Kolangiokarsinooma ennuste

Aika ikävästi töksäytetty lääkäriltä tuo ennuste. Meillä kävi Syöpäyhdistyksen sairaanhoitaja juttelemassa. Oli kovin positiivinen ja antoi toivoa. Olen yrittänyt etsiä kolangiokarsinoomaan sairastuneiden kokemuksia, joita kovin.

Kolangiokarsinooma on sappiteistä lähtevä syöpäsairaus. Vaikeahoitoisuutensa takia kolangiokarsinooman ennuste on huono.

Kolangiokarsinooma – kohtalotovereita?

Kolangiokarsinooma ennuste

Haimasyöpä, ennuste joitakin kuukausia,, 4kk diagnoosista hautajaiset. Naisten sairastuvuus on noin 1,5-kertainen miesten sairastuvuuteen verrattuna. Sappitiehyiden syöpä eli kolangiokarsinooma syntyy maksan sisällä tai maksan. Koska jopa puolet kolangiokarsinoomista todetaan vuoden sisällä PSC-diagnoosista, on arveltu, ettei CCA-riski riippuisi.

Sappirakon ja sappiteiden syövän ennuste on huono lukuun ottamatta ampullaarista. Miehelläni diagnosoitiin tammikuun alkupuolella kolangiokarsinooma. Sappitiehytsyöpä on yksi kamalimmista syövistä ja ennuste on todella huono. Ennuste on yksi pahimmista, koska jostain syystä tämä tauti ei viitsi.

Taysin erityisvastuualueen onkologinen hoito

Kolangiokarsinooma ennuste

Ruokatorven sekä mahansuun syöpien ennuste on huono. Hoidon valinta ja ennuste riippuvat kasvaimen levinneisyydestä. Kaikkein yleisin primaarinen maksasyöpä. Muita karsinooman muotoja ovat sappitiesyöpä eli kolangiokarsinooma ja hepatoblastooma.

Haimassa taitaa olla huonoin ennuste. Whipple tai transduodenaalinen resektio. Jopa %:lle PSC:tä sairastavista kehittyy kolangiokarsinooma, jonka ennuste on erittäin huono. Pohjoismaissa PSC on noussut maksansiirron tavallisimmaksi. Sappitiehyen syöpä kutsutaan myös kolangiokarsinooma. Ennuste ( mahdollisuus takaisinperintä) ja hoitovaihtoehdoista riippuvat. Kliinisesti tauti vaihtelee itsellään paranevasta hyvän ennusteen taudista aina.

Seurannassa (mediaaniaika 4.7 vuotta) todettiin kolangiokarsinooma 2. Varhaislapsuuden infektion laukaiseman uloshengitysvaikeuden ennuste. PSC -potilaiden seulonta helpottaa kolangiokarsinooman riskissä olevien löytämistä. Noin kolmannes puolestaan on sappitielähtöisiä kolangiokarsinoomia. Maksasyövän ennuste riippuu muun muassa potilaan iästä ja siitä, kuinka ajoissa.

Operatiivisen kolangiokarsinooman hoito. Rintasyöpäpotilaiden ennuste on parantunut, ja nykyään viiden vuoden elossaolo-osuus.

Kuntoutussuunnitelma malli mielenterveys

Kolangiokarsinooma ennuste

Maksan kolangiokarsinoomaa pystytään harvoin leikkaamaan. Ikävakioiduissa eloonjäämiskäyrissäkään ei havaittu merkitseviä eroja ryhmien välillä. Infliksimabia saaneilla ilmeni yksi kolangiokarsinooma.