Kotisi pienentäminen

Kotisi pienentäminen

Uusi filosofia
Keskimääräinen amerikkalainen talo on yli kaksinkertaistunut 1950-luvulta lähtien, ja sen koko on nyt yli 2 300 neliöjalkaa. Mutta yhä useammat ovat sitä mieltä, että isompi ei ole parempi.

Koko on tietysti suhteellista. Yksi perhe voi kutsua tilaa kodiksi, kun taas toisen mielestä se riittää vain vierashuoneeksi. Kestävällä, yksinkertaisemmalla ja pienemmällä ajatuksella on kuitenkin kannattajansa. Näyttää siltä, että olipa tilasi mikä tahansa, siinä on mahdollista elää hyvin. Kaikki alkaa pienestä luovuudesta, muutamasta olennaisesta suunnittelutarvikkeesta ja markkinoiden tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämisestä.

Useat tekijät saattavat lisätä kiinnostusta pienempiin tiloihin. Huoli nousevista sähkö- ja muista laskuista, huoli ympäristöstä, yhä useampi yksinhuoltaja, eläkkeelle jäävät Baby Boom -ikäiset, jotka eivät halua ylimääräistä tilaa, ja kasvava halu saada enemmän vapaa-aikaa harrastuksiin ja käyttää vähemmän aikaa kodin ylläpitoon.

Marcia Gamble-Hadley Gamble Hadley LLC:stä Seattlessa, Washingtonissa, on pitkäaikainen sosiaalisesti vastuullisen asuntorakentamisen puolestapuhuja. Asuntokonsulttina hän oli mukana kyseisen kaupungin Pine Street Cottages -asunto-osakeyhtiöhankkeessa. Siinä elvytettiin 10 mökkiä, joista kukin oli noin 500 neliömetriä, onnistuneeksi esimerkiksi vaihtoehtoisesta asumismuodosta.

Kun ihmiset ajattelevat asumista pienessä tilassa, hän sanoo, "on olemassa elementti, että teet ilman tai riistät, ajattelevat sen uhraavan päivittäisen nautintonsa. Se on virheellinen käsitys".

Sen sijaan pienessä tilassa asuminen on hänen mukaansa mahdollisuus miettiä elämän painopisteitä uudelleen. Siitä tulee "prosessi, jossa tislaat itsellesi ne aktiviteetit tai ominaisuudet, jotka tuovat sinulle eniten iloa ja tyydytystä – ja sitten tuet niitä ja päästät irti komplikaatioista, jotka liittyvät ’tavaraan’, siitä huolehtimiseen, siihen kompastumiseen, sellaisten asioiden jatkuvaan keräämiseen, jotka eivät oikeasti lisää päivittäistä nautintoamme ja tyydytystä."

Dan Rockhill, voittoa tavoittelemattoman suunnittelu- ja rakennusohjelman Studio 804:n perustaja ja arkkitehtuurin professori Kansasin yliopistossa Lawrencessa, KA:ssa, sanoo, että "taipumus pyrkiä tehokkaampaan asumiseen ja yleinen halveksunta ’McMansioneja’ kohtaan on erityisen ilmeistä nuoremmilla ihmisillä, jotka näkevät jalanjäljellään olevan jonkinlaista merkitystä".

Hän ehdottaa, että pienissä tiloissa asumista helpottavat avoimet ja teknologiaa hyödyntävät suunnitelmat. Tällaiset kodit antavat ihmisille mahdollisuuden luoda huoneita, siirtää seiniä tarpeen mukaan ja rakentaa mahdollisimman paljon joustavuutta.

Paikka kaikelle
Pienissä tiloissa asuessa vanha vanhempien ohje – "Kaikelle on oma paikkansa ja kaikki on omilla paikoillaan" – pitää todella paikkansa. Likaiset astiat, avattu posti, työpaperit – kaikki on siellä. Ensimmäinen sääntö pienissä tiloissa asumiseen voisi siis olla "siivoa jälkesi" -tavan kehittäminen.

Mutta tavaroita ei voi laittaa pois, jos niille ei ole paikkaa. Seuraava askel voisi olla tarkastella rehellisesti tätä todellista matkatavaraa, jota kannamme mukanamme, ja katsoa, kuinka paljon haluamme vielä omistaa. Tavaralaatikoita järjestellään usein uudelleen, siirretään mukanamme, avataan harvoin ja vielä harvemmin käytetään. Tutki sitä. Tee todella arvokkaista palasista osa elämääsi. Lahjoita ne hyvät tavarat, joita et tarvitse. Kierrätä loput.

Seuraavaksi arvioi tilasi tai tuleva tilasi. Ole avoin mahdollisuuksille. Suunnittele keittiökaapit kattoon asti tai keksi tälle usein hukkaan menevälle ylätilalle jokin muu käyttötarkoitus. Ajattele vertikaalisesti. Etsi mahdollisia alueita säilytystelineille tai seinäkiinnikkeille. Esimerkiksi televisioiden ei aina tarvitse viedä lattiatilaa. Katso huonekalujen ja kaapistojen alle. Sänkyjen tai lavuaarien alla olevat tilat voidaan usein käyttää paremmin hyödyksi. Harkitse sisätilojen seinätolppien väliin jääviä tiloja sisäänrakennettuja sisätiloja varten, portaiden alla olevia käyttämättömiä tiloja säilytystilaa varten, taskuovia keinutilan tarpeen poistamiseksi ja vaihtelevia kattokorkeuksia tilojen kiinnostavuuden lisäämiseksi.

Tarkastele huonekaluja kriittisesti. Joillakin huonekaluilla voi olla lisäkäyttöä, kuten sänky, joka muuntuu makuuvaunuksi vieraita varten, ottomaani tai penkki, joka aukeaa säilytystä varten, ja pöydät, joissa on laatikot tai joissa on jatkopaloja.

Hyvään asumiseen pienessä tilassa kuuluu myös se, ettei tunnu ahtaalta, mikä tarkoittaa, että on kiinnitettävä huomiota yksityiskohtiin. Jos rakennat uutta tai teet remonttia, katso, missä ikkunat tai puoliovet voivat "laajentaa" silmän näkymiä huoneen ulkopuolelle. Suunnittele kattoikkunoita, jotka lisäävät tilavuutta ja valoa. Vaihtelevat kattokorkeudet lisäävät mielenkiintoa ja tilavuutta.

Täydellinen sovitus
Kun olet karsinut tavarasi ja tunnistanut tilasi sisällä olevat tilat, olet valmis personoimaan. Pienet tilat eivät enää edellytä sellaisten tuotteiden käyttöä, jotka uhraavat laadun, tyylin tai ominaisuudet koon vuoksi. Nykypäivän markkinoilla on laaja valikoima huippuluokan kompakteja tuotteita.

"Laadukkaat kodinkoneet tekevät elämästä paljon helpompaa", sanoo Angela Warner, joka on kolmannen sukupolven veteraanimyyjä perheomisteisessa Warnersin Stellian kodinkoneliikkeessä St. Paulissa, MN:ssä. Nykypäivän kompaktikoneissa, erityisesti eurooppalaisissa merkeissä, on kaikki nykyaikaiset mukavuudet, mutta ne ovat vain pienempiä, hän sanoo. Kodinomistajia rajoittaa vain heidän budjettinsa. Joitakin esimerkkejä ovat mm: 24 tuuman levyiset, ammattilaistyyliset kaasuliedet, kaksi metriä leveät, täysin ruostumattomat jääkaapit, kätevät astianpesukoneen laatikot, nelilevyiset keittotasot ja kompaktit pesukoneet ja kuivausrummut.

Jopa kodin ympärillä tehtäviin töihin tarkoitetut työkalut pakkaavat laatua pieneen kokoon. Milwaukee Electric Tool Brookfieldistä, WI:stä, on jo pitkään ollut tunnettu ammattilaisille tarkoitetuista työkaluistaan. Yksi sen uusimmista tuotteista on tehokas mutta kevyt 12 voltin pienikokoinen ajuri. Se on ihanteellinen kaikenlaisiin kodin korjaushankkeisiin, sillä se painaa vain kaksi kiloa ja käyttää litiumioniakkua, joten ahtaassa työtilassa ei ole kaapeleita.

Rakenna tila tarpeidesi mukaan nykypäivän monilla säilytysjärjestelmillä. Erilaiset hylly- ja laatikkojärjestelmät voidaan kiinnittää seiniin ja pystyttää nopeasti. Niille, jotka eivät voi porata seiniin, on muita vaihtoehtoja, kuten elfa® freestanding™, The Container Storen hylly- ja laatikkojärjestelmä.

Valon ja avoimuuden säilyttäminen pienessä tilassa on tärkeää, mutta myös yksityisyyttä tarvitaan. New Yorkissa toimiva RAYDOOR® on yksi monista yrityksistä, jotka valmistavat paneeleita, jotka päästävät valon kulkemaan tilan läpi ja vaimentavat samalla äänen kulkua. Muita RAYDOOR-tuotteita ovat teleskooppinen liukuva seinä ilman lattiakiskoja sekä kääntyvät, taittuvat ja kiinteät paneelit.