Koko kodin audiojärjestelmän valinta

Koko kodin audiojärjestelmän valinta

. Kuva: extravaganzi.com

Whole-home audio eli hajautettu äänentoistojärjestelmä on yhä suositumpi tapa, jolla uusien ja olemassa olevien talojen asunnonomistajat voivat nauttia musiikista ja radiolähetyksistä missä tahansa huoneessa. Erillisiä vyöhykkeitä voidaan luoda, jotta useita musiikkivalintoja voidaan soittaa samanaikaisesti – rauhoittavaa klassista musiikkia työhuoneessa, talk show -radiota keittiössä ja ladattuja hittejä lapsille viihdehuoneessa. Ohjauslaitteilla voidaan helposti säätää äänenvoimakkuutta, ohittaa kappaleita ja valita tiettyjä huoneita mistä tahansa paikasta.

Kaiuttimet
Koko kodin äänentoistojärjestelmää suunnitellessaan kodinomistajien on päätettävä järjestelmän koosta, ohjaimista ja siitä, onko järjestelmä yksi- vai monialueinen. Päätä ensin, kuinka monessa huoneessa kaiuttimet ovat ja kuinka monta kaiutinta huoneeseen asennetaan. Talonomistajat voivat asentaa kaiuttimet vain yhteen huoneeseen tai jokaiseen huoneeseen budjetin mukaan. Kunnollisen stereoäänen aikaansaamiseksi suositellaan kahta kaiutinta huonetta kohti, vaikka käytävässä tai pienessä kylpyhuoneessa on usein yksi kaiutin. Suuremmat huoneet saattavat tarvita enemmän kuin kaksi kaiutinta parhaan äänenlaadun saavuttamiseksi. Kotiteatterijärjestelmään kuuluvat kaiuttimet voidaan myös liittää koko kodin äänentoistojärjestelmään.

Yhä useammin kotiäänentoistoa näkee myös ulkotiloissa. Uima-altaat, terassit, patiot ja nurmikkoalueet ovat usein perheen ja vieraiden kokoontumispaikkoja, joissa ulkokaiuttimet tuovat mukanaan ulkohuoneen edut. Ulkokaiuttimet vaativat usein enemmän tehoa tuottaakseen riittävän äänen ja vaativat säänkestävyyttä. Asunnonomistajat voivat myös harkita maahan upotettavia tai piilotettuja maisemakaiuttimia, jotka näyttävät kiviltä ja muilta pihan ominaisuuksilta.

Huonekaiuttimet voivat olla seinään asennettavia (joita kutsutaan myös sisäänrakennetuiksi tai uppoasennettaviksi kaiuttimiksi) tai vapaasti seisovia. Seinään upotettavat kaiuttimet asennetaan siten, että ne ovat samassa tasossa muun seinän kanssa. Ne voidaan maalata sisustukseen sopiviksi ja sulauttaa muuhun huoneeseen. Vapaasti seisoviin kaiuttimiin kuuluvat kaappikaiuttimet, jotka tukeutuvat huonekaluihin tai kirjahyllyihin, ja lattiakaiuttimet, jotka voidaan sijoittaa mihin tahansa huoneeseen ihanteellisen äänen aikaansaamiseksi. Budjetti määrää myös kaiuttimien koon, laadun ja muodon. Seinään asennettavat kaiuttimet voivat olla pyöreitä tai suorakaiteen muotoisia, ja niiden koko (mitattuna tuumina) ja teho (mitattuna watteina) vaihtelee. "Naamioidut" kaiuttimet on tehty näyttämään kodin muilta sisustusesineiltä, kuten lampuilta tai valaisimilta.

"Kaiuttimien koko ja tyypit voivat riippua kodinomistajan mausta ja käsityksestä ’hyvästä’ äänestä", sanoo Mike Brunner, Nubrinissa, KY:ssä sijaitsevan NuVo Technologiesin vanhempi teknisen tuen asiantuntija. "Myös soitettavan musiikin tyyppi voi vaikuttaa kaiuttimien valintaan", hän sanoo. Jotkin kaiuttimet eivät kanna koko taajuusaluetta, joten kriittinen kuuntelu ei tule kysymykseen. Täyden taajuusalueen välittävä kaiutin on kalliimpi, ja siinä on korkea-, keski- ja matalalentokaiuttimet. Halpa tweeter-kaiutin ei anna täyteläisiä, matalia ääniä, joten laadukas kuuntelukokemus musiikkia soitettaessa ei tule kysymykseen. Halvemmat kaiuttimet sopivat hyvin keskusteluradiolle ja huonompilaatuisille äänitteille. Kuluttajan tulisi kaiuttimia valitessaan kiinnittää huomiota kaiuttimen taajuusvastealueeseen. Mitä suurempi alue, sitä täyteläisempi ääni.

Säätimet
Kaiuttimien äänenvoimakkuutta, huoneen valintaa ja äänen ulostuloa voidaan ohjata lähdelaitteesta, kaukosäätimellä ja/tai yksittäisillä seinälle asennettavilla säätimillä, jotka asennetaan mihin tahansa huoneeseen, jossa on kaiuttimia. Seinäasennetuilla näppäimistöillä tai valitsimilla voidaan säätää äänenvoimakkuutta, ohittaa raitoja, ohjata muita äänilähdelaitteita tai tehdä kaikkea edellä mainittua. Huippuluokan seinään kiinnitettävissä näppäimistöissä on värilliset digitaalinäytöt, jotka jäljittelevät iPodin näyttöä, jotta käyttäjät voivat selata musiikkikokoelmaa artistin, albumin tai kappaleen mukaan, ja albumin kuvitus näkyy toiston aikana.

Yhden tai useamman alueen audiojärjestelmät
"Vyöhyke" voi olla yksi tai useampi huone. Edullisemmat koko kodin äänentoistojärjestelmät ovat yleensä yhden vyöhykkeen järjestelmiä, ja ne toistavat samaa musiikkia nimetystä äänilähteestä. Monivyöhykkeinen järjestelmä tarjoaa enemmän kuunteluvaihtoehtoja ja äänilähteitä, vaatii enemmän laitteita kuin yksivyöhykkeinen järjestelmä ja maksaa enemmän hankinnasta ja asennuksesta. Yksi- ja monivyöhykejärjestelmät vaativat jakelulaatikon (jota kutsutaan myös "päälaitteeksi"), yhden tai useamman vahvistimen, lisälähdelaitteita, kuten CD- ja mp3-soittimia, tai iPodin telakointiasemia. Jotkin asennusmenetelmät ja valmistajat vaativat myös lisälaitteita.

Muita näkökohtia
Asunnonomistajat, jotka haluavat jälkiasentaa olemassa olevaan kotiin koko kodin kattavan audiojärjestelmän, eivät ehkä halua avata seiniä ja asentaa uusia johtoja. Onneksi saatavilla on langattomia järjestelmiä, jotka ovat tosin kalliimpia, mutta mahdollistavat usean vyöhykkeen kapasiteetin ja vaikuttavan laajennettavuuden.

Pääkeskuksen sijoituksen pitäisi mahdollistaa helppo pääsy, koska se on kaikkien johtojen ja äänilähteiden lähtöpiste. "Asunnon omistajan mieltymyksestä riippuen pääkeskus ja lähdelaitteet sijoitetaan usein kellariin, jossa ne ovat piilossa, tai viihdekeskukseen, kuten perhehuoneeseen", Brunner sanoo. Ympäristönäkökohdat ovat yhtä tärkeitä, sillä nämä laitteet voivat tuottaa huomattavaa lämpöä. Riittävä ilmanvaihto on välttämätöntä – erillinen jäähdytysjärjestelmä tai tuulettimet voivat olla parhaita suuremmille järjestelmille.