Kovapuun suorituskyky ja ylläpito ajan myötä

Jos harkitset uutta lattiapintaa kotiisi, kovapuu saattaa olla juuri oikea ratkaisu. Monet ovat huolissaan siitä, että kovapuulattioita on vaikea hoitaa, mutta näiden lattioiden hyvät puolet ovat ehdottomasti suuremmat kuin huonot puolet, eikä niiden ylläpito ole niin vaikeaa kuin miltä se saattaa vaikuttaa. Tarkastellaanpa kovapuun suorituskykyä ajan mittaan ja sitä, millaista huoltoa siihen liittyy.

Kovapuiden suorituskyky

Kun harkitset uutta lattiapinnoitetta, yksi asia, joka sinun on pidettävä mielessäsi, on ROI – sijoitetun pääoman tuotto. Kun päätät myydä kotisi, mistä saat eniten rahaa takaisin? Tai jos tämä on ikuinen kotisi ja aiot juurtua sinne pitkäksi aikaa, mikä lattia kestää ilman, että se vaihdetaan 10 tai 20 vuoden välein?

Kaiken kaikkiaan vastaus näihin molempiin kysymyksiin on kovapuulattia. Miksi? Neljästä syystä:

  • Se on kestävä. On puulattioita, jotka ovat kestäneet yli 100 vuotta. Oikein tehtynä sinunkin lattiasi voisi tehdä niin.
  • Sitä voi korjata. Jos lattiaan tulee joskus naarmu tai lommo, sitä ei ole vaikea korjata (tästä lisää jäljempänä).
  • Se on joustava. Jos päätät myöhemmin, että haluat vaihtaa värin, ei hätää! Hio se vain hiomalla ja viimeistelemällä uudelleen. Se on kuin upouusi lattia!
  • Se nostaa talosi arvoa. Yleisesti ottaen asunnonostajat etsivät taloa, jossa on puulattiat. Lisäksi se tekee kodistasi arvokkaamman ja myy nopeammin kuin talot, joissa on matto, laatta tai vinyyli.

Päivittäinen ja viikoittainen puulattian huolto.

Kun kyse on kovapuulattioista, vesi on vihollinen. Tämän vuoksi sinun kannattaa olla varovainen, kuinka paljon vettä käytät lattioille. Pidä pölyn ja lian kertyminen mahdollisimman vähäisenä lakaisemalla kovapuut päivittäin. Voit myös käyttää imuria, mutta varmista, että matonhakkaaja on pois päältä ja että pyörät eivät naarmuta lattiaa.

Noin kerran tai kahdesti viikossa ota moppi lattialle, mutta varmista, että moppi on vain kostea. Jotkut käyttävät pelkkää vettä tai veden ja etikan seosta, mutta näin menetellen lattiat näyttävät ajan mittaan tylsiltä. Harkitse tästä syystä puulattianpuhdistusaineen käyttöä ainakin osan aikaa. Kun moppaat, varmista, että noudatat lattian kulkua ja moppaat huoneen sisäpuolelta ulospäin.

Kovapuun vuosittainen kunnossapito

Noin kerran vuodessa puulattiat on syytä pinnoittaa uudelleen. Onneksi tämä on todella helppo tehdä. Osta lattian tiivistysainetta, joka ei ole sävytetty, jotta se ei häiritse puulattioissa jo olevaa pintakäsittelyä. Levitä tiivistysainetta puhtaalla mopilla tasaisesti lattialle yksi osa kerrallaan. Kun se on kuivunut, kiillota kyseinen osa ottamalla pehmeä, puhdas rätti ja hieromalla sitä lattiaa vasten pyörivin liikkein, kunnes tiiviste on kiillotettu pois.

Kovapuulattioiden korjaaminen

Vaikka jotkin naarmut kovapuulattioissa itse asiassa lisäävät niiden luonnetta, kovapuulattioihisi tulee väistämättä naarmuja, jotka on korjattava. Korjaaminen riippuu naarmujen syvyydestä. Mataliin naarmuihin voit käyttää lattiakiillotusaineita. Syvät naarmut täytetään lattian väriin sopivalla tahralla puuvillapuikolla. Leveisiin naarmuihin voit levittää lateksipuutäyteainetta muovisella kittipuikolla. Kun se on kuivunut, hio täyteaine tasaiseksi ympäröivän lattian kanssa. Päällystä tärpätillä ohennetulla lakalla (noin 10-20 prosenttia).

Puulattiat voivat näyttää hyvältä vuodesta toiseen, ja jos niitä huolletaan oikein, ne voivat olla käytössä koko talon eliniän, joten ne ovat investoinnin arvoisia. Vahinkojen estämiseksi pidä matot jokaisen sisäänkäynnin sisä- ja ulkopuolella ja pyydä vieraita riisumaan kenkänsä, kun he tulevat kotiisi.

Oletko vasta aloittanut kovapuulattioiden hoidon ja ylläpidon? Kysy kysymyksesi kommenttikentässä, niin vastaamme mielellämme.