Kovapuiset listat, listat ja tarvikkeet

Kovapuiset listat, listat ja tarvikkeet

Kovapuulattiat tarkoittavat muutakin kuin puulajin valitsemista, lautojen nappaamista ja asentamista huoneeseen. Lattian lisäksi ihmisten on otettava aikaa miettiä erilaisia listoja tai reunalistoja ja lisävarusteita, joita he tarvitsevat viimeistelläkseen haluamansa ulkoasun. Ilman listoja, reunalistoja ja siirtymäkappaleita puulattiat voivat näyttää keskeneräisiltä, mikä vie pois huoneen kauneuden.

Jos asennat valmiiksi viimeistellyn lattian, useimmissa niistä on mukana omat sopivat reunalistat työn viimeistelyä varten. Viimeistelemättömän kovapuun käyttäminen edellyttää viimeistelemättömien listojen ja reunalistojen erillistä värjäystä, jotta ne sopisivat valmiiseen lattiaan.

Jos asennat konepuulattioita, sinun on myös harkittava, aiotko käyttää aluskatetta, ja jos aiot, mikä on paras valinta.

Sinun on ehkä myös pohdittava, mitä liimaa käytät, jos käytät joko liima-asennusta (puukerrostalot tai ohutprofiiliset massiivilattiat) tai kelluvaa liimasauma-asennusta.

Listat, reunalistat ja siirtymäkohdat

Tarjolla on useita erilaisia listoja ja reunalistoja, jotka on suunniteltu sopimaan kaikkiin lattian tarpeisiin. Kiintopuulattioita asennettaessa saatetaan tarvita seuraavia listoja, jotta työ saadaan valmiiksi:

 • T-Molding: Tätä listaa käytetään yleisimmin siirtymänä laattalattian ja puulattian välillä, mutta sitä käytetään myös puulattian yhdistämiseen toiseen.
 • Reducer / yksipuolinen Reducer / tasainen Reducer: Tätä listaa käytetään yleensä lattian tasoittamiseen, kun se liitetään matalampaan lattiaan. Sitä käytetään myös suunnitteluelementtinä tulisijojen ympärillä.
 • Overlap Reducer: Tätä listaa käytetään kelluvien lattioiden, maton ja matalampien lattioiden yhteydessä.
 • Bi-level Reducer: Tätä listaa käytetään massiivipuulattioiden kanssa siirtymiseksi mattoon tai muihin matalampiin lattioihin.
 • Baby Threshold/Kynnyslista: Tätä listaa käytetään alueilla, joilla tarvitaan laajennusta, kuten lasiliukuovien kanssa, mutta sitä voidaan käyttää myös maton kanssa.
 • End Cap/Square Nose: Tätä voidaan käyttää samalla tavalla kuin vauvakynnyslistaa.
 • Päällekkäiset portaiden reunalistat, napakymppi: Tätä käytetään yleensä kelluvien portaiden kanssa, joissa voidaan tarvita laajenemista.
 • Portaiden tasainen/nelikulmainen reuna, napakymppi: Tätä käytetään portaiden siirtymänä.
 • Neljännespyöreä: Tätä käytetään yleisesti jalkalistojen ja kiinteiden kohteiden ympärillä koko huoneessa.
 • Kengänreunan listoitus: Tämä toimii aivan kuten neljänneskierroslistat, mutta pienemmällä profiililla.
 • Pohjalevy/seinäpohja: Tätä käytetään huoneen kaikkien seinien pohjan ympärillä peittämään laajenemisrako, jonka lattia tarvitsee hengittää.

Aluskate

Aluskate toimii kovapuulattian ja aluslattian välisenä esteenä. Sitä käytetään pääasiassa puulattioiden kanssa. Massiivipuulattioissa käytetään aluskatteena yleensä vain kolofonia/huopapaperia.

Aluskatteen tyypistä riippuen sen tarkoituksena on tarjota pehmuste lattian ja aluslattian välille, vaimentaa ääntä (tärkeää maanpäällisissä asennuksissa) ja/tai estää kosteutta pääsemästä kiintopuulattiaan (erityisen tärkeää asennettaessa betonisen aluslattian päälle).

 • Basic Foam: Tätä on saatavana useita eri tyyppejä valmistajasta riippuen. Pohjimmiltaan tämä on vaahtokerros, jota käytetään betonilattioiden kanssa, kun asennukset tehdään maanpinnan tasolla tai sen alapuolella. Siinä voi olla muovikerros kosteussulkuna tai lisäkerros tahmeaa materiaalia asennuksen helpottamiseksi.
 • Sound Choice: Tämä on ympäristöystävällinen aluskerrosvaihtoehto, joka eristää lattian. Se vähentää puulattioilla kävelemiseen liittyvää melua ja toimii samalla pitääkseen lattiat viileämpinä kesällä ja lämpiminä talvella. Siinä on myös höyrysulku, joka estää vettä pääsemästä lattiaan.
 • Lattianvaimennin: Tämä vähentää lattioilla kävelystä aiheutuvaa melua, mutta se ei ole ympäristöystävällinen tuote, koska se on täysin synteettinen.
 • Korkki: Tämä on erinomainen valinta niille, jotka etsivät vihreää aluskatevaihtoehtoa. Se tekee ihmeitä kävelystä aiheutuvien äänien vähentämiseksi ja suojaa samalla lattiaa kosteudelta. Sitä voidaan käyttää kelluvissa asennuksissa, jotka vain asetetaan aluslattian päälle, tai se voidaan liimata.
 • Proflex: Tämä on vaihtoehto korkille, mutta koska sitä käytetään pääasiassa korkeissa rakennuksissa, on suositeltavaa, että rakentajat hankkivat hyväksynnän asianomaiselta asunnon omistajien yhdistykseltä ennen sen käyttöä. Tätä vaihtoehtoa käytetään yleisesti betonialustojen kanssa, ja se vähentää sekä kosteusriskiä että kävelyn aiheuttamaa ääntä. Se painetaan alas irrotettavalla teipillä eikä liimata.
 • Muovivaippa: Muovilevyä voidaan käyttää minkä tahansa aluskatteen alla kosteussuojan lisäämiseksi. Tämä vaihtoehto ei tarjoa paljon, jos lainkaan, äänieristystä.
 • Vinyyli: Kuten muovi, vinyyli on erinomainen vaihtoehto kosteussuojaukseen, mutta ei niinkään äänieristykseen.
 • Rosin/Felttipaperi: Tämäntyyppinen aluskate ei tarjoa kosteussulkua eikä juurikaan äänieristystä. Tämä materiaali levitettiin, kun massiivipuulattioita asennettiin, jotta kipsilevypöly ja muut hiukkaset eivät pääsisi asentajan silmiin.

Liimat

Kiinteät kovapuulattiat, joiden paksuus on ¾ tuumaa, on naulattava aluslattian päälle. Ohutprofiiliset massiivipuulattiat ja monet massiivipuulattiat voidaan kuitenkin joutua liimaamaan. Liimasaumattomissa kelluvissa puulattioissa tarvitaan liimaa, jotta kieli- ja urareunat saadaan liitettyä yhteen. Tarjolla on monia liimavaihtoehtoja, ja on tärkeää valita oikea liima.

 • Uretaaniliimat: Nämä ovat nykyään yleisimmin käytettyjä liimoja puukoolattujen ja ohutprofiilisten kiintolattioiden asennuksissa. Tarjolla on useita eri vaihtoehtoja, vaikka ne eivät olekaan kovin ympäristöystävällisiä. On tärkeää tarkistaa, ettei liimaa ole jäänyt mihinkään puuhun asennuksen jälkeen ja uudelleen asianmukaisessa päivänvalossa. Liima voidaan puhdistaa mineraalitärpätillä.
 • Vesipohjaiset liimat: Näitä liimoja on tarkoitus käyttää vain puulattioiden kanssa, ja ne ovat paras vaihtoehto niille, jotka ovat huolissaan ympäristö- ja terveyskysymyksistä, vaikka ne eivät aina tarjoa parasta laatua olevaa tartuntaa. Saatavilla on myös jauhepohjaisia liimoja, jotka sekoitetaan veteen. Liima voidaan puhdistaa kostealla liinalla ennen sen kovettumista. Jos se on täysin kovettunut, käytä mineraalitärpättiä.
 • Kelluvat lattialiimat: Monet valmistajat valmistavat omia kelluvan lattian liimoja, joita käytetään niiden tuotteiden saumojen liimaamiseen. Kullakin liimatyypillä on omat ohjeensa ja suosituksensa asennusta varten. Nämä voidaan puhdistaa kostealla liinalla ennen liiman kovettumista. Ole sen jälkeen varovainen, kun haluat raaputtaa liiman pois muilta pinnoilta.

Paras tapa valita oikea liima on noudattaa valmistajan ohjeita.

Tärkeä huomautus: Jos käytät mineraalitärpättiä liiman puhdistamiseen, varmista asianmukainen ilmanvaihto ja suorita se kaukana kaikista lämpö- tai liekkilähteistä.