Kovapuulattioiden kunnostus

Kovapuulattiat tuovat kauneutta ja charmia jokaiseen kotiin. Naarmuuntunut, kolhiintunut tai liikaa kulunut kiintopuu voi niin ikään vähentää kodin kauneutta ja jopa alentaa sen arvoa. On luonnollista, että lattia naarmuuntuu, merkitään ja kuluu ajan myötä. Jos huomaat, että lattiasi tarvitsee normaalia puhdistusta enemmän hoitoa, huomaat, että kovapuun uudelleenkäsittely parantaa sen ulkonäköä ja kestävyyttä.

Kovapuulattioiden kunnostus

Ihmiset valitsevat kovapuulattioidensa uudelleenkäsittelyn monista eri syistä. Saatat päättää, että lattian väri kaipaa päivitystä, varsinkin jos olet tehnyt muita päivityksiä kodissa ja haluaisit puun sopivan siihen. Lattiat, jotka ovat kuluneet liikaa tai joissa on suuria naarmuja tai kuluneita alueita, hyötyvät myös uusimisesta. Toinen syy uudelleenkäsittelyyn on se, että kovapuulattia on ollut suurimman osan elämästään maton peitossa.

Uudelleenkäsittelyprosessi

Kovapuun uudelleenkäsittely voi olla pitkä ja kallis prosessi. Tämä ei yleensä ole tee-se-itse-projekti, sillä käytössä on raskaita hiomakoneita, suuria määriä pölyä ja jopa vaarallisia kemikaaleja. Vaikka useimpia vesipohjaisia liuottimia pidetäänkin turvallisina, on silti tarpeen noudattaa asianmukaisia varotoimia ihon ja keuhkojen osalta. Jos teet virheitä tai hiot puulattian liian pitkälle, saatat joutua kutsumaan ammattilaisen auttamaan tehtävän loppuunsaattamisessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettetkö voisi hyötyä siitä, että ymmärrät uudelleenlakkausprosessin.

Ennen kiintopuun uudelleenkäsittelyä on valittava käytettäväksi lattian pintakäsittelyaine. Voit valita joko vesipohjaisen tai öljypohjaisen pintakäsittelyn. Kumpikin lisää kovapuulattian pitkäikäisyyttä ja auttaa säilyttämään sen monien vuosien ajan. Öljypohjaiset maalit ovat kuitenkin helpompia työstää kuin vesipohjaiset maalit. Jos päätät viimeistellä lattian itse, saatat huomata, että öljypohjainen maalipinta on käyttäjäystävällisempi.

Mitä tehdä ennen kiintopuun uudelleenkäsittelyä?

Ennen kuin aloitat, sinun on poistettava kaikki esineet huoneesta tai huoneista, jotka tarvitsevat uusintakäsittelyä. Tähän kuuluvat seinävaatteet sekä verhot tai verhot ikkunoista. Huoneeseen tai huoneisiin, jotka viimeistellään uudelleen, on asennettava ovensuuhun myös raskas muovinen suojalevy, jotta muut huoneet ja huonekalut voidaan suojata pölyltä, joka syntyy hionnan aikana. Älä unohda tiivistää lattian tuuletusaukkoja, koska pöly voi päästä kanavistoon ja puhaltaa takaisin lattian läpi, kun uuni tai lämmitys- ja jäähdytyspuhallin käynnistetään.

Kun olet poistanut huonekalut ja muut tarvikkeet huoneesta, voit alkaa tarkistaa, onko lattiassa vaurioituneita, halkeilleita tai irtonaisia lattialautoja. Nämä kannattaa korvata ennen kuin aloitat hionnan. On parempi korvata ne nyt ennen hionnan aloittamista kuin joutua korvaamaan ne myöhemmin ja pinnoittamaan uusiksi vaihdettu lattia tai kovapuulattian osa. Haluat myös etsiä puulattiassa näkyviä nauloja tai niittejä. Naulat ja muut vaaratekijät, kuten ulkonevat niitit, voivat pilata hiomalaitteesi.

Kun lattia on nyt tarkastettu, puhdista se perusteellisesti imuroimalla lattia ja käymällä se sitten toisen kerran läpi mopilla ja mineraalitärpätillä tai muulla puhtaalla liuoksella jäljellä olevan pölyn ja lian poistamiseksi. Lattian on oltava puhdas ja vapaa roskista, jotta hionta- ja uudelleenkäsittelyvaiheessa et sinetöi likaa tai likaa. Kun lattia on kuivunut, voit aloittaa lattian hionnan.

Aloittaminen

On muutamia asioita, jotka on syytä huomioida turvallisuusohjeista, jotta voit suojella itseäsi tai varmistaa, että uudelleenkäsittelyä tekemään palkatut henkilöt ovat asianmukaisesti suojattuja. On tärkeää, että sinulla on suojalasit, korvatulpat ja pölynaamari keuhkojen suojaamiseksi. Kaikilla, jotka ovat huoneessa ja työskentelevät uudelleenkäsittelyprojektin parissa, tulisi olla nämä tavarat ja käyttää niitä tarvittaessa.

Jotta vältät hionnan liian syvälle puuhun, sinun on valittava hiomarake, joka ei ole liian kuluttava puulattialle. Yleiset hiomarakeet ovat 60, 80, 100 ja 120. Voit käyttää yhtä tai useampaa näistä varmistaaksesi, että saat tasaisen lattiapinnan, kun olet lopettanut hionnan.

Kun hiot lattiaa, muista, ettet liiku liian nopeasti tai paina hiomakoneella liian kovaa. Lattiaan saattaa jäädä epätasaisia kohtia. On myös tärkeää huomioida, että aina kun hioo kovapuulattiaa, kannattaa edetä lattian jyvän suuntaisesti.

Kun pöly on laskeutunut huoneeseen, voit alkaa imuroida jäljellä olevaa pölyä. Suurissa hiomakoneissa on kiinnitetyt suodattimet, joissa on irrotettavat pölypussit, jotka on suunniteltu keräämään suurin osa pölystä. Se ei kuitenkaan ota kaikkea pölyä kiinni. Muista imuroida ikkunalaudat, itse ikkunalaudat ja ovenkarmien yläosat. Jäljelle jäänyt pöly laskeutuu märkään pintakäsittelyyn ja luo epäammattimaisen ulkonäön, ja se saattaa tuntua rakeiselta, kun se on kuivunut.

Maalin levittäminen

Siivilöi maalipinta suureen ämpäriin tai pussilla vuorattuun roska-astiaan ja anna ilmakuplien laskeutua ennen kuin aloitat sen levittämisen lattialle. Jos annat ilmakuplien laskeutua nyt, ne eivät näy enää niin helposti märässä maalissa, jolloin lattiasta tulee kiiltävämmän näköinen. Riippuen käyttämästäsi pintakäsittelyaineesta, valitse lampaanvillaharja tai synteettisestä turkiksesta valmistettu harja, joka on kiinnitetty pitkään tankoon, joka on samanlainen kuin moppaamiseen käytettävä harja. Viimeistelylakkaa levitetään juoksevalla liikkeellä ja jälleen kerran jyvän suuntaisesti.

Kun maalipinta on kuivunut, voit laittaa päälle kirkkaan tiivisteen tai kiillotusaineen, joka antaa kiiltävän ulkonäön puulattialle. Usein lisätty tiiviste voi auttaa suojaamaan tulevilta naarmuilta. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä viimeistellyn ulkonäön kannalta. Oikein tehtynä lattiassasi ei pitäisi olla naarmuja tai maalin sivelemisen aiheuttamia viivoja.

Kovapuulattia voidaan joutua uusimaan viidestä kymmeneen vuoden välein, riippuen kodin jalankulusta ja kulumisesta. Koko uudelleenkäsittelyprosessi voi kestää muutamasta päivästä viikkoon, ja koko prosessin ajan on välttämätöntä, että uudelleenkäsiteltävät tilat tuuletetaan kunnolla.

Kovapuulattiat lisäävät kodin arvoa, ja niiden suosio on jälleen kasvamassa. Säännöllisellä kunnossapidolla ja asianmukaisella säilyttämisellä kiintolattia pysyy kestävänä ja kestää pitkään kauemmin kuin mikä tahansa matolla päällystetty lattia.