Kölijäähdytys

On tuossa tullut parikertaa mieleen että mitenköhän toimisi semmoinen jäähdytys systeemi että kun veneen pilssi. Kölin seiniin ajattelin hitsata n. Noniin, Bukh DV20 manuaalissa on kuvattu kölijäähdytys ja siinä on 1. Onko tässä hyvä seuraava projekti? Merivesijäähdytys makeaksi, näinkö se käy?

Käyttäjän käsikirja di12 ems ja s6

Kölijäähdytys

Sitten siitä vois tehdä kölijäähdytyksen eli se toimisi niinkuin auton syyläri. Ruostesuojausta ei köliin sisälle tullut koska siellä on jäähdytysneste sisällä niinkuin. Runko Corten B säänkestävä teräs 3-4 mm. Viimekesänä rakennettu kölijäähdytys ja muutettu ohjaus hydrauliseksi. Lautta kulkee ja käyttäytyy näppärästi.

Luotsiveneen traaginen onnettomuus Suomenlahdella on herättänyt ihmetyksen siitä, miten kaatumattomana pidetty, järeä L 242-luotsivene on. Jäähdytysvesijärjestelmä on suunniteltava siten, että jäähdytysveden saanti on turvattu jäissä liikuttaessa.

Selitys luotsiveneen kaatumiseen voi löytyä jäähdytyksestä

Tämä voidaan toteuttaa kölijäähdytyksellä, riittävän. Moottorit on kölijäähdytetty suljetun piirin jäähdytyshihnoilla, jotka on kiinnitetty aluksen rungon sisään vesirajan alapuolelle. Tyhjennysjärjestelmä on varustettu. Valohälytin latausgeneraattorille. Ongelma: Vettä voiteluöljyssä ( kölijäähdytyksellä varustetut moottorit). Pääkoneen jäähdytys oli järjestetty suljetulla kölijäähdytyksellä, minkä vuoksi meri- vesiputkistoa ei ollut pääkoneen yhteydessä.

Kone on saanut myös uuden värin pintaansa. Kölijäähdytys on näillä näkymin siis unohdettu. Hieman alkuperäistä sinisenvihreää sinisempi, sanoisin jopa. Moottorin tai merikytkimen öljynlauhdutin pitää asentaa. Siinä siis moottorin jäähdytysvesi kiertää putkessa aluksen ulkopuolella, järvivesi jäähdyttää. Tulevissa talkoissa vanhat kölijäähdytyksen putket vielä lyhennetään ja tulpataan. Jarmo veti pilssipumpuille uudet letkut ja Kalle teki sähköt. Scanian merimoottorimallisto sai kaivatun täydennyksen kun 9-litraiset versiot palasivat malliston alapäähän.

Scanialle tunnusomaiseen tapaan uudet 5-sylin. Kaksinapainen sähköjärjestelmä.

Teräksinen purjeveneprojekti

Toinen lataa hupiakkuja (550ah), toinen käynnistysakkuja (200ah). Moottoreiden glykoli jäähtyy kölissä olevissa tankeissa. Apuvenho matkustaa takakannella, 15 hv. Johtosarjan joutuu tekemään varmaan itse. Vauhtipyörän tai paremmin vetolaitteen sovittaminen jne. Vanha kuva kun jäähdytin töröttää täkillä. Nyt kun jäähdytin on poistunut modernin kölijäähdytyksen tietä niin ilmanvastuskerroinkin on.

No jos tekee sen kölijäähdytyksen ja pistää kiertoon glykolin, ei tarvii läträtä eikä jäädy. WC sekä irrotettavat kaiteet lastikannen molemmin puolin. Myös tämä malli on varustettu kölijäähdytyksellä talviajon varmistamiseksi. Mikäli lämminvesivaraaja on asennettu, ks. Laaja mallisto jäähdytyslevyjä joko pakastelokerolla tai ilman.

Kompressorit mahdollista varustaa kölijäähdytyksellä (Veco Frigoboat).