Kuinka asennetaan listat ja listat?

Jos haluat lattialle ammattimaisen, viimeistellyn ilmeen, sinun on harkittava listoja, reunalistoja ja siirtymäkappaleita. Sinun on myös tiedettävä, miten listat ja listat asennetaan, joten olemme koonneet tämän oppaan avuksesi.

Listojen tarkoituksena on peittää reunat, naamioida laajenemisvälit ja kuroa umpeen pinnat, joissa puu päättyy ja muut lattiatyypit alkavat, kuten laatta tai matto. Suunnitellun lattian mukana toimitetaan usein yhteensopivat listat, mutta massiivipuulattian osalta sinun on ostettava nämä kappaleet itse. Viimeinen viimeistelyvaihe sen jälkeen, kun lattia on asennettu kokonaan, on verhoilu. Jotta vältät turhauttavat viime hetken ongelmat, suunnittele verhoilu ja listat etukäteen osana kokonaisasennusta.

Kuinka asennetaan listat ja listat?

Minkä tyyppisiä listoja tarvitsen?

Määrittääksesi, millaisia listoja tarvitset, ota huomioon huoneen reunat ja kaikki, mikä kohtaa lattian, esimerkiksi asennetut kaapit, tulisijat, portaat, oviaukot ja lattioiden väliset siirtymät. Seuraavassa kerrotaan, miten erityyppisiä somisteita käytetään:

 • Puu laattaa vasten tai puu puuta vasten: Yleensä tähän tarvitaan T-listaa, joka on saanut nimensä, koska siinä on pyöristetty T-muotoinen yläosa. Listan yläosa on hieman pyöristetty, ja sen alaosassa oleva varsi sopii kahden suunnilleen yhtä korkean lattialaatan päiden väliin.
 • Epätasainen taso: Vähennyslaite poistaa korotetun reunan, jos toinen lattiapinta on selvästi korkeammalla tai matalammalla kuin toinen. Alennuskappaleet voivat olla yksipuolisia, samassa tasossa olevia, kaksitasoisia tai päällekkäisiä. Kaikilla vähennyslistoilla on sama tehtävä: ne helpottavat siirtymistä eritasoisten lattioiden välillä.
 • Kynnys: Kynnyslistalla täytetään lattian ja lasiliukuoven välinen rako. Tämä jättää paikalleen laajenemisraon, ja se voi myös yhdistää puulattiat mattoon. Tähän tarkoitukseen voidaan käyttää myös pääty- tai neliönurkkilistaa.
 • Portaat: Jos lattiasi päättyy portaiden kelluvan reunan alle ja tarvitset laajenemisvaraa, tarvitset päällekkäisportaiden reunalistaa tai härkänokkalistaa. Jos portaat päättyvät tasoon, käytä taso- tai neliöreunaisia portaiden reunalistoja.
 • Pohjalaudat: Seinien ympärillä tarvitaan reunalistoja, jotka peittävät laajenemistilan jättämät aukot. Voit käyttää koristeellisia tai tavallisia jalkalistoja, joiden alareunassa on neljänneskierros- tai kengänreunalistat ylimääräisten aukkojen peittämiseksi.

Listojen ja listojen asennustavat

 • Jalkalistat ja muut listat voidaan kiinnittää seinään 16 tuuman välein tappien päälle niiteillä tai viimeistelynauloilla.
 • Siirtymäkauden T-listat liimataan yleensä paikalleen aluslattian päälle. Vähennyslistoissa on kieli- ja urareuna, joka kiinnittyy viimeiseen lattialautaan ja menee päällekkäin seuraavan pinnan reunan kanssa.Jalkalistat ja muut listat voidaan kiinnittää seinään 16 tuuman välein nastoilla tai viimeistelynauloilla.
 • Päällekkäisvähennyksiä ja kynnyslistoja käytetään yleisesti uivien lattioiden ja mattoon siirtymisen yhteydessä. Ne ovat päällekkäin molempien reunojen kanssa, ja ne voidaan naulata tai liimata.

Yleisiä vinkkejä asennukseen

 • Ellet aio maalata listoja seinien väriin sopiviksi, valitse listat, jotka ovat kuvioiltaan ja väriltään mahdollisimman lähellä lattiapinnoitetta, ja valitse seinien ympärille puulistat, jotka sopivat listoihin ja joissa on vain vähän vaihtelua.
 • Kuten lattialaudat, myös listat on akklimatisoitava 72 tuntia.
 • Esiporausta suositellaan erittäin paljon, jotta vältytään halkeilulta ja sirpaloitumiselta kiinnitettäessä nauloilla tai niiteillä.
 • Aloita pisimmästä ehjästä seinästä, yleensä ulkoseinästä.
 • Kun asennat kengänreuna- tai neljänneskierroslistoja, älä lyö nauloja tai niittejä sisään alaspäin suuntautuvassa kulmassa. Se voi häiritä lattian laajenemisaluetta.
 • Liitä listat käyttämällä miterileikkauksia. Katkeamattoman ulkonäön aikaansaamiseksi mitraussuunta on suunnattava siten, että pitkä kärki on poispäin huoneen pääsisäänkäynnistä, eli samaan suuntaan, johon katsot, kun astut huoneeseen.

Erityisolosuhteet

Oviaukot

On houkuttelevaa jatkaa lattiapäällystettä oviaukon läpi, mutta siirtymäkaistan (T-listan) käyttö on yleensä parempi vaihtoehto. Tarkan istuvuuden luominen on vaikeaa, ja listan käyttäminen antaa hieman lisää liikkumavaraa. Jos lattianpäällyste on kelluva, sinun on käytettävä siirtymälistaa, jos oviaukko on alle kuusi jalkaa leveä.

Putket, tuuletusaukot, kaapit ja muut kiinteät esineet.

Yleinen nyrkkisääntö on jättää 3/8 tuuman laajenemisväli kaikkien kiinteiden esineiden ympärille ja käyttää listoja, putkirenkaita tai tuuletusaukkojen suojuksia peittämään aukot.

Korotetut tulisijaelementit

Siirtymät tulisijojen ympärillä ovat usein hankalia. Luonnollisimman näköinen tapa käsitellä korotettua tulisijaa on leikata alue itse tulisijan ympäriltä käyttämällä timanttiterällä varustettua alaleikkaussahaa. Tarvitaan kaksi leikkausta, ja tämä on valmisteltava ennen lattian asentamista. Ensimmäinen leikkaus tehdään lattian pystysuoran korkeustason kohdalle ja toinen leikkaus tasan aluslattian kanssa. Talttaile näiden kahden leikkauksen välinen alue, jotta lattiapäällyste voi liukua sen väliin.

Kuinka asennetaan listat ja listat?