Kovapuulattian kehitysprosessi (Engineered Hardwood Flooring)

Nykyään kovapuulattiat ovat yleistyneet kodeissa eri puolilla Yhdysvaltoja ja maailmaa. Mutta mitä on suunniteltu kovapuulattia, ja kuinka paljon tiedät siitä oikeasti? Lue eteenpäin, niin autamme sinua ymmärtämään tämäntyyppistä lattiapäällystettä ja sitä, miten se on kehittynyt ajan myötä.

Mikä on suunniteltu puulattia?

Mistä tarkalleen ottaen on valmistettu suunniteltu kovapuu? Suunniteltu puulattia koostuu eri suuntiin asetetuista laminoiduista kerroksista, yleensä vanerista ja käsittelemättömästä valkoisesta puusta. Halvoissa puulattioissa voi olla vain kolme kerrosta, kun taas laadukkaammissa tuotteissa voi olla jopa 12 kerrosta. Näiden kerrosten päällä on kiintoviilua, ja ne on esikäsitelty kovalla, uretaanin kaltaisella pinnoitteella.

Paksulla viilulla päällystetyt lattialaudat ovat vedenkestävämpiä ja kalliimpia kuin ohuella kerroksella päällystetyt. Ohuella viilulla varustetut ovat paljon halvempia, mutta niitä ei voi viimeistellä uudelleen, kun niissä näkyy kulumisen merkkejä. Sitä vastoin jotkin paksusta viilusta valmistetut lattialaudat voidaan viimeistellä useita kertoja.

Suunnitellun kiintokalusteisen lattian alkeet

Betonilattiat kehitettiin 1960-luvulla kellareihin ja betonilaatan päälle rakennettujen kiinteistöjen ensimmäisiin kerroksiin. Perinteisiä kovapuulattioita oli vaikea asentaa näihin tiloihin, joten valmistajat loivat insinöörilattiat, joilla saavutettiin samanlainen ulkonäkö ilman vaivaa.

Koska insinöörilattioita käytettiin vain yhdessä käyttökohteessa, lattialaudoissa oli vain vähän vaihtelua. Niillä oli vakiopaksuus, joka soveltui ihanteellisesti tähän ainoaan tarkoitukseen. Myös käytettävien puutyyppien ja pintakäsittelyjen vaihtoehtoja oli vähemmän.

Kovapuulattiat nykyään

Nykyään puukuitulattiat eivät rajoitu vain kellareihin ja betonilaattojen päällä oleviin lattioihin. Tuotteen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti, ja puukoolattuja lattioita löytyy melkein mistä tahansa, myös paikoista, joista ei odottaisi löytävänsä lankkulattioita, kuten autotalleista ja keittiöistä. Suunniteltujen puulattioiden osuus Yhdysvalloissa nykyään myydyistä puulattioista on 30 prosenttia.

Alun perin puukuitulankkuja oli vain yhden paksuuden levyisiä. Nykyään tekniset lattialankut ovat kuitenkin tyypillisesti kolmen kahdeksasosan tuuman ja kolmen neljäsosan tuuman paksuisia. Paksummat lattialankut ovat laadukkaampia ja käyttökelpoisempia monissa eri sovelluksissa, ja ne voidaan naulata puisen aluslattian päälle aivan kuten perinteinen lankkulattia.

Ohuemmat kuin kolme neljäsosaa tuumaa ohuemmat lattialaudat eivät ole aivan yhtä monipuolisia, mutta ne voidaan liimata kuten vinyyli- tai elastinen lattia. Rakentajat voivat tehdä tämän puolestasi, mutta kuka tahansa motivoitunut DIY-rakentaja voi tehdä sen helposti. Tämä on hyvä tapa säästää rahaa lattiahankkeessa.

Nykyaikaisimmissa ohuissa lattialaudoissa on kehittynyt kieli- ja urajärjestelmä, joka lukitsee laudat paikoilleen. Tämän rakenteen ansiosta ne on helppo ja nopea asentaa, mikä säästää arvokkaita dollareita.

Nämä insinöörilattiat, joita usein kutsutaan kelluviksi lattioiksi, toimivat hyvin vanhojen lattioiden ja korkkialustojen päälle asennettuina. Ne soveltuvat myös erinomaisesti säteilylämmitysjärjestelmien päälle. Suunnitellut lattialaudat siirtävät lämpöä tehokkaammin kuin massiivipuulattiat. Koska ne voidaan vain liimata, ei ole myöskään vaaraa, että naulat tai niitit puhkaisevat johtoja tai kuumavesiputkia. Kelluvat lattiat ovat helpoimmin asennettavia lattiamateriaaleja, vaikka lautojen asentaminen vaatiikin jonkin verran taitoa.

Eri paksuiset lattialankut sopivat myös erinomaisesti huoneiden välisten siirtymien täyttämiseen, joiden kanssa monet remontoijat kamppailevat kotiaan remontoidessaan. Eri paksuisilla lattialevyillä voidaan luoda tasainen, tasainen lattia, kun siirrytään esimerkiksi puisesta olohuoneesta laatoitettuun keittiöön. Näin vältytään suurilta siirtymäkaistaleilta ja ovien rajaamisesta aiheutuvalta vaivalta.

Miten valita puulattiat makusi ja budjettisi mukaan?

Kun puukuitulattiat ovat yleistyneet, niistä on tullut myös edullisempia. Suunniteltu puulattia maksaa puolet uuden puulattian hinnasta, ja hinta on vertailukelpoinen, jos aiot kunnostaa olemassa olevan lattian. Voit odottaa käyttäväsi 3-14 dollaria neliöjalkaa kohti, riippuen käyttämästäsi puulattiasta.

Tietenkin sinun on otettava huomioon asennus sekä raaka-aineet. Tässä kohtaa koneistetut puulattiat todella pääsevät oikeuksiinsa. Tyypilliseen taloon voi saada koneistetut puulattiat kaikkiin huoneisiin vain noin päivässä. Koska nämä lattiat ovat usein valmiiksi viimeisteltyjä, lautoja ei välttämättä tarvitse värjätä tai päällystää uretaanilla, kun ne on laskettu, mikä voi lyhentää asennusprosessia päiviä. Ota huomioon odotettavissa olevat kokonaiskustannukset päätöstä tehdessäsi.

Lisäksi kovapuulattioiden valmistajat ovat kehittyneet vastauksena kasvavaan kiinnostukseen kestävyyttä kohtaan. Valmistajat kiinnittävät enemmän huomiota viilu- ja välipuihinsa ja valitsevat tuotteita, jotka eivät kuluta maailman arvokkaita luonnonvaroja. He saattavat myös tehdä viilut ohuemmiksi, kun he käyttävät eksoottisia puita, jotta saadaan aikaan tyylikäs ulkonäkö tuhoamatta metsiä. Virallisten elinten, kuten Forest Stewardship Councilin ja Sustainable Forestry Initiative -järjestön, hyväksymiset ovat suhteellisen uusia aloitteita, jotka auttavat ohjaamaan kuluttajien valintoja.

Eikä siitä ole vielä kovinkaan kauan, kun meillä ei ollut mitään valinnanvaraa puulattioiden ulkonäön suhteen. Vasta viime aikoina olemme nähneet, että niitä valmistetaan erilaisista puulajeista, myös eksoottisista puulajeista. Näiden ansiosta kuluttajat voivat valita kovapuulattiat, jotka sopivat heidän budjettiinsa, makuunsa ja olemassa olevaan sisustukseensa. Nykyaikaisia puukuitulattioita on saatavana myös erilaisilla uusilla pintatehosteilla, kuten maalaismainen käsin rapautettu ulkonäkö tai tyylikäs, kiillotettu viimeistely.

Nykyaikaiset puukuitulattiavalmistajat harkitsevat myös tarkkaan käyttämänsä puulajit tuotteidensa vakauden parantamiseksi. Tietyt puulajit taipuvat ja kupruilevat vähemmän kuin toiset. Valmistajat testaavat jatkuvasti eri puulajeja määrittääkseen tuotteisiinsa parhaiten sopivat puut. Tekniikan kehittyessä pitkään vallalla olleet väärät käsitykset puulattioiden vakaudesta voidaan kumota.

Onko sinulla kysyttävää puukoolatuista lattioista? Voit vapaasti jakaa ne alla olevassa kommenttiosiossa. Klikkaa tästä selataksesi ’n laajaa valikoimaa kovapuulattioita.