Kovapuulattioiden viimeistelyt, värit ja muut tuotteet

Kovapuulattioiden osalta on valittavissa monia eri värejä, viimeistelyjä, tyylejä ja asennuskuvioita. Kotiin tai yritykseen asennettu kiintopuu voi olla yhtä ainutlaatuinen kuin siinä asuvat tai työskentelevät ihmiset. Kun päätös kovapuun käytöstä on tehty, on ensisijaisesti valittava kovapuulattian viimeistely, väri, kiiltoaste, lautojen koko ja asennuskuviot, ennen kuin lattia voidaan ostaa ja asentaa.

Kovapuulattioiden viimeistelyt, värit ja muut tuotteet

Kovapuulattioiden viimeistelyjen harkitseminen

Värivalinnat

Yksi asia, joka tekee kovapuusta niin erinomaisen valinnan, on erilaiset saatavilla olevat värit. Riippumatta siitä, millainen sisustus on menossa kotiin tai yritykseen, löytyy siihen sopiva kovapuu.

Luonnollinen

Kovapuulattia voidaan sinetöidä suojaavalla kirkkaalla maalilla, joka tuo puun luonnollisen ulkonäön esiin. Lajin yksilöllinen raekuvio ja ominaisuudet tulevat selvästi esiin luonnollisella viimeistelyllä. Joillakin puulajeilla, kuten vaahteralla, männyllä ja punatammella, on hyvin vaalea väri. Toiset, kuten brasilialainen teak ja Wenge, ovat hyvin tumman värisiä, ja muut lajit sijoittuvat jonnekin niiden väliin.

Lähes kaikki eksoottiset lajit sinetöidään luonnollisella viimeistelyllä. Joissain tapauksissa ne sinetöidään kevyesti sävytetyllä viimeistelyllä puun luonnollisen kauneuden korostamiseksi.

Värjätty

Lähes loputon määrä ulkonäköä voidaan luoda levittämällä kovapuulankkuihin värillistä väriainetta. Ei ole harvinaista, että valmistaja käyttää useita eri puulajeja ja erilaisia värjäysvaihtoehtoja luodakseen ostajille värivalikoiman.

Vaalea, keskikokoinen ja tumma.

Jotkut myyjät luokittelevat lattianpäällysteensä vaaleaan, keskipitkään ja tummaan tai väriperheeseen, kuten keltaisiin, kullanvärisiin, ruskehtaviin, ruskeisiin ja mustiin. Jos luonnollisia ja värjättyjä luokkia ei ole saatavilla, on todennäköistä, että jälleenmyyjä käyttää tätä nimitystä auttaakseen ostajia löytämään juuri haluamansa värin.

Paras tapa varmistaa, että saat oikean värin, olipa se sitten luonnollinen tai värjätty, on hankkia myyjältä näytteitä lattiasta. Nämä voidaan viedä projektikohteeseen, jotta saadaan parempi käsitys siitä, mikä väri sopii parhaiten projektiinne.

Valoherkkyys

On tärkeää huomata, että koska puu on luonnontuote, se voi olla herkkä valolle ja tummua ajan myötä. Jotkin puulajit ovat valoherkempiä kuin toiset. Seuraavia puulajeja pidetään valolle herkkinä:

 • Amerikkalainen kirsikka (eli musta kirsikka)
 • Australian sypressi
 • Veripuu (eli Muirapiranga)
 • Brasilialainen kirsikka (myös Jatoba)
 • Brasilialainen Mesquite (myös Andiroba; Royal Mahogany)
 • Brasilialainen punapuu (aka Massanarduba)
 • Brasilialainen teak (Cumaru)
 • Brasilialainen pähkinäpuu (myös Ipe)
 • Intialainen ruusupuu (myös Sonokeling).
 • Kempas
 • Nyatoh
 • Santos Mahogany (myös Cabreuva)
 • Sucupira, tumma
 • Teak
 • Tiete ruusupuu (myös Patagonian kirsikka)
 • Tiikeripuu
 • Pähkinä

Hickory ja vaahtera ovat molemmat lievästi valoherkkiä.

Jos päätät valita valoherkän puulajin, on tärkeää siirtää huonekaluja ja mattoja säännöllisesti ensimmäisen vuoden ajan, jotta lattialle pääsee tasainen valokuvio. Jos osa lattiasta on päällystetty ja päällysteen alla oleva alue näyttää vaaleammalta, poista päällyste, jotta lattia tasaantuu. Saattaa kestää muutaman kuukauden, ennen kuin peitetty alue tummuu samanväriseksi kuin muu lattia.

Kovapuulattioiden viimeistelyt, värit ja muut tuotteet

Kovapuulattioiden viimeistelyvaihtoehdot

Saatavilla on pari erilaista viimeistelyvaihtoehtoa, jotka vaikuttavat siihen, miten lattiat tulisi puhdistaa ja huoltaa. Pintakäsittelyt puhdistetaan helposti saippualla ja vedellä, kun taas tunkeutuvia viimeistelyjä, joita joskus kutsutaan myös tunkeutuviksi tiivisteiksi, ei voi koskaan puhdistaa vedellä. Jos lattian viimeistelyyn käytetään lakkaa, sellakkaa tai lakkaa, vaikka se on teknisesti pintakäsittelyä, lattioita on käsiteltävä tunkeutuvina.

Pintakäsittelyt

Pintakäsittelyt ovat nykyään yleisimmin käytettyjä kovapuulattioiden pintakäsittelyjä. Lähes kaikissa kovapuulattioissa on pintakäsittelyjä. Pintakäsittelyt suojaavat lattioita vahingoittumiselta muodostamalla puun päälle suojakerroksen, joka mahdollistaa lattioiden puhdistamisen saippua-vesiliuoksella. Nämä pintakäsittelyt saavat lattian näyttämään siltä, kuin lattian päällä olisi kiiltävä muovikerros. Vaihtoehtoja ovat mm:

 • Polyuretaani: Polyuretaaniset puulattioiden pinnoitteet kestävät hyvin kosteutta ja kestävät roiskeet sekä tahrat. Ne kuluvat ajan myötä harvemmin, jos niitä huolletaan asianmukaisesti. Niitä voidaan käyttää kiiltävänä tai mattapintaisena, ja ne ovat joko kosteuskovetteisia tai öljymodifioituja. Tämä joustavuus ja kestävyys tekee siitä markkinoiden suosituimman lattiapinnoitteen nykyään.
 • Uretaani: Uretaanipuulattian viimeistelyä on saatavana joko ruotsalaisena (tai happokovetteisena) tai vesipohjaisena. Ruotsinkielistä viimeistelyä saavat käyttää vain kokeneet ammattilaiset, koska se tuottaa runsaasti kemikaaleja ja hajua. Omatoimisten asentajien kannattaa käyttää vesipohjaista kemikaaleja välttääkseen, mutta varo sen nopeaa kuivumisaikaa.
 • Alumiinioksidi: Tehtaalla viimeistellyissä tai valmiiksi viimeistellyissä lattioissa on usein yksi tai useampi pintakerros, joka sisältää alumiinioksidia, joka on toiseksi kovempi kuin timantti. Alumiinioksidi tarjoaa kestävyyttä ja pitkäkestoisen pinnan.
 • Epoksi: Polymeereistä valmistettu epoksitiiviste on vahva ja kestävä lattian pintakäsittelyaine. Tämän pintakäsittelyn levittämiseen on palkattava ammattitaitoinen ammattilainen, sillä parhaan tuloksen saaminen riippuu oikeasta sekoituksesta ja levityksestä.

Tunkeutuvat pinnoitteet tai tiivisteet.

Tunkeutuvat pinnoitteet ovat pinnoitteita, jotka uppoavat puuhun sen sijaan, että ne lepäävät sen päällä. Ne suojaavat puuta sisältäpäin. Tämäntyyppistä pintakäsittelyä käyttäviä lattioita ei voi puhdistaa vedellä, joten tämä on merkittävä syy siihen, miksi sen käyttö on vähentynyt. Näiden pintakäsittelyjen ansiosta puun jyvät ovat helposti aistittavissa, jos lattiaa kosketetaan. Vaihtoehtoja ovat mm:

 • Öljyt ja vaha: Öljy ja vaha ovat kaksi vanhinta ja yksinkertaisinta tapaa viimeistellä lattia. Se antaa kovapuulattialle suojan, joka estää lian pääsyn lattioihin, ja antaa mukavan kiillon.
 • Lakka: Lakkaus ei ole enää niin yleinen viimeistelytapa kuin ennen. Se naarmuuntuu helposti, joten siinä näkyy kulumista nopeammin kuin muissa viimeistelyissä, mutta sitä löytyy sekä korkea- että matalakiiltoisena.
 • Shellakka ja lakka: Shellakka on kovaa hartsia, joka on peräisin Lacista, joka on hyönteisten koteloita varten erittämä aine. Sitä käytetään myös elintarviketeollisuudessa suojaamaan elintarvikkeita ja lisäämään niiden kiiltoa. Lakka on synteettinen pinnoite, joka on valmistettu selluloosasta. Molemmat pinnoitteet kuivuvat nopeasti, mutta koska ne eivät ole yhtä kestäviä roiskeille ja tahroille kuin muut pinnoitusvaihtoehdot, niitä ei nykyään käytetä yleisesti.

Kuinka selvittää viimeistelytaso

Lattian puhdistamisen ja kunnossapidon kannalta pintakäsittelyn tunteminen on olennaista. Kysy asunnon ostossa auttaneelta kiinteistönvälittäjältä tai kokeile jotakin näistä testeistä selvittääksesi, millainen viimeistely todennäköisesti on kodin puulattioissa:

 • Laita lattialle pieni määrä vettä ja anna sen vaikuttaa noin 10 minuuttia. Jos vesitahra jää, kyseessä on todennäköisesti kiillotus- tai vahapohjainen viimeistely. Jos ei, kyseessä on pintakäsitelty lattia.
 • Aja sormella lattiaa pitkin. Jos jäljelle jää tahranjälki, kyseessä on kiillotus- tai vahapohjainen pintakäsittelyaine.

Öljypohjaiset vs. vesipohjaiset pinnoitteet

Saatavilla on monia erilaisia öljy- ja vesipohjaisia vaihtoehtoja, mutta on tärkeää tuntea näiden kahden väliset erot. Lisääntyvien terveys- ja ympäristöhuolien vuoksi öljypohjaisten viimeistelymaalien käyttö on vähenemässä vesipohjaisten hyväksi.

Jos maalit ovat happo- tai kosteuskovetteisia, ne ovat öljypohjaisia. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö näillä viimeistelyaineilla olisi paikkansa alalla, sillä ne kovettuvat tarpeeksi koviksi tarjotakseen lattialle suuren suojan ja kauneuden, korostaen lattian kuviointia ja tarjoten lämpimän sävyisen ulkonäön lattian vanhetessa. Höyryt voivat viipyä viikon tai enemmänkin, sillä viimeistely kestää kolmesta seitsemään päivää, ennen kuin se on täysin kovettunut, mikä voi aiheuttaa allergiaherkkyydestä kärsiville ongelmia.

Vesipohjaiset maalit ovat paljon parempia ympäristön ja allergioista kärsivien kannalta. Ne eivät tummu ajan myötä, ja kun ne yhdistetään kovettimen lisäaineeseen, ne ovat kovempia kuin öljypohjaiset maalit. Ne kuitenkin nostavat lattian rakeisuutta ja tekevät siitä karhean, ellei niitä käytetä sen jälkeen, kun lattia on käsitelty alkoholipohjaisella tiivistysaineella. Vesipohjaiset maalit toimivat hyvin ja johdonmukaisesti kaikilla kolmella kiiltotasolla. Päällysteet kuivuvat nopeasti – yleensä tunnissa – ilman voimakkaita höyryjä.

Kovapuulattioiden viimeistelyt, värit ja muut tuotteet

Kiiltoaste

Kiiltoaste tarkoittaa kovapuulattiassa näkyvää kiiltoa. Sillä, kuinka kiiltävä lattia on, ei ole mitään tekemistä sen kestävyyden kanssa, joten kyse on henkilökohtaisesta mieltymyksestä. On tärkeää ottaa huomioon, että eri puulajit näyttävät kiiltoasteen eri tavoin. Esimerkiksi yhden puulajin korkea kiilto ei välttämättä näytä samalta kuin korkea kiilto toisen puulajin kiilto, mikä johtuu puun perustavanlaatuisista eroista.

Korkea

Tämäntyyppinen kiilto on erittäin kiiltävä ja heijastaa enemmän valoa kuin muut kiiltotyypit. Tämä johtaa voimakkaaseen häikäisyn, mutta antaa kiillotetuimman ulkonäön. Viimeistelyt on merkitty kiiltoasteella. Korkeat kiiltotasot näyttävät myös pölyn helpommin kuin matala kiilto. Näitä käytetään yleisesti liikuntasaleissa ja muissa kaupallisissa tiloissa.

Puolikiiltävä

Tämä taso tunnetaan myös nimellä keskikiiltävä, ja se on korkeakiiltoisen ja matalakiiltoisen tason välissä, ja se tarjoaa suhteellisen kompromissin niille, jotka eivät osaa päättää näiden kahden tason välillä.

Matala kiilto: Satiini tai matta tai mattapintainen tai matala kiilto

Matalampi kiilto auttaa vähentämään pienten naarmujen näkymistä, kun taas korkea kiilto korostaa niitä. Tämä viimeistelytaso valitaan yleisesti ammattimaisesti työmaalla viimeisteltyihin lattioihin ja valmiiksi viimeisteltyihin lattioihin.

Kovapuulattioiden viimeistelyt, värit ja muut tuotteet

Kovapuulattian leveys

On olemassa muutamia eri leveysvaihtoehtoja, jotka määrittävät lattian ulkonäön ja asennusvaatimukset. Leveysvaihtoehtoihin perehtyminen auttaa määrittämään, minkä tyylinen kiintolattia kannattaa valita.

Nauhat

Tämä on lineaarinen puulattiatyyppi, jossa on ohuita levyjä, yleensä noin 2 1/4″ leveitä. Ohuempia puukaistaleita käytetään luomaan illuusio tilasta huoneessa, ja niitä suositellaan pienempiin huoneisiin, joita on "avattava" hieman.

Lankku

Tämä on suoraviivainen puulattiatyyppi, jonka levyt ovat paksumpia kuin kaistaleet. Yleensä lankkulautojen leveys vaihtelee 3 tuuman ja 6 tuuman välillä. Lankku voi olla myös "leveä lauta", jonka leveys on tyypillisesti 5 tuumaa tai leveämpi.

Satunnainen leveys

Joitakin kovapuulattioita myydään satunnaisleveinä, mikä tarkoittaa, että jokainen laatikollinen lattiaa sisältää erilaisia leveyksiä. Jotkut ostajat pitävät enemmän satunnaisleveän lattian luomasta ulkonäöstä.

Parketti

Tämäntyyppistä puulattiatyyppiä käytetään, kun lattiaan luodaan asennettaessa mitä tahansa geometrisia kuvioita. Jokaisessa parketissa on yksityiskohtaisesti kuvio, joka sen on tarkoitus luoda, kun se ostetaan. Saatavilla on monenlaisia parkettilattioita, mutta niiden asentaminen on kalliimpaa, koska se vie enemmän aikaa.

Kovapuulattian pituus

Pituudet vaihtelevat valmistajittain. Joihinkin kuuluu koko pituudeltaan yhden pituisia lautoja, jotka ovat yleensä kalliimpia vaaditun laadun vuoksi. Toiset sisältävät satunnaisen pituisia lautoja, mutta ilmoittavat laatikossa lyhimmän ja pisimmän laudan pituudet. Kun laudan pituus on satunnainen, kaikki laatikossa olevat laudat ovat näiden kahden pituuden väliltä. Jotkut valmistajat saattavat jopa ilmoittaa kunkin laudan pituuden osuuden.

Laudat on asennettu porrastetusti, joten keskivertosilmä saattaa huomata, että yhden pituiset laudat ovat satunnaisen pituisia. Yhden pituiset laudat eivät ole ulkonäöltään yhtenäisiä, koska ne on asennettava satunnaisesti ja leikattava huoneen mittojen mukaan.

Kovapuulattioiden viimeistelyt, värit ja muut tuotteet

Ranskalainen reunimmainen kiintopuulattia (French Bleed Edge)

Reunan yksityiskohdan tyypit

Saatavilla on useita erilaisia reunatyyppejä, jotka vaikuttavat asennukseen ja lattian ulkonäköön, kun asennus on valmis. Kunkin reunatyypin tunteminen auttaa päättämään, mitä reunatyyppiä kannattaa käyttää.

 • Nelikulmainen reuna: Tällä reunalla varustetut laudat kohtaavat tasaisesti luoden tasaisen ulkonäön, joka sulauttaa lattian laudasta toiseen.
 • Mikroviiste: Laudoissa on erittäin matala ura, jonka tarkoituksena on auttaa peittämään lattian epätasaisuudet, kuten laudan epätasainen korkeus. Mikro- ja mikroniviisteen välillä on vaikea nähdä eroa.
 • Mikroviiste: Levyissä on vielä pienempi ura kuin mikroviisteessä. Koska se on niin pieni, on vaikea havaita eroa valmistajakohtaisten viisteiden välillä. Sen tarkoituksena on myös peittää lattian epätasaisuudet.
 • Eased Edge: Näissä laudoissa on hieman vähemmän erottuva ura kuin täysviisteisissä laudoissa. Jotkut valmistajat lisäävät reunan päätysaumoihin sekä laudan pituuteen, mikä luo erilaisen visuaalisen vaikutelman, kun lattia on valmis.
 • Täysi viiste: Näissä laudoissa on erottuva ura, joka luo epävirallisen ilmeen. Lautojen välinen alue tiivistetään, kun lattia on valmis, jotta lautojen välinen alue on helpompi puhdistaa.
 • French Bleed Edge: Nämä laudat on värjätty ja niiden reunat on värjätty tummalla tai mustalla värillä, jotta ne erottuvat.
 • Pillowed Edge: Näissä laudoissa on pehmeä ja sileä reuna.

Asennuskuviot

Kiintopuulattian asennuksessa voidaan käyttää kahta eri asennuskuviota. Kumpikin asennuskuvio tarjoaa erilaista visuaalista mielenkiintoa lisäämällä huoneeseen sisustuselementin.

Lankkutyyli

Tässä tyylissä lankut – tai kaistaleet – asetetaan päittäin. Useimmat kovapuulattiat asennetaan tällä tavoin. Tässä tyylissä laudat voivat olla saman levyisiä, tai voidaan käyttää satunnaisia leveyksiä.

Parkettityyli

Tässä tyylissä lankut tai kaistaleet asennetaan siten, että ne muodostavat tietyn geometrisen kuvion. Valittavana on useita erilaisia kuvioita. Parkettikuvio antaa huoneeseen hyvin selkeän ja hienostuneen ilmeen. Perinteinen parketin asennus on kallista ja harvinaista, koska se on korvattu viilukuvioilla.

Kalanruoto

Kalanruotokuviossa kovapuulattian kaistaleet asetetaan vinoon kuvioon, joka muistuttaa rihlattua kangasta. Tämän kuvion kehittämiseksi asentajat voivat asentaa sen käsin tai käyttää valmiita neliöitä, kuten parkettia.

 • Brick Pattern Half Bond: Tämäntyyppinen lattia asennetaan niin, että se näyttää tiililtä.
 • Diagonaalinen kori: Tämäntyyppinen lattia asetetaan diagonaalisiin neliöihin, joissa kussakin neliössä on kolme lautaa.
 • Square Basket: Tämä lattiatyyppi on samanlainen kuin diagonaalinen kori, paitsi että se asetetaan lineaarisesti eikä diagonaalisesti. Yksi neliö asetetaan vaakasuoraan ja seuraava pystysuoraan visuaalisen kiinnostavuuden luomiseksi.
 • Neliö/diagonaalinen silliväri: Tämä kuvio asetetaan diagonaaliseen siksakiin, yleensä seinien suuntaisesti.
 • Yksittäinen sormustinkuvio: Laudat asetetaan M-kirjaimen muotoiseen kuvioon, jossa on yksi lauta jokaista kulmaa kohti.
 • Kaksinkertainen kalanruoto: Laudat asetetaan "W"-muotoiseen kuvioon, jossa on kaksi lautaa kulmaa kohti.
 • Chevron: Laudat asetetaan "V"-muotoiseen kuvioon käyttäen yhtä lautaa per "V"-muoto.
Kovapuulattioiden viimeistelyt, värit ja muut tuotteet

Medaljonit ja reunukset

Medaljonkien ja reunusten käyttö ei ainoastaan lisää kodin arvoa, vaan antaa omistajille myös tyytyväisyyttä siitä, että he tietävät, että heillä on jotakin, joka eroaa muista.

Mitalit

Nämä ovat yleensä suuria pyöreitä kuvioita, jotka sijoitetaan huoneen keskelle. Yleisiä malleja ovat esimerkiksi kompassi, aurinkokello, auringonpilvi tai mandala. Mukautettuihin malleihin voi sisältyä perheen vaakuna, monogrammi tai eläin, kuten leijona.

Reunukset

Nämä ovat samanlaisia kuin seinäpaperin reunukset, paitsi että ne asetetaan kovapuulattian ympärille. Ne voivat olla mitä tahansa yksinkertaisesta tummasta viivasta monimutkaisempaan geometriseen kuvioon. Ne voidaan asentaa mihin tahansa kohtaan lattiapintaa, mutta yleensä ne asennetaan kohti seiniä tai huoneen keskiosaa.

Sekä medaljonkeja että reunuksia pidetään upotuksina, sillä upotukset ovat malleja tai kuvioita, jotka on tarkoitus "upottaa" kovapuulattia-asennukseen. Ennen kuin tietokoneet pystyivät auttamaan näiden materiaalien luomisessa, ne tehtiin käsityönä, mikä teki niistä kalliita ja harvinaisia.