Kuinka asentaa kelluva kiintopuu – liimasaumamenetelmä

Kuinka asentaa kelluva kiintopuu - liimasaumamenetelmä

Huomioita ennen kuin asennat uivan kovapuun.

Asentajan/omistajan vastuu

On tärkeää, että luet ja ymmärrät seuraavat tiedot ja ohjeet kokonaisuudessaan ennen uivan kovapuun asentamista.

 • Kun lattianpäällystettä tilataan, todelliseen neliömetriin on lisättävä 5-10 % leikkaus- ja tasoituskorvausta varten.
 • Älä avaa lattiapakkauksia ennen kuin olet valmis aloittamaan asennuksen.
 • Varmista, että tarkastat perusteellisesti kaikki kussakin laatikossa olevat lattiatuotteet ennen pysyvää asennusta.
 • Asentaja ottaa kaiken vastuun tuotteiden laadun lopullisesta tarkastuksesta. Tämä kaikkien lattiapäällysteiden tarkastus on tehtävä ennen asennusta. Tutki huolellisesti lattian väri, valmistus, tehdasmainen viimeistely ja laatu ennen asennusta varmistaaksesi, että lattia vastaa tilattua laatua. Asentajan on käytettävä kohtuullista valikoivuutta ja poistettava tai leikattava pois kappaleet, joissa on vikoja, oli syy mikä tahansa. Pieni taipuminen on hyväksyttävää ennen asennusta, ja se poistuu seuraavan rivin asentamisen yhteydessä ilman, että se haittaa lopullisia asennustuloksia. Jos materiaali ei ole hyväksyttävää, älä asenna sitä ja ota välittömästi yhteyttä myyjään.
 • Ennen minkä tahansa kovapuulattiatuotteen asentamista asentajan on varmistettava, että työmaan ympäristö ja työmaan aluslattiat täyttävät tai ylittävät kaikki sovellettavat standardit rakenteellisesti terveenä ja ympäristön kannalta hyväksyttävänä. Rakenteiden ja aluslattian on oltava puhtaat, kuivat, tasaiset ja rakenteellisesti vakaat. Lattiapäällysteiden valmistajat kieltäytyvät ottamasta vastuuta lattiapäällysteiden vioista tai puutteista, jotka johtuvat tai liittyvät alustan tai työmaan ympäristöolosuhteisiin.
 • Työskentele useasta laatikosta samanaikaisesti, jotta varmistetaan värien ja sävyjen sekoittuminen.

Asennuksessa tarvittavat työkalut ja laitteet

Kuinka asentaa kelluva kiintopuu - liimasaumamenetelmä
 • Pöytä
 • Käsisaha
 • Pyörösaha tai pistosaha
 • Mittanauha
 • Liitusiima
 • Vetotanko
 • Vasara
 • Lyöntipalikka
 • Puiset tai muoviset välikiilat.
 • Kosteusmittari (voidaan vuokrata).

VAROITUS: Jos et käytä oikeita työkaluja, lankun pintaan voi syntyä "rypistymistä". Valmistaja ja myyjä eivät ole vastuussa vääränlaisten työkalujen käytöstä aiheutuvista ongelmista.

Huomautus: Älä koskaan lyö lankkuja suoraan vasaralla – käytä aina lankkujen reunojen suojaamiseksi lyömäpuikkoa.

Asennusta edeltävät menettelyt ja työmaaolosuhteet

Kovapuulattian akklimatisointia varten LVI-järjestelmien on oltava täysin toimintakunnossa vähintään 14 päivää ennen lattian asennusta, jolloin huoneen lämpötila on tasaisesti 60°F – 80°F ja suhteellinen kosteus 35 – 55 % R.H. Tämä ei ainoastaan vakauta rakennuksen sisäilmastoa, vaan on myös tärkeää, kun kovapuulattia akklimatisoidaan työmaalla.

Kovapuulattiat on käsiteltävä ja purettava varovasti ja varastoitava ympäristövalvotussa työmaassa. Varastoitavat lattiat on asetettava tasaiselle alustalle, ei pystyyn, ja jos käytössä on betonialustat, niitä on korotettava vähintään neljä tuumaa, jotta ilmankierto laatikoiden alla on mahdollista. Jätä kovapuulattiat suljettuihin laatikoihin niin pitkäksi aikaa kuin on tarpeen, jotta ne sopeutuvat täysin työmaaolosuhteisiin. Tyypilliset käyttökohteet vaativat vähintään 48 tunnin akklimatisoitumisajan pakkauksissaan, tasaisella alustalla eikä pystyasennossa.

Huoneen valmistelu

Poista olemassa olevat jalkalistat ja kynnykset ja alita ovipielet käyttäen lattiamateriaalin palaa apuna. Ovenkarmit ja muut puuosat on sahattava alhaalta pois, jotta lankut voidaan työntää niiden alle.

Asennusta edeltävä tarkastus

Asentajan vastuulla on tarkastaa jokainen lauta näkyvien vikojen varalta ennen lattian asentamista. Jos viallinen lauta on asennettu, vian korjaamisesta tai korvaamisesta ei makseta työkustannuksia.

Kuinka asentaa kelluva kiintopuu - liimasaumamenetelmä

Aloittaminen

Tunne aluslattiatyyppisi.

Tekniset lattiat voidaan tavallisesti asentaa seuraavien alustojen päälle, jos ne on valmisteltu asianmukaisesti. Tarkista ensin huolellisesti valmistajan asennusohjeet.

 • Betoni: Asennus maanpinnan päälle, ylä- tai alapuolelle on hyväksyttävää. Sen on oltava puhdas, kuiva ja sileä 3/16" (4,8 mm) tarkkuudella 3,1 metrin (10′) matkalla. Ripustetun betonin on oltava rakenteellisesti ehjää ja vähintään 1 ½" paksua. Kaikkien betonialustojen kosteuspitoisuus on testattava, erityisesti ulkoseinien ja vesikalusteiden läheisyydessä. Maan ja betonin väliin on asennettava kosteussulku, jossa käytetään vähintään 6 millimetrin vahvuista polymeerikalvoa. Jos kosteus on liian korkea, asennetaan vinyylilevy (PVC) suoraan betonilaattaan. Noudata vinyylilevyn valmistajan ohjeita ja käytä korkealaatuista, emäksistä kestävää liimaa ja täyslevitysjärjestelmää vinyylin liittämiseksi alustaan.
 • Terrazzo: Puhdistetaan mineraalitärpätillä ja hiotaan/hiotaan kevyesti ennen liiman levittämistä. Anna mineraalibensiinin kuivua ennen liiman levittämistä.
 • Keraamiset laatat: Laatat on kiinnitettävä tukevasti alustaan. Jos laastiviivat ovat liian syvällä, ne on täytettävä. Jos käytetään liima-asennusta, pinta on karhennettava hiomakoneella tai hiomakoneella ja puhdistettava pölyn poistamiseksi. Jos laastilinjat ovat liian syvällä, ne on täytettävä.
 • Puutyyppiset aluslattiat:
  • Vaneri: vähintään 5/8 tuuman paksuinen ja maksimiväli 16 tuuman keskipalkkirakenteella tai ¾ tuuman paksuinen ja maksimiväli 19,2 tuuman keskipalkkirakenteella.
  • OSB-levy: vähimmäispaksuus 23/32" OSB-levy ja enimmäisväli 19,2" keskipalkkirakenteessa.
  • Lastulevy: Ainoastaan kelluva asennus on sallittu. Vinkuvat ja poksahtelevat alueet on korjattava ennen lattian asentamista kaikilla puualustoilla.
 • Vinyyli: Sisältää levyt ja vinyylilaatat. Vinyyli on kiinnitettävä tukevasti aluslattialle täysliimalla. Irtonainen tai kehälle liimattu vinyylilevy on poistettava. Älä asenna useamman kuin yhden kerroksen päälle, joka on paksumpi kuin 1/8". Liima-asennusta ei suositella, koska se edellyttää kevyttä hiontaa ja olemassa oleva vinyyli saattaa sisältää asbestikuituja, joita ei voida tunnistaa. Asbestipölyn hengittäminen on erittäin vaarallista terveydelle. Varmista, että myös tämän tuotteen poistamisessa noudatetaan asianmukaista huolellisuutta.

Aluslattian valmistelu

Kaikkien aluslattioiden on oltava puhtaat ja vapaat vahasta, maalista, öljystä, kovettumisyhdisteistä, kipsilevymudasta, uretaanista, roskista tai muista materiaaleista, jotka voivat vaikuttaa lattian asennukseen.

 • Aluslattioiden on oltava 3/16 tuuman (4,8 mm) tarkkuudella 3,1 metrin (10′) matkalla. Jos aluslattian esivalmistelut ovat tarpeen, "kukkulat" on hiottava ja "laaksot" täytettävä aluslattialaastarilla, jonka hyvämaineinen valmistaja on kehittänyt kovapuulattioiden kanssa käytettäväksi. Älä hio alustoja, kuten vinyyliä tai synteettisiä laattoja, jotka saattavat sisältää asbestia. Pienissä, alle 1/4 tuuman (6,35 mm) syvennyksissä voidaan käyttää kuivaa hiekkaa tasoitteena.
 • Aluslattioiden on oltava rakenteellisesti vakaita ennen asennusta. Ruuvaa löysät kohdat vinkumisen vähentämiseksi ja vaihda vesivaurioituneet tai delaminoituneet aluslattiat tai aluskatteet.
 • Aluslattian kosteustesti on suositeltavaa tehdä ennen asennusta. Puualustan kosteuspitoisuus ei saisi ylittää 13 % ja puun kosteuspitoisuuden tulisi olla enintään 4 % alustan kosteuspitoisuudesta. Kalsiumkloriditestillä testatun betonialustan kosteuspitoisuus ei saisi olla yli 3 lbs per 1000 neliöjalkaa. Jos se on yli 3 lbs per 1000 sq ft, tarvitaan korkealaatuinen kosteussulkujärjestelmä, ja jos se on yli 7 lbs per 1000 sq ft, lattiaa EI pidä asentaa. Betonin on oltava kovettunut vähintään 30 päivää ennen testausta. Älä asenna lattiaa, jos nämä raja-arvot ylittyvät.

Älä unohda kosteussulkua.

Kaikkien betonialustojen kosteuspitoisuus on testattava, erityisesti ulkoseinien ja vesikalusteiden läheisyydessä. Maan ja betonin väliin on asennettava kosteussulku, jossa käytetään vähintään 6 millimetrin vahvuista polykudosta. Jos kosteus on liian korkea, asennetaan vinyylilevy (PVC) suoraan betonilaattaan. Noudata vinyylilevyn valmistajan ohjeita ja käytä korkealaatuista, emäksistä kestävää liimaa ja täysilevitysjärjestelmää vinyylin liittämiseksi alustaan.

Asettaminen

 • Jotta materiaalia olisi riittävästi saatavilla, laske pinta-ala ja lisää 5 % materiaalia leikkausjätteen ja pienten luonnollisten tai valmistajan aiheuttamien vikojen varalta.
 • Työskentele useista laatikoista samanaikaisesti, jotta varmistetaan värien ja sävyjen sekoittuminen.

Asettelu

 • Asettelu on suunniteltava siten, että säästetään työtä ja materiaaleja sekä parannetaan lattian ulkonäköä. Lattiasta tulee vahvempi ja vakaampi, jos asetat sen niin, että rivien saumat ovat vähintään 203,2 mm (8") porrastettuina. Vaiheittaiset tai epäsäännölliset saumat merkitsevät vähemmän materiaalihukkaa ja parempaa yleisilmettä.
 • Suunnittele asettelu siten, että viimeinen lattiarivi (joka on yleensä leikattava pituussuunnassa) ei ole liian kapea. Joissakin tapauksissa voi olla tarpeen leikata sekä ensimmäinen että viimeinen rivi.
 • Varaa 9,5 mm (3/8") laajenemisvaraa kaikille seinille. Lattia on asennettava suorassa kulmassa lattiapalkkiin nähden ja, jos mahdollista, huoneen pisimmän ulottuvuuden suuntaisesti.
Kuinka asentaa kelluva kiintopuu - liimasaumamenetelmä

Liimasaumattu uiva asennus

Asennetaan aluskatteen aluslevy.

Asenna 6 milin polyeteenihöyrynsulku koko lattiapinnan päälle. Päällekkäin polyeteenilevyjä 16 tuumaa ja teippaa ne yhteen luoden ilmatiiviin tiivisteen. Käytä 1/8" (3,2 mm) vaahtomuovipehmustetta ja rullaa yksi rulla kerrallaan höyrysulun päälle varoen puhkaisemasta reikiä tai vahingoittamasta materiaalia muuten asennuksen aikana. Vedä pehmuste seiniä pitkin 25,4 mm:n (25,4 mm:n) ja 38,1 mm:n (38,1 mm:n) korkeudelle ja kiinnitä se teipillä. Yhdistä pehmusteiden osat teippikaistaleella ja teippaa ylimääräiset irtonaiset reunat kiinni. Edellä luetellut kaksi erillistä tuotetta voidaan korvata "2-in-1"-vaahtomuovipehmusteella/kosteussululla. Varmista, että sen paksuus on vähintään 3 mm ja enintään 7 mm.

Levyjen asentaminen

Levyt asennetaan vasemmalta oikealle siten, että urapuoli on seinään päin. Porrasmainen kuvio toistuu koko asennuksen ajan. Levyjen päät on sijoitettava porrastetusti vähintään 203,2 mm (8"). Jätä vähintään 9,5 mm:n (3/8") levennys kaikkien pystysuorien kohteiden, kuten seinien, pylväiden ja portaiden ympärille. Jos alkuseinä on epätasainen, piirrä seinän ääriviivat viivoittimella ensimmäiseen lankkuriviin ja leikkaa lankut kokoon.

Liiman käyttö

Kestävän puulattian varmistamiseksi laudat on liimattava liimalla kielekkeisiin ja uriin. Suosittelemme vedenkestävää PVA-liimaa (Titebond II Premium Wood Glue tai Elmer’s Probond Interior/Exterior -liimaa suositellaan) Liimaa on levitettävä yhtenäisenä 1/8" (3,2 mm) helmana uran sisäpuoliseen yläreunaan sekä pitkiin että lyhyisiin reunoihin.

Sovita ensimmäinen rivi kuivasovituksella porrasaskelmalla. Numeroi jokainen lankku asennusjärjestyksessä. Kun saavutat ensimmäisen rivin viimeisen lankun, käännä lankkua 180° niin, että kieli on tasan edellisen lankun kieltä vasten. Merkitse lankku ja leikkaa se pituuden mukaan. Sovita rivin viimeinen lankku kuivasovitukseen. Aloita toisen rivin kuivasovitus aloittamalla (jos mahdollista) edellisen rivin jäljelle jääneestä palasta. Varmista, että laudan päät ovat vähintään 254 mm (10") porrastettuina, jotta saat aikaan tehokkaan porrasaskelman.

Kelluva asennus viimeistellään liimaamalla ja teippaamalla lattian profiilit yhteen. Erotetaan kaksi ensimmäistä riviä toisistaan asennusjärjestyksen mukaisesti. Pidä ensimmäistä lautaa niin, että kieli lepää kämmenelläsi, ja levitä ohut liimahelmi laudan sivussa ja päässä olevaan uraan. Toista prosessi seuraavien lankkujen kanssa. Paina kukin lauta tiukasti yhteen ja naputtele profiileja tarvittaessa kevyesti harkolla ja vasaralla.

Puhdista ylimääräinen liima levyjen välistä kostealla liinalla. Teippaa jokainen lauta yhteen sivu- ja päätysaumoista 3M Blue Tape -teipillä. Usein viimeinen rivi ei pääty täyteen lankkuun. Kun näin käy, aseta täysi lankkurivi viimeisen asennetun rivin päälle. Aseta 9,5 mm (3/8") välikappale seinää vasten ja jäljitä etäisyys seinästä viimeisen rivin päälle käyttämällä täysleveää lankkua. Leikkaa viimeisen rivin lankut määrätyn levyisiksi. Levitä liimaa ja asenna paikoilleen. Teippi voidaan poistaa tunnin kuluessa. Odota 12 tuntia ennen huonekalujen sijoittamista lattialle ja 24 tuntia ennen raskaiden esineiden asettamista lattialle tai täyttä liikennettä.

Huomautus: Älä asenna kaappeja tai seiniä kelluvien lattioiden päälle.

Asennus säteilylämmön päälle (vain kelluva asennus).

Tärkeä huomautus: Kaikkia suunniteltuja lattioita ei tueta asennettavaksi säteilylämmitysjärjestelmien kanssa. Tarkista ensin valmistajan asennusohjeet!

 • Lämmitysjärjestelmän suurin sallittu lämpötila on 26 °C (80 °F).
 • Aluslattian on oltava täysin kuiva ja kovettunut vähintään 4 viikkoa ennen säteilyjärjestelmän käyttöä.
 • Järjestelmän tulisi toimia normaalilämpötilassa (tyypillisesti 2/3 maksimitehosta) vähintään 21 päivää ennen lattian asentamista, jotta betonista tuleva kosteus voi haihtua ja saavuttaa lopullisen kosteuslukeman.
 • Lämmitysjärjestelmä on kytkettävä pois päältä 24 tuntia ennen asennusta, ja sen on pysyttävä pois päältä 24 tuntia asennuksen jälkeen.
 • Alkaen 2 päivän kuluttua asennuksen valmistumisesta, lämpötilaa nostetaan asteittain 7 päivän aikana normaalille käyttötasolle. Älä koskaan anna lattian pintalämpötilan ylittää 26 °C (80 °F).
 • Huonelämpötila ei saa vaihdella enempää kuin 15°F (9°C). Pidä ilmankosteus 35-55 %:ssa säteilevästi lämmitetyissä tiloissa.
 • Lämmitysputket on peitettävä 1 tuuman betonilla tai niiden on oltava vähintään 1/8 tuumaa (3,2 mm) vanerialustan alapinnan alapuolella. Vanerialustan alla on oltava lämmönsiirtolevyt tai eristys.
 • Noudata aiemmin lueteltuja kelluvan asennuksen ohjeita. 2-in-1-alustan käyttö on välttämätöntä.

Vaahteralattia laajenee ja supistuu enemmän kuin muut puulajit, erityisesti kun se asennetaan säteilylämmitysjärjestelmien päälle. Kaikkien pystysuorien kohteiden, kuten seinien, pylväiden ja portaiden ympärille on varattava muita puulajeja suurempi laajenemisväli – vähintään ¾". Tällaiset raot eivät ole valmistusvirheitä. Ota edellä mainitut seikat huomioon, kun valitset puulajia, joka asennetaan säteilylämmityksen päälle.

Liimasauman viimeistelytyö

 • Irrota välikiilat, kun olet odottanut vähintään 12 tuntia asennuksen jälkeen.
 • Asenna listat ja siirtymäkappaleet, jotka peittävät kaikki seinien ja pystysuorien ulkonemien liikeradat.
 • Puhdista, lakaise ja imuroi asennettu lattia ennen käyttöä.
 • Käytä tahraa, täyteainetta tai kittipuikkoa sellaisten kappaleiden korjaamiseen, jotka ovat saattaneet vaurioitua asennuksen aikana, tai asennettujen virheellisten kappaleiden korjaamiseen.

Huomautus: TÄMÄ ON VAIN OHJEELLINEN. LUE HUOLELLISESTI VALMISTAJAN ASENNUSOHJEET, JOTKA TULEVAT TUOTTEESI MUKANA, ENNEN ASENNUKSEN ALOITTAMISTA.