Kotien kaavoitus: Loppu kaikkiin termostaattisotiin

Kotien kaavoitus: Loppu kaikkiin termostaattisotiin

Kun pysähdyt miettimään asiaa, eikö tunnukin oudolta, että tyypillisessä asunnossa yksi termostaatti säätelee koko talon lämpötilaa? Perheesi koosta riippumatta sen jäsenet eivät voi mitenkään oleskella jokaisessa huoneessa kaikkina vuorokauden aikoina. Jotta yläkerran makuuhuoneet tuntuisivat mukavilta talviyönä, sinun on kuitenkin lämmitettävä makuuhuoneiden lisäksi myös kaikki muut huoneet. Siirry seuraavana päivänä keskipäivään: Vaikka kukaan ei ole käynyt toisessa kerroksessa tuntikausiin, lämmitysjärjestelmä on pitänyt tyhjät tilat 70 asteen lämpötilassa. Se on energian tuhlausta ja budjettitietoiselle asunnonomistajalle painajaisten aihe. Lisäksi se on epäkäytännöllinen, koska siinä ei oteta huomioon sitä yksinkertaista tosiasiaa, että eri ihmiset pitävät erilaisista lämpötiloista. Jos puolisosi pitää lämpimämmästä ja sinä viileämmästä, yksialueisessa järjestelmässä on aina joku, joka ei tunne oloaan mukavaksi, riippumatta asetetusta lämpötilasta.

Jostain syystä amerikkalaiset pitävät itsestäänselvyytenä, että kodin lämmityksen on oltava kallista ja kallista – parempi kuin ei lämmitystä lainkaan, mutta kaukana täydellisestä mukavuudesta. Monet eivät kuitenkaan ymmärrä, että aivan kuten muutkin teknologiat ovat kehittyneet uskomattomasti viime vuosina, myös lämmitysmaailma on kehittynyt. Otetaan esimerkiksi säteilylämmitys. Vaikka se on ollut olemassa jo vuosituhansia, se ei ole aina ollut tekniikka, joka voisi kilpailla pakkoilman kanssa koko kodin lämmitysvaihtoehtona. Mutta nyt Warmboardin kaltaisten nykyaikaisten valmistajien ansiosta monet väittävät, että säteilylämmitys on monista syistä perinteistä pakkolämmitystä parempi. Tärkein niistä: Lattialämmitys soveltuu paljon paremmin vyöhykejakoon. Monivyöhykkeinen säteilyjärjestelmä tarjoaa vaihtoehdon lämmittää koko koti yhteen lämpötilaan. Siinä on mahdollista määrittää vyöhykkeitä (yksittäisiä huoneita tai huonekokonaisuuksia), joita kutakin voidaan ohjata itsenäisesti.

America’s Most Desperate Kitchens saa ensi-iltansa 1. heinäkuuta keskiviikkoisin klo 8/7c HGTV:llä.

Vyöhykejaon edut
Jos perinteinen lämmitys tarjoaa yhden koon ratkaisun, kaavoitus tarjoaa räätälöidyn ratkaisun. Vyöhykejako antaa kodinomistajalle ennennäkemättömän määrän hallintaa, mikä mahdollistaa rahan säästämisen ja mukavamman olon kuin koskaan. Kuvittele, että omistat kodin, jonka aurinkoinen, etelään suuntautuva osa tuntuu aina muutaman asteen liian lämpimältä. Ilman vyöhykejakoa ei olisi mitään keinoa vähentää lämpöä tässä kohdassa ilman, että talon muut osat olisivat liian viileitä. Vain vyöhykejako tarjoaa järkevän ratkaisun näin yksinkertaiselta vaikuttavaan ongelmaan: laske lämpötilaa aurinkoisella puolella sijaitsevan vyöhykkeen osalta, mutta pidä lämpötila korkeampana muualla. Yhdysvaltain energiaministeriön mukaan vyöhykejako mahdollistaa lämmityksen tarpeen mukaan, ja sen avulla keskivertokotitaloudet säästävät jopa 30 prosenttia kuukausittaisista energialaskuista. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään säästöistä. Vyöhykejako lisää myös huomattavasti mukavuutta: Vihdoinkin perheenjäsenet, joilla on erilaiset lämpötilamieltymykset, voivat viihtyä saman katon alla.

Vyöhykkeiden hallinta
Vielä vähän aikaa sitten manuaaliset, ei-ohjelmoitavat termostaatit olivat normi. Olipa käytössäsi elohopea- tai mekaaninen kosketinmalli, sinulla oli kolme vaihtoehtoa: Voit kääntää termostaatin ylös, alas tai pois päältä. Rahansäästömahdollisuuksien tunnistaminen ja niihin reagoiminen vaati huolellisuutta, eikä monilla ihmisillä yksinkertaisesti ollut kärsivällisyyttä. Nyt ohjelmoitavien termostaattien ansiosta sinun ei tarvitse muistaa säätää lämpötilan asetusta lähtiessäsi ulos ovesta. Termostaatti muistaa puolestasi. Vyöhykelämmityksen yhteydessä ohjelmoitavat termostaatit tarkoittavat sitä, että voit asettaa kullekin eri vyöhykkeelle erilaisen aikataulun. Sitten voit halutessasi unohtaa ilmastoinnin säädön kokonaan ja luottaa siihen, että kukin vyöhyke toimii tiukasti sille asettamasi ohjelman mukaisesti. Ohjelmoitavat termostaatit poistavat eri vyöhykkeiden yhteensovittamisesta mahdollisesti aiheutuvan vaivan, ja samalla on helppo hyödyntää vyöhykkeistetyn LVI-järjestelmän mahdollistamat säästöt.

Lämmitysalueet
Teknisesti ottaen voit luoda vyöhykejaon minkä tahansa lämmitysjärjestelmän kanssa, jopa pakkoilmalämmityksen kanssa. Mutta haluaisitko sinä sitä? Perinteisen pakkoilmalämmityksen valitseminen voisi heikentää kaikkia säästöjä tai mukavuutta, jotka pystyit saavuttamaan vyöhykejaon avulla. Pakkoilmalämmitysjärjestelmät ovat tunnetusti tehottomia, mikä johtuu suurelta osin niiden vuotoalttiista kanavista. Erityisesti eristämättömien tilojen läpi kulkiessaan perinteiset kanavistot voivat menettää riittävästi energiaa heikentääkseen kokonaistehokkuutta noin 25 prosenttia. Tämä on yksi syy siihen, miksi pakkoilmalämmitys maksaa yleensä omaisuuden joka kuukausi. Järjestelmän suunnittelussa on perustavanlaatuisia heikkouksia. Lisäksi: Pakkoilmalämmitys ei ole koskaan ollut erityisen mukava, koska se luo epätasaisia lämpötiloja. Kun kuuma ilma nousee ylös tyypillisessä kaksikerroksisessa kodissa, yläkerrasta tulee liian kuuma, kun taas alakerta jää viileäksi. Usein viihtyvyys riippuu siitä, miten lähellä tuuletusaukkoa ollaan. Lisäksi pakkoilmanvaihtojärjestelmien jaksottaisen, pysäytys- ja käynnistyskäytön vuoksi lämpötila vaihtelee ylös-alas vuoristoratamaisesti. Ja jos joku jättää ikkunan auki, kaikki tuotettu lämpö menee hukkaan.

Toisin kuin pakkoilmalämmitys, säteilylämmitys ei ole vastoin vyöhykejaon etuja. Päinvastoin, nämä kaksi tekniikkaa toimivat yhdessä tuoden ylivoimaista mukavuutta, jopa minimoiden kuukausittaiset energialaskut. Koska säteilylämmityspaneelit asennetaan lattian alle, lämpöä ei anneta rajallisen määrän tuuletusaukkojen kautta, vaan lähes jokaiseen neliösenttimetriin. Kun siirryt huoneen eri osiin tai huoneesta toiseen, lämpötila ei siis koskaan muutu. Mukavuus saavuttaa sinut äänettömästi, näkymättömästi ja tasaisesti, tasaisesti ja ympäröivällä tavalla. Vaikka säteilyjärjestelmät tarjoavat merkittäviä suorituskykyetuja, on syytä muistaa, että kaikki säteilyjärjestelmät eivät ole samanlaisia. Eri säteilyjärjestelmiin kuuluu erilaisia komponentteja, ja nämä komponentit voivat vaikuttaa suuresti. Keskity Warmboardin kaltaisiin järjestelmiin, joissa on korkea johtavuus. Suurempi johtavuus tarkoittaa pienempää energiankulutusta, alhaisempia energiakustannuksia ja nopeampaa reagointikykyä.

Alle kymmenen prosenttia Yhdysvaltojen kodeista lämmitetään nykyään säteilyjärjestelmällä, mutta tilanne on muuttumassa. Yhä useammat kodinomistajat valitsevat säteilylämmityksen, eikä vähiten sen suotuisan suhteen vuoksi kaavoitukseen. Tehokkuutta ja mukavuutta kaipaaville asunnonomistajille – kukapa ei? – vyöhykejako on merkinnyt suurta edistysaskelta kodin mukavuudessa. Yhdessä säteilylämmitysjärjestelmät ja kaavoitusominaisuudet tuovat esiin parhaat puolet toisistaan, ja kerrankin kodinomistaja todella hyötyy siitä.

Tämän postauksen on toimittanut Warmboard. Sen faktat ja mielipiteet ovat BobVila.comin omia.