämällä apuna sahaa ja laminaattipalaa tukena. Jos uudessa lattiassa ei ole valmiiksi asennettua aluskatetta, varmista, että otat aluskatteen paksuuden huomioon leikkausta mitoittaessasi.

Yksityiskohtaiset ohjeet saat lukemalla oppaamme laminaattilattian asentamisesta ovien ympärille.

VAIHE 3 – KUINKA SUUNNITELLA POHJARATKAISU.

 • Avaa laatikot ja tarkista tuote. Se voi tuntua tylsältä, mutta kannattaa tarkastaa nopeasti jokainen lauta vikojen, kuten vääntymisen, lohkeilun tai halkeilun varalta…
 • Leikkaa sahan avulla varovasti kielipuoli pois lankuista, joita käytät pitkin alkuseinääsi.
 • Varmista seuraavaksi, että paisunta-aukon välikappaleet ovat paikoillaan aloitusseinää pitkin, ja aloita sitten lattialaudan asentaminen siten, että litteä puoli on tiiviisti välikappaleita vasten ja uritettu puoli on huoneeseen päin.
 • Aseta aloitusrivi vasemmalta oikealle.

VAIHE 4 – KAHDEN ENSIMMÄISEN RIVIN ASENTAMINEN

Nyt olet valmis aloittamaan lattian kahden ensimmäisen rivin asentamisen.

Kun asennat lattialankkuja, haluat varmistaa, että yhdistät lankut alla olevan kuvan osoittamassa järjestyksessä.

 • Yhdistäksesi laudat 1 ja 2 helpota laudan 2 kielipuoli laudan 1 urapuolelle pienellä kulmalla, kunnes ne sopivat tiiviisti toisiinsa kuin kaksi palapelin palaa.
 • Aseta sitten lauta 2 tasaisesti aluslattian päälle, kunnes laudat lukittuvat paikoilleen.
 • Aseta laudat vasemmalta oikealle.

VAIHE 5 – LOPUN LATTIAN ASENTAMINEN

[aesop_image alt="asenna laminaattilattia" align="left" lightbox="on" captionposition="left"]

 • Jatka lautojen asettelua vasemmalta oikealle: toista tämä prosessi, kunnes aluslattiasi on peitetty.
  • Varmistaaksesi, että lattia pysyy vakaana, muista sijoittaa laudat porrastetusti, kun asennat lattiaa.
   • Vierekkäisten rivien saumojen etäisyys toisistaan ei saa koskaan olla alle 6 tuumaa (vakauden lisäämiseksi suosittelemme 12 tuuman porrastusta saumojen välillä).
   • Säilytä päätylevyjen vähimmäispituus (suosittelemme vähimmäispituudeksi 8″).
 • Varmistaaksesi turvallisen lukituksen lautojen välissä, harkitse koputuslohkon käyttämistä lautojen kiinnittämiseen paikoilleen.

[aesop_content color="#ffffff" background="#1b5f91″ columns="1″ position="right" imgrepeat="no-repeat" floaterposition="left" floaterdirection="up"]PRO VINKKI: kun asetat koputuslohkon paikalleen sovitettavan laudan reunaa vasten, varmista, että se asetetaan kielen yläpuolelle, ei sitä vasten, tai muuten kieli murskautuu.

[/aesop_content]

VAIHE 6 – REUNAPALOJEN LEIKKAAMINEN JA SOVITTAMINEN PAIKALLEEN

 • Kun pääset reunapalojen kohdalle, mittaa toiseksi viimeisen lankun ja rakovälisi välinen etäisyys ja merkitse reunalankku lyijykynällä.

[aesop_content color="#ffffff" background="#1b5f91″ width="100%" columns="1″ position="right" imgrepeat="no-repeat" floaterposition="left" floaterdirection="up"]PRO VINKKI: Kun leikkaat lattialankkusi kokoon, aseta lankku kuvio tai kuvio alaspäin ja leikkaa se sitten hienohampaisella sirkkeliä käyttävällä terällä – suosittelemme, että käytät jiiri- tai pöytäsahaa.

[/aesop_content]

 • Näiden päätykappaleiden asentamiseen suosittelemme käyttämään vetotankoa, jotta ne saadaan tiukasti kiinni.

VAIHE 7 – MITEN ASENNAT VIIMEISEN RIVISI

 • Mittaa viimeisen rivin tarvitsema leveys ja vähennä valmistajan laajentumisväli.
 • Mittaa laudan pinnat (kielekettä lukuun ottamatta) ja repäise (leikkaa pituussuunnassa) viimeiset laudat uran reunaa pitkin.
 • Joissakin lattiatuotteissa on lankkujen lyhyessä sivu-urassa pieni muovikieleke, joka auttaa lukitsemaan palat yhteen. Muista poistaa muovikieleke ennen laudan pituussuuntaista leikkaamista.
 • Lukitse viimeinen rivi paikalleen vetotangolla ja vasaralla.

VAIHE 8 – LAMINAATTILATTIAN ASENTAMINEN TUULETUSAUKKOJEN YMPÄRILLE

 • Leikkaa tuuletusaukkoa peittävä aluskate tai höyrysulku sisäänvedettävällä veitsellä.
 • Aseta lankku löysästi tuuletusaukon päälle ja huomioi, missä kohtaa lankku menee aukon yli.
 • Ota lyijykynä ja merkitse nämä lankkujen kohdat suoraan lattialistan pintaan.

[aesop_content color="#ffffff" background="#1b5f91″ columns="1″ position="right" imgrepeat="no-repeat" floaterposition="left" floaterdirection="up"]PRO VINKKI: Lankku kannattaa merkitä noin sentin leveämmäksi kuin tuuletusaukko, jotta ritilä liukuu helposti sisään.

[/aesop_content]

 • Viimeistele nämä laudat sahalla vastaavasti ja asenna sitten tuuletusaukon ympärille.

VAIHE 9 – KYNNYKSEN JA SIIRTYMÄKAPPALEIDEN ASENTAMINEN

Mittaa ja merkitse kynnyksen lattiakappaleet.

Kun olet leikannut oven karmin oikeaan välykseen, haluat mitata ja merkitä kynnyksen läpi menevän laminaatin palan tai palat. Jos lattia kulkee oven suuntaisesti, sinulla on todennäköisesti vain yksi laminaattipala leikattavana.

Mittaa oven karmin syvyys neliön avulla liu’uttamalla neliö juuri leikatun raon alle, kunnes työkalu osuu oven karmiin tai tappiin. Mittaa sisäpuolelta sekä oven molemmilta puolilta, joissa listat sijaitsevat. Siirrä nämä mitat laminaattiin. Jos laminaattisi kulkee kohtisuoraan ovea vasten, sinun on mitattava ja merkittävä useita paloja.

Leikkaa laminaatti

Nyt kun sinulla on tarkat mitat ovipielesi raosta hahmoteltuna, leikkaa laminaatti niin, että se mahtuu hyvin raon alle. Koska leikkaat loven, sinun kannattaa käyttää pistosahaa, jossa on matalaprofiilinen terä. Myös käsikäyttöinen jiirisaha toimii, jos palapelin käyttö ei ole sinulle helppoa.

Ennen kuin teet leikkauksia, varmista, että laminaatin näkyvä eli hyvä puoli on alaspäin. Jiirisahat, pistosahat ja jopa pyörösahat leikkaavat ylöspäin, joten leikkauksen puhtain puoli jää laminaatin näkyvälle puolelle, kun leikkaus on alaspäin.

Asenna lovettu laminaatti.

Asenna nyt lovetut laminaattilankut oviaukkoon. Koska useimmissa uusissa laminaattilattioissa käytetään napsulukittavaa kieli- ja urajärjestelmää, sinun on leikattava pois laminaattilankun ylempi ura, joka tulee ennen lovettua palaa.

Voit käyttää höylä- tai hiomakonetta asennuksen tekemiseen. Kun olet poistanut liitoslaudan uran, liu’uta lovettu pala leikatun ovipilarin alle ja paina pala paikalleen. Koska poistit viereisen uran, käytä PVA-tyypin 2 liimaa vain tähän liitokseen.

VAIHE 10 – VIIMEISTELYTYÖT

Nyt kun laminaattilattia on asennettu, on aika viimeistellä projekti. Muista:

 • Ota välilevyt pois lattian päätyjen ja seinän välistä
 • Leikkaa ylimääräinen aluskate, joka kaartuu seinää pitkin, pois.
 • Jos asennat kosteammassa ilmastossa tai huoneessa, jossa on paljon kosteutta, muista levittää silikonitiiviste lattian ympärillä olevaan laajenemisväliin silikonitiivistettä.
 • Kiinnitä jalkalistat ja kenkälistat seiniin tarpeen mukaan, älä kiinnitä niitä lattioihin.

Ja siinä se on! Olet onnistuneesti asentanut laminaattipuulattian kelluvalla menetelmällä – ja vain 10 helppokäyttöistä vaihetta!

Mitä mieltä sinä olet? Onko sinulla mitään liikesalaisuuksia tai vinkkejä laminaattilattioiden asentamiseen kelluvalla menetelmällä? Kerro meille kommenteissa!
Artikkeli päivitetty 18. syyskuuta 2019