Kovapuulattioita koskevan päätöksen tekeminen – Mitä ottaa huomioon?

Lattian valinta kodissasi on ratkaisevan tärkeää yleisen sisustuksen kannalta. Kovapuu on ajaton klassikko, joka antaa selkeän lausunnon. On kuitenkin joitakin asioita, jotka sinun tulisi ottaa huomioon ennen päätöksen tekemistä, kuten se, miten se vaikuttaa perheeseesi tai työpaikkaasi. Sinun on myös mietittävä, miten perheesi tai työpaikkasi vaikuttaa lattiaan. Katsotaanpa joitakin positiivisia ja negatiivisia tekijöitä, jotka vaikuttavat kovapuulattiapäätöksesi tekemiseen.

Kovapuulattioita koskevan päätöksen tekeminen - Mitä ottaa huomioon?

Kovapuun edut

Lattianpäällystyksessä kovapuu tarjoaa paljon etuja ja vain vähän haittoja. Se on terveellinen valinta, joka näyttää ja tuntuu hyvältä. Se on myös yksi kestävimmistä lattiavalinnoista, joita voit tehdä.

Investoinnit

Kovapuulattiapäätöksen tekeminen on varmasti investointi. Kovapuu on yksi harvoista valinnoista, jotka todella nostavat kotisi arvoa ja auttavat sitä myymään. Koska kovapuulattiat ovat tunnetusti säilyttävät kauneutensa, rakenteellisen eheytensä ja luonteensa vuosikymmeniä, ne voivat olla erittäin vakuuttava myyntivaltti. Kovapuun tyylikkyys ja lämpö eivät koskaan mene pois muodista tai sen vetovoima horjuu. Olipa suunnitelmissasi pitää kotisi sukupolvien ajan tai myydä se kalliilla hinnalla, kovapuulattia on aina hyvä sijoitus.

Lämpöä ja mukavuutta

Puu lisää lämpöä ja eleganssia, jota mikään muu lattiatyyppi ei pysty tarjoamaan. Perinteisesti korkealuokkaisena materiaalina pidetty lehtipuu on antanut kodeille ja rakennuksille vuosisatojen ajan rikkauden, viehätyksen ja arvovallan ilmettä.

Vaikka lehtipuu on kova pinta, sen päällä on lämmin ja mukava kävellä, jopa talvella. Ne ovat helpompia jaloille ja jaloille kuin laatta tai kivi. Tämän vuoksi niiden päällä on mukavampi kävellä ja seistä koko päivän. Äänenvaimennuksen osalta ne ovat jossain keskellä, eivätkä ne täysin vaadi ääntä, mutta eivät myöskään suurenna sitä.

Lankkujen paksuuden vuoksi kovapuut kestävät lattian pienet epätasaisuudet paremmin kuin monet ohuemmat laminaattilattiat. Rakenteellisesti tämä saa kovapuun tuntumaan jalan alla kiinteältä ja vakaalta, mutta ei aiheuta onttoa sointia. Tämä lisää talon koetun vakauden psykologista komponenttia, mikä tekee siitä halutumman. Niin aitoa ja kaunista kuin useimmat laminaatit ja muut puuta jäljittelevät lattiat näyttävätkin, useimmat ihmiset huomaavat eron heti.

Suunnittelun monipuolisuus

Toisin kuin joissakin laminaattilattioissa, puun paksuuden vaihtelun lisäksi lankkuja voidaan ostaa eri pituisia, jotta saavutetaan haluamasi ulkoasu, mikä tekee siitä välittömästi tunnistettavan tavallisista lattioista ja antaa sinulle paljon suunnittelun monipuolisuutta.

Valittavana on kymmeniä eri puulajeja, joilla jokaisella on oma erilainen jyvänsä, tuntumansa, kovuutensa ja luonnollinen värinsä. Voit värjätä ja viimeistellä jokaisen lajin saadaksesi aikaan värin, joka sopii haluamaasi ulkoasuun. Viimeistely voi olla sileä ja kiiltävä tai maalaismaisempi. Kovapuu on joko valmiiksi viimeisteltyä myyjältä tai viimeistelemätöntä. Jälkimmäisessä tapauksessa sinun on viimeisteltävä se lattian asentamisen jälkeen, jotta se tiivistyy paremmin ylhäältä tulevaa kosteutta vastaan. Työmaalla viimeistelty lattia voi olla parempi vaihtoehto, jos ylhäältä tuleva kosteus on ongelma. Vaikka asennus on kalliimpaa, kestää kauemmin ja on sotkuisempaa, koko lattian tiivistäminen luo esteen ylhäältä tulevalle kosteudelle, joka voi tihkua valmiiksi viimeistellyn lattian lankkujen välistä. Jos valitset valmiiksi viimeistellyn puulattian, on tärkeää, että vuodot puhdistetaan nopeasti.

Kestävyys

Oikein hoidettuna lehtipuut ovat yksi kestävimmistä saatavilla olevista lattiatyypeistä. Ne voivat kestää sata vuotta tai kauemmin, ja voit viimeistellä ne tarpeen mukaan alkuperäisen kauneuden palauttamiseksi.

Allergiat

Kovapuut ovat hyvä valinta allergikoille. Lika, pöly ja hiukset eivät pääse jäämään tai uppoamaan lattiaan. Yksinkertainen pölymopin tai imurin ajaminen lattian yli poistaa kaiken ja pitää lattian puhtaana.

Kovapuulattioita koskevan päätöksen tekeminen - Mitä ottaa huomioon?

Kovapuun haitat

Hinta

Tämä saattaa vaikuttaa hämmentävältä, mutta kovapuun hinta on sekä etu että haitta. Kovapuu voi olla erittäin kallista verrattuna joihinkin muihin lattiatyyppeihin, mikä tarkoittaa, että alkuperäiset kustannuksesi ovat huomattavat. Useimmat lattiapinnat eivät kuitenkaan kestä kuin parhaimmillaan 25 vuotta. Jotkin lattiapäällysteet, esimerkiksi matot, eivät kestä edes niin kauan. Kovapuun pidempi käyttöikä, ja sen voi tarpeen vaatiessa kunnostaa uudelleen (ellei se vääntyile pahasti tai vaurioidu korjaamattomasti) tai vaihtaa osiin, tekee siitä taloudellisen valinnan, kun se kuoletetaan lattian käyttöiän aikana.

Jotkin korkealuokkaiset koneistetut lattiat maksavat enemmän kuin kovapuut, mutta asennus voi olla kalliimpaa riippuen siitä, aiotko tehdä sen itse vai palkata ammattilaisia ja valitsetko valmiiksi viimeistellyn vai viimeistelemättömän puun. Yksi asia on kuitenkin varma. Kauniin kovapuun ylläpito maksaa 20 vuodessa tai vähemmän vähemmän kuin kuluneen maton vaihtaminen.

Käytettävyys

Kovapuu on altis kosteudelle, naarmuille ja iskuille – ja saattaa vaatia valppautta ihmisiltä, joilla on lemmikkejä ja lapsia. Yksinkertaisin ratkaisu pudonneiden esineiden aiheuttamiin iskuihin tai lemmikkieläinten kynsistä aiheutuviin naarmuihin on liukumattoman maton käyttö vilkkaasti liikennöityjen alueiden suojaamiseksi.

Kosteus

Kosteus on kovapuulattioiden ongelma numero yksi. Puu turpoaa kosteana tai märkänä. Tämän vuoksi ovia voi olla vaikeampi avata tiettyinä vuodenaikoina. Sama tapahtuu lattialle, mutta se ei pääse mihinkään, joten liiallinen kosteus voi aiheuttaa lattian vääntymistä, halkeilua tai vääntymistä. Massiivikovapuulattioita ei suositella asennettavaksi maanpinnan alapuolelle, jossa kosteus voi tihkua maasta. Se ei myöskään sovellu paikkoihin, joissa kosteus vaihtelee voimakkaasti, tai kosteisiin tiloihin, kuten kylpyhuoneisiin.

Kovapuuta voi asentaa ilmastoon, jossa on korkea ilmankosteus, jos ryhdyt asianmukaisiin varotoimiin. Yli 5/16" – 5/8" paksuisia puulajeja ei pidä asentaa suoraan betonin päälle, ja kosteussululla varustettu aluslattia auttaa torjumaan maaperän kosteutta. Lattian reunoille on aina jätettävä riittävästi laajenemisvaraa, joka peitetään listoilla tai listoilla. Vaikka jotkin kovapuulattiat voidaan tehdä itse ja asentaa helposti kieli- ja ura-asennuksella, kannattaa harkita ammattilaisen palkkaamista, jotta voidaan varmistaa asianmukainen kosteudenhallinta ja laajenemistila lattian optimaalisen käyttöiän varmistamiseksi. Virheet voivat tulla kalliiksi.

Paikat

Kovapuuta ei saa koskaan asentaa tiloihin, joissa seisova vesi on yleistä, kuten kylpyhuoneisiin. Jos puu asennetaan keittiöön tai märkäbaarialueelle, märät roiskeet on kuivattava välittömästi. Eteisessä matto tai juoksija auttaa imemään sateen tai lumen aiheuttaman kosteuden.

Toivomme, että tämä on auttanut sinua tekemään päätöksen kovapuulattiasta ja että olet tyytyväinen valintaasi tulevien vuosien ajan.