Koristeellinen vai tavallinen? Jalkalistan vertailu

Markkinoilla on niin paljon erilaisia malleja, että voi olla todella vaikea päätös valita jalkalistan mallia kotiisi (meillä on yli 100!).

Kaikki riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä, mutta hyvä lähtökohta on ottaa inspiraatiota kodistasi.

Koristeellinen jalkalista

Koristeellinen jalkalista on helppo havaita. Niissä on muotoilu, joka huutaa "katsokaa minua!".

Itse mallit voivat olla pieniä tai suuria, mutta yleensä ne ovat suurempia. Tämä johtuu siitä, että suurempaan kuvioon mahtuu paljon enemmän yksityiskohtia.

Mutta pienemmätkin mallit voivat silti olla yhtä monimutkaisia.

Koristeellinen vai tavallinen? Jalkalistan vertailu

Tavallinen jalkalista.

Ymmärrät varmasti tämän idean! Tavallisessa jalkalistassa ei yksinkertaisesti ole mitään kuvioita tai siinä on jotain todella yksinkertaista ja pientä.

Näitä käytetään usein, jos et aio kiinnittää huomiota jalkalistaan tai jos kustannukset ja huoltotarpeet halutaan pitää alhaisempina.

Koristeellinen vai tavallinen? Jalkalistan vertailu

Valinta kodin tyylin perusteella

Kodin tyylit ovat subjektiivisia ja riippuvat puhtaasti siitä, miltä haluat kotisi näyttävän. Sinähän asut siellä!

Jaamme ne yleensä kahteen tyyppiin – perinteisiin ja moderneihin.

Sen perusteella, kumpaan tyyppiin kotisi mielestäsi kuuluu, olemme antaneet mielipiteemme siitä, minkä tyyppistä jalkalistaa voisit harkita käyttäväsi (olipa se sitten koristeellinen tai tavallinen).

Koristeellinen jalkalista perinteiseen kotiin

Pidät siis kotiasi enemmän perinteisenä kuin modernina.

Jotkin alla olevista ovat oletuksia, joita teemme perinteisen kodin osalta (sinulla voi olla joitakin tai kaikki näistä):

  • Todennäköisesti korkeammat katot.
  • Kattokoristeet, dado-kiskot ja kuvakaiteet ovat läsnä.
  • Vanhemmat kalusteet ja varusteet.
  • Kiireisempi ulkonäkö (enemmän koristeita, koriste-esineitä jne.)

Jos tämä kuulostaa hieman kodiltasi, pidämme sitä perinteisen tyylisenä. Tällöin valintamme olisi koristeellinen jalkalista!

Koristeellinen vai tavallinen? Jalkalistan vertailu

Monet perinteisten kotien piirteet ovat jo valmiiksi koristeellisia. Esimerkiksi kattoripustukset, korokkeet, kuvakaiteet, ovet jne.

Kodissasi saattaa jo olla monimutkaisia kuvioita, jos sinulla on jokin näistä. Koristeellinen jalkalista sopisi siis täydellisesti ja lisäisi esteettistä luonnetta entisestään.

Jos sinulla on mielessäsi jokin tietty ajanjakso, kun suunnittelet kotiasi, voit useimmiten löytää siihen sopivan jalkalistan!

Jos esimerkiksi muotoilusi suuntautuu viktoriaaniseen aikakauteen, voit etsiä viktoriaanisen tyylin jalkalistoja (tutustu jalkalistoihimme Victorian 1 ja Victorian 2).

Yksiväriset jalkalistat nykyaikaiseen kotiin

Moderniin kotiin kuuluu mielestämme jotakin tai kaikki seuraavista:

  • Neutraalit värivalikoimat (jotka tarjoavat selkeän ja yksinkertaisen ilmeen).
  • Vähemmän koristeita (tarjoaa vähemmän sotkuista estetiikkaa).
  • Tilava pohjaratkaisu, jossa on enemmän lattiatilaa.

Jälleen kerran, yllä oleva on vain meidän mielipiteemme, ja sinun moderni kotisi voi olla hyvin erilainen. Toivomme kuitenkin antavamme sinulle näkemystä ja ohjeita, jos kamppailet modernin jalkalistan valinnan kanssa.

Koristeellinen vai tavallinen? Jalkalistan vertailu

Edellä esitetyn perusteella voit ymmärtää, miksi yksinkertainen jalkalista sopisi tämäntyyppiseen sisustukseen.

Ne eivät vie huomiota pois huoneiden puhtaista, yksinkertaisista ja tilavista pohjaratkaisuista.

Niiden ansiosta voit myös käyttää lyhyempiä jalkalistoja (usein nykyaikaisissa kodeissa on paljon lyhyemmät katot, joten lyhyemmät jalkalistat antavat enemmän seinätilaa).

Etsitkö vähäistä huoltoa?

Lyhyt vastaus: valitse tavalliset jalkalistat, jos haluat vähiten huoltoa vaativan vaihtoehdon.

Jotkut rakastavat siivoamista, kun taas toiset vihaavat sitä intohimoisesti. Jos kuulut jälkimmäiseen ryhmään, tavallinen jalkalista on pelastajasi.

Koska niissä ei ole monimutkaisia yksityiskohtia, pöly ei pääse piiloon, joten niiden pitäminen puhtaana on todella helppoa.

Useimmissa koristeellisissa malleissa tilanne on päinvastainen, koska niissä on monimutkaisia yksityiskohtia, joiden vuoksi pöly voi kerääntyä nopeasti ja niitä on vaikeampi poistaa.

Meillä on kokonainen postaus jalkalistojen puhdistamisesta avuksesi.

Tavallisen jalkalistan valitsemisesta voi olla myös hyötyä, jos aiot maalata ne itse. Aivan kuten siivoaminenkin, voi olla vaikeaa päästä koristekuvioiden monimutkaisten yksityiskohtien väliin.

Kun taas sellaisen jalkalistan maalaaminen, jossa on hyvin vähän koristeita, on epäilemättä nopeampaa ja paljon helpompaa saada ammattimaisen näköinen lopputulos.

Pidä tämä mielessä, jos myös kiillotat – koska kiilto pyrkii kellastumaan, voit päätyä maalaamaan useammin! Tutustu postaukseemme, jossa kerrotaan jalkalistoissa käytettävistä maalityypeistä.

Onko sisustuksesi minimalistinen vai maksimalistinen?

Useimmat kodit kuuluvat jompaankumpaan näistä kategorioista, ja molemmat ovat toistensa vastakohtia.

Minimalistiset kodit ovat yleensä puhtaita, valoisia ja ilmavia. Visuaalisesti ne voivat näyttää tyhjemmiltä, koska niissä on tilavampi muotoilu ja neutraalit väripaletit.

Maximalistiset kodit näyttävät kiireisemmiltä ja täyteläisemmiltä (ei epäsiistillä tai sekavalla tavalla). Tämä johtuu rohkeammista väreistä ja muotoilusta, joka voi olla (ja sen on tarkoitus olla) hieman silmiinpistävää.

Tämän vuoksi voimme jälleen ehdottaa tiettyä jalkalistatyyliä sen perusteella, onko koti minimalistisen vai maximalistisen tyylin mukainen.

Jos kotisi on tyyliltään minimalistinen, sinun on todennäköisesti parempi valita pelkkä jalkalista.

Sinulla ei todennäköisesti ole voimakasta keskittymistä tiettyyn huoneen osaan, koska muotoilun on tarkoitus sulautua yhteen.

Yksivärinen muotoilu auttaa sinua saavuttamaan tämän, koska se pitää yllä yksinkertaista ilmettä eikä siitä tule keskipistettä.

Päinvastoin voidaan sanoa, jos sinulla on maksimalistinen kotityyli. Silloin haluat ehdottomasti valita koristeellisemman jalkalistan.

Koska sinulla on todennäköisesti rohkeita kuvioita ja värejä kaikkialla huoneissa, koristeellinen kuvio jalkalistassa voi korostaa tavoittelemaasi maximalistista tunnelmaa.

Mitä enemmän koristeellisuutta valitset, sitä enemmän niistä tulee koko kodin erityispiirre.